Η άγνωστη ιστορία του Μπέσνικ Χάσι στον πόλεμο

Η άγνωστη ιστορία του Μπέσνικ Χάσι στον πόλεμο

Η άγνωστη ιστορία του Μπέσνικ Χάσι στον πόλεμο

bet365

To gazzetta.gr παρουσιάζει την ιστορία του νέου τεχνικού του Ολυμπιακού, όταν έπρεπε να παίζει μπάλα με την Γκενκ, χωρίς να γνωρίζει αν η οικογένειά του έχει καταφέρει να επιβιώσει από τη δίνη του πολέμου στο Κόσοβο. Το έκανε. Και βγήκε πρωταθλητής τόσο εντός των τεσσάρων γραμμών όσο και έξω απ' αυτές.

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Vistabet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Ουκρανία - Μάλτα (21+).

Η ζωή για τον, όπως όλα δείχνουν, νέο τεχνικό του Ολυμπιακού Μπέσνικ Χάσι δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Για την ακρίβεια, στο δρόμο για να στεφθεί πρωταθλητής βρήκε... σφαίρες, φίλους που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν και πολλή αγωνία για το αν θα ζει η οικογένειά του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τέλη δεκαετίας του '90, το να ζεις στην Κόσοβο δεν ήταν και τόσο όμορφη ιδέα. Για την ακρίβεια, ήταν μία ιδέα που κανείς δεν ήθελε να κάνει. Ποιος ήθελε εξάλλου να ζήσει με το ρίσκο να πεθάνει;

Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς όταν το ακροδεξιό ένοπλο απελευθερωτικό κίνημα (Ushtria Çlirimtare e Kosovës– UÇK) κήρυξε πόλεμο κατά της Σερβίας για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Μιλάμε για έναν πόλεμο τα αποτελέσματα του οποίου είχα φέρει μια ανείπωτη τραγωδία στην περιοχή. Περίπου 8.500-11.334 Κοσοβάροι Αλβανοί σκοτώθηκαν ή αγνοούνται, ενώ πάνω από 850.000 άνθρωποι απελάθηκαν και περίπου 600.000 εκτοπίστηκαν μέσα στο Κόσοβο.

Μοιραία, η ζωή τότε για τον - όπως όλα δείχνουν- νυν τεχνικό του Ολυμπιακού, Μπέσνικ Χάσι, ο οποίος γεννήθηκε στην Γκαϊκόβα του Κοσόβου, δεν ήταν αυτή που ονειρεύεται να έχει κάθε άνθρωπος.

Στις 27 Μαρτίου του 2001, με τα σημάδια του πολέμου να είναι ακόμη νωπά, ετοιμαζόταν να παίξει για τρίτη φορά με την εθνική Αλβανίας στο «Qemal Stafa Stadium», για τα προκριματικά του Μουντιάλ, κόντρα στην Αγγλία.

Ήταν πια ήδη παίκτης της Άντερλεχτ, με την καριέρα του στο Βέλγιο, βέβαια, να έχει ξεκινήσει από το 1994, από την Γκενκ.

Τότε, λοιπόν, με αφορμή την παρουσία του στην εθνική Αλβανίας, η «Telegraph» είχε ξεδιπλώσει το στόρι των ημερών όπου ο Χάσι κατακτούσε τον τίτλο του πρωταθλητή με την οικογένειά του να ζει τη φρίκη του πολέμου. Οι δικοί του άνθρωποι σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και τον ίδιο να μην είναι σε θέση να επικοινωνήσει μαζί τους, για να δει αν είναι καλά. Μέρες που ο Χάσι ζούσε με αγωνία αλλά ποτέ δεν λύγισε. Πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν, «την καλύτερη στην καριέρα μου», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος και στέφθηκε πρωταθλητής. Για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Τότε ο δημοσιογράφος Ματ Λότον είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Μια φευγαλέα ματιά του Χάσι στα Τίρανα τού προκαλεί τόσο δυνατά μηνύματα. Εδώ ήταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων (όπου βρισκόταν η οικογένειά του), όπου πριν από λιγότερο δύο χρόνια ενώθηκε ξανά με τη σύζυγό του Λαουρέτα και την υπόλοιπη οικογένειά του, φοβούμενος ότι μπορεί να πεθάνουν».

Γεννημένοι στο Κοσσυφοπέδιο και έχοντας πρόσφατα εξασφαλίσει την αλβανική ιθαγένεια, τα αγαπημένα πρόσωπα του Χάσι ήταν θύματα του πολέμου. Η μητέρα του, ο αδερφός του κι οι αδερφές του κατάφεραν να ξεφύγουν από τα σύνορα και μπήκαν στην Αλβανία, ενώ τρεις μήνες πριν γίνει αυτό είχε βρει στην Λαουρέτα, με την οποία το Μάρτιο του 2001 είχαν ήδη ένα κοριτσάκι, την Ντέα.

«Ήμουν τρομαγμένος», δηλώνει στα αγγλικά (μιλάει τέσσερις γλώσσες) ο Χάσι τότε και συνεχίζει:

«Μπορούσα να δω τρομερά πράγματα που συνέβαιναν, γνωρίζοντας ότι η οικογένειά μου είναι εκεί.

Ήταν αδύνατον να έρθω σε επαφή μαζί τους επειδή είχαν πέσει οι τηλεφωνικές γραμμές. Τους άκουσα ύστερα από τέσσερις εβδομάδες, αλλά δεν ήξερα αν η Λαουρέτα ήταν ζωντανή. Ήξερα ότι μια γυναίκα βιάστηκε και δολοφονήθηκε αλλά δεν μπορούσαν να κάνω κάτι. Ήταν καταστροφικό.

Η Λαουρέτα ήταν στο Κόσοβο σε σχεδόν όλο τον πόλεμο. Όταν πήγε στα Τίρανα την βρήκε η οικογένειά μου και μου τηλεφώνησαν για να μου πουν ότι είναι εντάξει».

Αυτή ήταν μια από τις πιο υπέροχες περιόδους για τον Χάσι. Μία μέρα από όταν είχε στεφθεί πρωταθλητής Βελγίου με την Γκενκ, πετάει για τα Τίρανα έχοντας στην κατοχή του 50.000 δολάρια.

«Τη νύχτα που κατακτήσαμε τον τίτλο, οι φίλοι του συλλόγου μάζεψαν χρήματα για μένα ώστε να τα πάρω στην Αλβανία για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου», θυμήθηκε τότε με δάκρυα στα μάτια ο Χάσι. «Τα χρήματα αυτά διανεμήθηκαν σε 360 οικογένειες, ό,τι έκαναν τότε οι άνθρωποι της Γκενκ θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου».

Το 2001 που είχε παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη ο Χάσι, δεν ήξερε αν ο θείος του είναι στη ζωή ή όχι. «Ίσως είναι σε κάποια φυλακή της Σερβίας. Η οικογένειά μου έχασε το σπίτι της στην Γκαϊκόβα. Κάηκε και πολλοί από τους φίλους μου με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί είτε σκοτώθηκαν είτε φυλακίστηκαν».

Ο Χάσι ήταν από τους τυχερούς. Τα χρήματα που είχε βγάλει από το ποδόσφαιρο του παρείχαν την πολυτέλεια να χτίσει ξανά το σπίτι της οικογένειας - και όσο ήταν δυνατόν - τη ζωή τους και πάλι.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο πραγματοποίησα την καλύτερή μου σεζόν, επειδή ήξερα ότι με είχαν περισσότερη ανάγκη από ποτέ».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα