Τα παράλογα του Στέφενς και οι φόβοι του Αναστασίου

Γιάννης Σερέτης
Τα παράλογα του Στέφενς και οι φόβοι του Αναστασίου

bet365

Δεδομένα και ζητούμενα για τους δύο σημερινούς αντιπάλους στην Τούμπα: ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις προδιαγραφόμενες επιλογές Στέφενς και Αναστασίου.

To σημερινό ματς στην Τούμπα είναι πιο «βαρύ» για τον ΠΑΟΚ. Θα ήταν (για άλλους λόγους, όχι στο πλαίσιο του πρωταθλητισμού) και για τον Παναθηναϊκό, αν δεν είχε προηγηθεί το ανακουφιστικό για όλους τους Πράσινους «3Χ3» στη Λεωφόρο. Τα φτερά του Δικέφαλου θα λαβωθούν απόψε ακόμη και με ισοπαλία. Ο Παναθηναϊκός θα κλυδωνιστεί μόνο αν επιστρέψει με τριαρο-τεσσάρα. Δεν πείθουν οι Πράσινοι εκτός έδρας. Στη Νέα Σμύρνη και στα Χανιά, όμως, δεν ήταν πλήρεις όπως σήμερα. Δεν έχει βρει ταυτότητα ο ΠΑΟΚ. Στην Τούμπα, ωστόσο, το γκολ το έχει (πολύ) εύκολα.

Ιδιαιτερότητα Νο 1: Ο,τι και να συμβεί, δεν θα «περάσει» εύκολα. Δεν θα «σβήσει». Θα το κουβαλήσουν μαζί τους οι δυο ομάδες τις επόμενες 15 ημέρες λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος. Καλό ή κακό. Θα επηρεάσει την καθημερινότητα και τη ζωή τους τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες. Και λόγω σημασίας αγώνα και λόγω media – οπαδών.

Ιδιαιτερότητα Νο 2: Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη γράψει στη σεζόν 5 απαιτητικά και πολύ «ανταγωνιστικά» 90λεπτα: στα ισάριθμα ευρωπαϊκά ματς του με Μέταλιστ, Σάλκε, Αλκμααρ. Ο Παναθηναϊκός έχει παίξει μόλις ένα (για τα τωρινά «κυβικά» του) ντέρμπι: με τον Αστέρα Τρίπολης.

Oλοι ισχυρίζονται ότι αν αντέξει ο Παναθηναϊκός στο α΄ ημίχρονο, θα έχει την ευκαιρία του για ισοπαλία ή ακόμη και για να πάρει το ματς στο δεύτερο μέρος. Τα επιχειρήματά τους, πολλά.

1. Η κόπωση του ΠΑΟΚ συγκριτικά με του αντιπάλου του. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ο Στέφενς μετά από εκτός έδρας απαιτητικό ευρωπαϊκό παιχνίδι – με ταξίδι μόλις τρεις ημέρες πριν, ήταν να κρατήσει την ομάδα στην Ολλανδία για προπόνηση την Παρασκευή, ώστε οι παίκτες να κοιμηθούν καλά το βράδυ του ματς και να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη πιο φρέσκοι και πνευματικά ήρεμοι, αμέσως στις οικογένειές τους. Ο Παναθηναϊκός είχε μια ολόκληρη εβδομάδα ήσυχης και με καλή ψυχολογία μετά το «3Χ3» προετοιμασίας, ενώ είναι η πρώτη (!) φορά που ο Αναστασίου είχε και τους 23 παίκτες στη διάθεσή του. Γι’ αυτό λίγο έλειψε να μείνει εκτός αποστολής (!) ο Μπαϊράμι και τελικά έμειναν στην Αθήνα δύο βασικοί στην αρχή της σεζόν (Καρέλης, Κουτρουμπής) και ο Νίκος Σπυρόπουλος!

2. Οι αντοχές του ΠΑΟΚ. Είτε δεν έχει τελικά τόσο μεγάλο βάθος στον πάγκο όσο ήθελαν κάποιοι να παρουσιάσουν, είτε ο Στέφενς δεν εμπιστεύεται τόσο πολύ το ρόστερ του! Εχει και Γεωργιάδη, Ολίσε, Σάλπι που μπορούν να παίξουν στα δύο άκρα, αλλά – αν εξαιρέσουμε το ματς Κυπέλλου με την Καρδίτσα - το κοντέρ του Στοχ γράφει ήδη 10/12 (880 λεπτά) και του Λούκας 11/12 (913 λεπτά)! Σήμερα, δε, έχει αφήσει εκτός αποστολής τους Ολίσε – Γεωργιάδη και δεν έχει ούτε έναν ακραίο επιθετικό στον πάγκο! Εξίσου σημαντικό (αν όχι το πιο κομβικό) είναι το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή. Φτάσαμε στον Οκτώβριο και… νομίζουμε ότι δεν έχει άλλο παίκτη ο ΠΑΟΚ εκτός από τους Τζιόλη (12/13 – 1048 λεπτά!) και Λάζαρ (8/13, 699 λεπτά). Γιατί; Διότι δεν εμπιστεύεται τον Λόρενς, γιατί δεν υπάρχει καν στο μυαλό του ο Πάμπλο Γκαρσία (είναι απίθανη η ιστορία του από πέρυσι, τα έχει γράψει ο Κόλκας τα απανωτά λάθη του ΠΑΟΚ) και κυρίως διότι έκανε την ανοησία με τα παρεπόμενά της ο Κάτσε! Όλα αυτά, πληγώνουν βαθιά τη μεσαία γραμμή του Δικέφαλου.

3. Αντιθέτως, αν είναι ένα το βασικό πλεονέκτημα αυτού του «άγουρου» και ακόμη αναζητούντα τη χημεία του, Παναθηναϊκού, είναι το πείσμα του, το πάθος του και τα τρεξίματά του. Ολων στην ενδεκάδα, πλην του Πράνιτς, ο οποίος «σκάει» από το 70’ και έπειτα.

4. Η πίεση της Τούμπας: ο Παναθηναϊκός θα έχει σήμερα στην ενδεκάδα του ορισμένους έμπειρους παίκτες, από όλους όμως, μόνο τέσσερις έχουν αγωνιστεί έστω μια φορά σε μια από τις τρεις πιο καυτές ελληνικές έδρες. Κατ ουσίαν, μόνο δύο έχουν γεμάτη γεύση Τούμπας: ο «Σίφο» και ο Ζέκα. Ο Καπίνο έχει παίξει μια φορά, όπως και ο Τριανταφυλλόπουλος. Την ενέργεια και την αύρα που μεταφέρεται από την κερκίδα την γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν πάει έστω μια φορά σε ντέρμπι σ΄ αυτό το γήπεδο. Ειδικά όταν ο ΠΑΟΚ είναι στα καλά και στα high του. Η ενέργεια, όμως, σταδιακά ξεθυμαίνει. Οσο περνά ο χρόνος, και το ματς είναι «ανοιχτό», τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα γεμίζουν τα παπούτσια των πιτσιρικάδων και άμαθων από Τούμπα παικτών του φιλοξενούμενου.

5. Ο Παναθηναϊκός έχει σοβαρό πρόβλημα όταν πιέζεται στην πρώτη ζώνη σωστά, και δη από την αριστερή πλευρά του, με Νάνο και Ρισβάνη. Αν στο πρέσινγκ, «μπλοκαριστεί» στην πρώτη πάσα εκτός από τον Μέντες που έχει πρόβλημα σ΄ αυτόν τον τομέα και ο Πράνιτς, ή λάθος θα γίνει, ή «γιόμα». Πόσο θα αντέξουν όμως οι μέσοι του ΠΑΟΚ για πίεση σωστή και «ψηλά» στο β΄ μέρος; Ο Τζιόλης και ο Λάζαρ και φιλότιμοι είναι και μαχητικοί και μυαλωμένοι. Αντοχές έχουν όμως; Σίγουρα, πάντως, έχουν οι επιθετικοί του ΠΑΟΚ: όποιοι και να μπουν, θα γίνουν αλλαγή σε κάποιο χρονικό σημείο του αγώνα.

6. Γιατί; Ιδού: Πλην των γκολκίπερς Κοτσόλη και Γλύκου, ο Παναθηναϊκός θα έχει στον πάγκο του Φιγκερόα, Ντίνα, Αμπεϊντ, Μαρινάκη, Ατζαγκούν και Χουχούμη ή Μπαϊράμι, ενώ ο ΠΑΟΚ (αν τελικά ο Στέφενς κάνει στην ενδεκάδα μόνο την αλλαγή Τζαβέλλα – Λίνο σύμφωνα με τα ΠΑΟΚτσήδικα ρεπορτάζ, που δεν το πιστεύω…) θα έχει αλλαγές τους Σάλπι, Νέτσιντ, Βούκιτς, Κατσικά, Κωνσταντινίδη και Τζαβέλλα. Ο Ολλανδός, δηλαδή, κάνει το απίθανο: δεν διεθέτει ούτε μία αλλαγή για τη μεσαία γραμμή του! Χέρια ψηλά…

Στα περισσότερα απ΄ αυτά τα επιχειρήματα συμφωνώ. Ωστόσο, ας βάλουμε μια παράμετρο παραπάνω στη σκακιέρα. Το β΄ μέρος θα είναι αυτό των προπονητών! Ο Αναστασίου έδειξε στη μία και μοναδική δοκιμή ενδεκάδας (την Παρασκευή) ότι «θυσιάζει» τον Ντίνα για να πάρει περισσότερες βοήθειες ανασταλτικά από έναν χαφ. Και προτιμά τον Μέντες αντί του Αμπεϊντ ως έξτρα χαφ. «Εξάρι» ο Ολλανδός, δεξιά του ο Λαγός, πιο δεξιά – πάνω στον Λίνο – ο Ζέκα. Αριστερά από τον Μέντες ο Πράνιτς και αριστερός εξτρέμ με εντολή να παίζει μερικές φορές και κοντά στον Μπεργκ και όχι στη γραμμή, ο Κλωναρίδης. Για να κρατήσει πίσω τον Κίτσιου ή για να εκμεταλλευτεί κάποιο από τα πολλά «ανεβάσματα» του ανερχόμενου πιτσιρίκου, ο οποίος… σχεδόν ποτέ δεν έχει υποστήριξη από τον Λούκας.

Φτάσαμε λοιπόν και στον Λούκας. Ο κυρίαρχος φόβος του Αναστασίου είναι οι στημένες φάσεις. Από ένα μισάωρο έξτρα προπόνηση έκανε την Παρασκευή και το Σάββατο. Δεν έχει άδικο. Όχι επειδή ο ΠΑΟΚ έχει δα και την συγκλονιστική «αεροπορία». Αλλά επειδή η κληρονομιά της δουλειάς του Σάντος είναι αξιοπρόσεκτη, ο Κατσουράνης είναι «καθηγητής», ο Βίτορ αποτελεσματικός, ο Αθανασιάδης και ο Τζιόλης σημαντικές απειλές. Μα κυρίως, διότι το πόδι του Λίνο και του Λούκας είναι «διαβήτης»!

Αν ήμουν ο Στέφενς, θα χρησιμοποιούσα στην ενδεκάδα τον Νέτσιντ αντί του «Κλάους» και τον Σάλπι (ως δεξιό εξτρέμ, πάνω στον Νάνο) στη θέση είτε του Νίνη, είτε του Λούκας: θα άφηνα εκτός όποιον εκ των δύο πίστευα ότι έχει λιγότερες αντοχές και μπορεί να μου δώσει περισσότερη βοήθεια στο β΄ 45λεπτο.

Αν ήμουν ο Αναστασίου, θα άφηνα τον Λαγό στη θέση του: «εξάρι». Και είτε θα διατηρούσα αναλλοίωτη την ενδεκάδα, με τον Ντίνα παρόντα (για περισσότερη κατοχή μπάλας, κερδισμένα φάουλ και ταχύτητα), είτε θα τον αντικαθιστούσα με τον Αμπεϊντ ως «μέσα δεξιά» στη μεσαία γραμμή για να κερδίσω μαρκαρίσματα, τρεξίματα και ύψος – δύναμη στις στημένες φάσεις. Αν παίξει ο Μέντες, όπως αναμένεται, έχει τη δική της λογική η επιλογή: περισσότερη πείρα σε σκληρή έδρα + ύψος στις στημένες φάσεις + καλύτερη πρώτη πάσα – «ξελευθερία» από την πρώτη ζώνη. Δεν είμαι, όμως, ούτε θα γίνω ποτέ κόουτς...

Για τους λάτρεις των «λογικών» - μικρών αποδόσεων: 1 ημίχρονο – 1 τελικό. Για τους λάτρεις αυτών που παίρνουν ρίσκα: Χ ημίχρονο – 2 τελικό. ΠΑΟΚτσήδες και Παναθηναϊκοί καλύτερα να μην το αγγίξουν και να ποντάρουν τα ρέστα τους στον… Ολυμπιακό, ο οποίος τον προσεχή μήνα αντιμετωπίζει αμφότερους μέσα σε μια εβδομάδα: 2 Νοεμβρίου στη Λεωφόρο και 10 Νοεμβρίου στο Φάληρο με Μπενφίκα ενδιάμεσα: η πιο δύσκολη εβδομάδα στη σεζόν για τους Ερυθρόλευκους!

· Follow me on Twitter: Seretinio

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα