Η παρουσίαση του Έλιοτ Ουίλιαμς (vids)

Η παρουσίαση του Έλιοτ Ουίλιαμς (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Η παρουσίαση του Έλιοτ Ουίλιαμς (vids)

bet365

Ο Παναθηναϊκός ενισχύεται ακόμα περισσότερο με την προσθήκη του Έλιοτ Ουίλιαμς και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Αμερικανό G/F που θα περάσει για πρώτη φορά τον Ατλαντικό για να παίξει μπάσκετ.

Ο Χέινς ήταν απλά η αρχή. Έτσι έβγαινε από το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού και στην πράξη αποδείχθηκε του λόγου του αληθές, με τους «πράσινους» να προχωρούν σε νέα προσθήκη. Συγκεκριμένα, όλα δείχνουν πως το νέο μέλος της οικογένειας του «Τριφυλλιού» θα είναι ο Έλιοτ Ουίλιαμς, ο οποίος έρχεται για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την περιφερειακή γραμμή των έξι φορές Πρωταθλητών Ευρώπης.

Ο Ουίλιαμς γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1989 στο Tennessee του Μέμφις. Έχει ύψος 1 μέτρο και 96 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 85 κιλά. Η μπασκετική του καριέρα ξεκίνησε St. George's Independent School κι η πορεία του στο High School ήταν άκρως θετική. Για την ακρίβεια, ο Ουίλιαμς ήταν Νο.3 στους καλύτερους shooting guards της συγκεκριμένης γενιάς, ενώ γενικά ήταν στο Νο.16.

Μετά το High School, σειρά είχε το NCAA. Πήγε σε καλό κολέγιο. Συγκεκριμένα, αγωνίστηκε στο Duke του Μάικ Σιζέφσκι κι εμφανίστηκε σε 34 αγωνές στην πρώτη του σεζόν, έχοντας και 12 ματς ως βασικός. Οι αριθμοί του δεν ήταν εντυπωσιακοί, καθώς είχε 4.2 πόντους - 2.3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, ενώ σούταρε με 44.1 εντός πεδιάς και με 25% στα τρίποντα.

Στο Duke έμεινε μία χρονιά κι εν συνεχεία επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε. Αγωνίστηκε με τη φανέλα των Memphis Tigers κι ολοκλήρωσε την κολεγιακή του καριέρα με μέσο όρο 11.1 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ κατά μέσο όρο σε συνολικά 68 συμμετοχές.

NBA & ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
Επόμενο κεφάλαιο στην καριέρα του νέου -όπως όλα δείχνουν- παίκτη του Παναθηναϊκού το NBA. Ο Έλιοτ Ουίλιαμς έγινε draft στο Νο.22 της διαδικασίας του 2010 από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, ωστόσο στη συνέχεια στάθηκε φοβερά άτυχος. Αρχικά, έχασε όλη τη σεζόν 2010-11 εξαιτίας ενός τραυματισμού στο γόνατο, εν συνεχεία έχασε σημαντικό μέρος της αγωνιστικής περιόδου 2011-12 λόγω ενός προβλήματος στον ώμο, ενώ κάθισε εκτός όλη τη χρονιά 2012-13, λόγω... αχίλλειου τένοντα! Φοβερά άτυχος και συνολικά 24 εμφανίσεις σε τρία χρόνια στο ΝΒΑ, με μέσο όρο 3.7 πόντους...

Τον Σεπτέμβριο του 2013 μετακόμισε στους Καβαλίερς, ωστόσο αποχώρησε τον Οκτώβριο, πριν αγωνιστεί σε επίσημο ματς. Η επόμενη ομάδα που τον εμπιστεύτηκε ήταν οι 76ers, στους οποίους είχε και την πιο γεμάτη σεζόν του στο ΝΒΑ. Συγκεκριμένα, ο Ουίλιαμς πήρε μέρος σε 67 ματς, έχοντας κατά μέσο όρο 6 πόντους. Δεν συνέχισε, όμως, στους Σίξερς και τον Νοέμβριο του 2014 έγινε draft στο NBDL.

Η ομάδα που τον επέλεξε ήταν οι Σάντα Κρουζ Γουόριορς. Οι καλές του εμφανίσεις στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ οδηγήσαν τους Γιούτα Τζαζ στο να τον εμπιστευτούν και να υπογράψουν μαζί του δύο 10ήμερα συμβόλαια. Συνολικά πήρε μέρος σε 8 ματς, δίχως να εντυπωσιάσει με την απόδοση του κι έτσι στις 27 Ιανουαρίου του 2015 επέστρεψε στο NBDL. Μάλιστα έγινε και All Star, πριν βρει ξανά συμβόλαιο μικρής διάρκειας στο ΝΒΑ.

Εκείνοι που τον εμπιστεύτηκαν ήταν οι Σάρλοτ Χόρνετς, ωστόσο αποχώρησε μετά από 5 συμμετοχές και δύο 10ήμερα συμβόλαια. Δεν... στέριωσε ξανά στο ΝΒΑ κι έτσι επέστρεψε στους Σάντα Κρουζ Γουόριορς, τους οποίους βοήθησε τα μέγιστα να φτάσουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς αναδείχθηκε MVP των Τελικών!

ΣΕΖΟΝ 2015-16
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Ουίλιαμς επέστρεψε στους Σάρλοτ Χόρνετς. Υπέγραψε συμβόλαιο, ωστόσο δεν εμφανίστηκε σε επίσημο αγώνα, αφού αποχώρησε πριν από την έναρξη της σεζόν. Έτσι, αποφάσισε να επιστρέψει στο NBDL και συγκεκριμένα στους Σάντα Κρουζ Γουόριορς. Εκεί συνέχισε να εντυπωσιάζει και πριν από ένα μήνα (8 Ιανουαρίου) οι Μέμφις Γκρίζλις υπέγραψαν μαζί του 10ήμερο συμβόλαιο. Μόλις αυτό ολοκληρώθηκε ο Ουίλιαμς επέστρεψε στη θυγρατρική ομάδα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και μάλιστα αναδείχθηκε για δεύτερη σεζόν All Star.

Δεν θα τελειώσει, όμως, εκεί τη σεζόν, αφού ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να τον εμπιστευτεί. Ο Έλιοτ Ουίλιαμς θα παίξει για πρώτη φορά μπάσκετ μακριά από την πατρίδα του και καλείται να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο με τη φανέλα του «Τριφυλλιού».

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ
Τα παραπάνω αποτελούν ένα σύντομο flashback στην καριέρα του. Υπάρχουν, όμως, αρκετά ερωτήματα για τον νέο -όπως όλα δείχνουν- παίκτη του Παναθηναϊκού, στα οποία θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση.

1. Γιατί δεν... στέριωσε στο ΝΒΑ;
Προφανώς οι τραυματισμοί του τον πήγαν πίσω. Βρέθηκε στο Νο.22 του draft κι οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς ήταν διατεθειμένοι να του δώσουν ευκαιρίες να δείξει το ταλέντο του. Οι συνεχόμενες ατυχίες, όμως, δεν του το επέτρεψαν, ενώ τη σεζόν που είχε ρόλο (σ.σ. με τη φανέλα των 76ers) δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει (σ.σ. 6 πόντοι κατά μέσο όρο με 29.6% στα τρίποντα) με αποτέλεσμα από εκείνο το σημείο κι έπειτα όποια ομάδα τον υπογράφει να το κάνει για λίγο και να τον χρησιμοποιεί ως ρολίστα.

2. Γιατί άλλαξε κολέγιο;
Δεν είχε μεγάλο ρόλο στο Duke, αλλά η προσφορά του ήταν σημαντική. Αναγκάστηκε, όμως, να επιστρέψει στο Μέμφις εξαιτίας της μητέρας του, η οποία ήταν σοβαρά άρρωστη.

3. Ποια είναι η φυσική του θέση;
Από μικρός αγωνιζόταν ως shooting guard, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά του στα σουτ τριών πόντων δεν είναι εντυπωσιακά. Ποντάρει, όμως, στα αθλητικά του προσόντα γι' αυτό και το πλάνο στον Παναθηναϊκό φαίνεται πως είναι ο παίκτης να παίρνει χρόνο συμμετοχής κι ως «τριάρι».

4. Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα;
Το πρώτο βήμα. Είναι πολύ δυνατός και μπορεί να περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο φτάνοντας μέχρι το καλάθι. Δεν φοβάται σε καμία περίπτωση τους αντίπαλους ψηλούς και στο «ένας εναντίον ενός» έχει την εκρηκτικότητα να εκθέσει τους αντιπάλους του. Ακόμα, ξεχωρίζει και στην άμυνα. Στο Duke ήταν εκείνος που αναλάμβανε να μαρκάρει τον καλύτερο σκόρερ της αντίπαλης ομάδας και παρά το γεγονός ότι είναι γκαρντ, μπορεί να μαρκάρει ακόμα και πιο ψηλούς παίκτες. Επίσης βοηθάει και στα ριμπάουντ, στοιχεία που είναι αποτέλεσμα των πολύ καλών αθλητικών του προσόντων.

5. Ποιο το βασικό του μειονέκτημα;
Είναι δύο. Το scouting report αναφέρει πως έχει πρόβλημα στον χειρισμό της μπάλας, ειδικά όταν δεν ντριμπλάρει με το καλό του χέρι, ενώ έχει θέμα και στο σουτ. Φαίνεται από τα ποσοστά του, ωστόσο είναι κάτι που υπογραμμίζουν κι οι ειδικοί. Τόσο στο jump σουτ, όσο και στο σουτ από ντρίμπλα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Δεν ποντάρει πολλά σε αυτό το στοιχείο...

6. Ποιες οι καλύτερες εμφανίσεις του στο NBDL;
Στις 12/12/15 έπαιξε 46 λεπτά, στις 23/01/16 μέτρησε 48 πόντους, στις 20/11/15 κατέβασε 15 ριμπάουντ, στις 03/01/15 μοίρασε 12 ασίστ και στις 19/12/14 έκανε 5 κλεψίματα. Στο NBDL ο Έλιοτ Ουίλιαμς έχει κάνει μεγάλα ματς, τα παραπάνω, όμως, αποτελούν τις κορυφαίες του επιδόσεις.

7. Ποιο το καλύτερο του ματς στο NBA;
Ο Έλιοτ Ουίλιαμς έχει σκοράρει δύο φορές από 15 πόντους στις πιο παραγωγικές εμφανίσεις του στο NBA. Η πρώτη στη νίκη των 76ers επί των Μπόστον Σέλτικς με 111-102 όπου ο 26χρονος guard/forward μέτρησε 15 πόντους με 2/3 τρίποντα και 4 κλεψίματα κι η δεύτερη στην ήττα των Σίξερς από τους Πίστονς με 113-96 όταν είχε 15 πόντους με 3/4 τρίποντα.

8. Πόση σχέση έχει το NBDL με τη Euroleague;
Η αναπτυξιακή λίγκα του NBA διαφέρει σε σύγκριση με όλες τις άλλες λίγκες. Είναι ένα πρωτάθλημα χωρίς βαθμολογικό κίνητρο, όπου ναι μεν οι ομάδες διεκδικούν τον τίτλο, ωστόσο οι παίκτες αγωνίζονται αποκλειστικά για τους αριθμούς τους. Αυτό συνεπάγεται ότι πολλές φορές αμελούν τ' αμυντικά τους καθήκοντα γι' αυτό και στα περισσότερα ματς βλέπουμε μεγάλα σκορ. Οι ομάδες σκοράρουν κοντά στους 120 πόντους, επομένως αποτελεί ερωτηματικό το πως θ' αντιδράσει ο Ουίλιαμς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Εξάλλου -όπως είπαμε- δεν έχει αγωνιστεί ξανά μακριά από την πατρίδα του και θα μπει απευθείας στα... βαθιά, αφού ο Παναθηναϊκός δίνει μεγάλη «μάχη» για να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται στη Euroleague.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα