Χακίμ Ουόρικ: Ο... διάδοχος του Καρμέλο! (vids)

Χακίμ Ουόρικ: Ο... διάδοχος του Καρμέλο! (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Χακίμ Ουόρικ: Ο... διάδοχος του Καρμέλο! (vids)
Ο Ολυμπιακός βρήκε τον ψηλό που έψαχνε στο πρόσωπο του Χακίμ Ουόρικ και το gazzetta.gr παρουσιάζει μέσα από... πέντε σταθμούς την καριέρα του άλλοτε NBAer!

Στον Πειραιά αποφάσισαν η ομάδα εν τέλει να ενισχυθεί με ψηλό για το τελευταίο και πιο καθοριστικό κομμάτι της σεζόν που διανύουμε. Ο Ολυμπιακός έδωσε... μάχη με τον χρόνο και τελικά ο παίκτης που αποκτήθηκε είναι ο Κρις Ουόρικ.

Ο Αμερικανός PF/C γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου του 1982, έχει ύψος 2.06 μέτρα κι αφού έχει περάσει από το ΝΒΑ, την Αυστραλία, την Κίνα αλλά και την Ευρώπη, ετοιμάζεται να γίνει κάτοικος Ελλάδας, με στόχο να βοηθήσει τον Ολυμπιακό να πετύχει τους στόχους του.

Ο Ουόρικ δεν είναι άγνωστος στο ευρύ μπασκετικό κοινό κι αυτό διότι επί σειρά ετών είχε ρόλο στο ΝΒΑ. Δεν έγινε ποτέ σταρ, ωστόσο η καριέρα του έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και το gazzetta.gr σας τα παρουσιάζει, προκειμένου να πάρετε μία... πρώτη γεύση από τον νέο ψηλό των «ερυθρόλευκων».

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΜΕΛΟ
Η μπασκετική πορεία του Ουόρικ ξεκίνησε στο Friends' Central School, όπου πραγματοποίησε πολύ θετικές εμφανίσεις. Στη senior χρονιά του στο High School μέτρησε 15.6 πόντους, 13 ριμπάουντ και 4.8 τάπες κατά μέσο όρο, ωστόσο δεν κατάφερε να... προσελκύσει κάποιο από τα καλά της περιοχής. Ο Ουόρικ κατέληξε στο Syracuse, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως ούτε εκεί ήταν από τις... πρώτες επιλογές κι αποκτήθηκε επειδή ο Julius Hodge αποφάσισε να πάει τελικά στο North Carolina State.

Με το Syracuse ο νέος ψηλός του Ολυμπιακού έγραψε ιστορία. Το 2003 αναδείχθηκε πρωταθλητής στο πλευρό του Καρμέλο Άντονι και μάλιστα η παρουσία του ήταν καθοριστική. Στις κρίσιμες αναμετρήσεις με το Auburn και το Oklahoma είχε κατά μέσο όρο 14 πόντους και 6.5 «σκουπίδια», ωστόσο εκείνο για το οποίο άπαντες τον θυμούνται είναι η καθοριστική τάπα στον τελικό με το Kansas! Το Syracuse ήταν μπροστά με 81-78 κι ο Ουόρικ είχε την ευκαιρία να... καθαρίσει το ματς. Μέτρησε, όμως, 0/2 βολές κι η ομάδα του έπρεπε να βγάλει την άμυνα. Και το έκανε. Ο Μάικλ Λι του Kansas επιχείρησε το τρίποντο της ισοφάρισης, ωστόσο ο Ουόρικ ήταν εκεί για να τον κόψει με τα... μακριά του χέρια και να οδηγήσει το Syracuse στο πρώτο του πρωτάθλημα!

Όταν αποχώρησε ο Καρμέλο Άντονι, προκειμένου να πάει στο ΝΒΑ, ο Ουόρικ ήταν εκείνος που τον... διαδέχθηκε στο σκοράρισμα. Συγκεκριμένα, στη Junior χρονιά του είχε 19.8 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ στην τελευταία του σεζόν στο κολέγιο σημείωνε 21.5 ανά αγώνα. Συνολικά, ο Ουόρικ ολοκλήρωσε την κολεγιακή του καριέρα με μέσο όρο 15.4 πόντους, 7.6 ριμπάουντ και ποσοστό ευστοχίας 53.6%...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ
Ήταν δεδομένο πως στη ζωή του Ουόρικ θα μπει το ΝΒΑ κι έτσι έγινε. Στο NBA draft 2005 οι Μέμφις Γκρίζλις τον επέλεξαν στη θέση 19, αν κι υπήρχαν υψηλότερες προσδοκίες. Το επιτόπιο άλμα του Ουόρικ είχε εντυπωσιάσει τους ειδικούς, ωστόσο υπήρχαν ενδοιασμοί για το γεγονός ότι από τη μία δεν μπορεί να μαρκάρει αντιπάλους στο post, καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατός, ενώ από την άλλη δεν είχε καλό χειρισμό της μπάλας για να παίξει ως small forward.

Παρόλα αυτά οι Μέμφις Γκρίζλις τον εμπιστεύτηκαν και στη rookie σεζόν του αποτελούσε μία λύση πίσω από τον Πάου Γκασόλ. Παράλληλα, πήρε μέρος στον διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Weekend (σ.σ. τερμάτισε τρίτος πίσω από τους Νέιτ Ρόμπινσον & Αντρέ Ιγκουοντάλα), ενώ πήρε γεύση κι από τα playoffs.

Στους Γκρίζλις ο Ουόρικ είχε -μεταξύ άλλων- ως συμπαίκτη τον Ιάκωβο Τσακαλίδη, ενώ γενικά στο Μέμφις έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, όσον αφορά το ΝΒΑ. Μάλιστα, εκμεταλλεύτηκε τον τραυματισμό του Πάου Γκασόλ (σ.σ. είχε σπάσει το πόδι του), ενώ στις 9 Δεκεμβρίου του 2006 κόντρα στους Μιλγουόκι Μπακς πραγματοποίησε την πιο παραγωγική εμφάνιση της πορείας του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, πετυχαίνοντας 31 πόντους και κατεβάζοντας παράλληλα 13 ριμπάουντ.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΣΤΟ NBA
Όπως θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, ο Ουόρικ είχε τις καλύτερες του σεζόν στο ΝΒΑ ως παίκτης των Μέμφις Γκρίζλις (σ.σ. όπως είπαμε εκμεταλλεύτηκε -μεταξύ άλλων- τον τραυματισμό του Γκασόλ), ενώ πολύ καλός ήταν και με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς. Ακολούθησαν οι Σικάγο Μπουλς κι εν συνεχεία οι Σανς, εκεί όπου είχε τις τελευταίες του «γεμάτες» χρονιές από... πλευράς συμμετοχών. Ο Ουόρικ έχει παίξει ακόμα στη Νέα Ορλέανη και τη Σάρλοτ. Δείτε αναλυτικά:

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ
Από το 2013 κι έπειτα ο Χακίμ Ουόρικ βρίσκεται... μακριά από το ΝΒΑ. Τη σεζόν 2014-2015 έπαιξε αρχικά στην Κίνα με τους Liaoning Flying Leopards κι οι αριθμοί του ήταν άκρως εντυπωσιακοί, καθώς ο νέος ψηλός του Ολυμπιακού σημείωνε 22.7 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ κατέβαζε 9.2 «σκουπίδια» ανά παιχνίδι. Εν συνεχεία ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα της Κόνιασπορ και σε 15 συμμετοχές στην Τουρκία μέτρησε 18.3 πόντους - 7.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Φέτος πήρε την απόφαση να μετακομίσει στην Αυστραλία. Γνώρισε το μπάσκετ και σε αυτή την Ήπειρο. Με τη Melbourne United πήρε μέρος σε 21 αναμετρήσεις (21.6 λεπτά) με μέσο όρο 13 πόντους και 5.7 ριμπάουντ. Επόμενο κεφάλαιο ο Ολυμπιακός...

ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΕ... ΜΟΝΟΖΥΓΟ
Όσον αφορά την... προσωπική ζωή του Ουόρικ: Αποφοίτησε το 2005 από το Syracuse έχοντας πτυχίο στις πωλήσεις λιανικής και τη διαχείριση των καταναλωτών, ενώ μία ενδιαφέρουσα ιστορία είναι πως το μπάσκετ αρχικά το έμαθε στα... monkey bars. Ένα είδος μονόζυγου (δείτε ΕΔΩ) που τα χρησιμοποιούσαν εκείνος και οι φίλοι του ως... άλλες μπασκέτες. Ο λόγος είναι πως οι μεγαλύτεροι δεν τους επέτρεπαν να μπουν στο γήπεδο κι έτσι ο Ουόρικ ξεκίνησε τα καρφώματα στα monkey bars, πριν φτάσει ακόμα και σε διαγωνισμούς καρφωμάτων του NBA μερικά χρόνια μετά!

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα