Tι τρέχει στο «Βασίλειο» των Καβαλίερς; (pics)

Tι τρέχει στο «Βασίλειο» των Καβαλίερς; (pics)

Νίκος Καρφής
Tι τρέχει στο «Βασίλειο» των Καβαλίερς; (pics)

bet365

Ο Κάιρι Ίρβινγκ ζήτησε να αποχωρήσει από τους Καβαλίερς και πέντε ειδήμονες του ΝΒΑ προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιος φταίει για την... αρρωστημένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο «Βασίλειο» του Κλίβελαντ.

Οι Καβαλίερς έχουν γίνει η καλύτερη καλοκαιρινή… σαπουνόπερα μετά την απαίτηση του Κάιρι Ίρβινγκ για ανταλλαγή, καθώς ο ίδιος δεν θέλει να βρίσκεται στην ίδια ομάδα με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Τι συμβαίνει στο «Βασίλειο» του Κλίβελαντ; Πως γίνεται και μια ομάδα, που πριν ένα μήνα έκανε παρέλαση στα playoffs πριν πέσει πάνω στους Ουόριορς στους τελικούς του ΝΒΑ, φλερτάρει με το απόλυτο χάος;

Μια πεντάδα δημοσιογράφων του ESPN, ειδικών σε θέματα ΝΒΑ, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα ποιος φταίει για αυτήν την περίεργη offseason των «ιπποτών».

Οι Adande, Haberstroh, McMenamin, Shelbourne και Windhorst «ξεψάχνισαν» την υπόθεση, αποκαλύπτοντας τον αληθινό φταίχτη.

Φταίχτης: Ίρβινγκ

Ο Ίρβινγκ ήταν ο άνθρωπος που αποφάσισε να πηδήξει πρώτος από την βάρκα (Καβς). Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για τον «Uncle Drew». Πρέπει να φτιάξει την κατάσταση ή να περιμένει να φύγει ο ΛεΜπρόν το επόμενο καλοκαίρι σύμφωνα με τον J.A. Adande.

Άποψη του Tom Haberstroh είναι πως ο γκαρντ των Καβαλίερς γουστάρει να τα κερδίζει όλα. Απαιτεί περισσότερη προσοχή και θέλει να νιώθει κυρίαρχος σε έναν οργανισμό. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η στιγμή που ζήτησε την ανταλλαγή ο Κάιρι. Το πόσο φταίει εξαρτάται από το timing. Αν απαίτησε την ανταλλαγή μετά τους τελικούς ή πριν το draft.

Ο Ίρβινγκ αποφάσισε να ζητήσει ανταλλαγή. Άρα αυτός το ξεκίνησε. Έφτασε σε 3 σερί τελικούς, πήρε έναν τίτλο. Όμως όταν το 2014 υπέγραψε την επέκταση συμβολαίου του είχαν υποσχεθεί πως θα ήταν το πρόσωπο της ομάδας. Έντεκα μέρες μετά ο ΛεΜπρόν επέστρεψε στο Κλίβελαντ και ο Ίρβινγκ έγινε αυτόματα το… δεύτερο βιολί. Δείχνει τον Ίρβινγκ ο Dave McMenamin, όμως σκέφτεται πως οι Καβς δεν κράτησαν την υπόσχεση προς τον αυτόν.

Όλο το σκηνικό δημιουργήθηκε από την ανταλλαγή που απαίτησε ο Κάιρι. Δεν μπορεί να φταίει κάποιος άλλος. Η Ramona Shelbourne υποστηρίζει πως το μέλλον των Καβς θα εξαρτηθεί από τα ανταλλάγματα που θα πάρει το Κλίβελαντ για τον Ίρβινγκ. Αν αποκτηθούν κάποιοι ταλαντούχοι παίκτες και μείνει και ο Βασιλιας, τότε οι φιναλίστ του ΝΒΑ θα χτίσουν για το μέλλον.

Για να φτάσουμε στον κολλητό του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ο δημοσιογράφος Brian Windhorst δικαιολογεί τον Ίρβινγκ. Πιστεύει πως για τον Κάιρι ήρθε η ώρα της αλλαγής. Απλά ρισκάρει να του "κολλήσουν" την ταμπέλα του «ανθρώπου που ήθελε να απογαλακτιστεί από τον ΛεΜπρόν». Στο χέρι του Κάιρι είναι να διώξει μακριά αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Φταίχτης: ΛεΜπρόν

Πολλές φορές το μεγαλείο του ΛεΜπρόν κρύβει όλους τους συμπαίκτες του, όμως για αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος, τονίζει ο Adande.

«Οι απαιτήσεις που έχει για να συνεχίζει να χτίζει τον μύθο του είναι τεράστιες. Έτσι δεν γίνεται να μην επηρεάσει τους συμπαίκτες του, βάζοντας τους σε αυτό το παιχνίδι», αναφέρει ο Haberstroh.

«Ο "Βασιλιάς" βοήθησε τον Ίρβινγκ να φτάσει στην κορυφή του ΝΒΑ, ενώ και ο «Κύριε Ελέησον» έβαλε το δικό του λιθαράκι για το πρώτο πρωτάθλημα του «LBJ» με το Κλίβελαντ (το τρίποντο νίκης στον 7ο τελικό του 2016). Ο King James δεν θα επηρεαστεί πολύ από την απώλεια του συμπαίκτη του και θα κοιτάξει να επωφεληθεί από τα ανταλλάγματα που θα καταφτάσουν στο Κλίβελαντ σε περίπτωση ανταλλαγής», επισημαίνει ο McMenamin.

Η αστάθεια που δημιουργεί στο Κλίβελαντ το γεγονός πως ο ΛεΜπρόν θα είναι free agent το καλοκαίρι του 2018 παίζει σημαντικό ρόλο σύμφωνα με την Shelbourne. Ήδη τα σενάρια αποχώρησης του είναι πολλά, κάτι που δεν γίνεται να μην επηρεάσει τόσο τον οργανισμό των Καβς όσο και τον Ίρβινγκ.

Ο Windhorst δεν κατηγορεί τον ΛεΜπρον, καθώς αυτός θα σου δώσει τη δόξα, θα σε κάνει διάσημο, θα ου χαρίσει τον τίτλο. «Μπορεί να σε φωνάξει, και να πάρει την περισσότερη δόξα, αλλά αυτός είναι ο ΛεΜπρόν και δύσκολα μπορείς να τον βάλεις στον τοίχο», αναφέρει.

Φταίχτης : Διοίκηση των Καβς

΄Όλοι ρίχνουν τα… βέλη τους στη διοίκηση για τον χειρισμό της υπόθεσης Γκρίφιν.

Άφησαν τον GM, Ντέιβιντ Γκρίφιν που τους οδήγησε στην επιτυχία και στο πρωτάθλημα, ενώ δεν είχαν προνοήσει να έχουν έτοιμο τον αντικαταστάτη του. Τεράστια αποτυχία σε αυτό το ζήτημα. Επιπλέον δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το θέμα Ίρβινγκ πριν αυτό διαρρεύσει.

Όσο ο Γκρίφιν ήταν ο GM της ομάδας κατάφερνε να συζητά με τον Ίρβινγκ και τον έκανε να αφήνει πίσω του τις προσωπικές του φιλοδοξίες και να βάζει μπροστά τα σχέδια της ομάδας. Όταν έφυγε από το Κλίβελαντ (αποτυχημένη προσπάθεια του ιδιοκτήτη Νταν Γκιλμπερτ να τον κρατήσει), ο Κάιρι ζήτησε ανταλλαγή και δημιούργησε… σούσουρο!

Η διοίκηση απέτυχε να προσφέρει ηρεμία στους δυο σταρ της ομάδας και ένα περιβάλλον που θα τους έκανε να κολλήσουν με το Κλίβελαντ για πολλά χρόνια, υπογράφοντας νέα συμβόλαια.

Φταίχτης: Ουόριορς

«Δεν είναι δυνατό να φταίνε», υποστηρίζει ο Andande. «Κοιτούν το καλό της ομάδας τους και έκαναν τις κινήσεις που απαιτούνταν για μια πετυχημένη postseason. Ανανέωσαν Κάρι, Ντουράντ, Ιγκουντάλα, Ουέστ και Πατσούλια», συμπληρώνει.

Οι Καβαλίερς έχουν χάσει 2 φορές το πρωτάθλημα από τους Ουόριορς τα τελευταία 3 χρόνια. Αν οι «ιππότες» έκαναν το repeat στους περσινούς τελικούς, ο Ίρβινγκ θα ήταν πολύ δύσκολο να φύγει. Το κυνήγι ενός τρίτου σερί πρωταθλήματος σίγουρα θα τον έκανε πολύ... πεινασμένο για τη δημιουργία μιας δυναστείας σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Haberstroh

Ο Κέβιν Ντουράντ ήρθε στους Ουόριορς, τους βοήθησε να πάρουν το πρωτάθλημα και πήρε σπίτι του το βραβείο του ΜVP. Αν έμενε στην Οκλαχόμα τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά στους τελικούς. Βέβαια η ιστορία έγραψε πως οι Καβς απέτυχαν. Και ο Ίρβινγκ θέλει να φύγει από τους ηττημένους και όχι από τους νικητές, σκέφτεται ο McMenamin.

«Οι Ουόριορς είχαν περισσότερη επίδραση στην αδυναμία του ΛεΜπρόν να αυξήσει τη συλλογή του με τα δαχτυλίδια και στο… στοπ που του έβαλαν για το 4ο δαχτυλίδι του, παρά στον Κάιρι», δηλώνει η Shelbourne.

Οι «πολεμιστές» διέλυσαν τον ανταγωνισμό και έκαναν τις υπόλοιπες ομάδες να δείχνουν αδύναμες. Άρα σίγουρα έχουν μερίδιο ευθύνης. Προξένησαν ψυχολογικά τραύματα στους Καβς σύμφωνα με τον Windhorst.

Ντέιβιντ Γκρίφιν εσύ σούπερ σταρ!

Το συμπέρασμα το οποίο βγαίνει είναι ό,τι ο κύριος υπεύθυνος αυτής της δύσκολης κατάστασης για τους Καβς είναι οι χειρισμοί της διοίκησης και η αδυναμία να κρατήσουν τον GM των επιτυχιών, Ντέιβιντ Γκρίφιν. Έπειτα οι δημοσιογράφοι επικεντρώνονται στο γεγονός πως ο Ίρβινγκ έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης, αφού αυτός ζήτησε την ανταλλαγή που τάραξε τα θεμέλια του... οικοδομήματος των Καβαλίερς. Όσο για τον ΛεΜπρόν φαίνεται πως την βγάζει… λάδι (για τους περισσότερους εκ των 5) και δεν φταίει για όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί. Τέλος οι Ουόριορς επηρέασαν την απόφαση του Ίρβινγκ με τη νίκη τους στους τελικούς, αλλά δεν φταίνε τόσο πολύ όσο ο ίδιος και οι ενέργειες της διοίκησης.

Που θα παίζει ο Ίρβινγκ την επόμενη σεζόν;

Το Κλίβελαντ θα διατηρήσει στο ρόστερ του τον Ίρβινγκ σύμφωνα με τον Adande, καθώς έχει συμβόλαιο με την ομάδα που λήγει σε 2 χρόνια και δεν μπορεί να καθορίσει ο ίδιος που θα πάει. Άλλωστε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι πολύ πιθανό να φύγει στην επόμενη offseason και οι «ιππότες» δεν θέλουν να μείνουν χωρίς all star, χάνοντας και τον Ίρβινγκ.

Από την πλευρά του ο Haberstroh επιλέγει Φοίνιξ, ρισκάροντας να μεταφέρει τους Μπλέντσο (έχει τον ίδιο ατζέντη με τον King James) και Ντάντλει στους Καβς.

Την αγριεμένη Μινεσότα διαλέγει ο McMenamin και τοποθετεί τους Τιγκ και Ουίγκινς στο πακέτο της ανταλλαγής. Μην ξεχνάμε πως ο φόργουορντ των «λύκων» επιλέχθηκε στο draft από τους Καβαλίερς, οι οποίοι τον έστειλαν στους Τίμπεργουλβς.

Η Shelburne θεωρεί φαβορί το Μαϊάμι, καθώς η ομάδα δεν έχει έναν μεγάλο σταρ στο ρόστερ και θέλει να δώσει τον ρόλο αυτό τον Κάιρι. Επίσης ποντάρει στην ικανότητα του Πάτ Ράιλι (προέδρου των Χιτ) να τελειώσει θετικά μια πιθανή ανταλλαγή.

Τέλος ο Windhorst θεωρεί πως το Φοίνιξ έχει τα κατάλληλα όπλα (ο φίλος και επί 7 χρόνια συμπαίκτης του ΛεΜπρόν, Τζέϊμς Τζόουνς ανέλαβε πρόσφατα την θέση του αντιπροέδρου των «ήλιων») για να κάνει την ανταλλαγή, ενώ βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση διαπραγμάτευσης από τους ανταγωνιστές λόγω salary cap.

 

NBA Τελευταία Νέα