Είναι ο Κάρι ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ; (poll)

Είναι ο Κάρι ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ; (poll)

bet365

Με αφορμή την μαγική εμφάνιση του Στεφ Κάρι και τα 12 τρίποντά του κόντρα στους Θάντερ, το gazzetta εξηγεί γιατί ο Στεφ Κάρι είναι ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ.

Πολλοί μπορεί να το θεωρήσουν υπερβολή να χριστεί κιόλας ο Κάρι, κορυφαίος σουτέρ στην ιστορία του μπάσκετ, πόσο μάλλον όταν διαβάσει και τα 9+1 ονόματα με τα οποία τον συγκρίνουμε, ωστόσο τα όσα κάνει ο σταρ των Ουόριορς στο παρκέ φέτος (και όχι μόνο) είναι αρκετά για να οδηγηθούμε σε αυτό το συμπέρασμα τόσο νωρίς στην καριέρα του.

Ξεκινάμε λοιπόν:

10+1: Ντιρκ Νοβίτσκι - Ντάλας Μάβερικς

Στατιστικά καριέρας: 22 πόντους ανά αγώνα, 47,4 % εντός πεδιάς, 38,3% (1664/4348) τρίποντα

Διακρίσεις: MVP κανονικής περιόδου 2006, MVP των τελικών και πρωταθλητής ΝΒΑ 2011

Είναι τεράστιος σουτέρ γιατί: Έχει σκοράρει περισσότερους πόντους απ' όλους στη λίστα, είναι ψηλότερος απ΄ όλους στη λίστα και το κάνει για περισσότερο χρόνια απ' όλους στη λίστα.

Είναι καλύτερος σουτέρ ο Κάρι γιατί: Ο Ντιρκ έχει ως απόλυτο φονικό όπλο το fadeaway, τη μοναδική ασταμάτητη κίνηση στο ΝΒΑ, μετά το sky hook το Καρίμ. Το τρίποντό του είναι καλό, αλλά όχι τόσο... οργιαστικό όσο του Κάρι

10: Ντράζεν Πέτροβιτς - Νιου Τζέρσεϊ Νετς

Στατιστικά καριέρας: 19,5 πόντους ανά αγώνα, 54,9% εντός πεδιάς, 43,8% (255/583) τρίποντα

Διακρίσεις: -

Είναι τεράστιος σουτέρ γιατί: Πρώτον γιατί το έχει δηλώσει ο Ρέτζι Μίλερ, λέγοντας ότι «Ο Ντράζεν Πέτροβιτς είναι ο καλύτερος σουτέρ που έχω δει». Γιατί έδειξε με το καλημέρα ότι ανήκει στην ελίτ του ΝΒΑ και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως θα μπορούσε να κάνει καριέρα αντίστοιχη με αυτή του Ντιρκ Νοβίτσκι.

Ο Κάρι είναι καλύτερος γιατί: Διότι ο άτυχος Ντράζεν Πέτροβιτς πρόλαβε να παίξει στο ΝΒΑ μόλις για τρεις σεζόν πριν βρει τραγικό θάνατο, οπότε δε μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιο θα ήταν το ταβάνι του.

9: Στιβ Κερ - Σικάγο Μπουλς, Σαν Αντόνιο Σπερς

Στατιστικά καριέρας: 6 πόντους ανά αγώνα, 47,9% εντός πεδιάς, 45,4%(726/1599) στα τρίποντα

Διακρίσεις: 5x πρωταθλητής ΝΒΑ (1996-99, 2003)

Είναι τεράστιος σουτέρ γιατί: Καμιά φορά τα στατιστικά μπορούν να πουν όλη την αλήθεια και στην περίπτωση του Στιβ Κερ λένε πως ήταν ο πιο ευστοχος παίκτης σε σουτ τριών πόντων στην ιστορία του ΝΒΑ. Στην μεγάλη καριέρα του ο Κερ επιχειρούσε κατά μέσο όρο σε κάθε αναμέτρηση 1,8 τρίποντα και ευστοχούσε στα 0,8.

Είναι καλύτερος σουτέρ ο Κάρι γιατί: Ο Κερ δεν ήταν ποτέ πρωταγωνιστής σε καμιά από τις ομάδες που αγωνίστηκε και σε αντίθεση με τον προπονητή του ο Κάρι δε βασίζει όλο το παιχνίδι του στα τρίποντα. Συν τοις άλλοις, ο «Σεφ» σκοράρει με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα πίσω από τη γραμμή του τριπόντου από ότι ο τίμιος Κερ.

8: Μιτς Ρίτσμοντ - Ουόριορς, Κινγκς, Ουίζαρντς, Λέικερς

Στατιστικά καριέρας: 21 πόντους ανά αγώνα, 45,5 % εντός πεδιάς, 38,8% (1326/3417) στα τρίποντα

Διακρίσεις: Πρωταθλητής ΝΒΑ (2002), 6x Αll Star

Είναι τεράστιος σουτέρ γιατί: Ένας από τους καλύτερους catch and shoot σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, ο οποίος όμως μπορούσε να σε «σκοτώσει» και από μέση απόσταση. Ο Μάικλ Τζόρνταν έχει δηλώσει άλλωστε πως ο Ρίτσμοντ είναι από τους παίκτες που τον δυσκόλευαν περισσότερο στο να τον μαρκάρει.

Είναι καλύτερος σουτέρ ο Κάρι: Εκτός από τους αριθμούς του Κάρι, οι οποίοι είναι σαφώς καλύτεροι, ο γκαρντ των Ουόριορς καταφέρνει να οδηγεί την ομάδα του από επιτυχία σε επιτυχία, σε αντίθεση με τον Ρίτσμοντ που κατέκτησε ένα πρωτάθλημα με τους Λέικερς στη δύση της καριέρας του και με μικρή συμμετοχή.

7: Πέτζα Στογιάκοβιτς - Κιγνκς, Πέισερς, Χόρνετς, Ράπτορς, Μάβερικς

Στατιστικά καριέρας: 17 πόντοι ανά αγώνα, 45% εντός πεδιάς, 40,1%(1760/4392) στα τρίποντα

Διακρίσεις: Πρωταθλητής ΝΒΑ (2011) 3x ΝΒΑ All Star (2002-2004)

Είναι τεράστιος σουτέρ γιατί: Γιατί ολόκληρη η καριέρα του βασίστηκε στην ικανότητά του να σουτάρει. Δεν είχε ούτε καλή διείσδυση και τα σωματικά του προσόντα δε του επέτρεπαν να σκοράρει εύκολα με επαφή. Επιχειρούσε τουλάχιστον 5,5 τρίποντα κατά μέσο όρο στην καριέρα του, ενώ ήταν και άνθρωπος-κλειδί στην κατάκτηση του τίτλου με τους Ντάλας Μάβερικς το 2011.

Είναι καλύτερος σουτέρ ο Κάρι γιατί: Όπως και με τον Ρίτσμοντ, έτσι και με τον Στογιάκοβιτς, ο Κάρι δεν κατατάσσεται στην κατηγορία σουτέρ μόνο. Ο Κάρι είναι ένας ολοκληρωμένος σκόρερ, ο οποίος έχει τελειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό το σουτ του, που μπορεί να σκοράρει από οποιοδήποτε σημείο του παρκέ, ενώ παράλληλα είναι και ο νούμερο 1 παίκτης της ομάδας του.

6: Κάιλ Κόρβερ - Σίξερς, Τζαζ, Μπουλς, Χοκς

Στατιστικά καριέρας: 10 πόντοι ανά αγώνα, 44,1% εντός πεδιάς, 42,9%(1839/4286) στα τρίποντα

Διακρίσεις: NBA All Star (2015)

Είναι τεράστιος σουτέρ γιατί: Ένας παίκτης που πετυχαίνει τουλάχιστον ένα τρίποντο για 127 σερί ματς είναι αναμφίβολα τεράστιος σουτέρ. Ο Κόρβερ αποτελεί την επιτομή του spot-shooter, ο οποίος όταν βρεθεί σε καλή μέρα και τον βοηθήσουν και οι συμπαίκτες του μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Είναι καλύτερος σουτέρ ο Κάρι γιατί: Διότι ο Στεφ Κάρι μπορέι και δημιουργεί μόνος του τα σουτ που παίρνει. Τα περισσότερα τρίποντά του φέτος μπαίνουν υπό κακές προϋποθέσεις. Σπάνια βρίσκεται μόνος του πίσω από το τρίποντο και αυτό διότι όλες οι άμυνες είναι προσαρμοσμένες (όσο μπορούν) πάνω του.

5: Κλέι Τόμπσον - Ουόριορς

Στατιστικά καριέρας: 18,1 πόντοι ανά αγώνα, 44,8% εντός πεδιάς, 41,7%(963/2307) τρίποντα

Διακρίσεις: Πρωταθλητής ΝΒΑ (2015)

Είναι τεράστιος σουτέρ γιατί: Ο Κλέι Τόμπσον καταφέρνει να στέκεται επάξια στο πλευρό του συμπαίκτη του και πρωταγωνιστή της ομάδας, Στεφ Κάρι. Και το πετυχαίνει κυρίως χάρη στο περιφερειακό του σουτ. Αν δεν υπήρχε ο Κάρι, ο Τόμπσον θα ήταν αναμφίβολα ο καλύτερος εν ενεργεία σουτέρ του ΝΒΑ.

Είναι καλύτερος ο Κάρι γιατί: Είναι αυτός που θα πάρει τα κρίσιμα σουτ. Είναι πιο clutch δηλαδή. Εκτός αυτού, ο τρόπος που αγωνίζεται ο Κάρι είναι ξεχωριστός, μοναδικός, όμοιος με κανενός άλλου παίκτη ούτε στο παρελθόν ούτε στο παρόν.

4. Λάρι Μπερντ - Σέλτικς

Στατιστικά καριέρας: 24,3 πόντους ανά αγώνα, 49,6% εντός πεδιάς, 37,6%(649/1727) στα τρίποντα

Διακρίσεις: 3x πρωταθλητής ΝΒΑ (1981, 1984, 1986), 2x MVP τελικών, 3x ΜVP κανονικής περιόδου (1984-1986)

Είναι τεράστιος σουτέρ γιατί: Έβαζε πάντα τα σουτ που έκριναν τίτλους, το έκανε με εκνευριστική συνέπεια και κυρίως σε μια εποχή που οι άμυνες είχαν πολύ ξύλο και πολύ λιγότερους χώρους.

Είναι καλύτερος σουτέρ ο Κάρι γιατί: Ο Μπερντ είναι ένας από τους 4-5 καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ, αλλά ο Κάρι έχει βάλει σε 6 (και την φετινή) σεζόν όσα τρίποντα έβαλε σε όλη την καριέρα του ο μέγας Λάρι.

3: Ρέτζι Μίλερ - Πέισερς

Στατιστικά καριέρας: 18,2 πόντοι ανά αγώνα, 47,1% εντός πεδιάς, 39,5%(2560/6486) τρίποντα.

Διακρίσεις: 5x All Star

Είναι τεράστιος σουτέρ γιατί: Γιατί δεν γίνεται να έχεις πετύχει 2560 τρίποντα συνολικά στην καριέρα σου και να μην είσαι τεράστιος σουτέρ. Δε δίσταζε ποτέ να πάρει πάνω του τα μεγάλα σουτ, ενώ κανείς δε μπορεί να ξεχάσει τους 8 πόντους που έβαλε σε 9 δευτερόλεπτα κόντρα στους Νικς.

Είναι καλύτερος σουτέρ ο Κάρι γιατί: Διότι με μεγάλο όπλο του το σουτ κατάφερε κάτι που ο τεράστιος Μίλερ δεν κατάφερε ποτέ. Να κατακτήσει πρωτάθλημα μετά από μόλις 6 σεζόν στο ΝΒΑ.

2: Ρέι Άλεν - Μπακς, Σέλτικς, Χιτ

Στατιστικά καριέρας: 18,9 πόντους ανά αγώνα, 45,2% εντός πεδιάς, 40%(2973/7429) τρίποντα

Διακρίσεις: 2x πρωταθλητής ΝΒΑ (2008,2013)

Είναι τεράστιος σουτέρ γιατί: Έχει τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στην ιστορία του ΝΒΑ. Έχει την καλύτερη μηχανική στο σουτ του από κάθε άλλον παίκτη που έχει πατήσει στο παρκέ, ενώ είναι και από τους πλέον clutch παίκτες-σουτέρ στην ιστορία, με αποκορύφωμα το μεγάλο του τρίποντο στους τελικούς κόντρα στους Σπερς.

Είναι καλύτερος σουτέρ ο Κάρι γιατί: Διότι έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ του και αν συνεχίσει έτσι είναι δεδομένο πως στο τέλος της καριέρας του θα έχει πετύχει πολλά περισσότερα τρίποντα από τον 2 φορές πρωταθλητή.

1. Στεφ Κάρι - Ουόριορς

Στατιστικά καριέρας: 30,7 πόντους ανά αγώνα, 47,7% εντός πεδιάς, 44,6%(1479/3319) τρίποντα

Διακρίσεις: Πρωταθλητής ΝΒΑ (2015), MVP κανονικής περιόδου (2015)

Είναι ο καλύτερος σουτέρ γιατί: Γιατί πλέον το ξέρει! Παίζει σαν να είναι ο καλύτερος σουτέρ που γνώρισε ποτέ το παγκόσμιο μπάσκετ και η αυτοπεποίθεσή του είναι τεράστια.
Ο Στεφ Κάρι καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάνει πράγματα που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν και αν συνεχίσει έτσι και δεν έχει προβλήματα τραυματισμών, θα γράψει το όνομά του στο πάνθεον, όχι τον κορυφαίων σουτέρ, αλλά των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Κάρι είναι όντως ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ, αλλά σε αυτήν τη λίστα τόσο ο Νοβίτσκι και πόσο μάλλον ο Μπερντ για την ώρα είναι -σαφώς- μεγαλύτεροι παίκτες. Θα τους φτάσει ο Στεφ; Εδώ θα είμαστε να τον χαζεύουμε!

 

NBA Τελευταία Νέα