Ε, πώς να κερδίσει όταν καταρρέουν οι «κολώνες»;

Αντωνία Σπανού
Ε, πώς να κερδίσει όταν καταρρέουν οι «κολώνες»;
Σπανούλης και Πρίντεζης, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες, δεν κατάφεραν να πιάσουν τα γνωστά τους standards με τον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr αναλύει πόσο δύσκολο ήταν να πάρει τον τίτλο ο Ολυμπιακός με τις... κολώνες του «υπό κατάρρευση».

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Λευκορωσία – Νέα Ζηλανδία (21+).

Το πρωτάθλημα για την σεζόν 2016-2017 ανήκει στο παρελθόν και ο νέος πρωταθλητής Ελλάδας είναι ο Παναθηναϊκός, σπάζοντας εντυπωσιακά την έδρα των Πειραιωτών.

Ο Ολυμπιακός έχοντας χάσει από νωρίς το κύπελλο, φτάνοντας στον τελικό της Euroleague αλλά και χάνοντας τον μεγαλύτερο εγχώριο τίτλο έμεινε να «γλύφει» τις πληγές του και να αναζητά τα λάθη που έφτασαν την «ερυθρόλευκη» ομάδα να κλείσει την σεζόν χωρίς κανέναν τίτλο.

Ο Ολυμπιακός μένει να μετρά... λάθη και να ψάχνει τις αιτίες οι οποίες μπορεί να φαντάζουν πολλές και διαφορετικές, αλλά τελικά όλα συντελούν ότι οι «πυλώνες» αυτής της ομάδας που δεν κατάφεραν ποτέ να βρουν την ενέργεια που έχουν συνηθίσει να βγάζουν και τελικά να βγουν μπροστά στους Τελικούς.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πορεύεται τα τελευταία χρόνια βασισμένη σε έναν δυνατό και ταλαντούχο ελληνικό κορμό, ο οποίος είναι εκείνος που πάντα έβγαινε μπροστά στα δύσκολα και κατανοούσε την σημασία συγκεκριμένων αγώνων καλύτερα από τον καθέναν.

Ειδικότερα οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης αλλά και οι Μάντζαρης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου ήταν εκείνοι που έπαιρναν στην πλάτη τους την ομάδα τους και έδειχναν τον δρόμο και στους ξένους.

Αναπόφευκτα είναι και εκείνοι που θα κριθούν πρώτοι και θα «τραβήξουν» και τις ευθύνες.

Ειδικά ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού έκαναν κακή σειρά αγώνων κόντρα στον Παναθηναϊκό και για πρώτη φορά τα τελευταία χρονιά... συνδυάζονται αρνητικά, ώστε να μην μπορέσει να βγει κανείς μπροστά στα δύσκολα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι Σπανούλης και Πρίντεζης είχαν συνολικά 7/29 και 19/64 αντίστοιχα, κάτι που αντιστοιχεί σε 24,1% και 29,7% και αυτό είναι κάτι που μεταφράζεται σε 26/93 δηλαδή 27,9%.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο αρχηγός και ο ηγέτης του Ολυμπιακού. Από αυτόν ξεκινούν οι ευθύνες και σε αυτόν καταλήγουν. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν οι συμπαίκτες του έχουν σαν σημείο αναφοράς τον αρχηγό τους και αυτό είναι κάτι πασίγνωστο.

Ο «Kill – Bill» ήταν άτυχος και αρρώστησε κατά την διάρκεια της σειράς με αποτέλεσμα να χάσει το 2ο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ.

Αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ δικαιολογία για τον ίδιο, ούτε για την ομάδα του οπότε κρίνεται κανονικά για την απόδοση του στην σειρά.

Ο Σπανούλης δεν έκανε καλούς τελικούς και αυτό είναι φανερό. Ήταν άστοχος, πήρε πολλές προσπάθειες και σε καμία περίπτωση δεν έφτασε στα στάνταρτ που έχει συνηθίσει τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της κριτικής να πέσει για ακόμα μια φορά επάνω του και να είναι εκείνος που δέχεται και πάλι τα «πυρά» της εξέδρας.

ΣΠΑΝΟΥΛΗΣΠΟΝΤΟΙΔΙΠΟΝΤΑΤΡΙΠΟΝΤΑΒΟΛΕΣΑΣΙΣΤΛΑΘΗ
GAME 1114/50/53/6102
GAME 350/21/42/272
GAME430/10/13/355
GAME 591/31/84/654

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

Ο Πρίντεζης είναι σίγουρα ο παίκτης που απογοήτευσε πιο πολύ απ' όλους στην τελική φάση της χρονιάς.

Ο Έλληνας φόργουορντ του Ολυμπιακού έδειξε χωρίς ενέργεια, ενώ χαρακτηριστικό είναι τα πολλά και εύκολα καλάθια που δεν κατάφερε να βάλει.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού έδειξε να μην μπορεί να πλησιάσει τα στάνταρτ του και αυτά που είχε στο μυαλό του να μην βγαίνουν στο παρκέ.

Φάσεις... δικές του δεν τις τελείωνε εύστοχα, ενώ κακά σουτ και άστοχες βολές συνθέτουν το πορτρέτο των εμφανίσεων του.

Το βάρος της πολύ δύσκολης σεζόν και των πολλών συνεχόμενων παιχνιδιών έδειξε ότι επηρέασαν τον «Πριντ» ο οποίος ήταν εξαντλημένος χωρίς να μπορεί να βγει μπροστά για την ομάδα του και να κάνει αυτά που είναι ικανός.

Άλλος ένας παίκτης που στα δύσκολα τον είχαν συνηθίσει να «ξελασπώνει» για τους υπόλοιπους πρώτη φορά δεν κατάφερε να το κάνει και το αποτέλεσμα δείχνει πόσο σημαντική ήταν για την ομάδα του η απόδοση του.

ΠΡΙΝΤΕΖΗΣΠΟΝΤΟΙΔΙΠΟΝΤΑΤΡΙΠΟΝΤΑΒΟΛΕΣΡΙΜΠΑΟΥΝΤΛΑΘΗ
GAME 1123/102/60/030
GAME 2153/122/53/462
GAME 3103/91/21/474
GAME 463/50/10/132
GAME 542/110/30/040

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ

Οι πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού στην αλλαγή πλεύσης της ομάδας ήταν οι νεαροί Έλληνες παίκτες.

Η νέα γενιά γηγενών παικτών πήρε ευθύνες και έγινε εκείνη που βοήθησε τον Ολυμπιακό να γυρίσει σελίδα στην σύγχρονη ιστορία του και να γράψει «χρυσή» ιστορία.

Αυτό γέμισε με ευθύνες και υποχρεώσεις τον ελληνικό κορμό που κουβαλά έξτρα φορτίο σε σχέση με τους ξένους της ομάδας. Οι απαιτήσεις που πέφτουν πάνω τους είναι πολλές και η κριτική που τους ασκείται σκληρή.

Μάντζαρης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου και λίγο πιο πίσω ο Αγραβάνης ξέρουν πλέον τις ευθύνες τους, δεν κρύβονται και γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να βοηθήσουν την ομάδα τους, όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια.

Κανείς δεν κατάφερε να κάνει παιχνίδι τηρουμένων των αναλογιών και μοιράζονται και εκείνοι την ευθύνη που τους αναλογεί.

Οι Έλληνες παίκτες ήταν πάντα η δύναμη του Ολυμπιακού και η «εξαφάνιση» τους στους φετινούς τελικούς του πρωταθλήματος αποτελεί ίσως μια από τις κυριότερες αιτίες του χαμένου τίτλου.

Ο συνδυασμός των κακών εμφανίσεων όλων μαζί έκανε ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που δεν βρήκε ούτε έναν από τους παραδοσιακά πυλώνες της ομάδας να στηριχθεί.

Πάντως η έντονη αντίδραση, η στεναχώρια και τα κλάματα που υπήρχαν στα αποδυτήρια, κυρίως και ίσως και μόνο από τους Έλληνες παίκτες αποδεικνύουν ότι και εκείνοι κατανοούν καλύτερα από τον καθένα τον ρόλο και τις ευθύνες τους στην ομάδα και γνωρίζουν ότι έχουν μεγάλο μερίδιο για την φετινή αποτυχία.

Κανείς δεν το πήρε ελαφρά τη καρδία και κυρίως οι συγκεκριμένοι Έλληνες έχουν αποδείξει πως «πονούν» την φανέλα που φορούν.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα