Το νέο συμβόλαιο του Βενγκέρ, θέλει «αποδείξεις»

Το νέο συμβόλαιο του Βενγκέρ, θέλει «αποδείξεις»

Το νέο συμβόλαιο του Βενγκέρ, θέλει «αποδείξεις»

bet365

Ο πιο επιτυχημένος ξένος προπονητής στην Πρέμιερ, ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της Άρσεναλ, αξίζει σεβασμό, αλλά οφείλει και να δει πλέον την ουσία που έχει αλλάξει μέσα στα 21 χρόνια παρουσίας του στο Λονδίνο. Το gazzetta.gr αναλύει την επόμενη μέρα του Αρσέν Βενγκέρ.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός (21+).

Ποιος μπορεί ν' αμφισβητήσει τα 16 τρόπαια, τους 162 ποδοσφαιριστές που έχει κληθεί να διαχειριστεί στην Άρσεναλ, τα περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ πο έχει διαθέσει ο σύλλογος εκτελώντας τις εντολές του για το καλύτερο «αύριο» της ομάδας, σε αγωνιστικό και μη, επίπεδο;

Ποιος μπορεί να μιλήσει για την αξιοπρέπει του Αλσατού, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας του στους «κανονιέρηδες», όπου φέτος αισθάνθηκε πως είχε εξαφανιστεί ο σεβασμός προς το πρόσωπό του; Ποιος μπορεί να μιλήσει για την αφοσίωση που έχει επιδείξει στον σύλλογο; Ποιος μπορεί να εναντιωθεί στα λεγόμενα παικτών όπως οι Ανρί και Βιεϊρά, όταν εκείνοι τον αποθέωναν και αποκάλυπταν την τρομερή δουλειά που κάνει ο Βενγκέρ και στο πνευματικό κομμάτι των παικτών του, εμπνέοντάς τους εμπιστοσύνη;

Κι όμως, η πλειοψηφία των οπαδών που έδιναν το «παρών» φέτος στο «Έμιρεϊτς» ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Το «Wenger Out» μετράπηκε από σύνθημα και πανό, σε διαδήλωση εκτός γηπέδου, μέχρι και σε τσακωμούς ανάμεσα σε υπέρμαχους και πολέμιους του Γάλλου προπονητή που συστήθηκε για πρώτη φορά το 1996, τον πέρασαν για... καθηγητή γεωγραφίας, όπως χαρακτηριστικά είχαν αναφέρει παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ομάδας, αλλά από την πρώτη στιγμή φρόντισε να πατήσει πόδι και να χτυπήσει και το χέρι στο τραπέζι.

Ξέρει και ο ίδιος πως η αγωνιστική περίοδος 2016-2017, ήταν η χειρότερη στα χρόνια της παρουσίας του πρώτα στο «Χάιμπουρι» κι έπειτα στο «Έμιρεϊτς». Η Άρσεναλ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ και θα πρέπει πλέον να συνηθίσει σε μια κατάσταση που θα τη βρίσκει να παίζει μεσοβδόμαδα την Πέμπτη και μετέπειτα την Κυριακή ή την Δευτέρα ανάλογα με το πρόγραμμα της νέας Πρέμιερ Λιγκ.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας χρυσώνει, μεν, το χάπι, αλλά δεν εξιλεώνει. Όσο κι αν το δικό του χαμόγελο ήταν τέτοιο που περισσότερο ερμηνευόταν σε ανακούφιση και απαλλαγή από την πίεση, ο Βενγκέρ γνωρίζει καλά πως δεν είναι στόχος αυτής της ομάδας το FA Cup και στις υπόλοιπες διοργανώσεις ό,τι βρέξει ας κατεβάσει.

Η αδυναμία κατάκτησης ενός πρωταθλήματος από το 2004, θέλει διόρθωση. Η αδυναμία να φανεί η οιμάδα ανταγωνιστική απέναντι στα μεγαθήρια της υπόλοιπης Ευρώπης στο Τσάμπιονς Λιγκ (αν και το συγκεκριμένο σκέλος δεν είναι μονάχα θέμα της Άρσεναλ αλλά όλων των αγγλικών συλλόγων) θέλει διόρθωση. Από το 2011 μέχρι και φέτος, σημειώθηκαν διαδοχικοί αποκλεισμοί στους «16» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αφού τα εμπόδια των Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Μπάγερν Μονάχου φάνταζαν εξ αρχής απροσπέλαστα.

Κι αυτό θέλει διόρθωση όταν με το καλό οι «κανονιέρηδες» επιστρέψουν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Και το αγωνιστικό κομμάτι «πάσχει» και χρειάζονται επίλυση αρκετά θέματα, με πρώτιστο αυτό των Εζίλ και Αλέξις Σάντσες που σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα το πιθανότερο είναι ν' αποχωρήσουν, αλλά σε αυτό, ο Βενγκέρ πιθανότατα δεν θα έχει καμία πρόθεση ν' αλλάξει τη δική του νοοτροπία πάνω στο θέμα των προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ. «Κανείς πάνω από την ομάδα» είναι το μότο του, αρνείται να υποκύψει στις οικονομικές απαιτήσεις που θεωρεί υπερβολικές από τους ποδοσφαιριστές, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ενώ, πολλά στοιχεία του σκεπτικού του εμπεριέχονται στη δήλωση που είχε κάνει κάποτε για τον νεαρό αμυντικό Χόλντινγκ – που σταμάτησε τον Ντιέγκο Κόστα στον τελικό του Κυπέλλου – λέγοντας: «Είναι άδικο που κανείς δεν μιλάει για τον μικρό, αλλά είναι λογικό αν σκεφτείτε ότι είναι Άγγλος και δεν μας κόστισε 20 εκατομμύρια...».

Άλλαξε την ιστορία της Άρσεναλ, θεώρησε φρόνιμο ν' αντέξει δίχως οικονομικούς πόρους για όσα χρόνια χρειάστηκε προκειμένου να δημιουργηθεί νέο γήπεδο για τον σύλλογο και να επανέλθει έπειτα από χρόνια η οικονομική σταθερότητα (η οποία φέτος του προσφέρει 100 εκατομμύρια για μεταγραφές), όμως το 2017 επιτάσσει κάτι πολύ διαφορετικό από την εποχή που πρωτοανέλαβε ή ακόμα και την εποχή που η Άρσεναλ κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα.

Ασφαλώς δεν θα κάνει... στροφή 180 μοιρών στις προπονητικές του μεθόδους και ιδέες, αλλά στο θέμα των μεταγραφών και του τρόπου διεκδίκησης τροπαίων, οφείλει να σκεφτεί πως η εμπιστοσύνη που του δείχνει το αφεντικό της ομάδας, χρειάζεται και την ανάλογη ανταπόδοση. Σε εποχές που οι προπονητές δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, εκείνος με τη δουλειά του είναι σίγουρος κάθε πρωί που ξυπνάει πως θα πάει στο «Colney» για την προπόνηση και τη μελέτη του.

Η προπονητική του καριέρα ενδεχομένως να μην έχει πολλά χρόνια ακόμα μπροστά της και στον σύλλογο του Λονδίνου δεδομένα θα προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, σε θέματα λειτουργείας και οργάνωσης του ποδοσφαιρικού τιμ, με ανθρώπους που θα προστεθούν στους συνεργάτες και τους συμβούλους του Βενγκέρ, ή του επόμενου κόουτς.

Μέχρι το 2019, ο Αλσατός τεχνικός θα στοχεύσει στο πρωτάθλημα. Το ξέρει καλά μέσα του κι ίσως ακόμα κι από πείσμα να το κυνηγήσει όσο ποτέ άλλοτε. Θα παλέψει τόσο με τον τρόπο παράταξης της ομάδας του στον αγωνιστικό χώρο, όσο και με τους οπαδούς που έχουν χάσει την πίστη τους σ' εκείνουν και διαδήλωναν με... απόγνωση για την αλλαγή στον πάγκο και τη νέα εποχή στον σύλλογο.

Ο Βενγκέρ δεν είναι παλαιάς κοπής, αλλά τα τελευταία χρόνια της παρουσίας του στην Άρσεναλ μπορούν να διαφέρουν πολύ από αυτά που έχουν προηγηθεί μέχρι και φέτος, αν συμπορευθεί ή έστω ακολουθήσει το δρόμο που έχει χαράξει το αγγλικό ποδόσφαιρο...

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα