Το... 15,1% του Ρίβερς στα τρίποντα τον τελευταίο μήνα! (infographics)

Το... 15,1% του Ρίβερς στα τρίποντα τον τελευταίο μήνα! (infographics)

Γιώργος Κούβαρης
Το... 15,1% του Ρίβερς στα τρίποντα τον τελευταίο μήνα! (infographics)
Ο Κέι Σι Ρίβερς διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος και η EuroLeague Greece παρουσιάζει με τη γλώσσα των αριθμών την αγωνιστική πτώση του Αμερικανού και την αστοχία του από την περιφέρεια εντός και εκτός των συνόρων!

Όποιον και αν ρωτήσει κάποιος, ανεξαρτήτου ομάδας και συλλογικής προτίμησης, για το καλύτερο σουτέρ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θεωρείται δύσκολο -αν όχι απίθανο- η πρώτη σκέψη να μην πάει στον Κέι Σι Ρίβερς. Είναι εκείνος που εμπνέει με περίσσια σιγουριά τους φίλους της ομάδας και εκείνος που προκαλεί... τρόμο στα διχτάκια των αντιπάλων.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κάθε φορά που πιάνει τη μπάλα στα χέρια του ακούγεται μια... βοή ανυπομονησίας στο ΟΑΚΑ για το εύστοχο τρίποντο. Ή το αντίστροφο. Σε κάθε εκτός έδρας παιχνίδι, όταν «σηκώνεται» έξω από τα 6.75 μέτρα επικρατεί... νεκρική σιγή. Κι αυτό όχι επειδή έχει την «ταμπέλα» του «καλού σουτέρ» αλλά επειδή είναι κάτι που έχει κερδίσει από μόνος του, χάρη στις εξαιρετικές του εμφανίσεις και την εμπιστοσύνη που βγάζει τις στιγμές που επιχειρεί τρίποντο...

Όταν ξεκίνησε το ντεφορμάρισμα

Βέβαια δεν γίνεται να μην καταγραφεί και η πραγματικότητα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Ο Κέι Σι Ρίβερς διανύει περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος, το οποίο ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου μήνα και το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τουλάχιστον όσον αφορά το σκοράρισμα και τα ποσοστά ευστοχίας...

Από τις 17 Δεκεμβρίου και το παιχνίδι με το Ρέθυμνο στο ΟΑΚΑ, έμελλε να ξεκινήσει ο... κατήφορος του Αμερικανού στα ποσοστά ευστοχίας. Από τότε μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, ο Παναθηναϊκός έδωσε οκτώ παιχνίδια, τέσσερα για την EuroLeague και άλλα τέσσερα για το πρωτάθλημα της Basket League. Ένα διάστημα όπου οι αριθμοί του Ρίβερς έπεσαν δραματικά, ενώ τεράστια «βουτιά» έκανε το ποσοστό του στα σουτ τριών πόντων.

Ειδικά στα ματς της EuroLeague όπου το 46,2% των 13 αγώνων έγινε 5,9% (!!) στους επόμενους τέσσερις! Συγκεκριμένα μέχρι την αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα για την 14η αγωνιστική της διοργάνωσης, ο Αμερικανός μετρούσε 31/67 τρίποντα ενώ στη συνέχεια είχε 1/17 σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων. Κι αν αναλογιστεί κάποιος ότι στο παιχνίδι με τη Βαλένθια ξεκίνησε με 1/1 (σ.σ. στο Βελιγράδι δεν πήρε σουτ) στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του αγώνα με την Μπαρτσελόνα μέτρησε 0/16!

Μόλις 5/33 τρίποντα τον τελευταίο μήνα

Αν μη τι άλλο το συγκεκριμένο νούμερο προκαλεί τεράστια εντύπωση, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που πρόκειται για έναν κλασσικό σουτέρ. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην Basket League, μόνο που τα ποσοστά στο εγχώριο πρωτάθλημα ήταν ελαφρώς καλύτερα. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου ο Ρίβερς μετρούσε 11/22 σουτ έξω από τη «γραμμή» ενώ έκτοτε είχε 4/16! Όπερ και σημαίνει ότι στο σύνολο των οκτώ τελευταίων αγώνων, ο Ρίβερς είχε 5/33 τρίποντα, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 15,1% την ώρα που στα 20 προηγούμενα παιχνίδια είχε 42/87 τρίποντα και ποσοστό που «άγγιζε» το 50% (σ.σ. 48,2% για την ακρίβεια).

Από τη στιγμή που είναι ο παίκτης που στηρίζεται στο σουτ προκειμένου να σκοράρει, ήταν λογικό και επόμενο να «πέσουν» και οι μέσοι όροι του στους πόντους. Οι 11,9 πόντοι έγιναν... 3,2 στα τέσσερα τελευταία ματς της EuroLeague, ενώ πτώση είχε και στο εγχώριο πρωτάθλημα, αφού οι 7,2 πόντοι έγιναν... 6,5. Συνολικά εκεί που σκόραρε 10,2 πόντους εντός και εκτός των συνόρων έφτασε στο σημείο να τελειώνει τα ματς με 4,9 πόντους κατά μέσο όρο.

Βέβαια αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη και ο Ρίβερς να θυμίσει και πάλι τον... καλό Ρϊβερς με το «φαρμακερό» του σουτ. Πολλώ δε μάλλον αυτήν την εβδομάδα αφού θα κληθεί να παίξει και για τον... Λοτζέσκι στην περιφέρεια.