«Χρόνια πολλά» τεράστιε Πέτζα (vids & pics)

«Χρόνια πολλά» τεράστιε Πέτζα (vids & pics)

«Χρόνια πολλά» τεράστιε Πέτζα (vids & pics)

bet365

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς γίνεται 39 και το gazzetta.gr εύχεται «χρόνια πολλά» σε ένα... δικό μας παιδί που διέπρεψε στο κορυφαίο επίπεδο.

Ο Στογιάκοβιτς ήταν ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στο ΝΒΑ και εδώ στην Ελλάδα είμαστε περήφανοι γιατί τον θεωρούμε... δικό μας παιδί.

Ο Σέρβος φόργουορντ... ανδρώθηκε μπασκετικά στην χώρα μας, καθώς έβγαλε «μάτια» με τις εμφανίσεις του στον ΠΑΟΚ, αγωνιζόμενος με τη φανέλα του «δικέφαλου» από το 1993 μέχρι και το 1998.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τον ζήτησε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, η διοίκηση τον έφερε και με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ο Στογιάκοβιτς κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδος, ενώ έφτασε μέχρι και τους τελικούς του πρωταθλήματος τη σεζόν 1997-98.

Τότε ήταν που κίνησε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων του ΝΒΑ. Οι Κινγκς ήταν αυτοί που τον επέλεξαν στο ντραφτ του 1996 και δυο χρόνια αργότερα έγινε κάτοικος Σακραμέντο. Εκεί, έμεινε για 8 χρόνια. Τα καλύτερα της καριέρας του.

Έπαιξε σε τρία σερί All Star Game (2002-04), ενώ τις δυο πρώτες χρονιές κατέκτησε και τον διαγωνισμό τριπόντων.

Στη συνέχεια πέρασε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και επηρεασμένος από τους τραυματισμούς από Πέισερς, Χόρνετς και Ράπτορς, ενώ το 2011 υπέγραψε ως ελεύθερος στους Ντάλας Μάβερικς.

Παρέα με τον Ντιρκ Νοβίτσκι και τον Τζέισον Κιντ, ο Σέρβος φόργουορντ κατέκτησε το πρωτάθλημα, όντας ο παίκτης-κλειδί στους τελικούς, ερχόμενος από τον πάγκο.

Με το τέλος της σεζόν ανακοίνωσε και την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, βάζοντας τέλος σε μια πραγματικά σπουδαία καριέρα, η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν δεν αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα τραυματισμών.

Η μεγαλύτερη ωστόσο τιμή για τον Πέτζα Στογιάκοβιτς ήρθε τρία χρόνια αργότερα, όταν τον Δεκέμβριο του 2014 οι Σακραμέντο Κινγκς απέσυραν την φανέλα με το νούμερο 16, το οποίο πλέον κρέμεται από την οροφή του σταδίου τους.

Η τελετή έλαβε χώρα στο ημίχρονο μιας εντός έδρας αναμέτρησης κόντρα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ με τον 37χρονο, τότε, Πέτζα να ευχαριστεί άπαντες για την ευκαιρία που του έδωσαν να εξελιχθεί. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο... κολλητός του, Βλάντε Ντίβατς και οι πρώην συμπαίκτες του, Μπόμπι Τζάκσον, Σκοτ Πόλαρντ και Μπραντ Μίλερ.

Ο Ντίβατς, ο οποίος είναι GM στους Κινγκς έφερε τον Στογιάκοβιτς ξανά στην ομάδα, που πλέον ασχολείται με θέματα ανάπτυξης.

Ο Πέτζα είναι παντρεμένος με την Ελληνίδα φωτομοντέλο, Αλέκα Καμηλά, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά, ενώ διαθέτει και την ελληνική υπηκοότητα από τα χρόνια που αγωνιζόταν στον ΠΑΟΚ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα