Η… στατιστική κυριαρχία της Ελλάδας και η «πληγή» των βολών! (pics)

Νίκος Καρφής
Η… στατιστική κυριαρχία της Ελλάδας και η «πληγή» των βολών! (pics)

bet365

Η Ελλάδα κοντράρεται με την Ρωσία (18:45) για τα προημιτελικά του Eurobasket και το gazzetta.gr διαβάζει τα στατιστικά των δύο ομάδων στη διοργάνωση, βλέποντας την Εθνική μας να υπερισχύει σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, πλην των ελεύθερων βολών που είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της.

Την Ρωσία θα βρει στον δρόμο της η Εθνική μας στα προημιτελικά του Eurobasket, σε ένα παιχνίδι (18:45) που ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις στους Έλληνες φιλάθλους, αφού πριν 12 χρόνια στο Βελιγράδι τους είχαμε νικήσει με 66-61 με τα… όργια του Παπαλουκά (23 πόντους) και λίγες μέρες μετά σηκώσαμε την κούπα κόντρα στον Νοβίτσκι και την παρέα του.

Χρήσιμο θα ήταν να δούμε τα στατιστικά των δύο αντιπάλων στην διοργάνωση και να κάνουμε την σύγκριση σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στην … γλώσσα των αριθμών θα δει πως η ομάδα του Μίσσα είναι κυρίαρχη στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες κόντρα στην αντίπαλο της. Εκεί που υστερούμε οριακά είναι οι ασίστ, ενώ το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις βολές.

Αναλυτικότερα όσον αφορά τους πόντους, η «γαλανόλευκη» βρίσκεται στην 5η θέση της λίστας με 83 πόντους μέσο όρο, τη στιγμή που η ομάδα του Μπαζάρεβιτς είναι στην 10η (79.8). Πρώτος σκόρερ της Ελλάδας είναι ο εκπληκτικός Κώστας Σλούκας (16.2 ανά αγώνα), ενώ από την πλευρά των Ρώσων ξεχωρίζει ο κορυφαίος σκόρερ της διοργάνωσης, Αλεξέι Σβεντ (23.7 πόντους μαζί με τον Σρέντερ).

Κοιτώντας τα σουτ εντός πεδιάς θα παρατηρήσουμε πως η Εθνική είναι η δεύτερη πιο εύστοχη ομάδα της διοργάνωσης (50.3) πίσω από την Γαλλία που έχει αποκλειστεί . Την αντίπαλο μας στους «8» τη συναντάμε πολύ πιο πίσω στην 12η θέση (43.9%). Σε άλλη μια κατηγορία κουμάντο κάνουν οι «Σλούκι Λουκ» (52.5% εντός πεδιάς) και Αλεξέι Σβεντ (43.7).

Σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο μπάσκετ παίζουν και τα τρίποντα. Οι παίκτες του Μίσσα φιγουράρουν στην 2η θέση της λίστας, αφού σουτάρουν με 41% έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Η παρέα του Μοζγκόφ είναι 15η με ποσοστό 34.2%. Έχει αρχίσει να καταντάει βαρετό, όμως σε άλλη μια κατηγορία την παράσταση κλέβει ο Σλούκας (σουτάρει με το απίστευτο 61.5%, 16/26 και είναι 3ος στη λίστα) και Σβεντ (39.3%, 22/56). Κυριαρχούμε και στα δίποντα (54.9 έναντι 51.9)

Οι ελεύθερες βολές είναι η... αχίλλειος πτέρνα της Εθνικής στη διοργάνωση. Το 66.7% μας κατατάσσει στην 21η θέση ανάμεσα σε 24 ομάδες, ενώ οι Ρώσοι τα πάνε αρκετά καλά σε αυτόν τον τομέα, έχοντας 80.4 (5οι). Αν το ματς πάει σε ειδικές καταστάσεις στο τέλος, η μπάλα είναι σοφό να οδηγηθεί στα χέρια του Σλούκα από την μια πλευρά (πρώτος στο τουρνουά με 95%, 19/20) και από την άλλη σε εκείνα του Σβεντ (87%, 40/46).

Η Ελλάδα δείχνει την κυριαρχία απέναντι στους Ρώσους και στον τομέα των ριμπάουντ. Οι διεθνείς μας μαζεύουν 35 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ το σύνολο του Μπαζάρεβιτς 33. Κορυφαίοι σε αυτήν την κατηγορία είναι οι Μπουρούσης (5 «σκουπίδια» ανά αγώνα) και Μοζγκόφ (6.3). Καλύτεροι είμαστε και στα κοψίματα (3.2 μέσο όρο έναντι 1.8 των αντιπάλων). Σε αυτό μας βοηθάει ο «Big Papa» Γιώργος Παπαγιάννης (1.2 ανά παιχνίδι) και το «ασανσέρ» Θανάσης Αντετοκούνμπο που κάνει 1 κόψιμο ανά αγώνα. Για τους Ρώσους ο Μοζγκόφ έχει 0.5 τάπες μέσο όρο.

Ρίχνοντας μια ματιά στις ασίστ θα διαπιστώσουμε πως οι δύο ομάδες είναι σχεδόν ισάξιες, με την ομάδα του Φριτζόν και του Βοροντσέβιτς να έχει 19 μέσο όρο στη διοργάνωση έναντι των 18.8 που γράφει η «Επίσημη Αγαπημένη». Ο Σβεντ είναι τρίτος στο Eurobasket με 6.7 τελικές πάσες ανά παιχνίδι, ενώ από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζουν οι Καλάθης (4.7) και Σλούκας (4.3 μέσο όρο).

Ψηλότερα βρισκόμαστε και στα κλεψίματα με 7.7 ανά ματς έναντι 6.8 των αντιπάλων μας. Καλύτερος Έλληνας «κλέφτης» είναι ο Κώστας Παπανικολάου με 1.5 μέσο όρο, ενώ για τους Ρώσους ο Βοροντσέβιτς έχει 1.2. Τέλος στον τομέα των λαθών η Εθνική μας έχει 12.3, με τους παίκτες του Μπαζάρεβιτς να κάνουν 13.8!

Εν κατακλείδι η ομάδα του Μίσσα κυριαρχεί σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, πλην των ελεύθερων βολών και των ασίστ. Οι δύο παίκτες που αποτελούν σημεία αναφοράς για τις δύο ομάδες μέσα από την... γλώσσα των αριθμών είναι οι Σλούκας και Σβεντ, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν άλλη μια... παράσταση στο φετινό Eurobasket. Μακάρι στο τέλος να επικρατήσει ο «Σλούκι Λουκ»!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα