Δυσβάσταχτη και άνιση η φορολογία του 145% για τον Ολυμπιακό

Δυσβάσταχτη και άνιση η φορολογία του 145% για τον Ολυμπιακό

Δυσβάσταχτη και άνιση η φορολογία του 145% για τον Ολυμπιακό
Το gazzetta.gr αναλύει τη φορολογία στα συμβόλαια του Ολυμπιακού η οποία φτάνει στο 145% και εξηγεί πως για να πάρει ένας παίκτης 1.000.000 οι Αγγελόπουλοι ξοδεύουν 2.480.000. Άνιση μάχη με Τουρκία, Ρωσία και Ισπανία.

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα, αλλά η δίψα για διακρίσεις μένει, ου μην και αυξάνεται. Η ομάδα θέλει την επόμενη σεζόν ξανά το πρωτάθλημα και φυσικά τη συμμετοχή στο Final 4.

Η χαρά για τον τίτλο δεν έχει περάσει για τα καλά και ήδη ο κόσμος της ομάδας ζητάει μεταγραφές αν γίνεται κιόλας από το υψηλότερο «ράφι».

Ιδανικό σενάριο των φίλων των «ερυθρόλευκων» θα ήταν οι τρεις παίκτες που θα αποκτηθούν να είναι οι Ντιλέινι, Ράντολφ και Μπουρούσης, αλλά μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Πάνω στους πανηγυρισμούς μετά τη φιέστα λίγοι μάλλον άκουσαν προσεκτικά τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, «Στην Ελλάδα, ζούμε σε ένα περιβάλλον που διαφοροποιείται από την Ευρώπη. Εδώ ο φόρος είναι υψηλός. Μέχρι φέτος ήταν στο 118%, από του χρόνου με τα νέα μνημόνια, η φορολογία θα φτάσει στο 145%! Τα λέω για να ξέρετε πόσα είναι. Και οι ανταγωνιστές μας στην Τουρκία ή την Ισπανία έχουν 10% εφορία. Όλες οι αγωνιστικές αναλύσεις είναι σούπερ και τις εκτιμώ, γιατί κάνουμε και λάθη, αλλά πρέπει να καταλάβουμε το περιβάλλον που ζούμε. Εγώ δεν πρέπει να τα σκεφτώ όλα αυτά όταν πάω να πάρω έναν παίκτη; Τι φόρο έχω να πληρώσω για να τον φέρω στον Ολυμπιακό; Είναι τρέλα ότι συνεχίζουμε και μιλάμε για Final-4 κλπ. Ζούμε σε μια χώρα που παλεύει να βγει από μια τεράστια κρίση, δεν γίνεται να μην το έχουμε στο μυαλό μας. Δεν μπορεί ο μάνατζερ να ζητάει από εμένα τα ίδια που ζητάει στον Ρώσο. Είναι βλάκας, δεν εξηγείται. Ας τον πάει εκεί».

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ 145% ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

«Ας δώσουν 1.500.000 στον Ντιλέινι να τον φέρουν» ή «ας σκάσουν στον Μπουρούση 1.000.000 αφού το αξίζει με όσα έκανε» είναι οι ατάκες που ακούγονται ή γράφονται στα social media.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως τα συγκεκριμένα ονόματα είναι τυχαία. Με τη σεζόν που έκαναν και ο Ντιλέινι αξίζει 1.500.000 και ο Μπουρούσης 1.000.000.

Λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και του νέου μνημονίου που υπογράφτηκε η φορολογία έχει ανέβει όμως στο δυσθεώρητο ύψος του 145%.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Έστω ότι ο παίκτης Χ ζητάει 1.000.000 από τον Ολυμπιακό. Για να βάλει ο παίκτης Χ αυτά τα λεφτά στην τσέπη του ο Ολυμπιακός θα ξοδέψει κάτι ελάχιστα λιγότερο από 2.500.000 ευρώ!

Για συμβόλαια άνω των 200.000 ευρώ στην ήδη υπάρχουσα φορολογία που είναι στο 45% επί του μεικτού ποσού προστίθεται και 10% εισφορά αλληλεγγύης συνεπώς φτάνουμε στο 55% επί του μεικτού ποσού (επαναλαμβάνουμε).

Αν λοιπόν ο παίκτης θέλει 1.000.000 στην τσέπη του τότε αυτομάτως με την φορολογία φτάνει να πληρώνει η ομάδα περίπου 2.230.000 ευρώ.

Δε σταματούν εκεί όμως τα έξοδα....

Επειδή οι ισολογισμοί του Ολυμπιακού είναι αρνητικοί (π.χ ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει θετικό ισολογισμό) τα χρήματα αυτά μπαίνουν από προσωπικά έξοδα των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, δίκην προσφοράς στην ΚΑΕ. Επειδή λοιπόν αυτά τα χρήματα δεν προέρχονται από το ταμείο της ΚΑΕ υπάρχει επιπλέον 10% φόρος ως νέα εισφορά αλληλεγγύης που σημαίνει πως το ποσό φτάνει στα 2.453.000 ευρώ.

Ούτε εκεί όμως σταματά η φορολογία...

Σε αυτό το ποσό υπάρχει ένας ακόμη φόρος της τάξης το 1.1% ο οποίος ονομάζεται φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων. Με την προσθήκη αυτή το ποσό φτάνει 2.480.000 ευρώ.

Όλα αυτά οδηγούν στη φορολογία της τάξης του 145% που ανέφερε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για να πάρει ένας παίκτης στον Ολυμπιακό 1.000.000 ευρώ στοιχίζει στην ομάδα και στους ιδιοκτήτες της 2.480.000 ευρώ.

Στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες μπασκετικά χώρες η φορολογία είναι πολύ μικρότερη.

Στην Ισπανία εξαρτάται από τις εκάστοτε περιφέρειες (Καταλονία, Ανδαλουσία, Βασκονία, κλπ) με την Καταλονία να έχει την υψηλότερη φορολογία που φτάνει το 52%, στη Βασκωνία 12% και στην υπόλοιπη Ισπανία 45%. .

Στη Ρωσία οι ομάδες πληρώνουν φορολογία της τάξης περίπου του 10%...

Στην Τουρκία βρίσκεται ανάμεσα στο 13 με 18%...

Οι διαφορές είναι χαοτικές σε σχέση με τη φορολογία στην Ελλάδα κάτι που κάνει αρκετά πιο δύσκολη την ενίσχυση της ομάδας αφού ο Ολυμπιακός για 10 παίκτες του εκατομμυρίου θα είχε προϋπολογισμό 24.800.000 εκατομμυρίων ενώ μία τουρκική ομάδα με 24.800.000 μπάτζετ θα είχε 19 περίπου παίκτες του εκατομμυρίου.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα