Κρόμα: Ένας Πρωταθλητής για την Καβάλα! (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Κρόμα: Ένας Πρωταθλητής για την Καβάλα! (vids)

bet365

Ο Λασανά Κρόμα εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή της μεγάλης νίκης που πανηγύρισε η Καβάλα στην έδρα του Κόροιβου και το gazzetta.gr παρουσιάζει την έως τώρα πορεία του.

Έβαλε τ' ακουστικά του, πάτησε το play και μαζί με την υπόλοιπη αποστολή της Καβάλας ξεκίνησε με προορισμό την Πελοπόννησο. Εκεί ήταν η επόμενη... αποστολή της ομάδας του. Το έργο της Καβάλας δύσκολο, αφού ο Κόροιβος ερχόταν από σερί αποτυχίες κι ήθελε πάση θυσία να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα αγωνιζόμενος εντός έδρας, ενώ η ίδια βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, έπειτα από το πολύ άσχημο ξεκίνημα.

Ο Λασανά Κρόμα, όμως, έχει δώσει πολλά δύσκολα παιχνίδια στην έως τώρα καριέρα του. Ναι μεν είναι γεννημένος μόλις στις 24/06 του 1991, ωστόσο ο ύψος 1.98 γκαρντ έχει εμπειρία κι είναι παίκτης ικανός να κάνει τη διαφορά. Αυτός ήταν κι ο λόγος που τον εμπιστεύτηκε ο Στιβ Γιατζόγλου. Του εμπιστεύτηκε μία θέση στο ρόστερ της Καβάλας και στο ματς με τον Κόροιβο του έδωσε τη μπάλα στις περισσότερες επιθέσεις της ομάδας του.

Ο Κρόμα πήρε πολλές προσπάθειες. Κι έχασε πολλά σουτ. Συνολικά μέτρησε 4/13 δίποντα, 3/7 τρίποντα και 4/7 βολές. Ποιος όμως μπορεί να τον κατηγορήσει όταν η στατιστική του γράφει 21 πόντοι, 9 ριμπάουντ (5 επιθετικά!), 1 κλέψιμο και κανένα λάθος σε 34:28 συμμετοχής; Σίγουρα όχι ο προπονητής του. ΟΚ, ο Στιβ θα του έβαλε τις φωνές μέσα στο ματς. Με όλους το κάνει. Στο τέλος, όμως, τον πήρε αγκαλιά και μαζί πανηγύρισαν τη σπουδαία νίκη που πέτυχε η Καβάλα επί του Κόροιβου με 72-78.

Ποιος, όμως, είναι ο Λασανά Κρόμα και πώς έφτασε στην Καβάλα;

ΣΚΟΡΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Queens της Νέας Υόρκης. Τα πρώτα του μπασκετικά βήματα τα έκανε στο Eleanor Roosevelt, εκεί όπου έδειξε πως πρόκειται για ένα παιδί που πάνω απ' όλα ξέρει να βάζει τη μπάλα στο καλάθι. Παράλληλα, όμως, φανέρωσε και μία ικανότητα «σπάνια» για γκαρντ. Είχε έφεση στα ριμπάουντ και χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως στη senior χρονιά του στο High School μέτρησε 21 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

Ο... ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΤΟΥ & ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ
Την καριέρα του στο High School ακολούθησε εκείνη στο NCAA, η οποία έμελλε να... συνδεθεί με τον Καρλ Χομπς. Δεν σας λέει κάτι τ' όνομα του; Στον Κρόμα, όμως, λέει πολλά! Ο Χομπς ήταν προπονητής του νυν γκαρντ της Καβάλας στο George Washington University, εκεί όπου ο... ήρωας της ιστορίας μας πραγματοποίησε θετικές εμφανίσεις από την πρώτη του κιόλας χρονιά!

Ως Freshman σημείωνε 11.8 πόντους κατά μέσο όρο κι ήταν στην καλύτερη rookie ομάδα της Atlantic 10 κι ήταν έτοιμος γι' ακόμα πιο καλές εμφανίσεις στην sophomore σεζόν του. Ταλαιπωρήθηκε, όμως, από έναν σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό πόδι, τον οποίο αποκόμισε σε αναμέτρηση για την preseason κι έτσι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε. Δεν πτοήθηκε όμως. Κάθε άλλο θα λέγαμε.

Ο Κρόμα επέστρεψε δυνατός στη junior χρονιά του, αγωνιζόταν περίπου 29 λεπτά κατά μέσο όρο κι είχε 11.1 πόντους, 5.1 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 1.7 κλεψίματα ανά αγώνα. Πολυεργαλείο. Μία από τα ίδια και στη senior σεζόν του, όπου εκτός από γεμάτη χρονιά (σ.σ. 30 συμμετοχές, 11 ως βασικός) κατάφερε να πάρει και το πτυχίο του ως ποινικολόγος! Συνδύασε το μπάσκετ με τις σπουδές και τα πήγε εξαιρετικά, καθώς τελείωσε την καριέρα του στο George Washington έχοντας πετύχει περισσότερους από 1000 πόντους.

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ & ΤΟ ΝΒΑ
Ναι μεν αποφοίτησε, ωστόσο δεν είχε... τελειώσει με το NCAA. Βλέπετε, ο Καρλ Χομπς είχε μεταβεί Connecticut κι έπεισε τον Κρόμα να παίξει εκεί τη σεζόν που είχε χάσει λόγω του τραυματισμού του. Κι έτσι έγινε, με τη σεζόν να εξελίσσεται σε... όνειρο για τον νυν γκαρντ της Καβάλας! Ο Κρόμα έβαλε τη φανέλα των Huskies, ξεκίνησε βασικός σε 17 αναμετρήσεις και με μέσο όρο 6.1 πόντους - 2.7 ριμπάουντ, βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στην κορυφή!

Κατέκτησε Πρωτάθλημα στο NCAA, έχοντας για συμπαίκτη -μεταξύ άλλων- των Σαμπάζ Νέιπιερ (νυν των Μάτζικ), ενώ απέναντι του βρήκε τον Τζούλιους Ραντλ (νυν των Λέικερς). Όσο για τη δική του απόδοση. Έβαλε 4 πόντους σε 20 λεπτά συμμετοχής, ενώ είχε ακόμα 6 ριμπάουντ (+2 ασίστ) δείχνοντας την ικανότητα του στον συγκεκριμένο τομέα.

Τι ακολούθησε; Όπως ήταν επόμενο, ο Κρόμα προσπάθησε να κερδίσει ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Δεν τα κατάφερε μέσω του NBA draft 2014, δεν τα κατάφερε ούτε μέσω του Summer League, όπου πήρε μέρος ως παίκτης των Μπρούκλιν Νετς. Έτσι, αποφάσισε να παίξει μπάσκετ στην Ευρώπη. Πέρυσι βρέθηκε στην Ουγγαρία για λογαριασμό της Alba, όπου ήταν εξαιρετικός (19.8π., 4.8ρ., 2.3ασ. 2.3κλ.) και μάλιστα αναδείχθηκε MVP στο All Star Game και νικητής στον διαγωνισμό καρφωμάτων!

Φέτος ξεκίνησε στην Τουρκία με την Konyaspor και πριν από λίγο καιρό συμφώνησε με την Καβάλα για να... πέσει στα χέρια του Στιβ! Ο πολύπειρος coach είχε δηλώσει εξ αρχής πως πρόκειται για παίκτη που θα δώσει λύσεις και φαίνεται πως δικαιώνεται...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα