Crash test: Βουγιούκας Vs Μπουρούσης

Crash test: Βουγιούκας Vs Μπουρούσης

Crash test: Βουγιούκας Vs Μπουρούσης

bet365

Το gazzetta.gr βάζει στη ζυγαριά τον... πρώην και τον... νυν σέντερ του Παναθηναϊκού, τους παρουσιάζει με αριθμούς και εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δύο έμπειρων ψηλών.

Από τη πρώτη στιγμή που βγήκε στην επιφάνεια το όνομα του Ίαν Βουγιούκα όσον αφορά το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, το ερώτημα που τέθηκε ήταν ένα και μοναδικό: «Θα παίξουν μαζί ή θα φύγει ο Μπουρούσης;»

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ο Τσάβι Πασκουάλ δεν ακολούθησε το μοντέλο των δύο «δεινοσαύρων» όπως στην Μπαρτσελόνα (με Τόμιτς-Πλάις) με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας και να επιλέξει τον άλλοτε σέντερ του Παναθηναϊκού για το «βαρύ κορμί» που ήθελε στην ομάδα.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Τσεχία U19 – Πορτογαλία U19 αν η Πορτογαλία σκοράρει και στα δύο ημίχρονα (21+).

Φυσικά, και ύστερα από αυτήν την επιλογή, ήταν λογικό και επόμενο να προκύψουν τα «συν» και τα «πλην» με αποτέλεσμα κάτι να κερδίσει ο Καταλανός τεχνικός, αλλά και κάτι να χάσει. Το σίγουρο είναι ότι ότι πρόκειται για παίκτες με το ίδιο αγωνιστικό στυλ, αλλά και με πολλές... διαφορές.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ...

Με την προσθήκη του Ιαν Βουγιούκα ο Παναθηναϊκός διατηρεί το post up παιχνίδι που είχε και με τον Γιάννη Μπουρούση, αν και ο 32χρονος σέντερ ίσως και να είναι καλύτερος στα «τελειώματα» με τα hook shots που αποτελούν και ένα από τα σήματα κατατεθέν του. Κάθε φορά που παίρνει τη μπάλα στο χαμηλό post, o Βουγιούκας ξέρει να δημιουργεί καταστάσεις για τον εαυτό του και να παίρνει πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους του.

Επίσης ο πρώην παίκτης της Λοκομοτίβ διαθέτει αξιόπιστο σουτ από τα τέσσερα μέτρα, κάτι που αναμένεται να χρειαστεί στους «πράσινους» και δη απέναντι σε παίκτες που δεν μπορούν να ακολουθήσουν αρκετά έξω από τη ρακέτα.

Από τις κλασσικές κινήσεις του Βουγιούκα είναι το «up & under» δηλαδή να παίρνει τη μπάλα με πλάτη, να γυρίζει πρόσωπο και εκμεταλλευόμενος την προσποίηση να σημειώνει το καλάθι με layup περνώντας δίπλα από το σώμα του αμυνόμενου. Κάτι που επίσης υπερτερεί σε σχέση με τον «Μπουρού».

ΤΙ ΧΑΝΕΙ...

Πρώτα απ' όλα μια ηγετική φυσιογνωμία και μια ισχυρή προσωπικότητα. Ο Βουγιούκας είναι παίκτης low profile, σε αντίθεση με τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος έχει όλο το πακέτο για να επιβληθεί (εντός και εκτός αποδυτηρίων) και να ηγηθεί των καταστάσεων. Το πάθος είναι το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον αρχηγό της Εθνικής και χάρη και σε αυτό μπόρεσε να κάνει τη διαφορά στους τελικούς. Τόσο «ντοπάροντας» τους συμπαίκτες του, όσο και τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Βουγιούκας, αν και είναι καλός σουτέρ μέσης απόστασης, δεν «έχει» καθόλου το τρίποντο. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Μπουρούσης «άνοιγε» τις αντίπαλες άμυνες με το καλό του σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Πλέον, το σχήμα με τον Βουγιούκα θα προϋποθέτει post παιχνίδι, με τον ίδιο να μην βγαίνει εκτός να παίρνει τη μπάλα, παρά μόνο σε κατάσταση «short roll» για να πασάρει στα «φτερά» για κάποιο ελέυθερο σουτ.

Με εξαίρεση το συγκεκριμένο τρόπο δημιουργίας, ο Βουγιούκας δεν ήταν ποτέ ο σέντερ... ρακέτας που μπορεί να «διαβάσει» τις αντίπαλες άμυνες. Κάτι που έκανε εξαιρετικά ο Μπουρούσης, ο οποίος δημιουργούσε καταστάσεις μέσα στο «ζωγραφιστό». Δεν ήταν λίγες οι φορές που εκμεταλλεύτηκε τα «κοψίματα» των συμπαικτών του (και δη των Καλάθη, Φελντέιν, Τζέιμς) από τη baseline για το εύκολο layup.

ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΨΕΙ...

Μπουρούσης-Βουγιούκας σημειώσατε «Χ» όσον αφορά την άμυνα. Αναμφίβολα δεν είναι το δυνατό σημείο τους, είτε στο «ένας εναντίον ενός», είτε στα Pick n Roll. Άλλωστε ο Πασκουάλ προσπαθούσε περύσι να βρει τρόπους και διάφορα «τρικ» ώστε να κρύψει τον 34χρονο σέντερ, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να δούμε και φέτος.

Αμφότεροι προσπαθούν να βάλουν δυνατά το κορμί τους στον αντίπαλο, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχουν ούτε τα γρήγορα πόδια, ούτε την έκρηξη, αλλά ούτε και την αθλητικότητα για να περιορίσουν τη δράση παικτών με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Και η EuroLeague δίδαξε ότι είναι το... «Α» και το «Ω» για τη ρακέτα.

Τα αργά πόδια των δύο παικτών έχουν ως αποτέλεσμα και τα... σχεδόν ανύπαρκτα hedge out, αφού κανείς από τους δύο δεν μπορεί να βγει γρήγορα στον παίκτη που έχει τη μπάλα και αμέσως να επιστρέψει. Αν και όταν θα βρίσκεται ο Βουγιούκας στην πεντάδα, κάποιος άλλος θα αναλάβει τη συγκεκριμένη δουλειά και ουχί ο 32χρονος σέντερ. Κάτι που συνέβαινε και τη σεζόν που ολοκληρώθηκε με τον Μπουρούση.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ...

Λένε ότι οι αριθμοί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να πει κάποιος ψέμματα και σίγουρα δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά νούμερα σε Basket League και EuroLeague απέναντι σε VTB League και Eurocup. Παρόλα αυτά σας παρουσιάζουμε τι έκανε ο καθένας ξεχωριστά κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016-17.

Ο Γιάννης Μπουρούσης αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια του εγχώριου πρωταθλήματος (regular season και playoffs) έχοντας κατά μέσο όρο 10,6 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ με 59% στα δίποντα (113/191), 17% στα τρίποντα (9/52) και 74% στις βολές (120/162). Αντίστοιχα σε 33 ματς της EuroLeague είχε 7,8 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 1 ασίστ με 44% στα δίποντα (61/138), 29% στα τρίποντα (16/55) και 78% στις βολές (89/113).

Ο Ίαν Βουγιούκα από τη πλευρά του αγωνίστηκε σε 18 ματς του Eurocup με τη φανέλα της Λοκομοτίβ Κουμπάν, έχοντας κατά μέσο όσο 8,4 πόντους, 4,7 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ με 55% στα δίποντα (58/105) και 70% στις βολές (36/51). Στην VTB League έπαιξε σε 31 παιχνίδια με 10,2 πόντους, 4,1 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα