Ο Κριστιάνο... από την Ελλάδα, στην Ισλανδία

Κώστας Ζάλιαρης
Ο Κριστιάνο... από την Ελλάδα, στην Ισλανδία

bet365

Το gazzetta.gr θυμάται τις παρουσίες του Κριστιάνο Ρονάλντο στις μεγάλες διοργανώσεις με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας και συμπεραίνει πως από το 2004 είναι... απαράλλαχτος!

Πριν από 12 χρόνια, στην πρώτη του εμπειρία από μεγάλη διοργάνωση με το εθνόσημο στο στήθος, υπηρετώντας την πατρίδα του, δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει...

Πιτσιρίκι, με όνειρο να κατακτήσει το τρόπαιο του Euro, τη χρονιά που τη διοργάνωση είχε αναλάβει η χώρα του και είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι και τον μεγάλο τελικό, με στόχο να δείξει η Πορτογαλία ότι έμαθε από την ήττα της πρεμιέρας απέναντι στην Ελλάδα και στο δεύτερο ραντεβού τους, όλα έπρεπε να είναι διαφορετικά.

Δεν ήταν, όμως...

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έμεινε να κλαίει γοερά βλέποντας τους Έλληνες να σηκώνουν στον ουρανό της Λισαβόνας, στο έπος που έγραψε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Εν έτει 2016, ο «CR7», ο αυτοαποκαλούμενος καλύτερος ποδοσφαιριστής της 20ετίας, που έχει πετύχει... πράματα και θάματα με τους συλλόγους που έχει αγωνιστεί και πλέον είναι το μεγάλο αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης, κάνοντας ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να διαχωρίζεται ανάμεσα σε εκείνον και τον Λιονέλ Μέσι όσον αφορά στον κορυφαίο της γενιάς μας, απέτυχε στην πρεμιέρα του Euro της Γαλλίας να οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του σε νίκη επί των Ισλανδών.

Ναι, εκείνων που τα ονόματα τελειώνουν όλα σε -σον και που αν ρωτούσες 100 άτομα, τα 99,5 θα σου έλεγαν ότι δεν είχε καμία τύχη η ομάδα του Λαρς Λάγκερμπακ.

Η αποτυχία στο πρώτο παιχνίδι των Ιβήρων στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, προκάλεσε την ειρωνεία και το αμήχανο χαμόγελο του Κριστιάνο Ρονάλντο, που τόνισε πως αυτό που έβλεπε στο φινάλε της αναμέτρησης της Τρίτης από τους Ισλανδούς, ήταν μια μικρή ομάδα να πανηγυρίζει τόσο έντονα μια ισοπαλία (1-1), λες και είχαν ήδη κατακτήσει το τρόπαιο.

Ωστόσο, ούτε ο Πορτογάλος σούπερ σταρ το έχει πιάσει στα χέρια του αυτό το κύπελλο. Ούτε αυτό, ούτε το πιο λαμπερό που... καλύπτει όλο τον κόσμο, σε κάποιο από τα Μουντιάλ που έχει βρεθεί.

Κι αν το 2004 ήταν η πρώτη του προσπάθεια, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και η πορεία της Πορτογαλίας μέχρι τα ημιτελικά, θα έχουν ένα μεγάλο highlight που δεν τιμά καθόλου τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο άσος της Ρεάλ, στη φάση των «8» όπου η εθνική ομάδα της πατρίδας του αντιμετώπισε την Αγγλία, έκανε ... σαν τρελός για να κερδίσει την αποβολή του Γουέιν Ρούνεϊ και να δημιουργηθεί μεταξύ τους προστριβή, η οποία όμως λύθηκε μόλις επέστρεψαν αμφότεροι στο Μάντσεστερ για να βοηθήσουν τη Γιουνάιτεντ.

Στο Μουντιάλ της Γερμανίας, λοιπόν, όπου τον τίτλο τελικά κατέκτησε η Ιταλία, ο Ρονάλντο ναι μεν φέρθηκε... ίσως έξυπνα τη στιγμή που έπρεπε για να επηρεάσει μια απόφαση διαιτητή και να δώσει ένα αβαντάζ στην Πορτογαλία, όμως πάλι βρέθηκε στο επίκεντρο για τους λάθος λόγους κι όχι στους τίτλους των εφημερίδων ως ο άνθρωπος που έδινε το κάτι παραπάνω και έκανε τη διαφορά για τους Ίβηρες...

Euro 2008 και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, έχοντας ενημερώσει για την επιθυμία και τις προθέσεις του να μετακομίσει από τη Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης εκείνο το καλοκαίρι, κάνει εξαιρετικό ξεκίνημα στη διοργάνωση και βοηθάει στον μέγιστο βαθμό στο τελικό 2-0 επί της Τουρκίας, στο πρώτο παιχνίδι του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του στον θεσμό. Έρχεται ακόμα μια νίκη επί των Τσέχων (3-1) και στο τελευταίο ματς του Α' ομίλου γίνονται 9 αλλαγές και η ήττα από την Ελβετία δεν έχει κανέναν αντίκτυπο.

Στα ... σοβαρά, στην προημιτελική φάση εκείνου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο σούπερ σταρ εξαφανίζεται στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με τους Γερμανούς και το τελικό 3-2 για τα «πάντσερ» σημαίνει ακόμα έναν αποκλεισμό για την Πορτογαλία...

Νέες προσδοκίες, νέα πίεση, νέες απαιτήσεις, νέα κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία, νέα ... κατάρρευση. Στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, το 2010, ο Κριστιάνο πήρε και το περιβραχιόνιο της εθνικής ομάδας από τον Κάρλος Κεϊρόζ, όμως απέτυχε παταγωδώς να κάνει κάτι καλό με τη φανέλα με το πορτογαλικό εθνόσημο.

Μάλιστα, ήταν σε τέτοια κατάσταση μετά τον αποκλεισμό από τους μετέπειτα Παγκόσμιους Κυπελλούχους, Ισπανούς, που έφτυσε την κάμερα που τον ακολουθούσε και φανέρωνε την απογοήτευσή του, ενώ, όταν ρωτήθηκε για την αρχηγία, το μοναδικό που είχε ν' απαντήσει ήταν «απευθυνθείτε στον κόουτς...» ρίχνοντάς του το φταίξιμο και επιθυμώντας ν' αποποιηθεί των ευθυνών του.

Τι θα του μείνει από τη Νότια Αφρική; Ένα γκολ στο 7-0 επί της Βορείου Κορέας, κάποια καλά χτυπήματα σε εκτελέσεις φάουλ και ένα τρομερό δοκάρι σε ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού... That was all falks...

Συνεχίζουμε με το Euro 2012, εκεί όπου ο Κριστιάνο Ρονάλντο έδειξε επιτέλους δείγματα της κλάσης και της ποιότητας που τον χαρακτηρίζει εντός αγωνιστικού χώρου. Κατάφερε με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας να λάμψει, αλλά αυτή τη φορά, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε το πορτογαλικό σύνολο στα γήπεδα των Ουκρανίας και Πολωνίας, ήταν τέτοιος που πρόσφερε στον «CR7» πολλά σωστά στηρίγματα.

Το κυριότερο από αυτά τα στηρίγματα ήταν του Ζοάο Μουτίνιο στη μεσαία γραμμή, με τον Κριστιάνο να τροφοδοτείται, μεν, αρκετά περισσότερο σε σχέση με τις δικές του μεταβιβάσεις προς τους συμπαίκτες του, σκόραρε απέναντι στην Ολλανδία (εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα προημιτελικά) και την Τσεχία, για να οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του στη φάση των «4». Εκεί, όμως, σταμάτησε η πορεία των Πορτογάλων, με την ήττα από τους μετέπειτα θριαμβευτές, Ισπανούς.

Τελευταία διοργάνωση στην οποία ο Ρονάλντο προσπάθησε να λάμψει, αλλά κατά βάθος ήξερε πολύ καλά ότι ήταν αρκετά δύσκολο να το κάνει, ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη το 2014 στη Βραζιλία.

Αντιμετωπίζοντας προβλήματα στον μηρό και το γόνατο και δίχως να είναι στο 100% των δυνατοτήτων του, ο παγκόσμιος ποδοσφαιρικός αστέρας δεν ήθελε ν' ακούσει γι' απουσία από την αποστολή της εθνικής ομάδας και σφίγγοντας τα δόντια του, έπαιξε. Όμως, ήταν τελικά ένα από εκείνα τα καλοκαίρια που του προκαλούν πόνο όταν θυμάται τις προσπάθειες με τη φανέλα με το εθνόσημο και οι Πορτογάλοι δεν καταφέρνουν να περάσουν από τη φάση των ομίλων, κόντρα σε Γερμανία, ΗΠΑ και Γκάνα... Μάλιστα, νίκησαν μονάχα τους Αφρικανούς στην τελευταία αγωνιστική και φυσικά δεν ήταν αρκετό.

 

EURO Τελευταία Νέα