Ο έλεγχος των «ερυθρόλευκων» στη φετινή Euroleague

Ο έλεγχος των «ερυθρόλευκων» στη φετινή Euroleague

Ο έλεγχος των «ερυθρόλευκων» στη φετινή Euroleague
Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε μία επιτυχημένη σεζόν στην Euroleague και το gazzetta.gr δίνει τον έλεγχο σε κάθε έναν από τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Η δέκατη παρουσία του Ολυμπιακού σε Final 4 ολοκληρώθηκε καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση. Οι Πειραιώτες πέτυχαν μία ακόμη υπέρβαση αποκλείοντας την ΤΣΣΚΑ και έφτασαν στον τελικό όπου ηττήθηκαν δίκαια από την διοργανώτρια Φενέρμπαχτσε.

Η πιο δύσκολη Euroleague ολοκληρώθηκε και το gazzetta.gr κάνει ένα απολογισμό βασισμένο στην πορεία των «ερυθρόλευκων».

ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Ο Έλληνας οπαδός είναι κλασικά δίπλα στην ομάδα του όταν κερδίζει. Ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια έχτισε μία διαφορετική νοοτροπία με αποτέλεσμα την παραμονή, ανήμερα και την επόμενη μέρα του χαμένου τελικού να στείλει χιλιάδες μηνύματα στήριξης, εμπιστοσύνης, περηφάνιας και κατανόησης. Η συγκεκριμένη ομάδα κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των οπαδών της κάτι που αποδείχτηκε με το θερμό χειροκρότημα των 2.300 οπαδών του που βρέθηκαν στο «Sinan Erdem».

ΕΧΕΙ ΘΡΑΣΟΣ ΚΙ Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΘΕΛΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ: Ο Έρικ Γκριν είναι ο παίκτης που μπέρδεψε περισσότερο τον κόσμο του Ολυμπιακού. Εκεί που δε βοηθούσε ερχόντουσαν παιχνίδια που τα «καθάριζε» μόνος του. Από την τιμωρία του Σφαιρόπουλου κι έπειτα, βελτιώθηκε πολύ η νοοτροπία του. Παίκτης ρυθμού κάτι που φάνηκε σε Βιτώρια, Καζάν, αλλά μόνο 2-3 καλά ματς δεν είναι αρκετά. Τεράστιο κέρδος για την ομάδα το θράσος και η αυτοπεποίθησή του, κάτι που φάνηκε και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ ματς στο οποίο ενώ ήταν άστοχος σε εύκολα σουτ πήρε την πιο κρίσιμη επίθεση στο τέλος και έστειλε την ΤΣΣΚΑ στα προβλήματά της. Εκεί που πάτωσε ήταν η δημιουργία. Μπορεί να φτιάξει φάσεις μόνο για τον εαυτό του και σπάνια για τους συμπαίκτες του.

ΚΑΛΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΚΑΚΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ: Ο Κεμ Μπιρτς είχε εντυπωσιάσει άπαντες στο ξεκίνημα της σεζόν κυρίως χάρη στις αμυντικές του ικανότητες. Το τελευταίο τρίμηνο δεν βοήθησε με κάποιες μικρές εξαιρέσεις. Σημαντικό πρόβλημα το γεγονός ό,τι... χάνεται μέσα στο παρκέ καθώς υπάρχουν στιγμές που ξεχνιέται ή δεν ξέρει που να κινηθεί.

ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ: Να γράψουμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο Ολυμπιακός έκανε υπομονή μεγαλύτερη κι από του Ιώβ. Ο Πάτρικ Γιανγκ στην αρχή είπε πως θα είναι 100% έτοιμος τα Χριστούγεννα, μετά στα γενέθλιά του (Φεβρουάριος) και τελικά είδαμε να βοηθά σε 3-4 ματς στα playoffs. Ο Αμερικανός έδειξε μέρος των δυνατοτήτων του, έφτιαξε την ψυχολογία του, αλλά 6 μήνες είχε αφήσει την ομάδα αβοήθητη να παίζει με δύο μόνο σέντερ.

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΡΟΛΟ: Και μόνο που ο Βασίλης Τολιόπουλος στα 1:25 που έπαιξε, πήρε τρία σουτ στον τελικό με τη Φενέρμπαχτσε κάτι δείχνει. Θράσος, εμπιστοσύνη, άγνοια κινδύνου και σίγουρα ικανότητα. Ο μικρός του χρόνου θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ Ο ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Για πολύ μεγάλο διάστημα και λόγω των πολλών τραυματισμών, μετατοπίστηκε στη θέση «4». Η απώλεια του Ματ Λοτζέσκι τον έφερε πίσω στο «3», θέση η οποία του ταιριάζει περισσότερο. Εννοείται πως έχει ακόμη πράγματα να βελτιώσει, αλλά έβγαλε προσωπικότητα και μαγκιά στο παρκέ.

ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΘΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ: Αυτά που έκανε ο αρχηγός του Ολυμπιακού το τελευταίο δίμηνο στο παρκέ, έπεισαν και τον τελευταίο επικριτή του. Πάντα υπάρχει αυτός που πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα με σκοπό να συγκεντρώσει τα φώτα. Ακόμη κι αυτά σιώπησαν. Στη σειρά με την Αναντολού Εφές έκανε ό,τι ήθελε. Στον ημιτελικό διέλυσε την ΤΣΣΚΑ στο τελευταίο δεκάλεπτο και ακολουθούν τελικοί στην Ελλάδα. Ο Σπανούλης δεν είχε να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, ωστόσο στα 35 του επιβεβαίωσε πως είναι ο κορυφαίος παίκτη της Ευρώπης.

ΜΠΕΡΔΕΨΕ Ο ΟΥΟΤΕΡΣ: Πολλοί ξενέρωσαν στο άκουσμα του ονόματος του Ντομινίκ Ουότερς ως αντικαταστάτης του Ντάνιελ Χάκετ. Μετά από 5 μήνες έχουν υπάρξει στιγμές αποθέωσης και στιγμές αφορισμού. Το περίεργο είναι πως όλοι είχαν δίκιο. Ο μικρόσωμος Αμερικανός βοήθησε αρκετά στην πίεση πάνω στη μπάλα και με το σουτ μέσης απόστασης στην επίθεση. Από εκεί και πέρα το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο παρουσίασε σε αυτό το επίπεδο ήταν της οργάνωσης. Ο Ουότερς όταν δεχόταν πίεση (και συνέβαινε συχνά) δυσκολευόταν πάρα πολύ να κατεβάσει τη μπάλα και να ανταποκριθεί ενώ όταν το απέφευγε το έκανε γυρνώντας την πλάτη από νωρίς.

ΜΕΓΑΛΩΣΕ Ο ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ: Η φετινή Euroleague τού έδωσε πολλές ευκαιρίες και αυτός τις άρπαξε. Σημαντικότερο κέρδος για την ομάδα ήταν η αλλαγή της νοοτροπίας του. Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο Δημήτρης Αγραβάνης έμπαινε στο παρκέ με σκοπό να σκοράρει πίσω από τα 6.75 και τίποτα άλλο. Πλέον μπαίνει μέσα και βρίσκει ρυθμό από την άμυνα και τα ριμπάουντ. Δεν είναι τυχαίο πως σε κρίσιμα ματς (Βελιγράδι, Εφές, ΤΣΣΚΑ) ήταν εκ των πρωταγωνιστών χάρη κυρίως στην αμυντική του διάθεση. Τεράστιο κέρδος για τον Ολυμπιακό.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ: Ο Σέρβος σέντερ ήταν μέσα στον χλευασμό από τον κόσμο της ομάδας, αλλά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επέμεινε σε αυτόν και δικαιώθηκε. Κάτι ήξερε ο κόουτς... Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ εξελίχθηκε σε πύργο και βελτιώθηκε πάρα πολύ στην επίθεση. Πρόσθεσε κινήσεις με πλάτη στο παιχνίδι του, έμαθε να κόβει καλύτερα στο pick 'n' roll, έδειξε θράσος απέναντι σε σπουδαίους ψηλούς της διοργάνωσης και πλέον άπαντες παρακαλούν τους Σαν Αντόνιο Σπερς να μην τον πάρουν από αυτό το καλοκαίρι στο Τέξας.

ΣΤΗΝ ΕΛΙΤ Ο ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ: Δεν είναι η παρουσία του στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης αυτή που τον έφερε στην κορυφή, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συνεχίζει να βελτιώνεται στο παρκέ. Η παρουσία του στον τελικό δεν είναι ικανή να αναιρέσει όσα έκανε 7 μήνες στα παρκέ της Ευρώπης. Βελτιώθηκε στο ποστάρισμα, το «πεταχτάρι» παραμένει χωρίς απάντηση, σούταρε με συνέπεια από μακρινή απόσταση και σημαντικότερο όλων... ασχολήθηκε περισσότερο με τον τομέα του ριμπάουντ και τελείωσε τη σεζόν με κάτι λιγότερο από 6 ανά αγώνα.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ EVER: Ο Έλληνας φόργουορντ από τον Ιανουάριο κι ύστερα από τελεί τον βασικό πρωταγωνιστή σε κάθε νίκη της ομάδας. Ο Κώστας Παπανικολάου παίζει καλύτερα κι από τη σεζόν πριν την αναχώρησή του για τη Βαρκελώνη. Το σημαντικότερο δεν είναι η ενέργεια που βγάζει στο παρκέ. Το σημαντικότερο είναι η αυτοπεποίθηση με την οποία παίζει πλέον και η διάρκεια, η συνέπεια στην καλή του απόδοση.

ΠΑΡΩΝ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ Ο ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ: Ο Έλληνας γκαρντ ωρίμασε ακόμη περισσότερο και έδειξε πως μπορεί να πετάξει την μπέρτα του «χαμάλη» και να βάλει αυτή του πρωταγωνιστή. Σε πολλά ματς που ο Ολυμπιακός κολλούσε στην επίθεση, ερχόταν ο Μάντζαρης κυρίως με το μακρινό του σουτ να προσφέρει λύσεις. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε τομείς του παιχνιδιού, αλλά ο Ολυμπιακός κέρδισε έναν παίκτη που «δεν μασάει». Τρανότερο παράδειγμα από τα δύο ματς του Final 4 δεν υπάρχει.

ΣΤΟΙΧΙΣΕ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ: Έλειψε ο Ντάνιελ Χάκετ στον Ολυμπιακό. Έλειψε η σκληράδα του στην άμυνα, έλειψε η δημιουργία του στην επίθεση και όλα αυτά εξαιτίας του πάθους του. Γιατί μόνο αυτό τον οδήγησε στο να... σκυλιάσει να σταματήσει τον Κιθ Λάνγκφορντ σε ματς 25 πόντων στο τελευταίο λεπτό του ματς με την Ούνικς. Οι Πειριαώτες έχασαν ένα πολυεργαλείο.

ΤΟ ΜΕΝ ΠΝΕΥΜΑ ΠΡΟΘΥΜΟ, Η ΔΕ ΣΑΡΞ ΑΣΘΕΝΕΙ: Ο Ματ Λοτζέσκι είναι παικταράς και πρωταγωνιστής στον Ολυμπιακό. Διαθέτει το πιο αξιόπιστο σουτ τριών πόντων (42%), τρέχει το παρκέ, οικογενειάρχης, παλιός στην ομάδα αλλά... το κορμί του κάθε χρόνο βγάζει προβλήματα. Και το κυριότερο αργεί η επιστροφή του γιατί δεν ανταποκρίνεται το σώμα του. Ο Λοτζέσκι ήταν τεράστια απουσία στο τελείωμα της Euroleague η οποία θα μπορούσε να έχει διαφοροποιήσει ενδεχομένως κάποια πράγματα στον τελικό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.