Το «θαύμα» της Λέστερ και τα οικονομικά δεδομένα! (pics)

Δημήτρης Ρούσσος
Το «θαύμα» της Λέστερ και τα οικονομικά δεδομένα! (pics)

bet365

Η Λέστερ ξοδεύει... ψίχουλα, όμως οδεύει προς το θρίαμβο! Τι αντίκτυπο θα έχει αυτό τις επόμενες σεζόν, καθώς και πως απ' την επιτυχία της θα επωφεληθούν άπαντες οικονομικά, ακόμα και οπαδοί της!

Η απίστευτη ιστορία της φετινής Λέστερ, που οδεύει ακάθεκτη προς την κορυφή του πιο ανταγωνιστικού και πλούσιου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος του κόσμου, ξεκινά απ’ το «φάντασμα» ενός Άγγλου μονάρχη! Τα κόκκαλα του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’ ήταν αγνοούμενα για αιώνες, μέχρι να βρεθούν τελικά το 2012, αρκετά κοντά στο «King Power Stadium», δηλαδή το γήπεδο των «αλεπούδων»!

Η μέρα που τα υπολείμματα τους μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον Καθεδρικό Ναό της πόλης του Λέστερ, τον περασμένο Μάρτιο, η ομάδα της πόλης βρισκόταν στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της Premier League, κινδυνεύοντας άμεσα με υποβιβασμό. Στο επόμενο παιχνίδι της, οι «αλεπούδες» ξεκίνησαν μια εντυπωσιακή αντεπίθεση, με γκολ στις καθυστερήσεις απ’ τον παίκτη που συμπτωματικά είχε ένα «θρυλικό» όνομα: Κινγκ, δηλαδή «βασιλιάς»!

Σύμπτωση, σίγουρα, όμως με… νόημα! Το γεγονός πως έκτοτε η Λέστερ βρίσκεται με… σπασμένα τα φρένα σε μια πορεία προς τη δόξα, κερδίζοντας 25 απ’ τα 39 ματς που έχει δώσει, δημιουργεί μια εντυπωσιακή συγκυρία!

Η επιτυχία πιστώνεται στους ιδιοκτήτες της κι αυτό τους χαροποιεί ιδιαίτερα. Η Λέστερ κοστίζει σήμερα 8 φορές περισσότερα χρήματα απ’ την τιμή που πλήρωσε ο δισεκατομμυριούχος Ταϊλανδός, Βικάι Σριβαντχαναπράμπχα, πριν έξι χρόνια για να την αγοράσει. Ταυτόχρονα, κατέρριψε έναν «μύθο» που κόντευε να παγιωθεί ως η απόλυτη πραγματικότητα στην Αγγλία, πως, για να κατακτήσει κανείς το πρωτάθλημα οφείλει να ξοδέψει όσο το δυνατόν περισσότερα και σίγουρα πιο πολλά απ’ τους άλλους.

«Σήμερα κοστίζει πολλά περισσότερα απ’ όσα την πούλησα», παραδέχεται, μάλλον κατηφής ο Μίλαν Μάνταριτς, που ήρθε σε συμφωνία με τον επιχειρηματία απ’ την Ταϊλάνδη το 2010 για 40 εκατομμύρια λίρες, που αντιστοιχούν σε 51 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινή ισοτιμία.

Ο Μάνταριτς, που έχει περάσει επίσης απ’ την Πόρτσμουθ και τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ανέφερε επίσης πως σήμερα η Λέστερ θα μπορούσε να πωληθεί για έως και 300 εκατομμύρια λίρες! Αυτό θα μπορούσε να τη φέρει στην πρώτη 20άδα των ακριβών ομάδων του πλανήτη, όπως εκτιμά το «Forbes». Τι λέει επ’ αυτού ο πρώην ιδιοκτήτης της; «Το αξίζουν απόλυτα»…

Εν πολλοίς πάντως αυτά τα «ύψη» στα οποία φτάνουν οι τιμές των αγγλικών ομάδων οφείλονται και στα εξωπραγματικά τηλεοπτικά συμβόλαια της Πρέμιερ Λιγκ. Όταν καταφέρνει μια ομάδα να βρίσκεται στα «σαλόνια» της, κάτι που πέρυσι η Λέστερ κατάφερε στο «παρά πέντε», νικώντας στους 7 απ’ τους 9 τελευταίους αγώνες της, τότε απολαμβάνει κι αυτού του είδους τα προνόμια. Με το περσινό πλασάρισμα της στη 14 θέση οι «αλεπούδες» ανέβασαν τα έσοδα τους στα 104 εκατομμύρια λίρες, που σε συνδυασμό με τα 72 εκατομμύρια απ’ τα τηλεοπτικά δικαιώματα, δημιούργησε πλεόνασμα, για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία, που έφτασε μάλιστα τα 26 εκατομμύρια!

Αν η ομάδα του κερδίσει το πρωτάθλημα τη φετινή σεζόν, μπορεί βάσιμα να περιμένει την περαιτέρω «μεγέθυνση» της. Η περσινή πρωταθλήτρια, Τσέλσι, πήρε 99 εκατομμύρια λίρες. Τα νούμερα για αυτή τη σεζόν δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως θα πάρει 30% περισσότερα από πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg!

Επιπλέον, την επόμενη σεζόν θα πάρει επίσης πολλά περισσότερα λεφτά απ’ αυτά που πήρε πέρυσι. Παίζοντας στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού όπως φαίνεται θα τερματίσει σίγουρα στην πρώτη τετράδα, θα εισπράξει σίγουρα 25 εκατομμύρια λίρες. Μαζί με τα χρήματα απ’ το νέο συμβόλαιο πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Πρέμιερ Λιγκ στο εξωτερικό, ύψους 8 δις λιρών, όσο καλύτερα τα πηγαίνουν, τόσο περισσότερα χρήματα θα πάρουν! Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως, με τα νέα δεδομένα, η τελευταία ομάδα του αγγλικού πρωταθλήματος θα λάβει 100 εκατομμύρια, καθιστώντας επιτακτική την παραμονή στην κατηγορία και την άνοδο σ’ αυτή!

Παράλληλα, η Λέστερ κατάφερε να μην αυξήσει το ύψος της μισθοδοσίας της προς τους παίκτες. Ο πίνακας που συγκρίνει τα λεφτά που δαπανά σε σύγκριση με τους «μεγάλους» της Πρέμιερ Λιγκ είναι ενδεικτικός.

Ο Τζέιμι Βάρντι αγοράστηκε έναντι 1 εκατομμυρίου. Ο Ριάντ Μαχρέζ κόστισε τον Ιανουάριο του 2014 μόλις 400.000 λίρες. Όταν οι «αλεπούδες» επικράτησαν στο «Etihad» της Μάντσεστερ Σίτι με 3-1 τον περασμένο Φεβρουάριο, η αρχική της 11άδα κόστιζε λιγότερο απ’ όσα χρειάστηκαν να δαπανήσουν οι «πολίτες» για 6/11 βασικούς! Φυσικά, πλέον η κουβέντα έχει αλλάξει και όλοι αναρωτιούνται πόσο μπορεί να πουληθούν οι δυο επιθετικοί, που φέτος έχουν κάνει «θαύματα» στο «King Power Stadium»…

«Συνολικά η Λέστερ έχει δαπανήσει περίπου 22 εκατομμύρια λίρες για να σχηματίσει το ρόστερ της φέτος και να κυνηγάει τελικά το πρωτάθλημα, την ώρα που η Σίτι ξόδεψε 250 εκατομμύρια τα τελευταία δυο καλοκαίρια!», δηλώνει στο Bloomberg o Μάθιου Γουόκερ, αναλυτής της Nomura Holdings και συνεχίζει: «Μπορεί κανείς να εξηγήσει για ποιόν λόγο, καθοδόν προς την μεταγραφική περίοδο, δεν μπορούν οι υπόλοιπες αγγλικές ομάδες να βρουν φτηνούς παίκτες, όπως η Λέστερ»;

Ακόμα και οι πιστοί της ομάδας μπορεί να επωφεληθούν οικονομικά απ’ την πιθανή επιτυχία της ομάδας τους! Η εταιρία στοιχηματισμού Ladbrokes PLC, που εδρεύει στο Λονδίνο, έβγαλε στοίχημα πριν το ξεκίνημα της σεζόν για πρωταθλήτρια τη Λέστερ με απόδοση 5.000 προς 1. Την προηγούμενη βδομάδα του προσέφερε, ενώ αρχικά είχε στοιχηματίσει 50 λίρες!

«Αν η Λέστερ κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα πρόκειται πιθανότατα για τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων», δήλωσε νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο ο Γκάρι Λίνεκερ, που στην αρχή της σεζόν είχε πει πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα εμφανιστεί στην πρώτη εκπομπή της επόμενης σεζόν φορώντας μόνο τα εσώρουχα του!

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα