Που σπαταλούν τα λεφτά τους οι σύλλογοι της Premier League;

Δημήτρης Ρούσσος
Που σπαταλούν τα λεφτά τους οι σύλλογοι της Premier League;

bet365

Πρόκειται για το πιο φημισμένο και το πλουσιότερο πρωτάθλημα παγκοσμίως. Η τακτική όμως των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, καθώς και τα υπέρογκα χρηματικά ποσά που ξοδεύουν για τα αποκτήματα τους, κάνει τους συλλόγους των άλλων χωρών να εξανίστανται.

Με την Τσέλσι (ένα απλό παράδειγμα) να μετρά 32 δανεικούς σε άλλες ομάδες και τις τιμές να ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο, εξαιτίας των πακτωλών που προσφέρουν οι εύρωστοι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ, πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται που οδεύει η κατάσταση. Η εποχή που η «Daily Mail» είχε πρωτοσέλιδο χτύπημα «Ο Σίρερ σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ», αναφερόμενη στη μεταγραφή του Άγγλου φορ το 1996 απ’ την Μπλάκμπερν στη Νιουκάσλ έναντι 21 εκατ. ευρώ, μοιάζει πολύ πιο μακρινή απ’ την πραγματικότητα.

Σήμερα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανοίγει ένα πορτοφόλι -μονίμως φουσκωμένο- και «σκάει» 50 «χαρτιά» για έναν 19χρονο Γάλλο επιθετικό της Μονακό που δεν έχει προλάβει ακόμα να δείξει σχεδόν τίποτα. Ακόμα πιο χαρακτηριστικά: το 1996 οι 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έδιναν 155.73 εκατ. ευρώ για μεταγραφές. Το 2005 το ποσό ανέβηκε στα 388,85 εκατ., το 2010 στα 433.055 εκατ. για να φτάσουμε στο φετινό καλοκαίρι και να δούμε τα συνολικά έξοδα των Άγγλων να «εκτοξεύονται» στο 1.2 δις!

Φυσικά για όλα αυτά υπάρχει εξήγηση: εσχάτως η Ομοσπονδία υπέγραψε τη νέα συμφωνία για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στον κόσμο, με τα χρήματα που θα μοιράζονται στις ομάδες να φτάνουν τα 2.3 δις ευρώ ετησίως. Αυτό έχει μετατρέψει τη μεταγραφική τακτική των μάνατζερ και των τεχνικών διευθυντών του νησιού σε κάποιου είδους … Monopoly, αφού τα λεφτά είναι πάντα υπέραρκετα, ενώ πολλές φορές τα βγάζουν από ένα βαρέλι που -φαίνεται πως - δεν έχει πάτο.

Επηρεάζεται ο ανταγωνισμός;

Αυτό όμως δεν αφήνει ανεπηρέαστη και τη διεθνή αγορά. Ο Πάουλ Μπράιτνερ, πρέσβης Διεθνών Σχέσεων της Μπάγερν Μονάχου, προβλέπει πως αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο για τους Βαυαρούς, αλλά για όλες τις ομάδες της Μπουντεσλίγκα: «Όσον αφορά την ποιότητα των ομάδων δεν έχει αλλάξει κάτι προς το παρόν. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αγγλικοί σύλλογοι αγοράζουν ακόμα παίκτες του μέσου όρου και απλά πληρώνουν περισσότερα. Παίκτες σαν τον Μέσι, τον Ρονάλντο, τον Νεϊμάρ, τον Νόιερ ή τον Μίλερ αγωνίζονται ακόμα εκτός Νησιού γιατί προστατεύονται από εξωπραγματικές ρήτρες. Γι΄αυτό και ως τώρα οι προσπάθειες όποιας αγγλικής ομάδας γι’ αυτούς τους παίκτες έχει πέσει στο κενό. Αυτό όμως δεν ξέρει κανείς αν θα συνεχιστεί για πάντα, ενώ ισχύει μόνο για τις κορυφαίες ομάδες. Σε χαμηλότερο επίπεδο ο ανταγωνισμός ευνοεί ξεκάθαρα τους Άγγλους».

Ο Ντε Μπόινε κόστισε 74 εκατ. ευρώ συνολικά στη Μάντσεστερ Σίτι. Αυτά τα λεφτά κατέληξαν σε σύλλογο της Μπουντεσλίγκα, όπως και αυτά του Σβάινστάιγκερ, του Φιρμίνο, του Σον, του Αμπντούλ - Ραχμάν Μπάμπα. Οι Γερμανοί δηλαδή παίρνουν πολλά λεφτά απ’ τους Άγγλους, που αποτελούν τους κύριους «τροφοδότες» των ταμείων τους. Φέτος ειδικά, για 12 μετακινήσεις απ’ τη Γερμανία στην Αγγλία, οι σύλλογοι του Νησιού έδωσαν 207 εκατ. ευρώ, περισσότερα απ’ όσα τις προηγούμενες 7 σεζόν μαζί!

Ο πρόεδρος του Ανόβερου, μιλώντας στη γερμανική «Welt» είναι ακόμα πιο ξεκάθαρος: «Βγάζουμε κέρδος απ’ την Αγγλία! Βέβαια δεν έχουμε και άλλη επιλογή απ’ το να πουλήσουμε, αφού τα λεφτά είναι πολλά». Δεν θα μπορούσαν βέβαια παρά να ευλογούν την τύχη τους, όταν μπόρεσαν αν πουλήσουν τον Γιοσελού, έναν επιθετικό του μέσου όρου, έναντι 8 εκατ. ευρώ! Το ίδιο τυχερή στάθηκε και η Μάιντς, όταν είδε τη Λέστερ να της προσφέρει 11 εκατ. για να αγοράσει τον 29χρονο Σινζί Οκαζάκι, που, σημειωτέον, το ερχόμενο καλοκαίρι θα έμενε ελεύθερος! Η απάντηση στην προφανή ερώτηση, «γιατί να προσφέρουν τόσα πολλά λεφτά για να τον αγοράσουν», είναι η εξής: «Γιατί δεν τους ενδιαφέρει».

«Δεν υπάρχει σχέδιο»

«Είναι μάλλον σαφές πως όλο αυτό δεν ανήκει σε κάποιο σχεδιασμό των ομάδων για τα επόμενα χρόνια, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει εδώ στη Γερμανία», αναφέρει ο τεχνικός διευθυντής της Μάιντς, Κρίστιαν Χάιντελ. «Άλλωστε, όπως κι εδώ, και στην Αγγλία νομίζω πως μέχρι 11 παίκτες μπορούν να παίξουν», σημειώνει με εμφανή ειρωνική διάθεση.

«Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί. Θα υπάρξει ένας κορεσμός της αγοράς, σε δυο, σε τρία χρόνια, θα υπάρξει ένα τέλος. Τότε οι ομάδες αυτές θα δίνουν πιο πολλά σε αποζημιώσεις για να διώχνουν παίκτες, παρά για να αγοράζουν! Κανείς εκτός Αγγλίας δεν θα μπορεί να πληρώνει τους μισθούς που θα έχουν διαμορφωθεί, ενώ τα μπάτζετ θα μένουν “παγωμένα” και όλες οι αγγλικές ομάδες θα παίρνουν ελεύθερους παίκτες. Μόνο η Τσέλσι έχει φέτος 32 δανεικούς, τη στιγμή που 18 ομάδες στη Μπουντεσλίγκα μετρούν συνολικά 44.

Ο Χάιντελ παρατηρεί επίσης ότι «το έλλειμμα στα μπάτζετ των αγγλικών συλλόγων διαμορφώνεται, μόνο για φέτος, στα 580,80 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για τα περασμένα πέντε χρόνια έφτασε τα 2 δις. Οι ξένοι που αγωνίζονται εκεί φτάνουν το 68%. Αυτό κάποια στιγμή θα σκάσει και θα βλάψει τους πάντες, ενώ ήδη φαίνονται οι συνέπειες πάνω στην Εθνική Αγγλίας».

Η ευκαιρία των Γερμανών

Προνοητικοί απ’ τη φύση τους γαρ, οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν παρά να δουν μια ευκαιρία κρυμμένη πίσω απ’ τους ωκεανούς των χρημάτων της τηλεόρασης και των δικαιωμάτων της Πρέμιερ Λιγκ. Αυτός δεν είναι άλλος απ’ το να «αναλαμβάνουν» την ωρίμανση και την ανάδειξη ταλαντούχων παικτών που μπορούν αργότερα να μεταπωλούν στους Άγγλους σε πολλαπλάσια τιμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ντε Μπρόινε, που η Τσέλσι αγόρασε απ’ τη Βέρντερ Βρέμης με 7 εκατ λίρες. Μη χωρώντας στο πολυπληθές ρόστερ των Λονδρέζων, κατέληξε στη Βόλφσμπουργκ με 12 εκατ, που τον πούλησε πριν λίγες μέρες για 51 εκατ. λίρες στη Μάντσεστερ Σίτι! Περίπου με το 1/3 μάλιστα (σ.σ 25 εκατ. ευρώ) η Βόλφσμπουργκ αγόρασε τον Τζούλιαν Ντράξλερ, καλύπτοντας το κενό του Βέλγου και με το παραπάνω!

Οι Γερμανοί στοιχηματίζουν όπως φαίνεται στο σύντομο «σκάσιμο» της φούσκας των τιμών και των παράλογα υψηλών ποσών που ξοδεύονται απ’ τους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ. Φτάνει να δούμε αν οι προβλέψεις τους θα επιβεβαιωθούν…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα