Φάκελος Τζεντίλε: Από αγαπημένο παιδί... αποδιοπομπαίος τράγος!

Αντωνία Σπανού
Φάκελος Τζεντίλε: Από αγαπημένο παιδί... αποδιοπομπαίος τράγος!
Η καριέρα του Αλεσάντρο Τζεντίλε έχει πάρει την κάτω βόλτα και με αφορμή το παιχνίδι μεταξύ των δύο τελευταίων του ομάδων το gazzetta.gr... ρώτησε προς Ιταλία μεριά και «ανοίγει» τον φάκελο του νεαρού φόργουορντ.

Ήταν λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων που οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκό πήραν το καλύτερο δώρο για την ομάδα τους.

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε ανακοινώνεται και ο ενθουσιασμός είναι κάτι παραπάνω από έκδηλος.

Βέβαια και πως αλλιώς...

Ο Παναθηναϊκός έντυσε στα «πράσινα» έναν από τους πιο ελπιδοφόρους παίκτες της γενιάς του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έκανε φαινομενική μια κίνηση που θα μπορούσε, έστω και όχι άμεσα, να αλλάξει τα δεδομένα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Γηραιά Ηπείρου.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο... ηχηρή και ο θόρυβος που έκανε για ακόμα μια φορά βούλωσε τα αυτιά όσων το μοναδικό πράγμα που άκουγαν ήταν όμορφη ιταλική... μουσική.

Αλλά ας τα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΕΤΩΝ... 21!

Ο Αλεσάντρο γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1992 και η αλήθεια είναι ότι ίσως και να μπέρδεψε την... μοίρα του πατέρα του με την δική του.

Δεν του άρεσε ποτέ ιδιαίτερα ο αθλητισμός και χαρακτήριζε τον εαυτό του ως τεμπέλη, αλλά δεν είχε και άλλη επιλογή από το να ακολουθεί... πιστά τον Νάντο Τζεντίλε.

Τεργέστη, Μιλάνο, Αθήνα, Σιένα οι ομάδες του ταλαντούχου μπαμπά, ήταν το σπίτι των πιτσιρικάδων Τζεντίλε που θέλοντας και μη, πήραν το... μικρόβιο.

Ξεκίνησε από την Βίρτους Μπολόνια και το 2007 μετακόμισε στο Τρεβίζο για λογαριασμό της Μπενετόν.

Το 2009 έκανε το ντεμπούτο του στο ιταλικό πρωτάθλημα και σταδιακά όλοι περιμένουν να δουν το άστρο του Αλεσάντρο να λάμπει. Η πορεία του όντως ήταν ανοδική, με αποκορύφωμα όταν βρέθηκε στα χέρια του Γιασμίν Ρέπεσα.

Την σεζόν 2010-11 πλέον τα πράγματα πήγαιναν εξαιρετικά για τον νεαρό παίκτη που αγωνίστηκε σε 35 ματς του ιταλικού πρωταθλήματος, έχοντας κατά μέσο όρο. 8,9 πόντους, 2,4 πόντους και 1,3 ασίστ.

Η σεζόν αυτή ήταν που του εξασφάλισε τη μετακόμιση στην παλιά αγάπη του πατέρα του, την Ολίμπια Μιλάνο, ενώ είχε αναδειχθεί και καλύτερος νέος παίκτης στην Ιταλία.

Όλα πήγαιναν εξαιρετικά μέχρι την σεζόν 2013/14 που πραγματικά ο Αλεσάντρο χτύπησε την κορυφή του.

Έγινε ο ηγέτης στην ομάδα του μόλις στα 21 του και το παιχνίδι του ανέβηκε επίπεδο με αποτέλεσμα να μπορεί να βγάζει από την δύσκολη θέση τους συμπαίκτες του.

Μάλιστα το καλοκαίρι του 2014 επιλέχθηκε στο νούμερο 53 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς ενώ υπέγραψε και τριετή ανανέωση του συμβολαίου του με την Εμπόριο Αρμάνι.

Ασταμάτητος τέλειωσε και την επόμενη σεζόν με (14,1π., 4,8ριμπ., 3,3ασ.), με αποτέλεσμα να του γίνει αναπροσαρμογή του συμβολαίου του μέχρι το 2018.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ... ΤΕΛΟΥΣ

Όλα μέχρι εδώ έμοιαζαν... ονειρικά για τον νεαρό παίκτη.

Το 2016 κατέκτησε το πρωτάθλημα ως αρχηγός και η σεζόν 2016-17 φαινόταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του! Όλα έδειχναν να τον ευνοούν, αλλά τα πράγματα δεν ήταν έτσι.

Το gazzetta.gr με αφορμή των παιχνίδι μεταξύ του Παναθηναϊκού με την Εμπόριο Αρμάνι για την 27η αγωνιστική της Euroleague, ανοίγει τον φάκελο Τζεντίλε, και ξετυλίγει ένα κουβάρι που οι Ιταλοί ξέρουν πολύ καλά και... περίμεναν να ξετυλιχθεί από μόνο του.

Πως γίνεται ένας παίκτης να μετρά 19,2 πόντους, 4,2 ασίστ και 3,5 ριμπάουντ στην Euroleague, να «τραβάει» μόνος την ομάδα του, να έρχεται σε απόλυτη ρήξη με την διοίκηση και να μεταμορφώνεται σε άλλον άνθρωπο;

«Η Αρμάνι τον έκοψε γιατί είχε προβλήματα συμπεριφοράς. Δεν είναι οι δηλώσεις περί ΝΒΑ που έφεραν την ρήξη. Αυτό είναι απλά κάτι που προβάλει ο ίδιος ο παίκτης σαν δικαιολογία», θα πουν οι Ιταλοί και θα βάλουν τα γεγονότα σε μια σειρά.

Και η συνέχεια παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον: «Δεν γίνεται ένα λεπτό μετά την κατάκτηση του τίτλου, πολύ λιγότερα εύκολα απ' ότι φάνηκε απ' έξω (η Αρμάνι έχει καταφέρει να πάρει μόλις 2 τίτλους τα τελευταία 20 χρόνια), να δηλώνει ότι δεν ξέρει αν θα μείνει στο Μιλάνο και να χαλάει την γιορτή ολόκληρης της ομάδας».

Με δεδομένο ότι ο Τζεντίλε κατάφερε να γίνει ηγέτης, να είναι ο πιο ελπιδοφόρος νεαρός Ιταλός παίκτης και να οδηγήσει την ομάδα του σε επιτυχίες αναλογικά με το μέγεθος της, προξένησε τεράστια εντύπωση ότι η Αρμάνι Μιλάνο δεν προσπάθησε να βρει έναν τρόπο για να λυθεί το θέμα και ο

αρχηγός της ομαδας να παραμείνει στην θέση του.

«Εκτός από αγωνιστικά ο κορυφαίος, ήταν και ο αγαπημένος παίκτης του προέδρου, κ. Πρόλι. Ο Αλεσάντρο... κατάφερε να χάσει και την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αλλά και την αγάπη του.

Δεν ήταν ένα και δύο, είναι αρκετά τα πράγματα που έκανε. Είχε εξωαγωνιστικά θέματα και αυτό επηρέασε και το παιχνίδι του. Κάποια στιγμή έχασε την χαρά του για το παιχνίδι. Την πνευματική συγκέντρωση που χρειάζεται για να είναι στην κορυφή.

Από τότε που ο Ρέπεσα πήγε στον πάγκο της Αρμάνι, ο Τζεντίλε δεν είχε πρόοδο. Ίσως να έγινε και χειρότερος...

Τεχνικά το σουτ του, ποτέ δεν ήταν το καλύτερο, αλλά το απίστευτο ήταν ότι γινόταν χειρότερο. Ποτέ δεν ήταν ο παίκτης που θα έπαιρνε όλες τις σωστές αποφάσεις μέσα στο παρκέ, αλλά είχε μπόλικο ταλέντο και προσωπικότητα. Τώρα ίσως να μην έχει τίποτα από αυτά!», μας εξομολογείται έγκυρη πηγή

που βρίσκεται κοντά στην πρωταθλήτρια Ιταλίας και για ευνόητους λόγους, θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.

Ούτε όμως, οι σχέσεις του με τον Ρέπεσα ήταν οι καλύτερες, αν και ήταν ο προπονητής που τον βοήθησε να «λάμψει».

«Ο προπονητής του έδωσε τα κλειδιά της ομάδας την πρώτη σεζόν και τότε ήταν που άρχισαν και τα προβλήματα.

Χώρισε τους συμπαίκτες του ανάλογα με την εθνικότητα και ειπώθηκαν λόγια για την συμπεριφορά του προπονητή προς τους παίκτες.

Η συμπεριφορά του ήταν εντελώς αντιεπαγγελματική. Μετά από κάθε παιχνίδι έβγαινε έξω και ξενυχτούσε, ενώ συχνά-πυκνά δεν ερχόταν στις συναντήσεις με τον προπονητή ή ακόμα και με τον πρόεδρο! Και σκεφτείτε ότι ήταν ο αρχηγός της ομάδας!», πρόσθεσε ο ίδιος άνθρωπος που γνωρίζει καλά

πρόσωπα και καταστάσεις και δεν αρνήθηκε ότι ο 24χρονος άσος έφτασε κοντά στο σημείο να έχει εξάρτηση από καταχρήσεις.

Το ίδιο ίσχυε και για την Εθνική, αφού και κατά την παραμονή του στο Τορίνο στην προετοιμασία για το προολυμπιακό τουρνουά δημιούργησε και πάλι πρόβλημα στην ομάδα, με αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.

«Εκτός από όλα τα άλλα, αρνούνταν να φοράει το Αρμάνι κοστούμι που ήταν υποχρεωμένος. Στις επίσημες εκδηλώσεις του συλλόγου, ήταν όλοι υποχρεωμένοι από το συμβόλαιο τους και εκείνος δεν το φόραγε. Και επαναλαμβάνω αυτός ήταν ο αρχηγός της ομάδας».

Κλείνοντας και γνωρίζοντας πλέον ότι ο Τζεντίλε είναι χωρίς ομάδα και θα δουλέψει μόνος του μέχρι το καλοκαίρι, ρωτήσαμε αν θα είναι στις επιλογές του Μεσίνα για το Eurobasket...

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τζεντίλε έκανε τεράστια χάρη στον Μεσίνα με την απόφαση του να μείνει εκτός στην σεζόν.

Με αυτό τον τρόπο δίνει την ευκαιρία στον προπονητή του να τον αφήσει... σπίτι του. Κάποιοι από την περυσινή αποτυχημένη προσπάθεια, πρέπει να μείνουν εκτός.»

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να κάνει μια τεράστια καριέρα, το ταλέντο δεν του λείπει, αλλά όπως φαίνεται ίσως να μην «επιλέγει» να την κάνει.

Στην Ιταλία τα δεδομένα δεν είναι καθόλου θετικά για εκείνον και όπως φαίνεται πλέον, με το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, η πορεία του αρχίσει να παίρνει τον κατήφορο.

Δεν κατάφερε να μείνει παραπάνω από 2 μήνες στην Αθήνα και ούτε καν πρόλαβε να τεθεί κόντρα στην ομάδα που έγραψε την δικιά του ιστορία.

Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να κάνει την ανατροπή και να φτάσει εκεί που θα μπορούσε ή μετρά αντίστροφα για ένα τέλος καριέρας που θα ήταν πολύ κρίμα να γραφτεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.