Η ώριμη και ταλαντούχα Κροατία που αξίζει και να το σηκώσει!

Η ώριμη και ταλαντούχα Κροατία που αξίζει και να το σηκώσει!

Δημήτρης Βέργος
Η ώριμη και ταλαντούχα Κροατία που αξίζει και να το σηκώσει!

bet365

Η Εθνική Κροατίας δεν έφτασε τυχαία ως τον τελικό. Και δεν θα είναι τυχαία ούτε μια πιθανή κατάκτηση του Μουντιάλ. Το gazzetta.gr αναλύει τους λόγους για τους οποίους η παρέα του Ράκιτιτς και του Μόντριτς αξίζει ακόμα και το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Κροατία ήταν πάντα μια χώρα με τρομερό ταλέντο και παράδοση στο ποδόσφαιρο με συνεχείς παρουσίες στις μεγάλες διοργανώσεις. Τους έλειπαν μόνο μερικές λεπτομέρειες για να μπορέσουν να κάνουν το βήμα παραπάνω. Και στα γήπεδα της Ρωσίας τις είχαν, με συνέπεια η πρόκριση στον τελικό να έρθει απολύτως φυσιολογικά για μια ομάδα με τα όλα της. Απέναντι στη Γαλλία δεν είναι το φαβορί. Ωστόσο, εδώ που έφτασαν, δικαιωματικά μπορούν να ελπίζουν στο τρόπαιο, βασισμένοι στην ωριμότητα, το ταλέντο και τις προσωπικότητες που διαθέτουν.

Ώριμη, μαχητική και με τη νοοτροπία του νικητή

Αυτή η Εθνική Κροατίας αποτελείται από μία παρέα παιδιών που ωρίμασε μαζί, δέθηκε, απέκτησε συνοχή και αρνήθηκε να πετάει λευκή πετσέτα. Ένα ρόστερ που έχτισε προσωπικότητα από παίκτες που κάνουν μεγάλη καριέρα στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτή η ομάδα μπόλιασε μέσα της τη νοοτροπία του νικητή και αυτό φάνηκε δίνοντας τα πάντα ως το τέλος και παίρνοντας δύο προκρίσεις στα πέναλτι στα γήπεδα της Ρωσίας απέναντι στην οικοδέσποινα στα προημιτελικά και κόντρα στους Δανούς ένα γύρω νωρίτερα. Με την Αγγλία οι Κροάτες έπαιξαν την τρίτη σερί παράταση στη νοκ-άουτ φάση του Μουντιάλ, αλλά το πνεύμα και το refuse to lose που τους διακατείχε, ήταν τα χαρακτηριστικά που τους έφεραν πλέον στον τελικό. Παίκτες που έχουν μάθει να νικάνε, αγωνιζόμενοι σε κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπς, στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία.

Επίδειξη δύναμης από τους ομίλους που καθόρισε την τύχη της

Το πρώτο μήνυμα των Κροατών είχε έρθει από τη φάση των ομίλων έπειτα από το εντυπωσιακό 3-0 επί της Αργεντινής. Οι Κροάτες είχαν κάνει μια επίδειξη δύναμης που μόνο τυχαία δεν ήταν. Εκείνη η επικράτηση και το απόλυτο των τριών νικών στον όμιλο καθόρισε και την πορεία της στη συνέχεια. Αποκτώντας αυτοπεποίθηση και πέφτοντας πάνω σε πιο βατούς αντιπάλους, όπως η Δανία και η Ρωσία. Σαφέστατα κανένα παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι εύκολο, αλλά το τρία στα τρία του ομίλου έβαλε την Κροατία σε θέση ισχύος. Το κυριότερο όμως ήταν ότι από τα πρώτα ματς στη διοργάνωση οι παίκτες του Ντάλιτς έστειλαν ένα ηχηρό σημάδι. Ότι πήγαν στη Ρωσία, όχι για να κάνουν απλά ένα καλό τουρνουά, αλλά για να κάνουν επιτέλους την υπέρβαση που τόσο πολύ αναζητούσαν.

Το δίδυμο των Ράκιτιτς και Μόντριτς στη μεσαία γραμμή

Η Κροατία είναι ομάδα με αρχή, μέση και τέλος και τρομερό δέσιμο σε όλες τις γραμμές. Ωστόσο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της αποτελεί το δίδυμο που διαθέτει στο κέντρο του γηπέδου και η παρουσία δύο παικταράδων. Ο Ιβάν Ράκιτιτς και ο Λούκα Μόντριτς μαεστρικά κινούν τα νήματα της Κροατίας και αποτελούν τον «εγκέφαλο» αυτής της ομάδας. Παίκτες που αναπτύσσουν και καθορίζουν τον ρυθμό του παιχνιδιού, τρέχοντας ακατάπαυστα στον αγωνιστικό χώρο, μοιράζοντας σωστά μπάλες, και μετατρέποντας την Κροατία σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Έπειτα όλα τα υπόλοιπα δουλεύουν ρολόι. Ποδοσφαιριστές με ηγετικές προσωπικότητες που αποτελούν βασικά κομμάτια δύο εκ των κορυφαίων συλλόγων του πλανήτη. Της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Δείχνει τα δόντια της στη γραμμή κρούσης

Φυσικά το άλλο αγωνιστικό ατού αυτής της Εθνικής Κροατίας βρίσκεται μπροστά από το δίδυμο των Μόντριτς και Ράκιτιτς. Η επιθετική της γραμμή είναι ικανή να βρει λύση απέναντι στην πιο σφιχτή άμυνα και να κάνει τις ευκαιρίες που θα φέρουν το γκολ ανά πάσα στιγμή. Πέρισιτς, Κράμαριτς, Ρέμπιτς, Μάντζουκιτς μπορούν να βρεθούν με κλειστά μάτια και να διασπάσουν είτε από τον άξονα είτε από τα πλάγια κάθε τείχος που στήνεται μπροστά τους. Αυτή η πολυφωνία και η έκρηξη ταλέντου από τη μέση και μπροστά βάζει τις ξεχωριστές πινελιές σε κάθε επιθετική δραστηριότητα της Εθνικής Κροατίας, φτάνοντας πλέον μία ανάσα από το να κάνουν ένα όνειρο πραγματικότητα.

Αντίπαλος η σούπερ Γαλλία και η κούραση

Η Κροατία βρίσκει πλέον στον τελικό τη Γαλλία, την ομάδα από την οποία στο Μουντιάλ του 1998 είχε μείνει εκτός στα ημιτελικά. Τότε που η άλλη μεγάλη φουρνιά των Κροατών με Σούκερ, Μπόμπαν, Ασάνοβιτς, Προσινέτσκι και λοιπούς δεν μπόρεσαν να κάνουν το βήμα παραπάνω. Θα πάρουν την εκδίκησή τους 20 χρόνια μετά; Απέναντι σε μία ομάδα με τρομερό ρόστερ και εξαιρετική ποιότητα, οι Κροάτες καλούνται σε αυτό το σημείο να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση. Και αυτό απέναντι στη δεδομένη κούραση των τριών παρατάσεων που έχουν στην πλάτη. Τα πόδια τους βαριά, αλλά γεμάτα τσαγανό και μαχητικότητα, που πετάνε φωτιές για να κάνουν το Ζάγκρεμπ και όλη τη χώρα πίσω να «καεί» για άλλη μια νύχτα στους πανηγυρισμούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα