Οι 10+1 πιο σοκαριστικοί τραυματισμοί στις ΗΠΑ (vids)

Κάτια Πετροπούλου
Οι 10+1 πιο σοκαριστικοί τραυματισμοί στις ΗΠΑ (vids)

bet365

Με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό του Γκόρντον Χέιγουορντ στο ματς με τους Καβαλίερς, το gazzetta.gr παρουσιάζει τα πιο σοκαριστικά περιστατικά στον κόσμο του ΝΒΑ - και όχι μόνο.

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ, αλλά είναι συνάμα και η μεγαλύτερη αλήθεια: «υγεία πάνω από όλα»!

Συνηθίζουμε να το ευχόμαστε, αλλά δεν καταλαβαίνουμε την αξία του, μέχρι κάτι συνταρακτικό να συμβεί στην ζωή μας. Χωρίς αυτήν, είμαστε «ανίκανοι» να κάνουμε όνειρα, να «χτίσουμε» καριέρες, να στηρίξουμε τους διπλανούς μας, να ευχαριστηθούμε στιγμές.

Στον χώρο του αθλητισμού οι τραυματισμοί είναι συχνό φαινόμενο και κάποιες φορές μπορεί να «κόψουν» φτερά ή να αποβούν ακόμα και μοιραίοι. Κάποιοι βγαίνουν πιο δυνατοί μέσα από την δύσκολη, επίπονη και ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία, ενώ άλλοι δεν επιστρέφουν ποτέ και δεν είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι.

Ο Γκόρντον Χέιγουορντ σόκαρε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσε την αναμέτρηση των Καβαλίερς με τους Σέλτικς. Στο ντεμπούτο του με τα πράσινα, δεν πρόλαβε καλά καλά να πατήσει παρκέ, και στην προσγείωση του, μετά από διεκδίκηση της μπάλας, γύρισε όλο τον αστράγαλό του.

Άπαντες έμειναν με το στόμα ανοιχτό, συμπαίκτες και αντίπαλοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν τι είχε συμβεί, ενώ οι θεατές του έδωσαν ένα ζεστό χειροκρότημα στήριξης, κατά την αποχώρησή του με το φορείο. Ο κόσμος του ΝΒΑ στάθηκε στο πλευρό του - ακόμα και ο Ολυμπιακός - ενώ ο Κόμπι Μπράιαντ συγκλόνισε με την επιστολή του στον 27χρονο παίκτη.

Το gazzetta.gr κάνει μια αναδρομή σε άτυχες στιγμές που έζησαν παίκτες στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, και όχι μόνο. Από την σπασμένη μύτη του Στιβ Νας και το μάτι του Άλαν Ρέι, μέχρι το πόδι του Πολ Τζορτζ σε φιλικό της Team USA και το... κόκαλο του παίκτη του ΓΣΛ-Φάρου, Κέβιν Ουέαρ, όταν ήταν στο NCAA.

#10 ΣΤΙΒ ΝΑΣ, ΣΑΝΣ - ΛΕΪΚΕΡΣ, 2010

Και πάνω που ανάρρωνε από τραυματισμό στο μάτι, έσπασε και την μύτη του! Στα playoffs μεταξύ Σανς και Λέικερς τον Μάιο του 2010, ο Στιβ Νας, μετά από σύγκρουση με τον Ντέρικ Φίσερ, έσπασε την μύτη του. Μέχρι να τελειώσει το ματς προσπάθησε πολλές φορές να... την βάλει στη θέση της, αλλά χωρίς επιτυχία. Οι συμπαίκτες του σοκαρισμένοι, αλλά ο ίδιος είχε αστειευτεί μετά τον αγώνα: «Δεν νομίζω ότι την έσπασα, απλά μετακινήθηκε». Βέβαια, πέρασε την πόρτα του χειρουργείου για να διορθώσει το πρόβλημα.

#9 ΑΛΑΝ ΡΕΪ, ΒΙΛΑΝΟΒΑ - ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ, 2006

Μια από τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές «χάρισε» ο Άλαν Ρέι στον ημιτελικό της Big East Conference στο NCAA. Ο αντίπαλός του, Καρλ Κράουζερ στην προσπάθειά του να τον μαρκάρει, βρήκε με το χέρι του στο μάτι του και του το... έβγαλε. Όλοι νόμιζαν πως πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό, καθώς το μάτι φαινόταν να κρέμεται, αλλά στην πραγματικότητα το άνω βλέφαρο είχε «χωθεί» από πίσω και δημιουργούσε αυτή την εντύπωση. Ο Ρέι είχε χάσει για λίγο την όρασή του, ωστόσο αυτή επέστρεψε γρήγορα. Ο παίκτης του Βιλανόβα ήταν σε θέση να παίξει πάλι σε λιγότερο από μία εβδομάδα και χωρίς ειδικά γυαλιά. Στο πρώτο του ματς ηγήθηκε της ομάδας του στο σκοράρισμα.

#8 ΜΠΑΡΟΝ ΝΤΕΪΒΙΣ, ΝΙΚΣ - ΧΙΤ, 2012

Μπορεί να μην τρομάζει τόσο, αλλά ο τραυματισμός του Ντέιβις ήταν πολύ σοβαρός, καθώς του «έκοψε» την καριέρα. Στο Game 4 μεταξύ Νικς και Χιτ το 2012 και την ώρα που έφυγε για την αντίπαλη μπασκέτα ντριμπλάροντας, και με δύο αντιπάλους να τρέχουν πάνω του, ο πρώην ΝΒΑερ σωριάστηκε στο παρκέ. Ο πόνος του φαινόταν αβάσταχτος και αποχώρησε με φορείο από το γήπεδο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ήταν καθόλου καλά, καθώς έπρεπε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου, αφού σχίστηκε μερικώς ο επιγονατιδικός τένοντας και ολικώς o προγενέστερος σταυροειδής κι ενδιάμεσος σύνδεσμος. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους έμεινε free agent, με την επιστροφή του να υπολογίζεται τον Μάιο του 2013. Τελικά, επέστρεψε στο μπάσκετ τον Ιούλιο του 2015, βάζοντας 44 πόντους στην Drew League, για χάρη του ντοκιμαντέρ του! Είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για επιστροφή στο ΝΒΑ, αλλά τελικά τον Ιανουάριο του 2016 έπαιξε στην D-League και τους Delaware 87ers.

#7 ΤΖΑΜΑΛ ΚΡΟΦΟΡΝΤ, ΜΠΟΥΛΣ - ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ, 2003

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι ο Κρόφορντ έχει σπάσει το λαιμό του, μετά την άσχημη πτώση του στο ματς των Μπουλς με τους Γουλβς το 2003. Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν τελικά τόσο άσχημα, καθώς έπαθε απλά ένα διάστρεμμα στο λαιμό κι επέστρεψε στην δράση πολύ γρήγορα, αφού έμεινε εκτός μόλις για δύο ματς!

#6 ΤΖΟ ΤΖΟΝΣΟΝ, ΣΑΝΣ - ΜΑΒΕΡΙΚΣ, 2005

Στην προσπάθειά του να καρφώσει, στο ματς των playoffs των Σανς με τους Μάβερικς, ο Τζόνσον προσγειώθηκε με το πρόσωπο στο παρκέ! Χρειάστηκε επέμβαση για να αποκαταστήσει το σπασμένο οστό στην αριστερή μεριά, αλλά επέστρεψε σχετικά γρήγορα στο παρκέ. Έχασε όλη την σειρά βέβαια με τους Μάβερικς, αλλά και τα δύο πρώτα ματς με τους Σπερς. Όταν γύρισε, φορούσε ειδική προστατευτική μάσκα.

#5 ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΠΟΓΚΟΥΤ, ΜΠΑΚΣ - ΣΑΝΣ, 2010

Ακόμα ένας τραυματισμός μετά από κάρφωμα. Ο Μπόγκουτ έπεσε άτσαλα από την μπασκέτα και προσγειώθηκε πάνω στο χέρι του. Οι κραυγές του στο βίντεο αρκούν για να καταλάβει κάποιος πόσο σοβαρό ήταν. Τελικά, όλο του το βάρος έπεσε πάνω στον καρπό του, ενώ το χέρι του στριφογύρισε, καθώς προσγειώθηκε, με αποτέλεσμα να το σπάσει και να πάθει εξάρθρωση αγκώνα και διάστρεμμα στον καρπό. Έτσι, έμεινε εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν 2009-10, σε μία χρονιά που τα πήγαινε εξαιρετικά (15.9π., 10.2ρ.).

#4 ΚΟΜΠΙ ΜΠΡΑΪΑΝΤ, ΛΕΪΚΕΡΣ - ΟΥΟΡΙΟΡΣ, 2013

Δεν πρόλαβε να περάσει ενάμιση λεπτό στην 3η περίοδο των Λέικερς με τους Ουόριορς, τον Απρίλιο του 2013, και ο Κόμπι Μπράιαντ τραυματίστηκε. Μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα του Χάρισον Μπαρνς, ο «Black Mamba» σωριάστηκε στο παρκέ και κρατούσε το αριστερό του γόνατο. Στο ύφος του φαινόταν πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Δεν τα παράτησε. Μπήκε ξανά στο παρκέ, αλλά λίγα λεπτά αργότερα άρχισε να παραπατάει. Είχε τέτοιο πείσμα, όμως, που συνέχισε. Τρία λεπτά πριν τελειώσει το ματς, άρχισε να πιάνει πάλι το γόνατό του και τελικά αποχώρησε εν μέσω χειροκροτημάτων. Η διάγνωση έδειξε ρήξη αχιλλείου τένοντα. Όπως γίνεται κατανοητό, έχασε όλη την σεζόν. Άρχισε να τρέχει ξανά τον Αύγουστο, μπήκε στις προπονήσεις τον Νοέμβριο κι επέστρεψε στην δράση τον Δεκέμβριο.

#3 ΧΟΡΧΕ ΓΚΑΡΜΠΑΧΟΣΑ, ΣΕΛΤΙΚΣ - ΡΑΠΤΟΡΣ, 2007

Στο ματς των Σέλτικς με τους Ράπτορς τον Μάρτιο του 2007, ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα βίωσε έναν άσχημο τραυματισμό. Στην προσπάθειά του να κόψει τον αντίπαλο, έπεσε τόσο άτσαλα στο παρκέ κι έμεινε να σφαδάζει από τον πόνο. Οι συμπαίκτες του πήγαν αμέσως δίπλα του να τον ηρεμήσουν, αλλά το κακό είχε γίνει: σπασμένη περόνη και μετατοπισμένος αστράγαλος, αλλά και σύνδεσμοι. Πέρασε αμέσως την πόρτα του χειρουργείου, έχασε όλη τη σεζόν και η επιστροφή του αναμενόταν μετά από 6 μήνες. Τη σεζόν 2007-08 επέστρεψε για να παίξει στους Ράπτορς, αλλά μετά από συνάντηση που είχε με ειδικό τον Νοέμβριο, αποφασίστηκε να υποβληθεί εκ νέου σε επέμβαση. Κάπως έτσι τελείωσε η καριέρα του στο ΝΒΑ, αφού κλήθηκε και στο ρόστερ της εθνικής Ισπανίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, κάτι που έβρισκε αντίθετη την ομάδα του Τορόντο. Στην συνέχεια, γύρισε στην Ευρώπη.

#2 ΣΟΝ ΛΙΒΙΝΓΚΣΤΟΝ, ΚΛΙΠΕΡΣ - ΣΑΡΛΟΤ ΜΠΟΜΠΚΑΤΣ, 2007

Τον Φεβρουάριο του 2007 και μετά από ένα χαμένο λέι απ, ο Λίβινγκστον μετακίνησε το αριστερό του γόνατο και έκοψε όλους τους συνδέσμους: τον πρόσθιο σταυροειδή σύνδεσμο (ACL), τον οπίσθιο σταυροειδή σύνδεσμο (PCL) και τον πλευρικό μηνίσκο, διασπώντας άσχημα τον ενδιάμεσο δευτερεύοντα σύνδεσμό του (MCL) και απομακρύνθηκε η επιγονατίδα και η κνημιαία άρθρωση. Μάλιστα, οι τότε τηλεοπτικές εκπομπές προειδοποιούσαν για το θέαμα, ενώ ένας γιατρός είχε πει στον παίκτη ότι ίσως και να χρειαζόταν να του ακρωτηριάσει το πόδι! Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά χρειάστηκε αρκετός καιρός για να επανέλθει. Στο τέλος της σεζόν 2007-08, όταν κι έληξε το συμβόλαιό του με τους Κλίπερς, έμεινε ελεύθερος. Τον Ιούνιο του 2008 επέστρεψε στις προπονήσεις και προσπαθούσε να βρει εγγυημένο συμβόλαιο στο ΝΒΑ και κατέληξε στους Χιτ, αλλά όχι για πολύ, αφού έγινε trade στους Γκρίζλις, όπου κι έμεινε για μία μόλις ημέρα! Έπειτα κατέληξε στην D-League, πήγε στους Σάρλοτ Μπόμπκατς και ακολούθησαν ανταλλαγές επί ανταλλαγών. Τελικά, το 2013 πήγε στους Νετς, όπου και σκόραρε 23 πόντους στην ήττα από τους Μπλέιζερς τον Νοέμβριο.

#1 ΠΟΛ ΤΖΟΡΤΖ, ΕΘΝΙΚΗ ΗΠΑ, 2014

Ίσως ο πιο σοκαριστικός τραυματισμός. Ο Πολ Τζορτζ είχε κληθεί στο ρόστερ της Team USA και η ομάδα είχε δώσει ένα... οικογενειακό διπλό μπροστά στους θεατές της. Ο «PG13» όμως, ήταν πολύ άτυχος, αφού το πόδι του βρήκε στην βάση της μπασκέτας, στην προσπάθειά του να σταματήσει τον Χάρντεν. Αποτέλεσμα να υποστεί ένα σύνθετο κάταγμα οστών και να αποχωρήσει από το γήπεδο. Ο Μάικ Σιζέφσκι, μάλιστα, διέκοψε το παιχνίδι προς τιμήν του παίκτη του. Τελικά, ο Τζορτζ πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, με τους γιατρούς να βάζουν σίδερα στο πόδι του. Στα τέλη Οκτώβρη επέστρεψε σε πιο έντονο ρυθμό προπονήσεων. Την πρώτη του κανονική προπόνηση, όμως, την έκανε τον Φεβρουάριο του 2015 και πάτησε ξανά παρκέ τον Μάρτιο.

10+1: ΚΕΒΙΝ ΟΥΕΑΡ, ΛΟΥΪΣΒΙΛ - ΝΤΙΟΥΚ, 2013

Ο Κέβιν Ουέαρ δεν θέλει κανείς να τον θυμάται για τον τραυματισμό του, αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο, από την στιγμή που εξείχε όλο το κόκαλο από το πόδι του. Μόλις στην έναρξη του ματς του Λούισβιλ με το Ντιουκ, γα την «Elite 8» του NCAA, ο Ουέαρ προσπάθησε να σταματήσει τον Τάιλερ Θόρντον, που εκτελούσε για τρεις, κι έπεσε τόσο άσχημα στο παρκέ, που η κνήμη του έσπασε στα δύο! Ο ίδιος, ίσως από το σοκ, δεν είχε καταλάβει τι είχε συμβεί και κοιτούσε τους συμπαίκτες του που είχαν μείνει άφωνοι κι έπιαναν το κεφάλι τους. Το μόνο, όμως, που ένοιαζε τον ίδιο, ήταν η ομάδα του να νικήσει το Ντιουκ, κάτι που έγινε. Το Νοέμβριο πάτησε ξανά παρκέ, για χάρη του Λούισβιλ, αλλά ένιωθε πλέον την αντιμετώπιση των συμπαικτών του και του προπονητή του... περίεργη, αφού όλοι φοβόντουσαν μην τον χτυπήσουν άθελά τους. Έτσι, αποφάσισε να πάει στο Georgia State, στο οποίο ένιωσε και πάλι καλά. Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε στην Ευρώπη και την Φινλανδία, για να πάει αργότερα στην Τσεχία. Πλέον βρίσκεται στην Ελλάδα και φοράει την φανέλα του ΓΣΛ-Φάρου.

 

NBA Τελευταία Νέα