Χτύπησε καμπανάκι για Εθνική και Σκίμπε!

Θοδωρής Βασίλης
Ο Θοδωρής Βασίλης γράφει για την κακή εμφάνιση της Εθνικής που κατάφερε να ηττηθεί από μια χειρότερη ομάδα αλλά και για τα λάθη που θα πρέπει να δει η τεχνική ηγεσία ενόψει των αγώνων του Οκτωβρίου.

Τενερίφη – Κάντιθ και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν σημειωθεί γκολ με πέναλτι στον αγώνα. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Μετά το καταστροφικό προκριματικό του Euro 2016, οι επόμενες υποχρεώσεις της Εθνικής για το Μουντιάλ και ο αποκλεισμός στα μπαράζ από την μετέπειτα δευτεραθλήτρια Κροατία έδειξε ότι οι παθογένειες του πρόσφατου παρελθόντος ξεπερνιούνται.


Το Nations League είναι μια διοργάνωση κομμένη και ραμμένη για την Εθνική ομάδα, σε ένα γκρουπ που θέλουμε να πιστεύουμε που είναι του χεριού μας κόντρα σε κατώτερους αντιπάλους. Ουγγαρία, Φινλανδία κι Εσθονία είναι ομάδες που με βάση την δυναμικότητα τους όχι μόνο δεν φοβίζουν, αλλά πριν από λίγα χρόνια η οποιαδήποτε γκέλα θα αποτελούσε έκπληξη.


Θα περίμενε κανείς πως τα ματς αυτά θα αποτελούσαν την καλύτερη ευκαιρία για τον Σκίμπε να δείξει πως πλέον έχει περάσει πλήρως την φιλοσοφία του στην Εθνική, άλλωστε τρία χρόνια στην ομάδα είναι ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να περάσεις τις ιδέες σου.


Η πρεμιέρα κόντρα στην Εσθονία με ένα τρομερό πρώτο 25λεπτο (μόνο όμως 25λεπτο) που συνδυάστηκε με νίκη, μάλλον λειτούργησε καθησυχαστικά ως προς την εικόνα και κυρίως τη νοοτροπία της Εθνικής. Μια εικόνα όμως η οποία κόντρα στην Ουγγαρία δεν μπορεί να την πει κανείς ικανοποιητική.


Όταν καταφέρνεις και χάνεις από μια χειρότερη ομάδα η οποία σε όλο το παιχνίδι έχει κάνει δύο φάσεις (τα δύο γκολ) τότε ναι κάπου υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο Σκίμπε έκανε αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα, οι οποίες όμως αποδείχτηκαν άστοχες.

Η Εθνική μπήκε με στόχο να κρατήσει μπάλα και να προσπαθήσει να δημιουργήσει. Ομως το πλάνο δεν λειτούργησε ποτέ με αποτέλεσμα η Ουγγαρία σε μια υπέροχη αντεπίθεση κατάφεραν να κρύψουν την μπάλα και να σκοράρουν. Το γκολ της ισοφάρισης έδωσε την ψυχολογική ανάταση που χρειάζονταν οι διεθνείς, αλλά για άλλη μια φορά η Ελλάδα προδόθηκε από τα ατομικά λάθη. Οι Ούγγροι κατάφεραν να πάρουν ξανά κεφάλι στο σκορ σε μια φάση διαρκείας όπου οι Μαγυάροι είχαν τέσσερα σουτ στην εστία με την άμυνα της Ελλάδος να μην μπορεί να καθαρίσει την φάση.

Το γκολ αυτό «σκότωσε» τους παίκτες του Σκίμπε με τον Γερμανό να προσπαθεί να διορθώσει τα αρχικά του λάθη (δεν του βγήκε καθόλου η τοποθέτηση του Τζαβέλλα στο αριστερό άκρο της άμυνας), με δύο αλλαγές στην ανάπαυλα και παρότι είχε τεράστια ποσοστά κατοχής, απουσίαζε το πλάνο. Με εξαίρεση μια στημένη φάση στο 48', η Εθνική ήταν εντελώς ακίνδυνη και για 25 λεπτά έψαχνε τρόπο το πως θα φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή. Και μπορεί στο τέλος να είχε τεράστια ευκαιρία με τον Μήτρογλου για να πάρει τον βαθμό αλλά η γενική εικόνα ήταν κακή.

Όταν όμως χάνεις από μια χειρότερη ομάδα η οποία έκανε μόλις δύο φάσεις τότε ναι υπάρχει πρόβλημα, ειδικά όταν έχεις μπόλικο ατομικό ταλέντο και ως προπονητής δεν καταφέρνεις να το αναδείξεις και να το περάσεις μέσω της ομαδικής προσπάθειας.

Και πλέον ως προπονητής δεν έχεις και την δικαιολογία ότι αντίπαλοί σου είναι ομάδες επιπέδου Κροατίας και Βελγίου, αφού όλες οι ομάδες είναι του χεριού σου. Γι αυτό το τεχνικό επιτελείο θα πρέπει άμεσα να δει τι κάνει λάθος και να τα διορθώσει ενόψει των αγώνων του Οκτωβρίου, γιατί διαφορετικά τότε η γκρίνια και η εσωστρέφεια θα κάνουν την εμφάνισή τους στο στρατόπεδο της Εθνικής κάτι που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.