Από τα χαμηλότερα έσοδα σε όλη την Ευρώπη οι ελληνικοί σύλλογοι!

Από τα χαμηλότερα έσοδα σε όλη την Ευρώπη οι ελληνικοί σύλλογοι!

Από τα χαμηλότερα έσοδα σε όλη την Ευρώπη οι ελληνικοί σύλλογοι!

Μόλις 8,9 εκατομμύρια ευρώ μέσο όρο, ένα από τα χαμηλότερα ποσά στην Ευρώπη, είχαν ως έσοδα οι ελληνικές ομάδες κατά το τελευταίο οικονομικό έτος.

0% Γκανιότα* & Αποκλειστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Η UEFA παρουσίασε έκθεση αναφορικά με τα έσοδα των ευρωπαϊκών συλλόγων, όπου γίνονται αντιληπτά δύο πράγματα. Πρώτον το τεράστιο οικονομικό χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου και στις υπόλοιπες και δεύτερον η δραματική πτώση του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο πλέον βάζει στα ταμεία του ελάχιστα έσοδα.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της UEFA, οι ελληνικές ομάδες μοιράστηκαν μέσο όρο έσοδα ύψους 8,9 εκατομμυρίων ευρώ κατά το τελευταίο οικονομικό έτος. Ένα ποσό το οποίο αποτελεί ένα από τα τελευταία στην Ευρώπη, με χώρες όπως η Ουγγαρία (5 εκατομμύρια ευρώ), η Τσεχία (4,4 εκατομμύρια ευρώ) και η Σλοβενία (1,5 εκατ. ευρώ) να βρίσκονται πιο κάτω.

Στην κορυφή των εσόδων βρίσκεται φυσικά η Premier League με κάθε σύλλογο από το Νησί να έχει μέσο όρο 244,4 εκατομμύρια ευρώ έσοδα. Ακολουθεί η Bundesliga με κάθε ομάδα να έχει μέσο όρο έσοδα που ανέρχονται στα 149,6 εκατομμύρια ευρώ, στη συνέχεια η La Liga με 126,3 εκατομμύρια ευρώ έσοδα ανά σύλλογο και εν συνεχεία η Serie A με κάθε ομάδα να απολαμβάνει μέσο όρο εσόδων ύψους 100,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Φυσικά, δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που είδε τα έσοδα των ομάδων της να μειώνονται δραματικά καθώς και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία και η Ολλανδία είδαν μείωση με μέσο όρο εσόδων 20,3 εκατ. ευρώ και 26,7 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Οι αριθμοί δείχνουν το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ισχυρών πρωταθλημάτων και των αδύναμων, το οποίο όλο και αυξάνεται, κάτι που διαπίστωσε και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

 «Για άλλη μια φορά, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι η πόλωση των εμπορικών εσόδων και των χορηγιών μεταξύ της κορυφαίας κατηγορίας των συλλόγων και των υπόλοιπων αυξάνεται. Ως επιτηρητές του παιχνιδιού, η UEFA πρέπει να εξασφαλίσει ότι το ποδόσφαιρο παραμένει ανταγωνιστικό, ακόμη και όταν οι οικονομικές διαφορές ενισχύονται από την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογική αλλαγή», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Σε επίπεδο συλλόγων η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκε στην κορυφή με έσοδα 689 εκατομμυρίων ευρώ, ακολούθησαν οι Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης με 620 εκατομμύρια ευρώ, η Μπάγερν Μονάχου με 592 εκατομμύρια ευρώ, η Παρί Σεν Ζερμέν με 542 εκατομμύρια ευρώ και η Μάντσεστερ Σίτι με 533 εκατομμύρια ευρώ. Γενικά οι αγγλικοί σύλλογοι, λόγω και των ακριβών τηλεοπτικών δικαιωμάτων, είχαν υψηλούς δείκτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Μπόρνμουθ είχε όσα έσοδα είχε η Ίντερ στην Ιταλία!

Συνολικά τα έσοδα 700 ευρωπαϊκών συλλόγων ανήλθαν στα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 16,9 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος. Μάλιστα, για να επιβεβαιωθεί ο νόμος του ισχυρού, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ κατέληξαν σε 30 μόλις ομάδες, δημιουργώντας έτσι ένα κλειστό κλαμπ ισχυρών στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Best of internet