«Πράσινη» υπέρβαση και μεγάλα «διπλά»

«Πράσινη» υπέρβαση και μεγάλα «διπλά»

«Πράσινη» υπέρβαση και μεγάλα «διπλά»
Το gazzetta.gr επιχειρεί να αναλύσει τις επτά εναπομείνασες αγωνιστικές στην EuroLeague και τις πιθανότητες του Παναθηναϊκού να μπει τελικά στην τετράδα εξηγώντας πόσο κρίσιμα είναι τα δύο επόμενα ματς...

Το συγκεκριμένο κείμενο ίσως να μην είχε καμία αξία εάν και εφόσον ο Μάικ Τζέιμς έβλεπε τη μπάλα να καταλήγει στο σίδερο και όχι στο διχτάκι της Ούνικς Καζάν την περασμένη εβδομάδα. Αν μη τι άλλο, ο Αμερικανός γκαρντ κατάφερε να κρατήσει «ζωντανές» τις ελπίδες του Παναθηναϊκού Superfoods για την είσοδο στην τετράδα και το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά της EuroLeague.

Είναι όμως πολλές; Βάσει λογικής (και αποτελεσμάτων) μπορούν οι «πράσινοι» να κάνουν τη μεγάλη ρελάνς και να «κλέψουν» το αβαντάζ; Διόλου απίθανο, αλλά και... καθόλου εύκολο. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θα χρειαστεί να κάνει την υπέρβαση στις εναπομείνασες επτά αγωνιστικές, αρχής γενομένης από τα δύο επόμενα εκτός έδρας ματς με Νταρουσάφακα και Ζαλγκίρις Κάουνας. Η μία νίκη σε αυτά τα παιχνίδια ίσως να μην αποδειχθεί αρκετή αφού θα χρειαστεί -στην καλύτερη των περιπτώσεων και όλες τις συγκυρίες να είναι με το μέρος της ελληνικής ομάδας- πέντε μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου. Και πάλι.

Ιδανικός αριθμός αποτελεί το... 6/7 (και υπό πολλές προϋποθέσεις το 5/7), με τον Παναθηναϊκό να έχει να αντιμετωπίσει επίσης τη Ρεάλ, την Αρμάνι και την ΤΣΣΚΑ εντός, όπως επίσης τις Μπασκόνια και Μακάμπι εκτός. Κι αν η ομάδα του Τελ Αβίβ θα είναι αδιάφορη, οι Βάσκοι κατά πάσα πιθανότητα θα «καίγονται» για τη νίκη. Αυτή τη στιγμή οι «πράσινοι» έχουν 14-9 ρεκόρ και υπολείπονται μίας νίκης της Φενέρ. Για την ακρίβεια... δύο αφού στην ισοβαθμία οι Τούρκοι έχουν το πάνω χέρι μετά τη μεγάλη σε έκταση διαφορά στην Πόλη.

Ίσως το -21 να είναι αυτό που στο τέλος θα στερήσει από τον Παναθηναϊκό το πλεονέκτημα της έδρας. Άλλωστε οι «πράσινοι» υστερούν και στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό, αν και θεωρείται αρκετά δύσκολο για τους Πειραιώτες να απωλέσουν την 3η θέση. Κι ας έχασαν από τη Φενέρ στην Πόλη. Τουλάχιστον διασφάλισαν τη διαφορά η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί «χρυσάφι» όσον αφορά την 3η θέση, παρά το δύσκολο -αν μη τι άλλο- πρόγραμμα στη συνέχεια.

Άλλωστε η μοναδική ομάδα που θα ήθελαν να αποφύγουν οι «ερυθρόλευκοι» έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας είναι ο Παναθηναϊκός. Κι αυτό διότι πρόκειται για παιχνίδια ειδικών καταστάσεων, όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Είτε στο ΣΕΦ, είτε στο ΟΑΚΑ. Από εκεί και πέρα, με όποια άλλη ομάδα και αν παίξουν στα προημιτελικά με το αβαντάζ της έδρας (Μπασκόνια, Εφές, Νταρουσάφακα, Ερυθρό Αστέρα) δύσκολα θα χάσει το εισιτήριο για το Final-4 της Κωνσταντινούπολης. Από την άλλη (ούτε) ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία επιλογής αντιπάλου εάν και εφόσον θα έχει χάσει το τρένο του πλεονεκτήματος έδρας. Και αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο!

Βέβαια για να φτάσει στο σημείο να παραμείνει «ζωντανός» στο κυνήγι της τετράδας μέχρι το τέλος, θεωρείται απαραίτητο να «γκελάρει» η Φενέρ και να «κλείσει» τα επτά ματς που απομένουν με δύο ήττες περισσότερες! Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει 15-8 ρεκόρ, διαθέτει το αβαντάζ της ισοβαθμίας και έχει να αντιμετωπίσει στα επόμενα παιχνίδια τις Μπασκόνια, Μπάμπεργκ, Μπαρτσελόνα εντός έδρας και τις Ζαλγκίρις, Μπάμπεργκ, Εφές και Ρεάλ εκτός έδρας. Η μπασκετική λογική λέει ότι μπορεί να κερδίσει τα ματς στην Πόλη (σ.σ. ακόμα και χωρίς τον Σλούκα) και να πάρει ένα παιχνίδι σε Γερμανία ή Κάουνας. Αυτομάτως θα έχει αφήσει τον Παναθηναϊκό εκτός πλεονεκτήματος, εκτός και αν οι «πράσινοι» κάνουν τη μεγάλη ρελάνς μέχρι το τέλος...

Ο Ερυθρός Αστέρας που ακολουθεί και προσπαθεί να φτάσει την ελληνική ομάδα, έχει δύσκολο πρόγραμμα και είναι σχεδόν απίθανο να απειλήσει τον Παναθηναϊκό, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που έχει και το μειονέκτημα στην περίπτωση της ισοβαθμίας. Οι υπόλοιπες ομάδες είναι πολύ πιο πίσω. Εκτός απρόοπτου, εκπλήξεων και μεγάλων ματς από τις ελληνικές ομάδες και δη από τον Παναθηναϊκό που «καίγεται» περισσότερο, δύσκολα δεν θα δούμε στα playoffs το ζευγάρι Φενέρ-Παναθηναϊκός και το πλεονέκτημα να ανήκει στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ολυμπιακός 16-7

Μακάμπι (εκτός)
Νταρουσάφακα (εντός)
Γαλατασαράι (εντός)
Ερυθρός Αστέρας (εκτός)
Ρεάλ Μαδρίτης (εντός)
Αναντολού Εφές (εκτός)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εκτός)

Φενέρμπαχτσε 15-8

Ζαλγκίρις Κάουνας (εκτός)
Μπασκόνια (εντός)
Μπάμπεργκ (εκτός)
Μακάμπι (εντός)
Αναντολού Εφές (εκτός)
Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός)
Μπαρτσελόνα (εντός)

Παναθηναϊκός 14-9

Νταρουσάφακα (εκτός)
Ζαλγκίρις (εκτός)
Ρεάλ Μαδρίτης (εντός)
Αρμάνι Μιλάνο (εντός)
Μπασκόνια (εκτός)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (εκτός)

Ερυθρός Αστέρας 13-10

Μπάμπεργκ (εντός)
Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός)
Αρμάνι Μιλάνο (εκτός)
Ολυμπιακός (εντός)
Μπαρτσελόνα (εκτός)
Ούνικς Καζάν (εντός)
Νταρουσάφακα (εκτός)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.