Γκιστ παρόντος και... περιφερειακών το ανάγνωσμα!

Γκιστ παρόντος και... περιφερειακών το ανάγνωσμα!

Γιώργος Κούβαρης
Γκιστ παρόντος και... περιφερειακών το ανάγνωσμα!
Η EuroLeague Greece στέκεται στον Τζέιμς Γκιστ που αποτελεί τον x-factor της ομάδας κάθε φορά που παίζει καλά μακριά από το ΟΑΚΑ, αλλά και το «κλειδί» για τα εκτός έδρας που είναι η προσφορά των περιφερειακών!

Ο Παναθηναϊκός «έκλεισε» την regular season στην EuroLeague με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την είχε ολοκληρώσει και πέρυσι. Όπερ σημαίνει με πέντε συνεχόμενες νίκες στο φινάλε με αποτέλεσμα να έχει το ίδιο ρεκόρ (19-11) αλλά να μην γνωρίζει ακόμα αν θα έχει και το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs.

Το σίγουρο είναι ότι οι «πράσινοι» βρίσκονται σε... καλό φεγγάρι τη δεδομένη χρονική στιγμή και έτοιμοι να «σπάσουν» έδρα της Ρεάλ σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν τους Μαδριλένους -το οποίο είναι και το πιο λογικό σενάριο- με μειονέκτημα έδρας. Ναι. Μπορεί στο Μιλάνο να παρουσίασε το ίδιο... σύνδρομο του πρώτου ημιχρόνου με την κακή άμυνα, αλλά στη συνέχεια έκανε αυτό ακριβώς που κάνει τους τελευταίες εβδομάδες μακριά από το ΟΑΚΑ. Να φορτσάρει στο δεύτερο μισό του αγώνα και να «γυρίζει» παιχνίδια τα οποία φαίνονταν χαμένα. Τόσο από άποψης σκορ, όσο και από άποψης εικόνας.

Αν θα συνεχίσει έτσι και αν θα μπορέσει να είναι εξίσου αποτελεσματικός και στα playoffs όπου θα έχει ανέβει το επίπεδο της «σκληράδας» και της «έντασης» είναι κάτι το οποίο θα απαντηθεί τις προσεχείς ημέρες. Το βέβαιο είναι -και βάσει των όσων είδαμε από τις 16 Μαρτίου που ξεκίνησε και το «πράσινο» σερί από τη Μάλαγα- ότι ο Παναθηναϊκός έχει δύο βασικούς πυλώνες μακριά από το ΟΑΚΑ. Την περιφέρειά του και τον... Τζέιμς Γκιστ!

Εκτός -φυσικά- του Νικ Καλάθη, ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ έχει εξελιχθεί στο βαρόμετρο του Παναθηναϊκού στα εκτός έδρας ματς. Κάτι που απέδειξε και στα τρία παιχνίδια που νίκησε ο Παναθηναϊκός σε διάστημα τριών εβδομάδων, ενώ μετρούσε τρεις συνολικά νίκες σε διάστημα έξι μηνών! Όσον αφορά την ανάλυση των τριών αγώνων με Μάλαγα, Μακάμπι και πρόσφατα με Αρμάνι, ο Γκιστ ήταν από τους βασικούς παράγοντες των επιτυχιών! Στην Μακάμπι δεν πήρε προσπάθειες αλλά ήταν ουσιαστικός στην άμυνα την στιγμή που έπρεπε, κάτι που έκανε και στο Μιλάνο, ειδικά στις αλλαγές της «πράσινης» άμυνας, με τον ίδιο να γίνεται «βδέλλα» σε Γκάουντλοκ ή Τζέρελς.

Σε αυτά τα τρία ματς, ο Γκιστ μέτρησε 12,3 πόντους κατά μέσο όρο όντας αποτελεσματικός στο low post, έχοντας 14/21 δίποντα (66,6%), 6/9 βολές (66,6%), 1/7 τρίποντα (14%) και 5,3 ριμπάουντ! Κατάφερνε να φτάσει σε αυτά τα νούμερα «αθόρυβα» και να αποτελέσει έναν από τους παράγοντες που έκαναν την διαφορά, χωρίς να τον... καταλάβει κανείς! Φυσικά δεν ήταν μόνος του. Απλούστατα συμπλήρωνε ιδανικά την backcourt του Παναθηναϊκού η οποία τα πήγε περίφημα στις τρεις τελευταίες εκτός έδρας νίκες, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι όσο παίζει η περιφερειακή γραμμή καλά εκτός ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» αποκτούν αυτομάτως και περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας

Οι αριθμοί αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα: Με την έλευση και το Μάικ Τζέιμς ο οποίος ήταν και πάλι ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ πήρε τουλάχιστον το 57% των πόντων της στις τρεις τελευταίες εκτός έδρας νίκες από τους περιφερειακούς. Πιο συγκεκριμένα.

Vs Μάλαγα: Ο Παναθηναϊκός πήρε το 62,2% των πόντων του από τους γκαρντ και τους γκαρντ/φόργουορντ, οι οποίοι είχαν 16/22 δίποντα (72,7%), 8/22 τρίποντα (36,3%), 0/1 βολή και 16 ασίστ!

Vs Μακάμπι: Ο Παναθηναϊκός πήρε το 60,5% των πόντων του από την περιφέρεια, με τους παίκτες του Καταλανού τεχνικού να έχουν 17/30 δίποντα (56,6%), 3/19 τρίποντα (15,7%) και 3/10 βολές (30%). Επίσης έδωσαν και τελικές πάσες.

Vs Αρμάνι Μιλάνο: Ο Παναθηναϊκός πήρε το 57,2% των πόντων από την backcourt, αφού οι «πράσινοι» μέτρησαν 13/24 δίποντα (54,1%), 5/13 τρίποντα (38,4%) και 14/16 βολές (87,5%). Παράλληλα μοιράστηκαν και 12 τελικές πάσες.