Χάβρη: Βγάζει παικταράδες αλλά δεν παίρνει φράγκο! (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Χάβρη: Βγάζει παικταράδες αλλά δεν παίρνει φράγκο! (pics & vids)

bet365

Ανήκει στα συστατικά στοιχεία του συλλόγου να αναδεικνύει τα ταλέντα των ακαδημιών της. Το gazzetta.gr «θυμάται» τον Πογκμπά, τον Μαχρέζ και τον Μπουμσόνγκ, που τους ανέδειξε η Χάβρη αλλά δεν επωφελήθηκε σχεδόν τίποτα απ’ τα εκατομμύρια που κόστισαν εκατομμύρια στην καριέρα τους!

Είναι η πρώτη ιστορικά ομάδα εκτός Παρισίου που κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα, το 1899, μάλισταστο ντεμπούτο της στο τότε USFSA Championnat, ενώ «ζευγάρωσε» τις επιτυχίες της τον επόμενο χρόνο! Μπορεί τα τελευταία χρόνια να αποτελεί ομάδα - ασανσέρ μεταξύ των εθνικών κατηγοριών στη Γαλλία, όμως η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της ομάδας αποδεικνύεται πως ανταποκρίνεται σε πολύ υψηλότερα στάνταρ.

Κάτι τέτοιο διαπιστώνει κάποιος όταν κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και καταγράψει ποιοί παίκτες έχουν αναδειχθεί μέσα απ’ τις παιδικές και νεανικές ομάδες του συλλόγου! Με αφορμή τον Ριγιάντ Μαχρέζ, που εντυπωσιάζει στη φετινή Premier League με τις επιδόσεις του (11 γκολ, 7 ασίστ) και συνολικά τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην εκπληκτική πορεία της Λέστερ στο φετινό πρωτάθλημα, το gazzetta.gr παρουσιάζει παίκτες που «λάμπουν» στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και σε κορυφαίες ομάδες, καθώς και άλλους που στο ξεκίνημα τους άφησαν υποσχέσεις για μια σπουδαία καριέρα, άσχετα με το αν κατάφεραν να τις επιβεβαιώσουν ή όχι!

Εξασφάλισε 5% bonus στην Sportingbet σε κάθε κερδισμένο στοίχημα στο παιχνίδι της Γιουβέντους με την Τορίνο.

1. Πολ Πογκμπά

Μακράν του δεύτερου, το μεγαλύτερο αστέρι που ανέδειξαν τα «φυτώρια» της Χάβρης. Το 2007 και σε ηλικία 14 χρονών βρέθηκε στις ακαδημίες της γαλλικής ομάδας, μετά την Τορσί, δείχνοντας αμέσως την εξαιρετική προοπτική που είχε να παίξει σε μεγάλες ομάδες. Το 2009 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον εντόπισε και μετά από δικαστική διαμάχη με την ομάδα του, η οποία ισχυριζόταν πως οι «κόκκινοι διάβολοι» τον προσέγγισαν αθέμιτα και δίχως να μιλήσουν μαζί τους, κατάφεραν να τον αποκτήσουν, με τους όρους της συμφωνίας να είναι αδιευκρίνιστοι. Εν τέλει το 2012, μετά από μόλις 3 συμμετοχές του με τη Γιουνάιτεντ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον άφησε να φύγει ως ελεύθερος για τη Γιουβέντους, καθώς θεωρούσε πως η συμπεριφορά του ήταν προβληματική και θα αποτελούσε τροχοπέδη στην εξέλιξη του, καθώς δεν θα κατάφερνε να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα, τον κατηγόρησε για ασέβεια προς τον σύλλογο, για το γεγονός πως είχε υπογράψει στη Γιουβέντους αρκετό καιρό πριν τελικά αποχωρήσει απ’ την Αγγλία και δίχως να ενημερώσει κανέναν.

2. Ντιμίτρι Παγιέτ

Μετά τη Σεντ Πιερουά, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός εντάχθηκε στις ακαδημίες της Χάβρης σε ηλικία μόλις 12 ετών. Εκεί έπαιξε για 4 χρόνια, όμως κανείς δεν φάνηκε να είδε κάτι σπουδαίο στο ταλέντο του. Το 2003 (16 χρονών) παραχωρήθηκε στη βελγική Εξελσιόρ, όπου παρέμεινε μέχρι την ενηλικίωση του κι από κει στη Ναντ. Με τη φανέλα της τελευταίας έπαιξε για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο, πριν αυτή υποβιβαστεί και ο Παγιέτ μετακινηθεί στη Σεντ Ετιέν (2007-2012) έναντι 2.8 εκατ. λίρες, όπου εξελίχθηκε πραγματικά (129 συμμετοχές/ 19 γκολ). Η Λιλ (71/ 18) και η Μαρσέιγ (72/ 15), που πλήρωσε 6.09 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσει, προστέθηκαν στο βιογραφικό του και συμπλήρωσαν τις εμπειρίες του, πριν η Γουέστ Χαμ δαπανήσει 10,5 εκατ. λίρες να τον αποκτήσει. Στη φετινή σεζόν έχει «κλέψει» την παράσταση με 12 συμμετοχές και 5 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ επίσης είναι διεθνής απ’ το 2010.

3. Ριγιάντ Μαχρέζ

Είναι ο πρώτος της λίστας που όχι μόνο αναδείχθηκε απ’ τις ακαδημίες της Χάβρης, αλλά έπαιξε σε αυτήν και σε επαγγελματικό επίπεδο. Παρότι φόρεσε τη φανέλα της σχετικά αργά (20 ετών), πέρασε μόλις έναν χρόνο στην ομάδα Νέων, αφού απέδειξε εξαρχής την ποιότητα του. Απ’ το 2011 μέχρι το 2014 φόρεσε 60 φορές τη φανέλα της, μην καταφέρνοντας μεν να «λάμψει», «κόβωντας» όμως εισιτήριο για την Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Λέστερ, που πλήρωσε μόλις 525.000 λίρες! Τα υπόλοιπα είναι… ιστορία, αφού ο Αλγερινός αποτελεί έναν απ’ τους κορυφαίους παίκτες του φετινού αγγλικού πρωταθλήματος, με 11 γκολ και 7 ασίστ στην ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι που έχει βαλθεί να διαλύσει τα προγνωστικά, όντας πρώτη μετά από 16 αγώνες! Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η αξία του, σύμφωνα με το transfermarkt.co.uk υπολογίζεται στα 7.7 εκατ λίρες!

4. Λασανά Ντιαρά

Αφού σαν πιτσιρικάς έπαιξε στη Ναντ, τη Λεμάν και τη Red Star 93, σε ηλικία 18 ετών αφίχθη στις ακαδημίες της Χάβρης. Τα φυσικά του προσόντα του έδωσαν άμεσα θέση στην πρώτη ομάδα, με την οποία συμπλήρωσε μια γεμάτη σεζόν στο Σαμπιονά την περίοδο 2004-2005 (29 συμ.), αφήνοντας υποσχέσεις πως θα είναι ο νέος Μακελελέ! Κάπως έτσι σκέφτηκαν και στην Τσέλσι, πληρώνοντας 1 εκατ. ευρώ για να τον προετοιμάσουν ως «διάδοχο» του πραγματικού Μακελελέ! Εκεί δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, παίζοντας μόλις 13 φορές σε δυο χρόνια, πριν πάρει μεταγραφή για την Άρσεναλ, την Πόρτσμουθ, τη Ρεάλ Μαδρίτης, (στην οποία παρεπιπτόντως αγωνίστηκε 87 φορές, περισσότερες απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην καριέρα του!), την Ανζί, τη Λοκομοτίβ Μόσχας και τη Μαρσέιγ, στην οποία αγωνίζεται έως σήμερα, όντως πλέον 30 ετών. Συνολικά για τα δικαιώματα του έχουν δαπανηθεί 35, 98 εκατ λίρες, με τη Χάβρη που τον ανέδειξε να έχει λάβει μόλις ένα!

5. Μπενζαμίν Μεντί

Ο Γάλλος αριστερός μπακ θεωρείται το επόμενο μεγάλο «αστέρι» των «τρικολόρ», έχοντας συμπληρώσει ήδη 57 συμμετοχές με όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες. Σήμερα αγωνίζεται στη Μαρσέιγ, η οποία τον «βούτηξε» απ’ τη Χάβρη σε ηλικία μόλις 9 χρονών και καταβάλλοντας 2.8 εκατ. λίρες, για να βλέπει σήμερα την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να έχει σχεδόν διπλασιαστεί και να φτάνει τα 5 εκατομμύρια!

6. Στιβ Μανταντά

Ο τερματοφύλακας απ’ το Ζαίρ έχει καθιερωθεί στη Μαρσέιγ ως βασικός και αναντικατάστατος στα γκολποστ, αρχηγός και ο παλαιότερος εν ενεργεία παίκτης των Μασσαλών! Στα 17 του αναδείχθηκε απ’ τις ακαδημίες της Χάβρης, στην οποία έπαιξε για πρώτη φορά επαγγελματικά το 2005 και για δυο σεζόν, έως το 2007. Έκτοτε ανήκει στη Μαρσέιγ, που τον απέκτησε αρχικά ως δανεικό έναντι 280 χιλιάδες λίρες, για να πληρώσει το επόμενο καλοκαίρι 1.75 εκατομμύρια και να τον καθιερώσει ως βασικό γκολκίπερ έως σήμερα.

7. Βικάς Ντορασό

Στο ξεκίνημα του ο Γάλλος έδειξε πως είχε τα προσόντα να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο, όμως εκτός από τη σύντομη και «φτωχή» (12 συμ.) παρουσία του στη Μίλαν, δεν κατάφερε κάτι αξιόλογο. Βρέθηκε στη Χάβρη στα 20, απ’ όπου τον απέκτησε η Λυών έναντι 5 εκατ. λιρών το 1998, σε μια «φωτεινή» εξαίρεση των ταλέντων έφυγαν απ’ την ομάδα. Εκεί αγωνίστηκε έως το 2004 μετρώντας 161 συμμετοχές, όμως δεν κατάφερε έχει διάρκεια στη συνέχεια (Μπορντό, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν, Λιβόρνο).

8. Ζαν - Αλέν Μπουμσόνγκ

Ο πρώην αμυντικός του Παναθηναϊκού αποτελεί άλλη μια περίπτωση παίκτη που έδειχνε πως έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει, κόστισε συνολικά 13,59 εκατ. λίρες στις ομάδες που τον αγόρασαν, όμως η καριέρα του πήρε σύντομα την κατιούσα. Σε ηλικία 21 ετών η Οσέρ τον «τσίμπησε» ως ελεύθερο απ’ τη Χάβρη, που είδε άλλο ένα ταλέντο να φεύγει απ’ αυτή δίχως να αφήνει πίσω του ούτε «σέντσι». Η παρουσία του εκεί (131 συμμετοχές), καθώς και στη Νιουκάστλ (47 συμ.), τη Γιουβέντους (33 συμ.) και κυρίως στη Λυών (59 συμ.) προκάλεσαν ενθουσιασμό στους φίλους του «τριφυλιού» όταν αφίχθη στην Παιανία, όμως 2 χρόνια μετά την αποχώρηση του μάλλον λίγοι έχουν καλές αναμνήσεις…

 

Τελευταία Νέα