Τα αίτια για τη μετριότητα της Μπαρτσελόνα

Τα αίτια για τη μετριότητα της Μπαρτσελόνα

Κώστας Ζάλιαρης
Τα αίτια για τη μετριότητα της Μπαρτσελόνα

bet365

Μέσι, προβλήματα τραυματισμών, εξωαγωνιστικά θέματα και τέσσερις απώλειες στη La Liga, έχουν κάνει τη Μπαρτσελόνα να βγάζει κακό εαυτό και εποχές... πολύ μακρινές από αυτές της απόλυτης κυριαρχίας. Το gazzetta.gr αναλύει...

Το τελικό 0-0 με τη Μάλαγα, το περασμένο Σάββατο, ήταν αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε ένα μεγάλο σοκ για τους Καταλανούς.

Με τον Λιονέλ Μέσι απών γι' ακόμα ένα ματς, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε δεν βρήκε τρόπο να παραβιάσει την αντίπαλη εστία, το εγχείρημα με τον Πάκο Αλκάθερ που θα έπρεπε να τροφοδοτείται ώστε με τη σειρά του να προκαλέσει... μικρο-αναταραχές στην περιοχή των αντιπάλων απέτυχε, ο Νεϊμάρ έμεινε μόνος να παλεύει... με τα θηρία, απόντος και του Λουίς Σουάρες που είχε συμπληρώσει όριο καρτών ώστε να λείψει από ένα θεωρητικά «εύκολο» ματς και ήρθε η «στραβή».

Στο -4 από την κορυφή της Πριμέρα Ντιβισιόν αυτή τη στιγμή, η Μπαρτσελόνα έχει πραγματοποιήσει το χειρότερο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα από την εποχή του Φρανκ Ράικαρντ, εννέα χρόνια νωρίτερα!

Γουέστ Μπρόμιτς - Μπέρνλι με επιστροφή αν καταλογιστεί κόκκινη κάρτα στον αγώνα.

Έπειτα από 12 παιχνίδια την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, το καμάρι της Βαρκελώνης έχει συγκεντρώσει 26 βαθμούς, ενώ, τη σεζόν 2007-2008 είχε φτάσει στους 24, επίδοση πλέον που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη αυτών των ετών που έχουν μεσολαβήσει.

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Λουίς Ενρίκε έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από προβλήματα που αντί να λύνονται, συνεχώς αυξάνονται και δεν έχουν να κάνουν μονάχα με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι.

Χαμός στο μυαλό του Μέσι, έχασε και Ινιέστα

Η Μπαρτσελόνα φέτος δεν έχει καταφέρει να πάρει όσα θα μπορούσε και θα περίμενε από τον Λιονέλ Μέσι μέχρι και αυτό το σημείο. Και το θέμα είναι ότι ο Αργεντινός δεν ταλαιπωρείται μονάχα από προβλήματα που επηρεάζουν τις δυνάμεις του στο χορτάρι, αλλά και από πνευματικές ανησυχίες, φανερώνοντας αδυναμία να συγκεντρωθεί αποκλειστικά σε αυτό που θέλει να κάνει. Κάτι η ιστορία με την εθνική ομάδα της Αργεντινής μετά και το επετειακό Κόπα Αμέρικα, η απόσυρση που ανακλήθηκε, η επιστροφή, οι κουβέντες με τον Μπάουζα, η πίεση που αισθάνεται εκεί, κάτι ο σοβαρός τραυματισμός του στο ντέρμπι με την Ατλέτικο αλλά και η τελευταία ίωση, δεν τον αφήνουν ν' αγιάσει. Συν τοις άλλοις, όταν λείπει και ο... πύργος ελέγχου, που λέγεται Αντρές Ινιέστα, τότε πολύ εύκολα όλα μπορούν να πάνε θεόστραβα. Ο Ισπανός χαφ τραυματίστηκε σε παιχνίδι με τη Βαλένθια και θα είναι τυχερός αν προλάβει τις τελευταίες μέρες του 2016, αν και αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπορεί να τεθεί στη διάθεση του Λουίς Ενρίκε με το νέο έτος και... βλέπουμε. Προσθέτοντας και το όνομα του Ράκιτιτς στο απουσιόλογιο για το χώρο του κέντρου το τελευταίο διάστημα, το πράγμα φαντάζει ακόμα πιο... βαρύ κι ασήκωτο στις αναποδιές που έχει κληθεί ν' αντιμετωπίσει φέτος η ομάδα.

Δεν σκοράρει ο Νεϊμάρ

Ακόμα ένας ποδοσφαιριστής που στο μυαλό του είχε και το θέμα της υπόθεσης φοροδιαφυγής για την οποία κατηγορήθηκε, ενώ μείζον ζήτημα ήταν και η ανανέωση του συμβολαίου του που τελικά επιτεύχθηκε με τον σύλλογο. Παρ' όλα αυτά, κάτι ο εκνευρισμός που μάλλον φανερώνεται πολύ πιο εύκολα φέτος στο γήπεδο και το γεγονός πως σε 10 παιχνίδια στη La Liga έχει πετύχει μόλις 4 γκολ (αριθμός που... δεν είναι για Νεϊμάρ) αποτελεί ακόμα μια απόδειξη πως και με τον Βραζιλιάνο η κατάσταση δεν είναι η ιδανική. Βέβαια, το έχει πάρει... μονότερμα, αφού ήταν παρών και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο για να εκπροσωπήσει την πατρίδα του, συνεχίζει να προσφέρει σε κάθε ευκαιρία στη «σελεσάο» δίχως να παίρνει ανάσες και είναι ανθρώπινο κάποια στιγμή να σταματήσει να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με τους ρυθμούς που το έκανε πριν από κάποιους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει να σκοράρει από τις 19 Οκτώβρη στο Τσάμπιονς Λιγκ και από τις 2/10 στην Πριμέρα!

Άμυνα και τέρμα που... δεν αρμόζουν στη Μπαρτσελόνα

Όταν αποφασίζεις να διώξεις τον Κλαούντιο Μπράβο και στη θέση του να πάρεις τον Σίλενσεν, ώστε ν' αποτελέσει το δίδυμο των πορτιέρο στους οποίους θα στηρίζεσαι, μαζί με τον Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν, τότε και σε εκείνο το κομμάτι κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά. Οι δυο τους δεν είναι τερματοφύλακες με τους οποίους αισθάνεσαι σιγουριά στα μετόπισθεν και δεν είναι επιπέδου Μπαρτσελόνα. Το παθητικό της ομάδας έχει ανέβει στα 13 τέρματα έπειτα από τις πρώτες 12 «στροφές» της φετινής La Liga, όμως το γεγονός πως μόλις πέντε φορές έχει διατηρηθεί ανέπαφη η εστία των Καταλανών, είναι πρόβλημα... Όπως επίσης πρόβλημα υπάρχει και στην άμυνα, εκεί όπου οι... σταθερές αξίες των Πικέ και Μασεράνο δεν έχουν τους συμπαραστάτες ή τους αντικαταστάτες που θα μπορούσαν να διατηρούν ήρεμο τον Λουίς Ενρίκε. Αντι-Ντάνι Άλβες δεν βρέθηκε ποτέ καθώς ο Σέρχι Ρομπέρτο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του Βραζιλιάνου και να τον αισθανθεί τόσο πολύ η αντίπαλη ομάδα στην επίθεση, ενώ οι Ουμτιτί, Ντιν και Ματιέ δεν μπορούν αυτή τη στιγμή ν' αποτελέσουν «στρατιώτες» πρώτης γραμμής.

Και με τις μεταγραφές τι γίνεται;

Το ρόστερ της Μπαρτσελόνα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει κάποιον να ισχυριστεί πως έχει βάθος. Κι όχι σε θέμα... καθαρά αριθμητικό, αλλά σε ουσία και σε ποιότητα. Οι μεταγραφές που έχουν γίνει δεν έχουν επιβεβαιώσει προσδοκίες και δεν έχουν ανταποκριθεί σε απαιτήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι κινήσεις όπως αυτή της απόκτησης του Αντρέ Γκόμες από τη Βαλένθια για τα χαφ, αλλά και η επιστροφή του Ντένις Σουάρεθ έπειτα από το πέρασμά του από τη Βιγιαρεάλ, έχουν ήδη... ξεχαστεί από τους φίλους του συλλόγου της Καταλονίας. Για τον Σίλενσεν αναφερθήκαμε σε άλλο κομμάτι του κειμένου, για τους αμυντικούς επίσης, για τον Πάκο Αλκάθερ που μετακόμισε από το «Μεστάγια» στο «Καμπ Νόου» θα μπορούσαμε να δείξουμε... επιείκεια αν και είναι άφαντος και δεν είναι ο παίκτης που όταν θα παρουσιαστεί «πούλμαν» στημένο μπροστά στην εστία, θα καταφέρει να βρει τρόπο για να σκοράρει. Δεν είναι η ... φρεσκάδα που θα ήθελε η Μπαρτσελόνα στην αιχμή του δόρατος...

 

LA LIGA Τελευταία Νέα