Ο ΛεΜπρον και η «Decision» (pics & vids)

Ο ΛεΜπρον και η «Decision» (pics & vids)

bet365

Πέρασαν 6 χρόνια απ’ την περιλάλητη «Decision», με την οποία ο ΛεΜπρον Τζέιμς ανακοίνωσε την αποχώρησή του απ’ τους Κάβαλιερς για το Μαϊάμι και τους Χιτ, προκαλώντας πολυποίκιλες αντιδράσεις.

Οι Τελικοί της σεζόν 2009-10 έχουν ολοκληρωθεί, με τους Λος Άντζελες Λέικερς να επικρατούν με 4-3 των Μπόστον Σέλτικς και να κατακτούν τον τίτλο.

Μετά τους Τελικούς του 2007, όταν οι Καβαλίερς «σκουπίστηκαν» απ’ τους Σπερς, ο Τζέιμς δεν ξαναέπαιξε σε τέτοιους έως το 2010. Τότε, την 1η Ιουλίου, ήταν κι επίσημα free agent. Αμέσως οι Μπουλς, οι Χιτ, οι Νικς, οι Νετς, οι Κλίπερς, αλλά και φυσικά η ομάδα του, ακούστηκαν ως οι επικρατέστερες για να τον «ντύσουν» στα χρώματά τους.

Τότε ο Τζιμ Γκρέι, freelance δημοσιογράφος, είχε την ιδέα να μεταφερθεί η αγωνία, αλλά και η ανακοίνωση της απόφασης του ΛεΜπρον για το μέλλον του στη μικρή οθόνη. Τη μετέφερε στον ίδιο, που συμφώνησε αυτό να γίνει σε μονόωρη εκπομπή στο ESPN.

Σε ειδική τηλεοπτική εκπομπή στο αμερικανικό κανάλι, απέναντι στον δημοσιογράφο, για τον οποίο η ομάδα που διαχειρίζεται τη δημόσια εικόνα του επέμενε να είναι αυτός που θα αναλάβει τη συνέντευξη, o «King» ανακοίνωσε τη μετακόμισή του στους Μαϊάμι Χιτ την επόμενη σεζόν.

«To φθινόπωρο… είναι πολύ σκληρό αυτό… το φθινόπωρο θα μετακομίσω με τα “ταλέντα” μου στη Νότια Ακτή και στους Miami Heat. Νιώθω πως πρέπει να δώσω στον εαυτό μου τις καλύτερες ευκαιρίες να κερδίζω για πολλά χρόνια, όχι μόνο στην κανονική σεζόν ή τρία και πέντε παιχνίδια στη σειρά. Θέλω να μπορώ να κερδίζω πρωταθλήματα. Εκεί νιώθω πως θα μπορώ να το καταφέρω».

Ήταν η φράση με την οποία σηματοδότησε μια νέα εποχή στο ΝΒΑ, όπου ο εκ των καλύτερων παικτών της λίγκας παραδέχεται πως δεν μπορεί να κατακτήσει τα δαχτυλίδια που θέλει στην ομάδα του και μετακομίζει στην «αγκαλιά» των Ουέιντ και Μπος για να βρει την απαραίτητη βοήθεια.

Τη στιγμή της ανακοίνωσης παρακολουθούσαν ζωντανά 13 εκατομμύρια άνθρωποι, κάνοντας την εκπομπή την πιο δημοφιλή της βραδιάς. Τα λεφτά που μαζεύτηκαν απ’ τις διαφημίσεις έφτασαν τα 3.5 εκατομμύρια δολάρια, που είχε συμφωνηθεί να δοθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το background

Ο Αμερικανός σούπερ σταρ ήταν «γέννημα-θρέμμα» του Οχάιο, γεννημένος στην πόλη Άκρον. Εκεί έπαιξε μπάσκετ, παίζοντας στο Λύκειο του St Vincent - St Mary. Το 2003 επελέγη στο Νο.1 στο draft του 2003 απ’ τους Κλίβελαντ Καβαλίερς και τα προσόντα, τα κατορθώματα και η αύρα του τον έβαλαν ευθύς εξαρχής στην κουβέντα με τον… έναν και μοναδικό, Τζόρνταν.

Κριτική, φωτιά στις φανέλες, οι «προβολείς» πάνω του

Στις ΗΠΑ η απόφαση του ΛεΜπρον, δραματοποιημένη ασφαλώς μέσα στο πλαίσιο στο οποίο οι φίλαθλοι - θεατές - καταναλωτές παρακολουθούν τα σπορ, σόκαρε.

Υπερβολικά νέος, φιλοχρήματος, προδότης, εγωιστής, αλαζόνας, τεμπέλης, αγχώδης. Όλα αυτά, μαζί με άλλα αμέτρητα επίθετα, εκτοξεύθηκαν ως κατηγορίες για τον «ρίψασπι» Τζέιμς.

Το γεγονός πως δεν έμεινε στο Κλίβελαντ πυροδότησε άμεσα αντιδράσεις. Οι οπαδοί των Καβαλίερς άρχισαν να καίνε φανέλες του στον δρόμο, θεωρώντας τον ΛεΜπρόν προδότη, ενώ η περίφημη πλέον «The Decision» τοποθετήθηκε απ’ το Associated Press στη λίστα του «Cleveland’s sports hall of shame». Ο ιδιοκτήτης των Καβς, Νταν Γκίλμπερτ, τον ανακήρυξε επίσημα «εγωιστή», «άκαρδο» και «προδότη», διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές τους πως η ομάδα θα κατακτούσε το πρωτάθλημα πριν τον Τζέιμς και μάλιστα δίχως τον «αυτοανακηρυσσόμενο Βασιλιά»!

Αρκετοί δημοσιογράφοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τον Τζέιμς κι επιτέθηκαν στον Γκίλμπερτ, αν και οι περισσότεροι παραδέχθηκαν πως ήταν τουλάχιστον άκομψο εκ μέρους του να μην ενημερώσει το Κλίβελαντ, πριν βγει στον αέρα μιας εκπομπής που διήρκησε πάνω από μια ώρα για να ανακοινώσει την απόφασή του.

Φυσικά, θέση δεν θα μπορούσαν να πάρουν και «θρύλοι» του ΝΒΑ, που έγιναν τέτοιοι παίζοντας πάντα σε μια ομάδα. Ο Μάικλ Τζόρνταν παραδέχθηκε πως δεν θα υπέγραφε ποτέ σε ανταγωνίστρια ομάδα των Μπουλς, καθώς «στόχος μου πάντα ήταν να νικάω τους αντιπάλους μου, κάθε χρόνο, μετά από οτιδήποτε. Πως θα μπορούσα έτσι απλά να αλλάξω ομάδα;», αν και «τα πράγματα στη σημερινή εποχή έχουν αλλάξει»…

Η ζωή συνεχίζεται…

Πριν από ένα παιχνίδι απέναντι στους Νετς, στις 31 Οκτωβρίου 2010, ο ΛεΜπρον αναφέρθηκε ξανά στην ιστορία που συγκλόνισε το NBA λίγους μήνες πριν: «Αν το έκανα ξανά, μάλλον θα επέλεγα κάπως διαφορετικό τρόπο. Είμαι όμως χαρούμενος με την απόφασή μου». Το 2012 παραδέχθηκε πως «αν ήμουν οπαδός και ήμουν κολλημένος με έναν παίκτη, κι αυτός αποφάσιζε να φύγει, θα με απασχολούσε πολύ και ο τρόπος με τον οποίο επέλεγε να το κάνει».

Όπως είναι γνωστό, στην πρώτη του σεζόν στο κυνήγι της ευτυχίας του δαχτυλιδιού του πρωταθλητή, ο Τζέιμς και οι «Big Three» του Μαϊάμι έσπασαν τα «μούτρα» τους. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι και οι Ντάλας Μάβερικς τους συνάντησαν στους Τελικούς και τους ισοπέδωσαν με 4-2. Έπρεπε να περιμένει τις σεζόν 2011-12 και 2012-13 για να πανηγυρίσει τους πρώτους τίτλους της καριέρας του. Όσο για το πρωτάθλημα του 2014, εκεί οι Σαν Αντόνιο Σπερς νίκησαν στη σειρά τους Χιτ. Ο Τζέιμς είχε κάνει το 2/4, δίχως να κρίνεται πετυχημένος και χωρίς κανείς να μπορεί να παραδεχθεί πως δικαιώθηκε απ’ την επιλογή του, αφού δεν έγινε πολυνίκης, παρότι έπαιξε σε 4 συνεχόμενους τελικούς και δύσκολα θα κέρδιζε κάτι περισσότερο αν το 2010 είχε παραμείνει στο Κλίβελαντ…

Η ιστορία «έγραψε» και την επιστροφή του στη γενέτειρά του το καλοκαίρι του 2014. Στόχος του ήταν κι επίσημα «να φέρω ένα πρωτάθλημα στο Οχάιο». Εν τέλει έπρεπε να περιμένει μέχρι πριν λίγες εβδομάδες για να δει (σχεδόν) όλους τους επικριτές να σωπαίνουν και να ανέβει στο «θρόνο». Αυτόν του «Βασιλιά»…

 

NBA Τελευταία Νέα