Ο Λίτσας «μας λέει» ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει…

Ο Λίτσας «μας λέει» ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει…

bet365

Μέρες που ‘ναι, με τόση κουβέντα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το gazzetta.gr θυμίζει τις… ομορφιές του Νίκου Λίτσα, ακριβώς πριν από 36 χρόνια, σαν σήμερα στην Τούμπα.

Το συμπέρασμα, της σημερινής ιστορίας από τα παλιά, είναι ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και τότε και τώρα υπήρχε έντονη αμφισβήτηση. Παρασκήνιο. Διαιτησία. Επεισόδια. Συλλήψεις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει 36 χρόνια μετά στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα ίδια συμβαίνουν και τώρα. Κρίμα...

Πάμε στην ιστορία μας.

Ο διαιτητής από τον Πειραιά, είναι για τους ΠΑΟΚτσήδες ο χειρότερος που πέρασε ποτέ από την Τούμπα! Το όνομά του σημείο αναφοράς για τους 45αρηδες και 50ρηδες φίλους του «Δικεφάλου», που έζησαν ζωντανά την παράσταση του Λίτσα στο ντέρμπι, ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, στις 9 Μαρτίου 1980.

Για πρώτη φορά ένας αγώνας τελείωσε στο 84ο λεπτό με τις ιαχές του κόσμου «έξω, έξω, έξω» να ακούγονται μέχρι τον Βαρδάρι, την στιγμή που ο Κώστας Ορφανός ετοιμαζόταν να εκτελέσει το πέναλτι.

Η συνέχεια ακόμη πιο επεισοδιακή, με «κατάληψη» των αποδυτηρίων οδομαχίες, ξύλο και επεισόδια που κράτησαν για αρκετές ώρες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Από τη Γρηγορίου Λαμπράκη μέχρι την 25η Μαρτίου. Μια απόσταση κοντά στα 3 χιλιόμετρα. Ήταν δε η πρώτη φορά που καταγράφηκε χρήση δακρυγόνων σε γήπεδο από την αστυνομία. Ο… απολογισμός στο τέλος της ημέρας: 23 αστυνομικοί τραυματίες, 20 φίλαθλοι τραυματίες και 7 συλλήψεις.

Το ξέσπασμα εντός του γηπέδου

Στις 9 Μαρτίου 1980, ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στην Τούμπα τον Παναθηναϊκό, αλλά την παράσταση κλέβει ο διαιτητής του ντέρμπι. Τι έκανε; Μόλις στο 4΄ ο Κωστίκος σκοράρει έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά του Αποστολίδη, ο επόπτης φεύγει τρέχοντας για τη σέντρα, αλλά ο Λίτσας ακυρώνει το γκολ, υποδεικνύοντας ότι η μπάλα είχε περάσει άουτ μετά την εκτέλεση του κόρνερ.

Στο 11’ ο Ρότσα, που όλο το γήπεδο τον ήξερε και τον φώναζε "Μπουμπλής", ανοίγει το σκορ, ο ΠΑΟΚ πιέζει για την ισοφάριση και τα καταφέρνει με τον Κωστίκο. Αλλά ο Λίτσας το ακυρώνει κι αυτό, υποδεικνύοντας φάουλ του Κόβη επί του Κωστίκου στην αρχή της προσπάθειάς του! Υπήρχε, όμως, και συνέχεια. Στο 57’ αρνήθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Αναστασιάδη από τον Τερζανίδη και αμέσως μετά απέβαλε με κόκκινη τον Πέλλιο για διαμαρτυρία. Ο Λίτσας έγραψε στο φύλλο αγώνα, ότι δέχθηκε επίθεση από τον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, που τιμωρήθηκε με 10 αγωνιστικές.

Στο 83’ ο Τερζανίδης διπλασίασε τα γκολ για τους φιλοξενούμενους και η Τούμπα είναι έτοιμη να εκραγεί. Προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Λίτσας δίνει πέναλτι στον ΠΑΟΚ, αλλά ο Ορφανός κάνει πράξη την επιθυμία της εξέδρας και αστοχεί επιδεικτικά.

Μηνύσεις και αθώωση Λίτσα!

Το τι επακολούθησε της λήξης εκείνου του αγώνα στο 84’ από τον Λίτσα, είναι δύσκολο να περιγραφεί. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται έξω από τα αποδυτήρια περιμένοντας την αποχώρηση του διαιτητή. Ο Νίκος Βεζυρτζής υποβάλλει μήνυση εναντίον του διαιτητή για άσεμνη χειρονομία προς την εξέδρα, αλλά μια μέρα πριν τη δίκη ο Λίτσας μπαίνει για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Πειραιά.

Πάντως, η Επιτροπή Διαιτησίας (τότε ΠΕΔΕΠ) αθώωσε τον διαιτητή Λίτσα! Με παρέμβαση της ΕΠΑΕ τιμωρήθηκε με έξι μήνες αποκλεισμό, αλλά ουσιαστικά μετά από εκείνο το ντέρμπι στην Τούμπα, ο Λίτσας εξαφανίστηκε από τον χάρτη της διαιτησίας...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα