Τζος Όουενς: Αυτός είναι ο νέος ψηλός της ΑΕΚ! (vids & pics)

Τζος Όουενς: Αυτός είναι ο νέος ψηλός της ΑΕΚ! (vids & pics)

Φάνης Παναγιώτου
Τζος Όουενς: Αυτός είναι ο νέος ψηλός της ΑΕΚ! (vids & pics)

bet365

Έχασε μία σεζόν και λίγο έλειψε να κόψει το μπάσκετ. Επέστρεψε, έδωσε μάχη για μία θέση στο ΝΒΑ, αλλά δεν τα κατάφερε. Πλέον, έχει μπροστά του την πρόκληση της ΑΕΚ. Αυτός είναι το Τζος Όουενς!

Στην ΑΕΚ έπιασαν από νωρίς δουλειά. Ακόμα διανύουμε τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού, ωστόσο η Ένωση έχει ήδη κλείσει αρκετές από τις… τρύπες στο ρόστερ της, με πιο πρόσφατη εκείνη του αθλητικού ψηλού που θα πλαισιώσει με τα προσόντα του τους έμπειρους Μαυροκεφαλίδη-Μαυροειδή. Αυτός θα είναι ο Τζος Όουενς.

Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ έρχεται από δύο πολύ καλές σεζόν στην Ιταλία, ωστόσο η μπασκετική του πορεία δεν ήταν εύκολη. Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, βρήκε εμπόδια μπροστά του, αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Και πλέον έχει την ευκαιρία ν’ αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο να βοηθήσει μία ομάδα όπως η ΑΕΚ.

Η ΣΟΒΑΡΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΛΕΓΙΟ

Ο Όουενς γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1988 στο Portsmourth και τα πρώτα του μπασκετικά βήματα τα έκανε στο Phillips Exeter Academy. Μετά το High School σειρά είχε το κολέγιο. Στο Stanford βρήκε τη νέα του μπασκετική στέγη ο Όουενς, που ξεκίνησε με πολύ μικρό ρόλο (1.7π., 1.4ρ. σε 5.8 λεπτά), ωστόσο στη δεύτερη σεζόν του ήταν πιο… ενεργός. Συγκεκριμένα, είχε 6.9 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και περίπου 1 κόψιμο σε 20.7 λεπτά κατά μέσο όρο κι ήταν έτοιμος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τις επόμενες χρονιές.

Αναγκάστηκε, όμως, να μείνει έξω ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο 2009-10, εξαιτίας μία αδιευκρίνιστης ασθένειας, η οποία ήταν τόσο σοβαρού, που λίγο έλειψε να του στοιχίσει την καριέρα του, όπως αναφέρουν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού! «Είχα πολλές προσδοκίες τόσο από εμένα, όσο κι από την ομάδα. Ήταν απογοητευτικό αυτό που έγινε...», είχε δηλώσει ο Όουενς.

Πέρασε δύσκολα. Ήταν στο πλευρό της ομάδας του, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να τη βοηθήσει στο παρκέ κι όταν επέστρεψε, άπαντες ήταν χαρούμενοι. «Το να τον βλέπουμε να επιστρέφει και να παίζει με τόσο πάθος είναι εντυπωσιακό!» είχε δηλώσει ο προπονητής του, Johnny Dawkins.

Κι η αλήθεια είναι πως στις δύο επόμενες σεζόν ο Όουενς ήταν εκ των κορυφαίων παικτών της ομάδας του. Συγκεκριμένα, είχε 11.6 πόντους και 6.5 ριμπάουντ το 2010-11, ενώ τη χρονιά 2011-12 σημείωνε 11.6 πόντους και κατέβαζε 5.8 «σκουπίδια» κατά μέσο όρο, όντας συνεχώς στη βασική πεντάδα. Η πιο παραγωγική του εμφάνιση έγινε κόντρα στο Oregon, όταν πέτυχε 31 πόντους κι είχε παράλληλα 11 ριμπάουντ και 4 τάπες!

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΒΑ, ΑΛΛΑ

Όπως είναι επόμενο, μόλις ο Όουενς ολοκλήρωσε την πορεία του στο κολέγιο, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Έκανε προπονήσεις με ομάδες του ΝΒΑ, άφησε θετικές εντυπώσεις, κυρίως λόγω των αθλητικών του προσόντων, αλλά υπήρχαν αρκετές αμφιβολίες κι εν τέλει δεν είδε το όνομα του στο NBA draft 2012. Έτσι, πήρε μέρος στο Summer League του Ορλάντο με τους Μάτζικ κι ακολούθως σ’ εκείνο του Λας Βέγκας με τους Μπόμπκατς. Με τους τελευταίους υπέγραψε, αλλά αποχώρησε πριν το πρώτο επίσημο τζάμπολ της σεζόν. Ο δρόμος του NBDL έμοιαζε ως η μοναδική λύση κι έτσι έγινε, με τον Όουενς να υπογράφει στους Idaho Stampede. Δεν εντυπωσίασε (5.4π., 4.6ρ.) αλλά δεν πτοήθηκε και το επόμενο καλοκαίρι προσπάθησε ξανά στο Summer League. Αυτή τη φορά με τους Πέλικανς, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο!

ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

Αφού προσπάθησε αρκετά στην πατρίδα του, αποφάσισε να κάνει για λίγο στην άκρη το όνειρο του ΝΒΑ και να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2013 έκανε κάποιες προπονήσεις με τη Σιένα, πριν συμφωνήσει με τη Χάποελ Τελ Αβίβ τον Σεπτέμβριο. Εκεί ανέβασε τους αριθμούς του (9.7π., 7ρ. σε 28 λεπτά) άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και μάλιστα σ’ ένα ντέρμπι με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ μέτρησε 17 πόντους! Στα playoffs ήταν ακόμα καλύτερος (13.5π., 7.3ρ. σε 32 λεπτά) κι έδειξε πως στην Ευρώπη έχει μέλλον.

Βέβαια, ο ίδιος δεν είχε αφήσει εντελώς την προοπτική του ΝΒΑ και το καλοκαίρι του 2014 πήγε για ένα διάστημα στο Summer League και συγκεκριμένα στους Σακραμέντο Κινγκς. Όταν, όμως, ήρθε η πρόταση της Τρέντο δεν άργησε να συμφωνήσει μαζί της και μάζεψε τις βαλίτσες του για την Ιταλία! Κι άφησε εκ νέου πολύ καλές εντυπώσεις, έχοντας 13.5 πόντους και 6.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο! Μάλιστα, η ομάδα του αν και νεοφώτιστη κατάφερε να φτάσει μέχρι τα playoffs!

Και κάπως έτσι φτάνουμε στη σεζόν 2015-16, εκεί όπου ο Όουενς έπαιξε για λογαριασμό της Βενέτσια. Υπό τις οδηγίες του coach Ρεκαλκάτι και με συμπαίκτη -μεταξύ άλλων- των Μάικ Μπράμος, ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/σέντερ έκανε ακόμα μία γεμάτη σεζόν, έχοντας 11 πόντους και 5.2 ριμπάουντ σε 22 λεπτά κατά μέσο όρο.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Οι διαπραγματεύσεις του Όουενς με την ΑΕΚ ήταν γνωστές. Ο Ζντοβτς είχε δώσει το… πράσινο φως, ωστόσο η θετική έκβαση της υπόθεσης έγινε γνωστή από τη μεριά του παίκτη και συγκεκριμένα όταν ανέβασε στο instagram μία εικόνα της Ακρόπολης. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση. Ο Αμερικανός είναι λάτρης των social media, έχει πάνω από 7.700 tweets, ενώ από τις αγαπημένες του συνήθειες είναι να ανεβάζει στο instagram αξιοθέατα! Σε κάθε περιοχή που πηγαίνει βγάζει πολλές φωτογραφίες γι’ αυτό κι ανέβασε την Ακρόπολη, θέλοντας να ενημερώσει τους… ακόλουθους ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα από εδώ και στο εξής! Πάρτε μία γεύση:

A photo posted by Josh Owens (@j_cowens) on

A photo posted by Josh Owens (@j_cowens) on

A photo posted by Josh Owens (@j_cowens) on

ΤΟ… ΑΛΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ

Ο Όουενς είναι καλός στο μπάσκετ. Αυτό το έχετε καταλάβει. Είναι, όμως, καλός και στον σχεδιασμό σκίτσων προοπτικών! Γενικά ο Αμερικανός δεν ασχολείται αποκλειστικά με το μπάσκετ. Του αρέσει να ανακαλύπτει καινούργια πράγματα. Ξεκίνησε να ταξιδεύει σε ηλικία 14 ετών! Γι’ αυτό και στο blog που διατηρεί αναφέρει: «Ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο παίζοντας μπάσκετ επαγγελματικά. Το άθλημα είναι η πλατφόρμα εξερεύνησης του κόσμου και της επαφές με διάφορα άτομα και οργανισμούς κατά μήκος όλου του πλανήτη...»

"Alarms" : quick finger sketch on the iPad before getting out of bed this morning.

A photo posted by Josh Owens (@j_cowens) on

Ο Όουενς μοιράζεται τις σκέψεις του στο blog του, παράλληλα, όμως, μοιράζεται και τις δημιουργίες του:

A photo posted by Josh Owens (@j_cowens) on

A photo posted by Josh Owens (@j_cowens) on

A photo posted by Josh Owens (@j_cowens) on

A photo posted by Josh Owens (@j_cowens) on

A photo posted by Josh Owens (@j_cowens) on

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα