Oι ομάδες στις οποίες αφαιρέθηκαν βαθμοί!

Δήμος Μπουλούκος
Oι ομάδες στις οποίες αφαιρέθηκαν βαθμοί!

bet365

Με αφορμή τη συζήτηση που έγινε αν πρέπει να αφαιρεθούν βαθμοί από τον Ολυμπιακό, το gazzetta.gr θυμίζεις τις περιπτώσεις που συνέβη αυτό στο πρωτάθλημα.

Αρκετή συζήτηση έγινε για το αν ο Ολυμπιακός θα πρέπει να τιμωρηθεί ή όχι με αφαίρεση βαθμών για τα όσα έγιναν στο «Καραϊσκάκης» στο ντέρμπι με την ΑΕΚ για το Κύπελλο. Οι πρωταθλητές Ελλάδας, εν τέλει, τιμωρήθηκαν σε πρώτο βαθμό με 150.000 ευρώ και 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.

Το gazzetta.gr, όμως, θυμάται τις περιπτώσεις που υπήρξε αφαίρεση βαθμών!

Ο Παναθηναϊκός έχει τιμωρηθεί μέχρι και με τέσσερις αγωνιστικές, αφαίρεση τριών βαθμών και υψηλό πρόστιμο για τα επεισόδια στο ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Ολυμπιακό. Η αφαίρεση των βαθμών είναι μέτρο που ουσιαστικά έχει ισχύσει εδώ και 6 χρόνια από το καλοκαίρι του 2011, ακόμα και για περιπτώσεις που τα επεισόδια γίνονται μέσα στο γήπεδο.

Έως τότε η αφαίρεση βαθμών προβλεπόταν για πιο σοβαρά επεισόδια, όπως η μη τέλεση ή η διακοπή αγώνων λόγω επεισοδίων. Από τότε όλες οι μεγάλες ομάδες έχουν δει να τους αφαιρούνται βαθμοί με εξαίρεση τον Ολυμπιακό που δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι σοβαρό τα τελευταία χρόνια και γνώρισε αφαίρεση βαθμών, μόνο σε ματς του 1991 με τον Αθηναϊκό, ενώ είχε και επιστροφή βαθμών σε ματς με τον Πανιώνιο.

«Πρωταθλητές» στην αφαίρεση βαθμών είναι ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ με τρεις φορές...

Ας δούμε μία - μία τις ομάδες

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στις 10 Φεβρουαρίου του 1991, ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον Αθηναϊκό στο «Καραϊσκάκης» και βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 2-0, όμως, ο σύλλογος του Βύρωνα ισοφάρισε σε τέσσερα λεπτά (73' και 77'). Ο πρώην πράσινος Χρήστος Δημόπουλος έκανε μια χειρονομία προς την κερκίδα με αποτέλεσμα να ανάψει τα αίματα με αποτέλεσμα οι οπαδοί του Ολυμπιακού να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο και να κυνηγούν τους παίκτες του Αθηναϊκού και τον διαιτητή Δημήτρη Ναούμ. Ο αγώνας διεκόπη οριστικά στο 88' και ο Ολυμπιακός τιμωρήθηκε με αφαίρεση δύο βαθμών και πέντε αγωνιστικές «εξορία»!. Είναι το ματς που ο τότε Πρόεδρος Αργύρης Σαλιαρέλης είπε για τους οπαδούς που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο ότι ήταν «Επιστήμονες άνθρωποι που αγανάκτησαν». Ο Ολυμπιακός άσκησε έφεση αλλά άλλαξε μόνο η ποινή των πέντε αγώνων χωρίς θεατές και έγινε πέντε ματς μακριά από το Καραϊσκάκη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η πρώτη ήταν την περίοδο 2011-2012 στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στον ΟΑΚΑ στις 18 Μαρτίου, όταν το ματς διεκόπη οριστικά στο 83 λόγω εισβολής των οπαδών του τριφυλλιού στον αγωνιστικό χώρο κι ενώ το σκορ ήταν 0-1. Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα και δύο από αυτό της επόμενης σεζόν, τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, χρηματικό πρόστιμο ύψους 252.500 ευρώ, ενώ έχασε με 3-0 το παιχνίδι στα χαρτιά.

Η δεύτερη φορά που τιμωρήθηκε ο Παναθηναϊκός με αφαίρεση βαθμών ήταν η σεζόν 2014-2015 για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο όταν του επιβλήθηκε αφαίρεση τριών βαθμών από την βαθμολογία του στο πρωτάθλημα, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 100.000. Σε εκείνο το ματς, οι «πράσινοι» είχαν επικρατήσει με 2-1 μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με τέσσερις αγωνιστικές, αφαίρεση τριών βαθμών και υψηλό πρόστιμο για τα επεισόδια στο ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Ολυμπιακό, στις 21 Νοεμβρίου 2015. Το ντέρμπι δεν ξεκίνησε ποτέ για τη ρίψη φωτοβολίδων κατά τη διάρκεια της αναγνωριστικής βόλτας των παικτών του Ολυμπιακού στο αγωνιστικό χώρο, ενώ μία από αυτές πέτυχε τον Φινμπόγκανσον.

ΠΑΟΚ

Στο ΟΑΚΑ στις 23 Σεπτεμβρίου του 1990, Ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τον ΠΑΟΚ και είχε το προβάδισμα με 3-0. Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 75' αποβλήθηκαν από τον διαιτητή Ηλία Καραμάνη, ο Σκαρτάδος και ο Μαγκντί με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ, Θωμά Βουλινό να... τρελαίνεται και να παίρνει την ομάδα και να φεύγει από το γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών και πέντε αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.

Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην Τούμπα τη σεζόν 1998-99 και λίγο πριν τη λήξη οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνται με 2-1 με τους γηπεδούχους να φωνάζουν για το πέναλτι που καταλογίστηκε στον Κατσιαμπή για μαρκάρισμα στον Γκόγκιτς, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι ο Σέρβος ξεκίνησε από θέση οφσάιντ. Στο 83΄ ο Φραντζέσκος πραγματοποίησε φάουλ σέντρα, ο Τάκολα πήδηξε κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο διαιτητής Γιάννης Παπαπέτρου έδειξε τη σέντρα, αλλά ο επόπτης Βλάχος έμεινε «καρφωμένος» στη θέση του, υποδεικνύοντας ότι ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε το χέρι του. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ έπεσαν πάνω στον επόπτη και στον Αθηναίο διαιτητή, ενώ περίπου 60 οπαδοί του «δικέφαλου» εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο με στόχο να επιτεθούν στον διαιτητή Παπαπέτρου και τους συνεργάτες του Φεσσόπουλο, Βλάχο. Ακολούθησε βροχή από πέτρες, καδρόνια, ξύλα, αναπτήρες και διάφορα αντικείμενα, ενώ οι διαιτητές μαζεύτηκαν στον χώρο του κέντρου. Ο αγώνας διεκόπη και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε αρχικά με αφαίρεση τριών βαθμών, λουκέτο στην Τούμπα για 5 αγώνες και το ντέρμπι κατακυρώθηκε στον Ολυμπιακό (2-0). Ο Δικέφαλος του Βορρά υπέβαλε ένσταση και τελικά η Δικαστική Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ «έσβησε» την αφαίρεση των βαθμών και τιμώρησε την Τούμπα με 3 αγώνες, ενώ έκρινε ότι ο αγώνας έληξε υπέρ του Ολυμπιακού με 2-1.

Ο ημιτελικός Κυπέλλου του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό τον Μάρτιο του 2014 ήταν άκρως επεισοδιακός. Τα ψάρια στον πάγκο του Ολυμπιακού, η εισβολή οπαδών εντός του αγωνιστικού χώρου, το ξύλο κυρίως στη φυσούνα μετά το τέλος του αγώνα, αλλά και η ρατσιστική επίθεση στον Λεάντρο Σαλίνο, ο οποίος δέχθηκε μία μπανάνα από την εξέδρα, συνθέτουν το σκηνικό που στήθηκε στην Τούμπα. Τελικά η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ τιμώρησε τον «Δικέφαλο του Βορρά» με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, αφαίρεση τριών βαθμών από το πρωτάθλημα και πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Ο Ιβάν Σαββίδης αποφασίζει να μην κατεβάσει την ομάδα στον περσινό επαναληπτικό του «Καραϊσκάκης». Το ματς στην Τούμπα είχε λήξει 2-1 με τα γκολ των Καμπιάσο - Φουστέρ, ωστόσο, λόγω επεισοδίων κατοχυρώθηκε το ματς με 3-0 στους «ερυθρόλευκους». Έτσι, ο «δικέφαλος του Βορρά» δεν εμφανίστηκε στο Φάληρο στην ρεβάνς στις 27/4, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα από το -3.

ΑΕΚ

Στις 14 Απριλίου του 2013 η ΑΕΚ γράφει την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της. Στο ματς με τον Πανθρακικό, το αυτογκόλ του Μπουγαΐδη συνοδεύτηκε από ντου των οπαδών και τη διακοπή του αγώνα. Της αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος που ήταν σε εξέλιξη, ενώ η απόφαση προέβλεπε αφαίρεση δύο βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα,

Αιγάλεω εναντίον ΑΕΚ στις αρχές του Ιανουαρίου του 2014 και τα επεισόδια δεν αρκούν να ξεσπάσουν. Ετσι η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ τιμώρησε και τις δύο ομάδες με αφαίρεση τριών βαθμών και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Ωστόσο τότε η ΑΕΚ πήγαινε... τρένο στην Γ' Εθνική και δεν προβληματίστηκε από την αφαίρεση των βαθμών.

Η ΑΕΚ παίζει με τον Ολυμπιακό στις 11 Μαρτίου 2015 για το Κύπελλο, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό και στη ρεβάνς του 1-1 του Καραϊσκάκη αλλά το γκολ του Ολυμπιακού στο τέλος του ματς, έδωσε την αφορμή για σοβαρά επεισόδια και τη διακοπή του παιχνιδιού. Τελικά, με αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 17.000 ευρώ τιμωρήθηκε η ΑΕΚ για τα επεισόδια.

ΑΡΗΣ

Στις 15 Μαΐου του 2005 το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Αρη και τον Ηρακλή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο διαιτητής Θανάσης Μπριάκος, περίπου δύο ώρες μετά τη διακοπή του αγώνα λόγω εισβολής φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο του «Κλ. Βικελίδης» (νικούσε με 2-1 ο Ηρακλής) αποφάσισε την οριστική διακοπή του.

Ο Τάσος Κατσαμπής δέχθηκε κουτουλιά από οπαδό και μεταφέρθηκε στο «Ιπποκράτειο», όπως και ο Αμπάρης, που τραυματίστηκε στο ζυγωματικό όταν συγκρούστηκε με τον Κουεμάχα! Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαιοδοτικού Οργάνου της ΕΠΑΕ για τον Αρη ήταν μηδενισμός στο συγκεκριμένο ματς, αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα, 5 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, που γίνονται 6, επειδή είναι υπότροπος και πρόστιμο 100.000 ευρώ!

Στις 8 Απριλίου 2012 ένας ανεγκέφαλος οπαδός του Αρη τραυμάτισε τη βοηθό Κουρομπίλια με μπουκάλι και προκάλεσε την οριστική διακοπή του αγώνα με τον Αστέρα, όταν οι Αρκάδες προηγούνταν 1-0. Ο διαιτητής Τριτσώνης ζήτησε την εκκένωση του «Κλεάνθης Βικελίδης», όμως καθυστέρησε να γίνει και ο αγώνας διεκόπη. Η τιμωρία που ακολουθεί για τους «κίτρινους» είναι σκληρή, καθώς ο Αρης χάνει το ματς στα χαρτιά με σκορ 3-0, ενώ παράλληλα του αφαιρούνται τρεις βαθμοί από το πρωτάθλημα. Επίσης το «Κλεάνθης Βικελίδης» θα μείνει κλειστό για έναν αγώνα, ενώ οι Θεσσαλονικείς καλούνται να πληρώσουν και πρόστιμο 40.000.

ΙΩΝΙΚΟΣ

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2006, στη Νίκαια διεκόπη ο αγώνας Ιωνικού - Ηρακλή στις καθυστερήσεις με το σκορ να είναι 2-2. Ο λόγος ήταν η εισβολή στον αγωνιστικό χώρο οπαδού των γηπεδούχων, που επιτέθηκε και τραυμάτισε το βοηθό του Παμπορίδη, Γιώργο Κόττορο, ο οποίος μεταφέρθηκε με φορείο έξω από το γήπεδο και στην συνέχεια στο νοσοκομείο. Στα τραγελαφικά της υπόθεσης ανήκει το γεγονός ότι ο λόγος για τον οποίο διεκόπη το ματς, η επίθεση φιλάθλου σε διαιτητή, δηλαδή, δεν προβλέπεται από τον ΚΑΠ και ως εκ τούτου, ο Ιωνικός δεν θα τιμωρηθεί για αυτήν την αιτία, αλλά για τη διακοπή του αγώνα! Τελικά μηδενίστηκε με απόφαση του αθλητικού δικαστή και το παιχνίδι κατακυρώνεται υπέρ του Ηρακλή με σκορ 3-0. Παράλληλα, αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί από την ομάδα της Νίκαιας και της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ

Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 στο ματς Κυπέλλου ανάμεσα στον Εθνικό Αστέρα και τον ΠΑΟΚ στη Καισαριανή, ο αγώνας διήρκεσε μόλις 21 λεπτά καθώς κάποιος οπαδός των γηπεδούχων πέταξε καρέκλα στον βοηθό Γουργιώτη, με συνέπεια να τον τραυματίσει στην αριστερή ωμοπλάτη. Λίγο αργότερα, ο διαιτητής Βοσκάκης αποφάσισε την οριστική διακοπή του ματς. Η Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να κατακυρώσει τον αγώνα υπέρ του ΠΑΟΚ, αφαίρεση τριών βαθμών από τον Εθνικό Αστέρα και επιβολή για την ποινή διεξαγωγής ενός (1) αγώνα στο γήπεδό της χωρίς θεατές και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ.

ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΒΑΘΜΩΝ...

Στις 9 Ιανουαρίου 2005 για την 14η αγωνιστική της Α΄ Εθνικής, ο Πανιώνιος ήταν να υποδεχτεί τον Ολυμπιακό αλλά το παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω επεισοδίων. Προηγήθηκαν άγριες συμπλοκές οπαδών στις κερκίδες, αφαιρέθηκαν βαθμοί, που ξαναδόθηκαν διότι το παιχνίδι αποφασίστηκε να διεξαχθεί ένα μήνα μετά!

Η επιτροπή εφέσεων της EΠO τους επέβαλε τελικώς τη μικρότερη ποινή. Oι δικαστές που εκδίκασαν τις εφέσεις των δύο ομάδων έκριναν πως τα επεισόδια τα προκάλεσαν οπαδοί των «ερυθρόλευκων» και των «κυανέρυθρων», οπότε διατήρησαν την ποινή της έδρας, δηλαδή τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και το πρόστιμο (300.000 ευρώ ο Oλυμπιακός και 100.000 ευρώ ο Πανιώνιος), αλλά θεώρησαν πως οι δύο ομάδες δεν είχαν ευθύνη για τη μη τέλεση του αγώνα στη Nέα Σμύρνη, οπότε τους επέστρεψε τους τρεις βαθμούς που είχαν αφαιρεθεί με την πρωτόδικη απόφαση του δικαιοδοτικού οργάνου της EΠAE. Παράλληλα, αποφάσισε να διεξαχθεί ο αγώνας εντός 15 ημερών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα