Και στο τέλος... χάνει ο Παναθηναϊκός!

Γιώργος Κούβαρης
Και στο τέλος... χάνει ο Παναθηναϊκός!
Ο Τσάβι Πασκουάλ καλείται να λύσει το τεράστιο πρόβλημα των «πρασίνων» στα εκτός έδρας ματς και δη τη στιγμή που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα σημεία που... κλατάρει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

Λένε ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και απ' ότι φαίνεται ταιριάζει γάντι στη σχέση... μίσους που έχει αναπτύξει ο Παναθηναϊκός Superfoods με τα εκτός έδρας ματς. Ακόμα και στη «Zalgirio Arena» οι «πράσινοι» κατάφεραν να χάσουν ένα (αν όχι δικό τους ματς) παιχνίδι που είχαν τον απόλυτο έλεγχο για 25 λεπτά και διατηρώντας το προβάδισμα μέχρι και τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος.

Και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά. Αν και στις τάξεις της ομάδας επικρατεί το «πρέπει να το διορθώσουμε» κάθε ματς που περνάει εξελίσσεται σε «κάθε προηγούμενο παιχνίδι και καλύτερα». Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την 10η ήττα του μακριά από το ΟΑΚΑ σε σύνολο 13 αγώνων (δηλαδή ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 23,07%) ενώ εντός έδρας έχει 11 νίκες σε 12 ματς, όπερ και σημαίνει 91,66% ποσοστό της επιτυχίας.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Ολυμπιακός - Νταρουσάφακα, αν ο Γκριν σκοράρει τουλάχιστον 15 πόντους.

Η διαφορά μεταξύ εντός και εκτός έδρας αγώνων είναι χαώδης και μόνο χάρη στο ΟΑΚΑ μπορεί να κοιτάξει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα μέχρι το τέλος της regular season. Στα πέντε εναπομείναντα ματς έχει να υποδεχθεί τους δύο πρωτοπόρους, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπως επίσης την χωρίς στόχους, αλλά άκρως επικίνδυνη (ως αδιάφορη) Αρμάνι Μιλάνο. Αντίθετα, εκτός έδρας έχει να ταξιδέψει στη Βιτόρια για το ματς-φωτιά με τη Μπασκόνια, όπως επίσης και στο Τελ Αβίβ την τελευταία αγωνιστική, όπου απέναντι στη Μακάμπι θα δει την τελική του θέση.

Το σίγουρο είναι ότι τα συμπτώματα καθίζησης εκτός των συνόρων είναι... πολύ έντονα. Σε τέτοιο βαθμό που πάει... στράφι το φοβερό ρεκόρ στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει πολλές σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, είτε ξεκινώντας άσχημα (κάτι που συνηθίζει, με εξαίρεση το ματς στο Κάουνας), είτε μένοντας από... καθαρό μυαλό και δυνάμεις στα κρίσιμα σημεία. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει λύσει ακόμα ο Πασκουάλ, αλλά όσο περνάει ο καιρός αντί να βρίσκεται το αντίδοτο, τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα. Κι αν απέναντι στην Νταρουσάφακα τα πάντα κρίθηκαν -ουσιαστικά- στο τελευταίο δίλεπτο, κόντρα στη Ζαλγκίρις δέχθηκε 30 πόντους σε 10 λεπτά (!) ενώ στα προηγούμενα 30 είχε δεχθεί 31 πόντους!

Το gazzetta.gr παρουσιάζει το... συστηματικό «μπλακ-άουτ» που παθαίνει ο Παναθηναϊκός στο τέλος και πιο ειδικά στα εκτός έδρας ματς και το οποίο του έχει -στην ουσία- στερήσει το πλεονέκτημα της έδρας εν όψει των playoffs της EuroLeague. Με εξαίρεση τα ματς με Μπαρτσελόνα και Φενέρμπαχτσε σε όλα τα υπόλοιπα, είχε την ευκαιρία, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Παναθηναϊκός 81-77

Στο ματς για την 2η αγωνιστική της EuroLeague, ο Παναθηναϊκός της μετά-Πεδουλάκη εποχής και με τον Γιώργο Βόβορα στον πάγκο, έφτασε πολύ κοντά στο μεγάλο «διπλό» αλλά κάποια λάθη σε συνδυασμό με τα σφαλτσοσφυρίγματα έγειραν τη πλάστιγγα στο μέρος της ρωσικής ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 05:45 πριν από το τέλος, οι «πράσινοι» είχαν το προβάδισμα με 68-65 αλλά δέχτηκαν ένα σερί 9-0 σε διάστημα τεσσάρων λεπτών (74-68 στο 01:47) με αποτέλεσμα να πετάξουν στα σκουπίδια μια μεγάλη προσπάθεια.

Αναντολού Εφές – Παναθηναϊκός 91-83

Οπως στο Κάουνας, έτσι και στην Πόλη απέναντι στην Εφές, ο Παναθηναϊκός είχε το προβάδισμα με 42-35 στο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο μισό του αγώνα ήρθε... η καθίζηση και η Εφές κατάφερε να γυρίσει το ματς. Ο Νίκολς είχε χάσει την ευκαιρία να χαρίσει στον Παναθηναϊκό τη νίκη με σουτ στην εκπνοή της κανονικής περιόδου, ενώ ο Ρίβερς είχε στείλει το ματς σε δεύτερη παράταση με floater στην εκπνοή της πρώτης παράτασης. Ομως στο επιπλέον έξτρα πεντάλεπτο, οι «πράσινοι» κατέρρευσαν και γνώρισαν την ήττα.

Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 87-84

Εδώ ο καλύτερος παίκτης έμελλε να ήταν και ο μοιραίος για τον Παναθηναϊκό. Ο Τζέιμς Φελντέιν μπορεί να είχε 19 πόντους με 6/7 τρίποντα αλλά στα 32'' πριν από το τέλος και ύστερα από την καλαθάρα του απίθανου (και) σε εκείνο το ματς, Σέρχιο Γιουλ, η Ρεάλ δεν άφησε τους «πράσινους» να φτάσουν σε μια τεράστια νίκη. (σ.σ. ματς το οποίο «σημαδεύτηκε» από τον τραυματισμό του Γκιστ). Ένα παιχνίδι όπου ο Παναθηναϊκός κρατούσε τον έλεγχο έχοντας και προβάδισμα με 81-79 στο 38'!

Ούνικς Καζάν – Παναθηναϊκός 83-81

Ολοι στον Παναθηναϊκό λένε ότι άλλες 10 φορές να έπαιζαν το συγκεκριμένο ματς, δεν υπήρχε περίπτωση να το χάσουν. Ενδεχομένως, όχι άδικα. Στο 23' είχε διαφορά 14 πόντων (54-40) αλλά στη συνέχεια δέχθηκε ένα επιμέρους 28-13 σε διάστημα 10 λεπτών με αποτέλεσμα να βρεθεί πίσω στο σκορ (68-67) και να κάνει το παιχνίδι... ντέρμπι! Αντί να συνέλθει, ο κατήφορος συνεχίστηκε μέχρι το τέλος και ήρθε η απρόσμενη (σύμφωνα με την τότε φόρμα του Παναθηναϊκού και την εξέλιξη του μας) ήττα.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 77-69

Στο ΣΕΦ μπορεί να μην είχε τον έλεγχο του αγώνα ωστόσο είχε την ευκαιρία του, την οποία δεν εκμεταλλεύτηκε. Μετά το προβάδισμα του Παναθηναϊκού με 48-47 στο 28' ο Ολυμπιακός «απάντησε», πήρε διαφορά 10 πόντων (65-55 στο 34') και πάλι οι «πράσινοι» επέστρεψαν και μείωσαν σε 65-62 μέσα σε ένα λεπτό! Όμως, όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκαν το μομέντουμ, αλλά δέχτηκαν ένα νέο 10-2 (75-64 στο 37') με αποτέλεσμα να γείρει η πλάστιγγα στο μέρος των «ερυθρόλευκων».

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 72-66

Να έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημά του στην EuroLeague όντας πίσω στο σκορ με 16-0, να φέρνει το ματς στα μέτρα του χάρη στα τρίποντα του Γκέιμπριελ, να διατηρεί προβάδισα με 61-59 στο 33' και στο τέλος να χάνει! Απλούστατα στα επόμενα έξι λεπτά και μέχρι το 39' έπαθε «μπλακ άουτ» στην επίθεση σημειώνοντας ένα καλάθι με τον Μάικ Τζέιμς, δέχτηκε ένα επιμέρους 11-2 (70-63 ένα λεπτό πριν από το τέλος) και πέταξε μία ακόμα ευκαιρία.

Νταρουσάφακα – Παναθηναϊκός 77-72

Στην Τουρκία οι δύο ομάδες κατάφερναν να παίρνουν διαφορές, να τις χάνουν και να τις... ξαναπαίρνουν. Όμως ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που είχε... τελευταίος τη διαφορά των έξι πόντων (55-61 στο 32') αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να κάνει σωστή διαχείριση. Δέχτηκε νέο σερί 8-0, βρέθηκε πίσω στο σκορ με 63-61 στο 34' και η ψυχολογία είχε πάει στην τουρκική ομάδα η οποία σκόραρε μεγάλα σουτ με τους Ουοναμέικερ και Κλάιμπερν στο τέλος. Αντίθετα, η ελληνική ομάδα είχε υποπέσει σε σωρεία λανθασμένων επιλογών σε άμυνα και επίθεση.

Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός 64-58

Το ματς στο Κάουνας ήταν το κερασάκι στην τούρτα όσον αφορά το πρόβλημα του Παναθηναϊκού να διαχειριστεί ένα ματς που το έχει φέρει στα μέτρα του. Αν και στο πρώτο ημίχρονο οι «πράσινοι» έδωσαν ρεσιτάλ τακτικής, κυρίως στην άμυνα (αν και άστοχοι) στο δεύτερο ημίχρονο και δη στο τελευταίο δεκάλεπτο τα έκαναν... θάλασσα. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι δέχτηκαν 31 πόντους σε 30 λεπτά και... 30 πόντους στην τελευταία περίοδο, τα λέει όλα...