Μίλαν: Απαντήσεις προσεχώς

Μίλαν: Απαντήσεις προσεχώς

bet365

Μετά το «ταξίδι» στη Ρώμη, το gazzetta.gr επιστρέφει στον ιταλικό βορρά αλλά στο Μιλάνο αυτή τη φορά, για λογαριασμό των Ροσονέρι.

Ο οπαδός της Μίλαν είναι σε μια κατάσταση, στην οποία δεν περίμενε -όταν τελείωνε η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος- ότι θα βρισκόταν. Εχουμε μπει στον τρίτο μήνα της σεζόν, έχουν γίνει οι πρώτες 12 αγωνιστικές και η ομάδα του δείχνει ότι είναι... ομάδα. Η βαθμολογία, με τη σειρά της, δείχνει ότι είναι και καλή ομάδα. Ετσι, ο φίλος Ροσονέρο είναι ενθουσιασμένος με αυτά που βλέπει ως τώρα αλλά παράλληλα δεν είναι και σίγουρος ότι θα συνεχίσει να τα βλέπει ως το τέλος της σεζόν. Και η αλήθεια είναι ότι σωστά το σκέφτεται γιατί από εδώ και πέρα θα μάθουμε όλοι αν ή πόσο καλή ομάδα είναι η Μίλαν...

Το πρωτάθλημα αρχίζει την επόμενη εβδομάδα με derby della Madonnina και μπορεί να είμαστε μόλις στην 13η αγωνιστική και να απομένουν αρκετοί μήνες για το τέλος αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό το ντέρμπι είναι πολύ σημαντικό. Οχι μόνο για τους Νερατζούρι, οι οποίοι πλέον είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουν σαν τελικό κάθε παιχνίδι αν θέλουν να ελπίζουν σε επιστροφή κοντά στην πρώτη 3άδα, αλλά και για τους Ροσονέρι. Και είναι πολύ σημαντικό γιατί θα κρίνει πάρα πολλά στον ψυχολογικό τομέα, ο οποίος είναι πρωταρχικής σημασίας για την ομάδα του Βιτσέντσο Μοντέλα. Και αυτό το ξέρει, πρώτος από όλους, ο προπονητής.

Σε περίπτωση νίκης, η Μίλαν θα πείσει κι άλλο -και θα πειστεί και η ίδια- ότι είναι σε καλό δρόμο. Σε περίπτωση ήττας, όσοι ασχολούνται με Ιταλία, ξέρουν και το κλίμα που θα δημιουργηθεί. Ξέρουν, δηλαδή, ότι η βαθμολογία δεν θα διαβάζεται με τη λογική ότι «ΟΚ, δεν έγινε τίποτα, είμαστε σε καλή θέση και στο +5 από την Ιντερ», αλλά με την λογική ότι «από την Ιντερ που όλοι κράζουν, η Μίλαν που όλοι αποθεώνουν έχει μόνο πέντε βαθμούς περισσότερους». Το γράψαμε και παραπάνω, άλλωστε, ότι ο οπαδός αυτή την στιγμή δεν έχει 100% σιγουριά στην ομάδα και αυτό ισχύει και για τον ίδιο τον Μοντέλα.

Ο Aeroplanino το είχε πει πριν και μετά τη νίκη επί της Γιουβέντους ότι η κατάσταση είναι περίεργη και θα χρειαστεί ένα μέτρο από όλους. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς την περσινή πορεία της Ιντερ, πρέπει να είναι το καλύτερο παράδειγμα για εμάς», επαναλαμβάνει ο Μοντέλα και έχει δίκιο. Οι Νερατζούρι έφτασαν ως τον Ιανουάριο πέρυσι έχοντας την 1η θέση και εκεί που πίστεψαν ότι όντως είναι καλοί, ήρθαν δύο-τρία άσχημα αποτελέσματα και η κατάρρευση... Αυτό θέλουν να αποφύγουν οι Ροσονέρι, οι οποίοι -και είναι λογικό αυτό- είναι ακόμη εύθραυστοι ψυχολογικά. Λίγες μέρες μετά τη νίκη επί της Γιούβε, η Μίλαν έφαγε καλή σφαλιάρα στη Γένοβα (3-0 από Τζένοα) και αυτό επανέφερε κάποιες αβεβαιότητες ή κακές σκέψεις, με αποτέλεσμα σε δύο σερί θεωρητικά εύκολα ματς, όπως ήταν αυτά με Πεσκάρα και Παλέρμο, να έρθουν δύσκολα οι έξι βαθμοί.

Το καλό είναι ότι ήρθαν. Το κακό είναι ότι η Μίλαν που έκανε για τελευταία φορά πρωταθλητισμό το 2012 και ξεκίνησε την σεζόν με στόχο, αόριστα, να κάνει κάτι καλό, δεν έχει την άνεση να πιστέψει ότι αυτό θα συνεχίζεται πάντα. «Οι Ροσονέρι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι είναι ομάδα και ότι έχουν παίκτες στους οποίους μπορούν να βασιστούν για τα επόμενα χρόνια. Μέσα σε όλο αυτό τον ενθουσιασμό, όμως, καλό θα είναι να θυμούνται ότι οι 25 βαθμοί δεν έχουν συγκεντρωθεί μόνο λόγω ικανότητας αλλά και επειδή η τύχη, είτε αφορά αγωνιστικές φάσεις είτε διαιτητικές αποφάσεις, ήταν εκεί όποτε χρειάστηκε», έγραψε η Gazzetta dello Sport μετά το 2-1 στο Παλέρμο με το τακουνάκι του Λαπαντούλα.

Αυτό το τακουνάκι, έδωσε ακόμη μία νίκη από τον... πάγκο. Τρεις είναι συνολικά αυτές (Σαμπντόρια εκτός και Σασουόλο εντός οι άλλες δύο) στις οποίες το ματς άλλαξε και από ισοπαλία έγινε νίκη, χάρη στις εμπνεύσεις του Μοντέλα. Και αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο τύχη αλλά και ικανότητα. Η Μίλαν είναι η πρώτη ομάδα της Serie A αυτή την στιγμή σε ό,τι αφορά τους βαθμούς που έχει πάρει με γκολ από τον πάγκο (6, τρεις ισοπαλίες έγιναν τρεις νίκες), την ίδια ώρα που είναι και η ομάδα που έχει χρησιμοποιήσει λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη τις καλοκαιρινές μεταγραφές της (μόλις 819' από τα 10.880' ως τώρα). Είτε επειδή κάποιοι είχαν τραυματισμούς (Μάτι Φερνάντες, Πάσαλιτς), είτε επειδή δεν ήταν έτοιμοι για να μπουν στην ομάδα (Λαπαντούλα), είτε επειδή απλά δεν έχουν πείσει τον προπονητή τους.

Αυτόν τον προπονητή που δείχνει φέτος διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με αυτή της τριετίας του στη Φιορεντίνα. Η Μίλαν που παρουσιάζει ο Μοντέλα παίζει πιο χαμηλά και με λιγότερες πάσες κατά μ.ο. (421 αντί 506) σε σχέση με τους Βιόλα ενώ άλλοι αριθμοί -σε σύγκριση με τους Τοσκανούς- επιβεβαιώνουν ότι οι Ροσονέρι έχουν μικρότερο ποσοστό κατοχής μπάλας, περνούν περισσότερο χρόνο στο δικό τους μισό του γηπέδου και πατάνε λιγότερο στην αντίπαλη περιοχή. Ο allenatore έχει στα χέρια του μια ομάδα με λιγότερη τεχνική και περισσότερη ανασφάλεια -λόγω της προηγούμενης τετραετίας της- οπότε λογικό είναι να έχει προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα και να πράττει αναλόγως.

Οσο σημαντικός είναι για την Μίλαν ο Μοντέλα, μετά τα πειράματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην μετά Αλέγκρι εποχή, άλλο τόσο σημαντική είναι και η Μίλαν για τον Μοντέλα, ο οποίος ξέρει ότι αν αποτύχει, θα χάσει πολλούς πόντους. Και για να μην τους χάσει, είναι αποφασισμένος να πάει όσο πιο προσεκτικά γίνεται ως τον Ιανουάριο, περιμένοντας ότι οι Κινέζοι -αφού η μεταβίβαση των μετοχών θα ολοκληρωθεί ως τις 2 Δεκεμβρίου- θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν το ρόστερ. Τα μέχρι τώρα ρεπορτάζ, λένε ότι ο προπονητής έχει ζητήσει τρεις παίκτες: Στόπερ, χαφ-regista και εξτρέμ. Για επίθεση δεν είχε ακουστεί κάτι, αν και το τελευταίο 24ωρο υπάρχουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι Κινέζοι θέλουν να κάνουν δώρο τον Ζιρού.

Με τον Λουίζ Αντριάνο να μην υπολογίζεται και τον Λαπαντούλα να αποτελεί βασικά «ελπίδα» και όχι «εγγύηση» αυτή την στιγμή, μάλλον οι Μιλανέζοι θα πρέπει να ψάξουν και για φορ αφού ο Μπάκα δεν τα λέει καλά... Τόσο αγωνιστικά, αφού συμπλήρωσε τέσσερα ματς χωρίς γκολ και ο Κολομβιανός αν δεν σκοράρει δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα στο παιχνίδι της ομάδας, όσο και με την συμπεριφορά του, προκαλώντας νεύρα σε όλους με το πώς αντέδρασε όταν ο Μοντέλα τον έβγαλε στα τελευταία λεπτά του 1-0 επί της Πεσκάρα.

Τα νεύρα του Μπάκα είχαν ως συνέπεια τα νεύρα όλων των υπολοίπων για αυτόν, με τον Aeroplanino να λέει ξεκάθαρα ότι «θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την ομάδα». Μια ομάδα, η οποία κατά τον προπονητή της «δεν πρέπει να αρχίσει να ονειρεύεται αλλά θα πρέπει να έχει την πείνα του... Λαπαντούλα, για να παραμείνει στο βαθμολογικό επίπεδο που είναι τώρα». Μια ομάδα, η οποία έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τον Αλεσάντρο Κοστακούρτα, λέγοντας ότι «μου θυμίζει εμάς το 1998-99, όταν ξεκινήσαμε με προβλέψεις για 4η-5η θέση και τελικά κατακτήσαμε το scudetto αφού βελτιωνόμασταν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η φετινή ομάδα δεν ξεκίνησε με προβλέψεις για 4η-5η θέση αλλά για χαμηλότερα οπότε μπορεί, αν συνεχίσει να βελτιώνεται όσο συνεχίζεται το πρωτάθλημα, να βγει στο Champions League».

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Μίλαν να συνεχίσει να έχει και την τύχη με το μέρος της, όπως λέει η Gazzetta dello Sport, θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει καλά, όπως λέει ο Billy, θα πρέπει να ενισχυθεί και τον Ιανουάριο, όπως λένε οι τιφόζι. Πάνω από όλα, όμως, θα πρέπει να είναι προσεκτική σε όλη, όπως λέει ο Μοντέλα: «Ολες οι ομάδες μπορούν να βελτιωθούν, ακόμη και η Γιουβέντους που παίρνει πέντε σερί πρωταθλήματα. Σε αυτά τα χρόνια, όμως, είδα ότι τον Ιανουάριο, αρκετές φορές, μια ομάδα πάει να βελτιωθεί και τελικά... χαλάει. Χρειάζεται προσοχή από όλους μας».

Οπως χρειάζεται και μια νίκη επί της Ιντερ με την επανέναρξη, λέμε εμείς. Γιατί από εδώ και πέρα, βασικά από το 1-0 επί της Γιουβέντους κι έπειτα, οι αντίπαλοι δεν (θα) αντιμετωπίζουν την Μίλαν ως μια ομάδα που... προσφέρεται για να πάρουν βαθμούς αλλά ως μια ομάδα 3άδας. Μέχρι να αποδειχθεί αν είναι ή όχι έτσι...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα