Εκπέ Γιούντο: Ο άνθρωπος του Ομπράντοβιτς!

Εκπέ Γιούντο: Ο άνθρωπος του Ομπράντοβιτς!

Φάνης Παναγιώτου
Εκπέ Γιούντο: Ο άνθρωπος του Ομπράντοβιτς!
Ο Εκπέ Γιούντο έκανε φοβερή σειρά κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και το gazzetta.gr γράφει για τον σέντερ της Φενέρμπαχτσε, που έχει εξελιχθεί σ’ έναν εκ των κορυφαίων… εργαλείων του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Το Game 3 της σειράς με τη Ρεάλ Μαδρίτης έχει τελειώσει. Η Φενέρμπαχτσε πήρε την πρόκριση με 3-0, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έχασε ματς στα playoffs κόντρα σε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη σερί χρονιά και στις δηλώσεις του στάθηκε -μεταξύ άλλων- στον Εκπέ Γιούντο. «Έκανε απίστευτη σειρά. Και στην άμυνα και στην επίθεση. Απελευθέρωσε τους συμπαίκτες του. Πολύ καλή δουλειά!»

Ο Σέρβος τεχνικός αποθέωση τον σέντερ της ομάδας του και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Βλέπετε, ο Γιούντο μέτρησε 15 πόντους, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και κανένα λάθος στο Game 3 της σειράς με τους Μαδριλένους, ενώ συνολικά με αντίπαλο τη Ρεάλ είχε 14.3 πόντους & 7.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, με το ποσοστό του στα δίποντα να φτάνει στο πολύ καλό 61.5%!

Οι αριθμοί του στα playoffs δείχνουν με ιδανικό τρόπο πως ο Γιούντο παρουσιάζεται ολοένα και καλύτερος. Συγκεκριμένα, στη regular season είχε 11.1 πόντους και 3.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, στο TOP 16 οι αριθμοί του ανέβηκαν 12.7 πόντους και τα 5.4 «σκουπίδια», πριν από τη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης που βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο. Στο τελευταίο έπαιξε ρόλο κι ο τραυματισμός του Γιαν Βέσελι, που «υποχρέωσε» τον Γιούντο να μείνει περισσότερο στο παρκέ…

Συνολικά στη φετινή Euroleague ο Γιούντο έχει 12.4 πόντους και 5 ριμπάουντ ανά αγώνα, με τις κορυφαίες του εμφανίσεις να είναι εκείνες κόντρα στη Νταρουσάφακα (σ.σ. 21 πόντοι, 7 ριμπάουντ, νίκη με 100-106) και απέναντι στον Παναθηναϊκό (σ.σ. 19 πόντοι, 7 ριμπάουντ, ήττα με 76-71). Κι όλα αυτά δίχως να δίνει λύσεις αποκλειστικά στην επίθεση. Είναι εκ των πιο κομβικών παικτών της Φενέρ και στο αμυντικό κομμάτι, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να ποντάρει πολλά πάνω του!

Η προσφορά του φαίνεται -μεταξύ άλλων- κι από το γεγονός ότι πλέον είναι κάτοχος του ρεκόρ των περισσότερων… κοψιμάτων στη Euroleague. Συνολικά μέτρησε 53 τάπες και στο video που ακολουθεί υπάρχουν… όλες! Βέβαια, ο Πάτρικ Γιανγκ του Ολυμπιακού είναι έτοιμος να τον ξεπεράσει, όπως θα δείτε ΕΔΩ.

Κι ο ίδιος απολαμβάνει τον ρόλο του. Μάλιστα δεν έχει πρόβλημα όταν ο Ζοτς βάζει τις φωνές. Πρόσφατα έκανε ένα post στο instagram με το… μελιτζανί Ομπράντοβιτς κι ανέφερε πως το λατρεύει αυτό!

Coach Obradovic 24/7 Gotta love it FENERBAHCE

A photo posted by Ekpe Udoh (@ekpeudoh) on

ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ TRADE
Πώς έφτασε ο Γιούντο στα… χέρια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς; Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1987 στο Edmond της Oklahoma και τα πρώτα του μπασκετικά βήματα τα έκανε στο τοπικό High School, το Edmond Santa Fe. Την κολεγιακή του καριέρα την πέρασε στο Michigan και το Baylor κι έκανε τη διαφορά κάτω από τα καλάθια, παρουσιάζοντας ιδιαίτερη έφεση στα κοψίματα!

Το επόμενο βήμα ήταν το NBA και στο draft του 2010 οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς τον επέλεξαν στη θέση Νο.6! Βρέθηκε πολύ ψηλά, ωστόσο η πορεία του στον «μαγικό κόσμο» δεν ήταν η αναμενόμενη. Ένας τραυματισμός στον καρπό τον κράτησε στα πιτς τους πρώτους μήνες της επαγγελματικής του καριέρας και το ντεμπούτο του άργησε να γίνει. Πέρασε για πρώτη φορά στο παρκέ στις 11 Δεκεμβρίου του 2010, όταν έπαιξε για τρία λεπτά κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ και μέτρησε 2 πόντους. Συνολικά στην πρώτη του σεζόν πήρε μέρος σε 58 ματς (18 ως βασικός) με μέσο όρο 4.1 πόντους και 3.1 ριμπάουντ.

Η δεύτερη χρονιά του ήταν χρονιά lockout στο NBA. Ήταν η περίοδος που πολλοί NBAers βρέθηκαν στην Ευρώπη κι ο Γιούντο αποφάσισε να παίξει μπάσκετ στο Ισραήλ. συμφώνησε με τη Bnei Herziliya, ωστόσο δεν αγωνίστηκε για παραπάνω από ένα ματς. Βέβαια σε αυτό έκανε… θραύση, καθώς μέτρησε 22 πόντους, 16 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 4 τάπες!

Επέστρεψε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού όταν ολοκληρώθηκε το lockout κι έγινε μέρος ενός ιστορικού trade! Οι Ουόριορς παραχώρησαν τον Μόντα Έλις, τον Γιούντο και τον Κουάμε Μπράουν στους Μιλγουόκι Μπακς, απέκτησαν τον Άντριου Μπόγκουτ και τον Στέφεν Τζάκσον κι αυτή ήταν η στιγμή που άλλαξαν τα πάντα, αφού από εκείνο το σημείο κι έπειτα η παρέα του Στεφ Κάρι ακολούθησε ανοδική πορεία, φτάνοντας μέχρι την κορυφή του κόσμου! (διαβάστε περισσότερα για το συγκεκριμένο trade ΕΔΩ).

Αυτά όσον αφορά στην πρώτην ομάδα του. Διότι ο Γιούντο ήταν πλέον κομμάτι των Μιλγουόκι Μπακς και τη σεζόν 2013-14 βρέθηκε στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Όταν ολοκληρώθηκε η πορεία του στους Μπακς, ο νυν σέντερ της Φενέρμπαχτσε ήρθε σε συμφωνία με τους Λος Άντζελες Κλίπερς. Αυτή ήταν κι η τελευταία του ομάδα στο ΝΒΑ…

ΑΠΟ ΡΟΛΙΣΤΑΣ… ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ
Στο ΝΒΑ πήρε μέρος σε 270 ματς regular season και 4 playoffs. Από αυτά, στα 52 ήταν βασικός, με την πιο… γεμάτη του χρονιά να είναι η σεζόν 2012-13, όταν μέτρησε 76 συμμετοχές με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς. Οι αριθμοί του «λένε» 4 πόντοι & 3.2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, επομένως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι στο ΝΒΑ δεν ήταν κάτι περισσότερο από… ένας ρολίστας.

Στην Ευρώπη, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Εκπέ Γιούντο αποκτήθηκε με την προοπτική να κάνει τη διαφορά μέσα στο ζωγραφιστό και με την έως τώρα παρουσία του θεωρούμε δεδομένο πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του!

Όσο για τους φίλους της τουρκικής ομάδας; Ήδη έχουν κάνει σύνθημα το όνομα του:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.