Οι ηχηρές απουσίες από το «παράθυρο» του Σεπτεμβρίου! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Οι ηχηρές απουσίες από το «παράθυρο» του Σεπτεμβρίου! (vids)

bet365

Σε 10 μέρες θα δοθεί το τζάμπολ για την δεύτερη φάση των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το gazzetta.gr αναφέρει τις μεγαλύτερες απουσίες από αυτό το «παράθυρο».

Κακά τα ψέμματα. Για παίκτες παγκοσμίου βεληνεκούς, από τους οποίους μπορεί να εξαρτάται και ένας ολόκληρος οργανισμός εκατομμυρίων στο ΝΒΑ, το να πάρουν μέρος στα προκριματικά είναι λίγο-πολύ... μη αναγκαίο. Είναι διαφορετική μια τελική φάση διοργάνωσης και διαφορετικά κάποια ματς μεσούσης της σεζόν. Ειδικά για ομάδες που έχουν, σχεδόν, εξασφαλίσει το εισιτήριο για τα παρκέ της Κίνας.

Πολύ λόγος έγινε για την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το ρόστερ της Ελλάδας για τις δύο αναμετρήσεις με Σερβία στο Ηράκλειο και με Γεωργία στην Τιφλίδα. Ο 23χρονος σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς και του ΝΒΑ αποτελεί το «big thing» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ενώ θεωρείται και «furure MVΡ»! Όπερ και σημαίνει ότι ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο να πάρει μέρος στα Προκριματικά του Σεπτεμβρίου. Όχι μόνο αυτός (πολλώ δε μάλλον αυτός) αλλά και πολλοί ακόμη πρωτοκλασάτοι παίκτες, είτε του ΝΒΑ, είτε ακόμα και της... EuroLeague!

Συνολικά 25 παίκτες... πρώτης γραμμής δεν θα δώσουν το «παρών» στα δύο ματς του Σεπτεμβρίου (σ.σ. δεν αναφερόμαστε στους τραυματίες όπως ο Πορζίνγκις για παράδειγμα), ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την τελική φάση της διοργάνωσης.

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι εκείνος που θα λάμψει δια της απουσίας του στα δύο παιχνίδια με την Σερβία (13/9) στο Ηράκλειο και με την Γεωργία τρεις μέρες αργότερα στην Τιφλίδα. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό έπεσε πολύ... σπέκουλα όσον αφορά τον Έλληνα φόργουορντ και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο «παράθυρο» του Σεπτεμβρίου. Κάτι τέτοιο ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο να συμβεί, αφενός διότι τα δύο ματς συμπίπτουν με το training camp των Μιλγουόκι Μπακς και αφετέρου επειδή ούτε η ομάδα του, ούτε ο ίδιος θα ήθελαν να ρισκάρουν ενόψει της νέας σεζόν. Ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται με το ενάμιση πόδι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας. Εκεί είναι δεδομένη η παρουσία του Greek Freak. Έστω και αν δεν θα έχει αγωνιστεί σε κάποιο ματς των Προκριματικών. Μιλάμε για έναν παίκτη που βρίσκεται στο ΤΟΡ-5 του ΝΒΑ αυτή τη στιγμή.

ΣΕΡΒΙΑ

Μπορεί η προεπιλογή των Σέρβων να σκορπούσε τον... φόβο και τον τρόμο, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων μόνο δύο από τα πρωτοκλασάτα ονόματα θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα στην Κρήτη (13/9) και την Εσθονία στο Βελιγράδι (16/9). Ο λόγος για τους Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Νεμάνια Μπιέλιτσα, αφού όλοι οι υπόλοιποι ΝΒΑers τέθηκαν -τελικά- νοκ άουτ από το «παράθυρο» του Σεπτεμβρίου. Έτσι δεν πρόκειται να αγωνιστούν ούτε ο Νίκολα Γιόκιτς, ούτε ο Μίλος Τεόντοσιτς αλλά ούτε και ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς. Αν μη τι άλλο είναι τρεις παίκτες από το πρώτο ευρωπαϊκό ράφι και από τα πιο ψηλά του ΝΒΑ.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία θα παρουσιαστεί ελλιπέστατη στις αναμετρήσεις με Ουκρανία εκτός έδρας (14/9) και με Λετονία (17/9) στο «WiZink Center» της Μαδρίτης. Από την τελική επιλογή απουσιάζουν όλοι οι ΝΒΑers (Πάου και Μαρκ Γκασόλ, Ουίλι και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, Μίροτιτς, Ιμπάκα, Αμπρίνες, Ρούμπιο) όπως επίσης και οι δύο παίκτες της Ρεάλ, ο Σέρχιο Γιουλ και ο Ρούντι Φερνάντεθ. Αν μη τι άλλο το ρόστερ που θα παρατάξουν οι «φούριας ρόχας» θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που θα ταξιδέψει σε έναν χρόνο στην Κίνα. Εκείνος που θα ηγηθεί σε αυτά τα ματς δεν είναι άλλος από τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, μαζί με τους Πάου Ρίμπας και Πιερ Οριόλα.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Χωρίς τους δύο βασικούς «ψηλούς» θα αγωνιστεί η Λιθουανία στα ματς με Κροατία (14/9) στο Όσιγιεκ και με την Ολλανδία στο Βίλνιους (17/9). Οι Γιόνας Βαλαντσιούνας των Τορόντο Ράπτορς και Ντομάντας Σαμπόνις των Ιντιάνα Πέισερς δεν θα είναι στην διάθεση του Νταΐνιους Αντομάιτις αφού θα βρίσκονται με τη σειρά τους εκείνη την περίοδο στην Αμερική. Εκτός έχει τεθεί και ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας τον οποίο ωστόσο δεν υπολογίζει ο ίδιος ο Λιθουανός τεχνικός.

ΙΤΑΛΙΑ

Μπορεί οι παίκτες της EuroLeague όπως είναι οι Λουίτζι Ντατόμε και Νικολό Μέλι να τέθηκαν στην διάθεση του Σακριπάντι για τα παιχνίδια με την Πολωνία (14/9) στην «Παλαντόζα» της Μπολόνια και με την Ουγγαρία (17/9) στο Ντέμπρετσεν ωστόσο τα δύο «βαριά» χαρτιά δεν κατέστησαν δυνατή τη συμμετοχή τους. Έτσι λοιπόν δεν θα αγωνιστούν σε αυτά τα ματς οι Ντανίλο Γκαλινάρι και Μάερκο Μπελινέλι.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

Η Σλοβενία μπορεί να περίμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή τον Λούκα Ντόντσιτς ωστόσο ο περσινός MVP της EuroLeague δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί στις αναμετρήσεις με την Λετονία στη Ρίγα (14/9) και με την Τουρκία (17/9) στην «Αρένα Στόζιτσε» της Λιουμπλιάνα. Από τη στιγμή που ο Γκόραν Ντράγκιτς αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα, ο Ντόντσιτς αποτελεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Παρόλα αυτά το νούμερο «3» του φετινού draft στο ΝΒΑ (επιλογή των Χοκς αλλά έγινε trade στους Μάβερικς) τέθηκε εκτός από αυτά τα παιχνίδια.

ΓΑΛΛΙΑ

Με τρεις σημαντικές απουσίες θα αγωνιστεί η Γαλλία στα παιχνίδια με Βουλγαρία εκτός έδρας (13/9) και με Φινλανδία στο Μονπελιέ (16/9). Ο λόγος για τους Εβάν Φουρνιέ, Ρούντι Γκομπέρ και Φρανκ Ντιλικινά, οι οποίοι -για διαφορετικούς λόγους- δεν υπολογίζονται από τον Βενσάν Κολέ. Πάντως, και εκτός απροόπτου, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παρουσία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Παρόλα αυτά, οι Γάλλοι αναμένεται να παρουσιαστούν, έτσι και αλλιώς, ιδιαίτερα δυνατοί σε αυτά τα παιχνίδια.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Το μεγάλο αστέρι της Φινλανδίας δεν είναι άλλος από τον Λάουρι Μάρκανεν, ο οποίος ωστόσο έθεσε τον εαυτό του εκτός προκριματικών για το «παράθυρο» του Σεπτεμβρίου και πιο συγκεκριμένα για τις αναμετρήσεις με την Βοσνία στο Έσποο (13/9) και με την Γαλλία εκτός έδρας (16/9). Ο φόργουορντ των Σικάγο Μπουλς δεν θα δώσει το «παρών» σε αυτά τα παιχνίδια, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του «καίγεται» για νίκες στον όμιλο με Γαλλία, Τσεχία, Ρωσία, Βουλγαρία και Βοσνία.

 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDOBASKET Τελευταία Νέα