Champions League: H βόλτα στο «Μπερναμπέου» πάντα σου θυμίζει ποιος είναι το αφεντικό! (pics)

Μιχάλης Τσαμπάς
Champions League: H βόλτα στο «Μπερναμπέου» πάντα σου θυμίζει ποιος είναι το αφεντικό! (pics)

bet365

Σε λίγες ώρες η Ευρώπη θα έχει νέα πρωταθλήτρια, αλλά το θρυλικό «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» είναι εκεί για να σου θυμίζει πως η Ρεάλ Μαδρίτης παραμένει το απόλυτο αφεντικό της διοργάνωσης…

Η Αγγλία… μετακόμισε στην Ισπανία. Η Μαδρίτη φόρεσε τα καλά της. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ και της Τότεναμ γυρίζουν, διασκεδάζουν και πίνουν στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας μετρώντας αντίστροφα.

Ο τελικός του Wanda Metropolitano πλησιάζει και λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου θα γνωρίζουμε την ομάδα που θα σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ (αγγλική σίγουρα που είπε και ο Πίρλο), που θα στεφθεί νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, που θα αλλάξει το… κάδρο μετά το επικό «3 στα 3» της Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν θα αλλάξει όμως το status του Μαδριλένικου συλλόγου και κατά τεκμήριο (τρόπαια κλπ) κορυφαίου club του κόσμου. Μπορεί οι «μερένγκες» φέτος να αποχώρησαν νωρίς από το… σπίτι τους (βλέπε: Τσάμπιονς Λιγκ) μετά τον αποκλεισμό σοκ από τον Άγιαξ, όμως μια βόλτα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» πείθει και τον πλέον δύσπιστο για όλα τα παραπάνω!

Το tour της Heineken, που έχει τον τρόπο να σου προσφέρει την μοναδική εμπειρία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, σε ένα γήπεδο το οποίο είναι από τα λίγα στον πλανήτη που συνεχίζουμε να τα αποκαλούμε «ποδοσφαιρικούς ναούς» δεν ήταν δυνατό να χαθεί. Είχα την ευκαιρία εν έτει 2001 να επισκεφτώ για πρώτη φορά το… ιερό προσκύνημα του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και το στόμα δεν μπορούσε να κλείσει από θαυμασμό.

Το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα του τελικού, 18 χρόνια μετά ο ίδιος θαυμασμός εμφανίστηκε. Τα ίδια συναισθήματα δέους. Για τα 13 Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, για τα εκατοντάδες τρόπαια, για τα ιστορικά παιχνίδια που έγιναν εντός των τεσσάρων γραμμών, για τα τόσα και τόσα θρυλικά ονόματα που πάτησαν το χορτάρι είτε ως παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης, είτε ως αντίπαλοι.

Ο μύθος της Ρεάλ μεγαλώνει όμως όσο σου δίνεται η ευκαιρία να περπατήσεις βήμα-βήμα, μέτρο-μέτρο στα… ενδότερα του γηπέδου. Να επισκεφτείς το μουσείο του συλλόγου, να γίνεις έστω για λίγο μέλος της ιστορίας του, να… ταξιδέψεις με την μηχανή του χρόνου σε διάφορες εποχές. Πάντα όμως με το ίδιο σημείο αναφοράς. Τα μεγάλα βράδια της Βασίλισσας. Όπου κι αν γράφτηκε η ιστορία. Σε όποια πόλη, χώρα, ήπειρο. Να δεις τρόπαια και να αγγίξεις… θριάμβους.

Να ακούσεις ήχους από «Μπερναμπέου». Να μάθεις τα επιτεύγματα των απόλυτων αστέρων που για 117 χρόνια δόξασαν και δοξάστηκαν με την άσπρη φανέλα (που στην πορεία έγινε ακόμη και… κόκκινη). Ο Ραούλ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ρονάλντο το φαινόμενο, ο Ούγκο Σάντσες, ο Λουίς Φίγκο, ο Κασίγιας, ο Μπουτραγκένιο, ο Πούσκας, ο Βαλντάνο, ο Ντι Στέφανο, ο Μόντριτς, ο Μίτσελ. Ώρες ολόκληρες θα μπορεί κανείς να γράψει ονόματα «μύθων».

Και πάλι μετά βεβαιότητας όλο και κάποιον θα ξεχάσει. Λίγο πιο πέρα ηγεμονικά στέκει η προτομή του Σαντιάγκο Μπερναμπέου. Η ιστορία η ίδια μπροστά σου. Λαμπερή σαν τα εκατοντάδες τρόπαια που ξεπροβάλλουν από κάθε γωνιά. Αναμνήσεις ζωής. Θύμησες κάθε ηλικίας. Κάθε δεκαετίας. Κάθε ποδοσφαιρικής εποχής… Γυρίζοντας στο σήμερα η Λίβερπουλ αδημονεί για ένα ακόμη Πρωταθλητριών και η Τότεναμ ψάχνει το πρώτο της…

Η Ρεάλ ξέρει πως έχει την άνεση να μην αγχώνεται και να περιμένει. Είναι χορτασμένη για να στριμώχνεται στην σειρά της. Άλλωστε όπως λένε και οι πιστοί της στην Μαδρίτη «κάνει ένα… ημίχρονο». Οπαδός της δεν είμαι. Αλλά δεν έχω κι αμφιβολία ότι κάνει ημίχρονο… Eξάλλου το «ανανεωμένο» Μπερναμπέου έρχεται!

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα