Τα γενέθλια των Ικέρ Κασίγιας και Πετρ Τσεχ (vids)

Τα γενέθλια των Ικέρ Κασίγιας και Πετρ Τσεχ (vids)

bet365

Δύο από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες που είδε ποτέ το ποδόσφαιρο, σβήνουν σήμερα (20/5) κεράκια... Οι Ικέρ Κασίγιας και Πετρ Τσεχ πρόσθεσαν ακόμα έναν χρόνο στην «καμπούρα» τους.

Πρόκειται, ομολογουμένως για δύο εκ των κορυφαίων γκολκίπερ του παγκόσμιου κι όχι μόνο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Και οι δύο αγωνίζονται πλέον μακριά από τις ομάδες που αγάπησαν και έζησαν μαγικές στιγμές.

Τα ονόματά τους, ωστόσο, πάντοτε θα θυμίζουν Ρεάλ Μαδρίτης και Τσέλσι.

Ο Ικέρ Κασίγιας, σήμερα, 20 Μαΐου, κλείνει τα 35 του χρόνια, όντας μέλος της Πόρτο, ενώ, ο Τσεχ είναι κατά έναν χρόνο μικρότερος, έχοντας γεννηθεί ακριβώς την ίδια μέρα.

Ο Ισπανός, έζησε όλη του τη ζωή στη «βασίλισσα», μέχρι το 2015, όταν κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για του προσφέρει νέο συμβόλαιο και να τον κρατήσει στον σύλλογο, αφήνοντάς τον μόνο ν' αποχαιρετήσει άπαντες σε μια... μοναχική συνέντευξη Τύπου, όπου δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Μονάχα ο Ραούλ είχε περισσότερες εμφανίσεις από εκείνον στη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού ο Κασίγιας ολοκλήρωσε την 25ετή θητεία του με 725 συμμετοχές, ενώ ο παλαίμαχος επιθετικός της ομάδας είχε σταματήσει στις 741. Πανηγύρισε 19 τίτλους με τους «μερένχες», φτάνοντας σε 3 ευρωπαϊκά τρόπαια, 2 Διηπειρωτικά, 2 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, πέντε πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και 4 Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Απ' όλα αυτά, ισχυρίζεται ότι μπορεί να θυμηθεί καλά το 98% των αγώνων που έχει παίξει, αν και έχει μετρήσει περισσότερα από 800 παιχνίδια! Παραμένει ο νεότερος που έχει βρεθεί σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ κάτω απ' την εστία της ομάδας του, αφού το είχε κάνει σε ηλικία 19 ετών και τεσσάρων ημερών, ενώ, ως αρχηγός, αρκετά χρόνια μετά, έγινε ο τρίτος στην ιστορία μετά τους Φραντς Μπεκενμπάουερ και Ντιντιέ Ντεσάν που έχει σηκώσει Παγκόσμιο Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ και Euro.

Μάλιστα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 είχε καταφέρει να δεχθεί μόλις ένα γκολ στην πορεία της εθνικής ομάδας της Ισπανίας μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου!

Τα δάκρυά τους στις μεγάλες επιτυχίες με τη Ρεάλ Μαδρίτης και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, φανέρωναν την αγάπη που έτρεφε και τρέφει γι' αυτές τις δύο φανέλες που του έχουν σημαδέψει τη ζωή κι όχι μόνο την καριέρα.

Στην Πόρτο, δεν περνάει τα καλύτερά του χρόνια, βλέποντας σιγά – σιγά το πλήρωμα του χρόνου να έρχεται και να σκέφτεται πως ίσως θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά στο άμεσο μέλλον να βγάλει τα γάντια του. Τα αντανακλαστικά του δεν είναι αυτά που ήταν πριν χρόνια, έχει όμως την εμπειρία και τα ρεφλέξ του είναι τέτοια που τον κάνουν, σε ορισμένες στιγμές, να δείχνει γιατί έφτασε μέχρι την κορυφή.

Ο Πετρ Τσεχ, θα μπορούσε εύκολα κάποιος να ισχυριστεί ότι... κρατιέται σε πολύ καλύτερη μοίρα από τον συνάδελφό του. Αποχώρησε το περασμένο καλοκαίρι από την Τσέλσι έπειτα από παρουσία 11 ετών στους «μπλε», μετακομίζοντας... λίγο πιο δίπλα στο Λονδίνο, στο «Έμιρεϊτς». Από τις μεταγραφές της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ και μια από τις πιο επιτυχημένες του Αρσέν Βενγκέρ, ακόμα κι αν βρίσκεται μόλις για μια σεζόν στους «κανονιέρηδες».

Αναδείχθηκε κορυφαίος πορτιέρο στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, αφού κράτησε περισσότερες φορές από κάθε άλλον ανέπαφη την εστία του, έκανε ό,τι μπορούσε, όμως σαν σύνολο, η Άρσεναλ δεν κατάφερε να διεκδικήσει την κορυφή και έκλεισε τη χρονιά μονάχα με την εξασφάλιση της απευθείας εισόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, δίχως όμως κάποιο τρόπαιο.

Από την πρώτη του σεζόν στην Τσέλσι, πίσω στο 2004, όταν άφησε τη Ρεν και έκανε το μεγάλο βήμα στην Πρέμιερ Λιγκ, οι «μπλε», με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο, σε μια χρονιά απόλυτης μεταμόρφωσης για να γίνει ο σύλλογος απόλυτο αφεντικό στην Αγγλία, ο Τσεχ μάζεψε μόλις 15 φορές τη μπάλα από τα δίχτυα του σε 38 αγωνιστικές!

Από τον Οκτώβριο του 2006 φοράει την προστατευτική κάσκα στο κεφάλι, έπειτα από τον σοβαρότατο τραυματισμό που είχε υποστεί έπειτα από χτύπημα αντιπάλου με το γόνατο και μάλιστα, είχε απειληθεί ακόμα και η ζωή του!

Σ' εκείνο το ματς με τη Ρέντινγκ, αντικαταστάθηκε από τον Κάρλο Κουντιτσίνι, ο οποίος επίσης έμεινε αναίσθητος έπειτα από χτύπημα και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με τον Τζον Τέρι να φοράει τη μαύρη φανέλα του τερματοφύλακα, τα γάντια και να υπερασπίζεται την εστία, ως σωστός «στρατιώτης» που κάνει τα πάντα για την ομάδα.

Στο «Στάμφορντ Μπριτζ», ο Πετρ Τσεχ πανηγύρισε τα δύο πρωταθλήματα back to back το 2005 και το 2006, με την Τσέλσι να επιστρέφει στην κορυφή της Αγγλίας έπειτα από μισό αιώνα, ενώ φυσικά ήταν παρών στα πρωταθλήματα του 2010 και του 2015.

Πήρε τέσσερα Κύπελλα, τρία Λιγκ Καπ, δύο Community Shield, ενώ φυσικά έχει και τα πολύτιμα μετάλλια από το Τσάμπιονς Λιγκ του 2012 και το Γιουρόπα Λιγκ του 2013!

Η ιδιαίτερη αγάπη του για τα ντραμς είναι πασίγνωστη, με τον ίδιο ν' αναρτά συχνά – πυκνά βίντεο όπου αφιερώνει χρόνο για να... ξεσπάει και ν' ακούει τον αγαπημένο του ήχο, πάνω σε αγαπημένα του τραγούδια.

Από τις παλιοσειρές της Τσέλσι που σήμαναν μια άλλη εποχή, από τους τερματοφύλακες που εμπνέουν απόλυτη εμπιστοσύνη, με εμπειρία λίγων, με προσφορά βάσει της οποίας κανείς δεν μπορεί να πει κακή κουβέντα.

Και στα 34 του, δείχνει να μην έχει επηρεαστεί από την πάροδο των ετών και παραμένει... αίλουρος.

 

Τελευταία Νέα