Ντάριους Άνταμς: Αυτός είναι ο «εκτελεστής» του Παναθηναϊκού!

Φάνης Παναγιώτου
Ντάριους Άνταμς: Αυτός είναι ο «εκτελεστής» του Παναθηναϊκού!
Βρέθηκε από το κολέγιο στη Βενεζουέλα κι από εκεί στην Ευρώπη. Κόντρα στον Παναθηναϊκό πραγματοποιεί φοβερές εμφανίσεις και φτιάχνει ακόμα περισσότερο το όνομα του. Αυτός είναι ο Ντάριους Άνταμς και το gazzetta.gr γράφει για την πορεία του μέχρι τη χώρα των Βάσκων!

Με την απουσία του Φαμπιάν Κοζέρ να θεωρείται δεδομένη τουλάχιστον για το Game 1 της σειράς με τον Παναθηναϊκό, ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς πόνταρε πολλά στους Ντάριους Άνταμς και Μάικ Τζέιμς. Ο πρώτος έχει ανταποκριθεί ιδανικά. Ίσως καλύτερα απ’ ότι θα περίμενε κι ο ίδιος ο προπονητής του. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει «εκτελέσει» δύο φορές τον Παναθηναϊκό, καθώς στο Game 1 μέτρησε 20 πόντους και στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς πέτυχε 24, βάζοντας μάλιστα ορισμένα κομβικά σουτ!

Η Λαμποράλ προηγείται 2-0 στη σειρά, αλλά στο ΟΑΚΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στο 1.36 η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λαμποράλ την Τρίτη.

Ο Άνταμς έχει εξελιχθεί σε δήμιο του «Τριφυλλιού», ωστόσο ίσως να μην έπρεπε να μας κάνει εντύπωση η επίδοση του, καθώς πρόκειται για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο σκόρερ. Ρωτήστε και τη Λιμόζ, την οποία στη regular season «φιλοδώρησε» με 23 πόντους οδηγώντας τη Λαμποράλ Κούτσα στην εντυπωσιακή νίκη με 92-56.

Συνολικά ο Ντάριους Άνταμς μετράει φέτος 12.1 πόντους κατά μέσο όρο και το διασκεδάζει στη χώρα των Βάσκων. Το είχε δηλώσει εξάλλου: «Το να παίζω μπάσκετ είναι κάτι που λατρεύω… Το μπάσκετ είναι απίστευτο παιχνίδι. Νιώθω ευλογημένος που είναι στο άθλημα...». Παράλληλα είχε πει ότι δεν τον ενοχλεί να είναι ηγέτης: «Το να είμαι ηγέτης είναι κάτι που θέλω». Κι η αλήθεια είναι πως στη σειρά με τον Παναθηναϊκό έχει πάρει στις πλάτες του τη Λαμποράλ Κούτσα!

Πώς, όμως, έφτασε μέχρι την Ισπανία ο Ντάριους Άνταμς, ο οποίος κατά καιρούς έχει προταθεί τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στον Ολυμπιακό, αλλά έχει απορριφθεί;

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ
Γεννήθηκε σαν σήμερα (17/04) το 1989 στο Decatur του Illinois. Ξεκίνησε από χαμηλά. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, ίσως είναι εκείνος που έχει φτάσει πιο μακριά από τον καθένα από τη συγκεκριμένη πόλη. Ξεκίνησε από μία μικρή πόλη, ωστόσο είχε πάντα μεγάλα όνειρα. Κι εκείνη που τον βοήθησε να τα εκπληρώσει είναι η μητέρα του. Στην οποία χρωστάει τα πάντα, όπως είχε πει.

«Δεν ξέρω που θα ήμουν αν δεν ήταν η μητέρα μου. Με πήγαινε στις προπονήσεις, ερχόταν στα παιχνίδια μου κι ήθελε πάντα να είναι σίγουρη πως έχω ωραία παπούτσια. Με μεγάλωσε όπως έπρεπε και της είμαι ευγνώμων. Είναι άτομο που χρωστάω τα πάντα....», είχε πει.

ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΝΒΑ, ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Φοίτησε στο MacArthur κι από το High School βρέθηκε στο Lincoln College. Εν συνεχεία άλλαξε κολέγιο και με το Univeristy of Indianapolis πραγματοποίησε πολύ θετικές εμφανίσεις Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2009/10 είχε 19.4 πόντους κατά μέσο όρο και την επόμενη χρονιά ανέβηκε στους 23.2. Ήθελε να φτάσει στο ΝΒΑ, ωστόσο καμία ομάδα δεν τον επέλεξε στο draft του 2012.

Έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει αλλού την τύχη του κι η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε στην Guaiqueríes de Margarita της Βενεζουέλας. Εν συνεχεία μετακόμισε στη Δομινικανή Δημοκρατία για λογαριασμό της Los Prados κι έκανε τη διαφορά. Μάλιστα, στις 9 Ιουνίου του 2012 μέτρησε 19 πόντους, 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ! Έφτασε σε triple double κι η ομάδα που τον απέκτησε στη συνέχεια ήταν η Reales de La Vega επίσης από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ, Η ΙΘΑΚΗ ΤΟΥ
Στην Ευρώπη τον είδαμε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2013. Στις 12 του πρώτου μήνα του έτους συμφώνησε με την Kryvbasbasket και στην Ουκρανία μέτρησε 19.3 πόντους ανά αγώνα. Δεν ολοκλήρωσε εκεί τη χρονιά, αφού τον Απρίλιο μετακόμισε στη Γαλλία για να φορέσει τη φανέλα της Ορλεάν.

Η επόμενη αγωνιστική περίοδος τον βρήκε στη Γερμανία, εκεί όπου έκανε το… ξεπέταγμα του. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2013-14 φόρεσε τη φανέλα της Μπρέμερχαβεν και μέτρησε 18 πόντους κατά μέσο όρο. Ο Ντάριους Άνταμς σκόραρε με φοβερό ρυθμό κι αναδείχθηκε κορυφαίος “Επιθετικός παίκτης” της χρονιάς στη BBL! Γνώρισε την πρώτη διάκριση της καριέρας του κι η ομάδα που τον έκανε δικό της ενόψει της επόμενης χρονιάς ήταν η Νανσί. Κι ο Αμερικανός γκαρντ συνέχεια να εντυπωσιάζει, ειδικά στην επίθεση, με τους αριθμούς του να… λένε 17.2 πόντοι κατά μέσο όρο σε 10 συμμετοχές στο Eurocup.

Η Λαμποράλ Κούτσα δεν έχασε την ευκαιρία να τον αποκτήσει κι ο Άνταμς μετακόμισε στη χώρα των Βάσκων, εκεί όπου βρήκε τη μπασκετική του Ιθάκη. Στις 14 αναμετρήσεις που πήρε μέρος στην περσινή Euroleague είχε 12.2 πόντους κατά μέσο όρο με ποσοστό στα τρίποντα 41.7% κι αναμενόμενα οι Βάσκοι ανανέωσαν τη συνεργασία τους μαζί του. Ο Άνταμς συνέχισε για δεύτερη σεζόν στην ίδια ομάδα για πρώτη φορά στην επαγγελματική του καριέρα κι αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο έχει προσαρμοστεί στη Βιτόρια.

Και φρόντισε να το κάνει πιο ξεκάθαρο όταν δήλωσε πως το μυστικό της ομάδας είναι χημεία. Έτσι είναι. Ο Άνταμς κι οι συμπαίκτες του έχουν εντυπωσιάσει τους πάντες φέτος κι ο ίδιος στη σειρά με τον Παναθηναϊκό πραγματοποιεί εμφανίσεις που ίσως κανένας να μην περίμενε. Εξάλλου πάντα ήταν το… αουτσάιντερ. Έτσι ξεκίνησε. Λίγοι τον πίστεψαν αλλά εκείνος δούλεψε, αφοσιώθηκε σε αυτό που έκανε και πλέον απέχει μία νίκη από το Final 4 της Euroleague!