Η μοναξιά του Σπανούλη είναι... απελπιστική

Αντωνία Σπανού
Η μοναξιά του Σπανούλη είναι... απελπιστική
Ο Σπανούλης σε ακόμα έναν αγώνα φάνταζε ολομόναχος στο παρκέ και η βοήθεια που... δεν παίρνει είναι εκείνη που κάνει τον Ολυμπιακό να φαντάζει ανήμπορος στο παρκέ και το μέλλον να χρειάζεται άμεσα να «συνοδευτεί» από αλλαγές.

Τα ρόστερ στις ομάδες γίνονται με σκοπό ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον. Καμία ομάδα δεν μπορεί να κάνει την διαφορά, με έναν ή δύο παίκτες να παίζουν καλά.

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι έφτιαξε το ρόστερ του με σκοπό οι ξένοι της ομάδας, να συμπληρώσουν τον ελληνικό κορμό και όλοι μαζί να φτιάξουν ένα δυνατό σύνολο. Όμως τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί ιδανικά και αυτό... ακούστηκε εκκωφαντικά στο πρώτο ματς των playoffs και την ήττα από την Ζαλγκίρις.

Οι Έλληνες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, οι ξένοι δεν βγήκαν ποτέ στο παρκέ και έμεινε μόνος του ο Σπανούλης να προσπαθεί να αλλάξει την μοίρα της ομάδας του, χωρίς επιτυχία και με την απώλεια να είναι σκληρή.

Ο Ολυμπιακός έχασε ότι έχτισε με πάρα πολύ κόπο μέσα στην σεζόν, μέσα σε 45 λεπτά. Η νίκη της Ζαλγκίρις με 78-87 για το πρώτο ματς των playoffs, αλλά κυρίως η αντίδραση στα τρία παιχνίδια με τους Λιθουανούς, μέσα στην σεζόν, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αν δεν κάνουν όλοι την δουλειά που πρέπει.

Η Euroleague Greece καταγράφει την στατιστική από το πρώτο ματς του ΣΕΦ, με τον Σπανούλη να φαντάζει απελπιστικά μόνος.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ... ΚΑΙΝΕ

Τα στατιστικά από το παιχνίδι κόντρα στην Ζαλγκίρις προκαλούν απελπισία και στον πιο αισιόδοξο. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν εκείνος που ξεχώρισε, με τους υπόλοιπους να βυθίζονται στις αδυναμίες τους.

Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ και Στρέλνιεκς έπαιξαν τραυματίες, ο Παπανικολάου έμεινε εκτός και τα πράγματα για τον Ολυμπιακό ήταν δύσκολα από την αρχή.

Έγιναν ακόμα πιο δύσκολα μέσα στο παρκέ, όταν η καλή εμφάνιση του αρχηγού της ομάδας φάνταζε ως εξαίρεση στον κανόνα των υπολοίπων. Ειδικά στο τέλος οι λύσεις που χρειάστηκε να βρουν, δεν βρέθηκαν και η ήττα ήρθε αναπόφευκτα.

Ο «Kill Bill» μέτρησε σε 37:03, 25 πόντους με 3/6 δίποντα, 5/12 τρίποντα, 4/6 βολές, 9 ασίστ και 6 λάθη. Ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του, ενώ στα τέλος φάνηκε να αδειάζει εντελώς από δυνάμεις χωρίς να μπορεί να είναι αποτελεσματικός.

Οι 25 πόντοι ήταν ρεκόρ με αντίπαλο της Ζαλγκίρις, αλλά στην τέταρτη περίοδο και την παράταση είχε 1/6 τρίποντα, με το 1 αυτό πάντως να είναι το πιο κρίσιμο που έστειλε το ματς και στην παράταση, 0/1 δίποντα, 4/4 βολές. Έπαιξε συνεχόμενα 13' και 23'' και με εκείνον στο παρκέ η λιθουανική ομάδα έφτασε στο + 8.

Αυτά τα δεδομένα, μαζί με την συνολική πολύ καλή του παρουσία δείχνουν πόσο απαραίτητη θα ήταν μια βοήθεια για τον Σπανούλη. Μια βοήθεια που δεν ήρθε ποτέ...

Δεύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού πίσω από τον αρχηγό του, ήταν ο υπαρχηγός του, Γιώργος Πρίντεζης, που έπαιζε με ένεση και είχε 12 πόντους και 5/10 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ και 4 λάθη, ενώ ακολούθησε ο Παπαπέτρου με 11 πόντους, 4/8 δίποντα, 1/4 τρίποντα και 7 ριμπάουντ.

Ο Μάντζαρης σε 27:32'' είχε 9 πόντους, με 1/3 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ ο πρώτος ξένους που εμφανίζεται μεταξύ των σκόρερ είναι ο Μιλουτίνοφ με 7 πόντους και 8 ριμπάουντ. Ακολουθούν οι ΜακΛιν με 6 πόντους, ο Ρόμπερτς με 5 και ο Τιλί με 3. Περίπου 5 λεπτά έπαιξε και ο Τόμπσον, που πήρε μόλις μία προσπάθεια και αστόχησε σε αυτήν, ενώ κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον Μπράουν.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η βοήθεια των ξένων παικτών ήταν μηδαμινή, με «δικαιολογημένο» τον Σέρβο σέντερ που ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά η ατυχία δεν τον άφησε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

57 ΠΟΝΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, 21 ΠΟΝΤΟΥΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ

Ξεπερνώντας τις δυσκολίες και παλεύοντας ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει το πλεονέκτημα έδρας, κάτι που έχασε αρκετά εύκολα. Ο κόπος όλων δεν εξαργυρώνεται πια και άπαντες οφείλουν να αντιδράσουν στα νέα και πιο δύσκολα δεδομένα που είναι μπροστά για τους «ερυθρόλευκους».

Αυτοί που «τραβάνε» το κουπί είναι λίγοι, με τον ελληνικό κορμό της ομάδας να παλεύει, τους δύο σέντερ, Μιλουτίνοφ και ΜακΛιν να κρατάνε τα θετικά τους νούμερα και τους υπόλοιπους να προσπαθούν να δείξουν κάτι χωρίς επιτυχία. Μπράουν, Ρόμπερτς, Τόμπσον, Στρέλνιεκς και Τιλί, που όμως δεν μπορεί να μπει στην ίδια λίστα με τους προηγούμενους, δεν βοηθούν όσο πατούν παρκέ και τα ξεσπάσματα τους πλέον δεν είναι αρκετά στα σημαντικά ματς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χθεσινό και πιο κρίσιμο ματς της σεζόν, μέχρι το επόμενο, οι Έλληνες παίκτες μέτρησαν συνολικά 51 πόντους και οι ξένοι μόλις 21, με τους δύο βασικούς σέντερ να είναι ξένοι. Το νούμερο είναι χαρακτηριστικότατο για την κατάσταση που επικρατεί στο παρκέ και ειδικά στα ματς όπου η μπάλα «καίει». Λείπουν οι πρωτοβουλίες, αλλά ακόμα και η βοήθεια για να προσφέρει ο καθένας αυτό που μπορεί και να δοθούν οι λύσεις που χρειάζονται.

Φαίνεται πως οι παίκτες του Ολυμπιακού και ειδικά οι βασικοί έχουν επιβαρυνθεί αρκετά, οι ατυχίες με τους τραυματισμούς δεν λένε να αφήσουν ήσυχους τους περσινούς φιναλίστ και αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα η συνέχεια θα είναι δύσκολο. Για άλλη μια φορά είναι δεδομένο πως θα βγει ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης (όσο μπορεί να ξεπερνά τον τραυματισμό του), ο Μάντζαρης, ο Παπαπέτρου και στην ίδια κατηγορία θα έμπαινε και ο Παπανικολάου, αλλά και εκείνος έχει σταθεί άτυχος εδώ και καιρό, αλλά οφείλουν και οι υπόλοιποι να εμφανιστούν στο παρκέ. Οι βοήθειες πλέον είναι επιτακτικές, τα περιθώρια έχουν στενέψει και όλοι στο τέλος της ημέρας θα κριθούν για την προσφορά τους.

Ο Ολυμπιακός στο δύσκολο δρόμο που μπήκε χρειάζεται την βοήθεια όλων για να βγει, να πάρει το επόμενο ματς στο ΣΕΦ και να βρεθεί στην Λιθουανία με στόχο την νίκη που θα επιστρέψει την σειρά στην Ελλάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.