Το Μουντιάλ στον δρόμο του μεταξιού!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Το Μουντιάλ στον δρόμο του μεταξιού!

bet365

Η Κίνα ερωτεύθηκε το ποδόσφαιρο και πλέον βάζει πλώρη για την διοργάνωση του Μουντιάλ 2030! Τα 400 εκατ. ευρώ για μεταγραφές είναι μόνο η αρχή. Το gazzetta.gr αναλύει όλα τα δεδομένα.

Το χρήμα ρέει άφθονο, όπως επίσης και θέληση για αυτοεπιβεβαίωση σε όλα τα επίπεδα. Οι Κινέζοι εσχάτως ερωτεύθηκαν το ποδόσφαιρο και ονειρεύονται μέχρι και Μουντιάλ στην αχανή ασιατική χώρα.

Το παραδέχθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο αντιπρόεδρος της κινεζικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ζανγκ Ζιάν.

Η Κίνα θέλει να διεκδικήσει το Μουντιάλ του 2026, αλλά γνωρίζοντας πως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της, θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της στην αμέσως επόμενη διοργάνωση που θα διεξαχθεί το 2030.

«Για κάθε Κινέζο ποδοσφαιρόφιλο η διοργάνωση του Μουντιάλ στην Κίνα αποτελεί όνειρο.

Δεν είναι εύκολο για την Κίνα να πάρει το χρίσμα για το 2026 (σ.σ.: δεν συνηθίζεται να φιλοξενείται το Παγκόσμιο Κύπελλο σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις από την ίδια ήπειρο) αλλά ακολουθούμε τις αποφάσεις τους», σχολίασε ο Ζιάν.

Η Ρωσία έχει αναλάβει την διοργάνωση του επόμενου Μουντιάλ (2018) και ακολούθως το Κατάρ (2022).

Οι Κίνα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, αλλά και την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Ο μετασχηματισμός της, τα τελευταία 35 χρόνια από μία φτωχή αγροτική οικονομία στη μεγαλύτερη βιομηχανική και εξαγωγική χώρα του κόσμου, αποτέλεσε μοναδικό στα χρονικά φαινόμενο αναπτυξιακής δυναμικής.

Ο πρόεδρος της χώρας, Σι Τσινπίνγκ έχει θέσει ως προσωπικό του στοίχημα την διοργάνωση ενός Μουντιάλ.

Είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος από ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα αποκαλύπτει το όραμα για το Μουντιάλ του 2030.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ φαντάζουν ως το ακλόνητο φαβορί για το Μουντιάλ του 2026. Οι Κινέζοι στοχεύουν στην αμέσως επόμενη έκδοση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού ραντεβού του κόσμου σε μία προσπάθεια να καθιερωθούν ως υπολογίσιμη δύναμη και στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Σίγουρα, η φιλοξενία του Μουντιάλ θεωρείται πιο ρεαλιστικός στόχος από την κατάκτηση του, αν αναλογιστεί κανείς πως η Κίνα στη μοναδική της συμμετοχή (2002) δεν κατέκτησε ούτε βαθμό.

Η ασιατική χώρα βρίσκεται στην 78η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA μεταξύ των Νήσων Σεν Κιτς & Νέβις και της Γουατεμάλας.

Ο Ζανγκ διεκδικεί μία θέση στο νέο διοικητικό συμβούλιο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προκειμένου να «τρέξει» την υποψηφιότητα της χώρας του με μεγαλύτερη άνεση.

Τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων προκειμένου να προσελκύσουν στο πρωτάθλημα της χώρας τους αστέρια παγκόσμιου βεληνεκούς.

Συνολικά δαπάνησαν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ στην τρέχουσα σεζόν για μεταγραφές.

Ο Ζανγκ σημειώνει πως στόχος των συμπατριωτών του είναι να αποκτήσει το κινέζικο πρωτάθλημα την αίγλη αντίστοιχων ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

«Προσελκύουμε πολλούς ποδοσφαιριστές στην κινέζικη Σούπερ Λιγκ, ενώ οι εταιρίες μας επένδυσαν πολλά χρήματα.

Είναι καλό για μας αλλά θα πρέπει να γίνουμε επαγγελματίες και να προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα φτάνοντας τα στάνταρ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων».

Ο Ζανγκ θεωρεί πως μέσω του ανταγωνισμού στο κινέζικο πρωτάθλημα θα ανεβάσει το επίπεδο της και η Εθνική ομάδα της ασιατικής χώρας.

«Η Εθνική Κίνας είναι ένα πρόβλημα. Προφανώς δεν ήμασταν καλή τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η Super League είναι πολύ σημαντική για την εθνική ομάδα.

Όπως θα έχετε διαπιστώσει προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη την εθνική ομάδα».

 

Τελευταία Νέα