Πιο ψηλά η ΚΠΡ από τη Μπάγερν!

Δημήτρης Ρούσσος
Πιο ψηλά η ΚΠΡ από τη Μπάγερν!

bet365

Το gazzetta.gr μελετά τις χαώδεις διαφορές στα έσοδα των γερμανικών και των αγγλικών ποδοσφαιρικών ομάδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης, σε μια σύγκριση που ακόμη και η εύρωστη Μπάγερν Μονάχου υστερεί της άρτι υποβιβασθείσας QPR!

Το ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League είναι τα ακριβότερα στον κόσμο είναι γνωστό.

Τα έσοδα τα οποία αντλούν οι αγγλικές ομάδες από την πώληση των δικαιωμάτων για την τηλεοπτική μεταφορά των παιγνιδιών του πρωταθλήματος τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας της αναπαραγωγής της δυναμικής τους, με επενδύσεις σε έμψυχο υλικό, ακαδημίες, εγκαταστάσεις και την οργάνωση τους στα πιο επαγγελματικά πρότυπα γνωρίζουμε έως σήμερα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε γνωστή η «μυθική» συμφωνία της αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με το Sky και και BT Sport για την πώληση των δικαιωμάτων για τους αγώνες της Premier League έναντι 5 δισεκατομμυρίων λιρών την τριετία 2016-2019.

Δίχως σκέψη, γίνεται άμεσα αντιληπτή η σημασία μιας τέτοιας συμφωνίας για το ίδιο το αγγλικό ποδόσφαιρο σαν προϊόν, καθώς και για τις ομάδες και το επίπεδο του ποδοσφαίρου στο Νησί.

Τούτο σαφώς και χαροποιεί ιδιοκτήτες, εκτελεστικούς διευθυντές και όσους διοικούν τα αγγλικά club, όμως προκαλεί περισυλλογή στους αντίστοιχους επαγγελματίες του χώρου σε άλλα πρωταθλήματα. Αναμφίβολα, οι διοικούντες της Μπάγερν Μονάχου θα έχουν μπει σε σκέψεις, όταν είδαν τα έσοδα τους από την αντίστοιχη συμφωνία της Bundesliga με τα κανάλια εντός και εκτός Γερμανίας να απέχουν πόρρω από τα έσοδα της ΚΠΡ, για την περίοδο 2014-2015!

Την ώρα που οι αγγλικές ομάδες μοιράστηκαν την περασμένη σεζόν 2,165 δισ. ευρώ (αναλογικά 108 εκατ. η καθεμία), οι γερμανικές ομάδες είχαν στη διάθεση τους συνολικά 579,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 32,2 εκατ. έκαστη,

Η γερμανική λίγκα προοδεύει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το προϊόν αναπτύσσεται συνεχώς, τα γήπεδα έχουν τη μεγαλύτερη πληρότητα στην Ευρώπη, ενώ οι ομάδες της σημειώνουν συνεχόμενες και ολοένα σημαντικότερες επιτυχίες σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο γερμανικός τελικός του Champions League τον Μάιο 2013 ανάμεσα στη Μπάγερν και τη Ντόρτμουντ επισφραγίζει τη διαπίστωση. Ακόμη και σήμερα όμως, η τελευταία ομάδα στη βαθμολογία της Premier League κερδίζει περισσότερα χρήματα από την πρωταθλήτρια Γερμανίας!

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, η «ψαλίδα» ανάμεσα στις δυο λίγκες θα ανοίξει κι άλλο από τη σεζόν 2016-2017! Όταν θα τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία για τα δικαιώματα της Premier League, οι ομάδες της θα μοιράζονται 2,3 δισ. ευρώ ανά σεζόν. Συγκριτικά: στο τέλος της σεζόν 2016-2017 τελειώνει η τετραετής συμφωνία (από το 2013) της Bundesliga, ύψους 2.5 δισ. ευρώ συνολικά, στην οποία μάλιστα συμμετέχει σε ποσοστό 20% και η Zweiteliga, η δεύτερη τη τάξει κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Μέχρι λοιπόν να υπογραφεί η νέα συμφωνία, στο ξεκίνημα του 2017, θα έχει ήδη μπει σε ισχύ η αντίστοιχη χρυσοφόρα της Premier League, εκεί που δεν θα κάνει εντύπωση σε κανέναν αν η 20η ομάδα της έχει υπερδιπλάσια έσοδα από την ομάδα που σηκώνει τη «σαλατιέρα»!

Ευθύνες του παρελθόντος

Στην κατάσταση αυτή συντέλεσε αποφασιστικά και η έλλειψη οξυδέρκειας των Γερμανών, που μέχρι το 2000 και την ίδρυση της «DFL» (σ.σ της Ομοσπονδίας) δεν ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά για την παρουσία του θεάματος που παραγόταν στα γερμανικά γήπεδα σε άλλες χώρες και τηλεοπτικούς δέκτες εκτός Γερμανίας. Αυτονόητα, η πρόσφατη μόνο βελτίωση του προϊόντος και η έλλειψη «ιστορικού», έφεραν τη Bundesliga σε μειονεκτική θέση σε κάθε διαπραγμάτευση.

Με τούτο δεδομένο, δεν μοιάζει παράδοξο λοιπόν πως οποιαδήποτε ομάδα ανεβαίνει από την Championship στην Premier League, έχει - τουλάχιστον - τους ίδιους λόγους να πανηγυρίζει με τη Μπάγερν Μονάχου, τη Ντόρτμουντ και όποια άλλη γερμανική ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα στο τέλος κάθε χρονιάς.

Παρακάτω ακολουθεί ο πίνακας με τα έσοδα των αγγλικών και των γερμανικών ομάδων την περασμένη σεζόν (2014-2015) από τη συμφωνία μετάδοσης των αγώνων των πρωταθλημάτων τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό:

(σ.σ ο πίνακας προέρχεται από το kicker.de)

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα