Ράφα Μάρκες: Ένας... αγέραστος αρχηγός (vids)

Ράφα Μάρκες: Ένας... αγέραστος αρχηγός (vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Ράφα Μάρκες: Ένας... αγέραστος αρχηγός (vids)

bet365

Το gazzetta.gr βλέπει και ξαναβλέπει το γκολ που πέτυχε ο... αειθαλής, Ράφα Μάρκες στο επετειακό Κόπα Αμέρικα και γράφει για τον ποδοσφαιριστή που δεν γνωρίζει όρια!

Ο Μεξικανός αμυντικός/χαφ έχει βιώσει τρομερές στιγμές στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Έχει πατήσει τα 37.

Ναι, σε συλλογικό επίπεδο δεν βρίσκεται πλέον σε πρωτάθλημα ισχυρότατου ανταγωνισμού στην Ευρώπη, αλλά έχει επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου και αγωνίζεται για λογαριασμό της Club Atlas. Ακόμα κι αυτό, όμως, δεν μπορείς να το ερμηνεύσεις ως «παραίτηση» ή επίγνωση της κατάστασης, των αντοχών του και του «σβησίματος» της παρουσίας του στα γήπεδα.

Αν ήταν έτσι, δεν θα βρισκόταν (και) στο φετινό, επετειακό, Κόπα Αμέρικα που διεξάγεται στις ΗΠΑ. Δεν θα βρισκόταν την κατάλληλη στιγμή, στο κατάλληλο σημείο, για να κάνει το κατάλληλο σουτ και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα για να δώσει εκ νέου στο Μεξικό το προβάδισμα απέναντι στην στην Ουρουγουάη και να χαρίσει ασφάλεια και ηρεμία, μέχρι να διαμορφωθεί το τελικό 3-1.

Και έχει «πατήσει» τα 37. Ε και;

Αναδείχθηκε και MVP της αναμέτρησης με τη «σελέστε». Ο 37χρονος αμυντικός. Ένας ποδοσφαιριστής που αν κάποιος δεν τον ήξερε, θ' απορούσε και ίσως να θεωρούσε ανεξήγητο το γεγονός πως τον βαστούν ακόμα τα πόδια του για να μπορεί να παίζει σε τέτοιες διοργανώσεις.

Κι όμως, το φετινό, είναι το 6ο διαφορετικό Κόπα Αμέρικα στο οποίο συμμετέχει ο Ράφα Μάρκες, όντας ο πρώτος ποδοσφαιριστής εκτός της CONMEBOL που φτάνει σε αυτό τον αριθμό διοργανώσεων.

Κι εκτός αυτού, έχει στην «πλάτη» του και τέσσερα Μουντιάλ! Και ήταν σε όλα αρχηγός της εθνικής ομάδας της πατρίδας του!

Και είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που έχει καταφέρει μετά και το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Βραζιλία πριν από δυο καλοκαίρι!

«Είμαστε σίγουροι ότι ο Ράφα Μάρκες θα παίζει για το Μεξικό και θα έχει και ... νοοτροπία καθοδηγητή και νικητή ακόμα κι όταν φτάσει τα 72» αλλά και «Θα φτάσει 850 ετών και θα είναι το ίδιο αποτελεσματικός» είναι από τα σχόλια που κυκλοφορούν στα social media για τον εμπειρότατο αμυντικό.

Το 2003, όταν η Μπαρτσελόνα τον είχε αποκτήσει από τη Μονακό, είχε δώσει μόλις 5 εκατ.ευρώ, τιμή, μάλιστα, που ήταν μικρότερη από το ποσό που είχε καταβάλει η γαλλική ομάδα μερικά χρόνια νωρίτερα, για να τον «τραβήξει» στην Ευρώπη από την Atlas.

Και... σιγά τους τίτλους που έχει μετρήσει...

Πρωτάθλημα Γαλλίας, Κύπελλο, τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα Κύπελλο, τρία Σούπερ Καπ Ισπανίας, δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, έχει αναδειχθεί πρωταθλητής της Ανατολικής Περιφέρειας στο MLS με τη New York Red Bulls, έχει πάρει τίτλους με τη Λεόν στο Μεξικό.

Πέρασε από την Ελλάς Βερόνα, απ' όπου είχε προτάσεις για να συνεχίσει την καριέρα του, όμως επέλεξε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να φορέσει πάλι τη φανέλα της Atlas, ώστε όταν αισθανθεί πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου και για εκείνον, ν' ακούσει το σώμα του αν αυτό δεν αντέχει πλέον και να ρίξει τους τίτλους.

Πόσο μακρινό φαντάζει, όμως, ακόμα και τώρα, αυτό το τέλος για τον αειθαλή άνθρωπο...

 

Τελευταία Νέα