Πετρ Τσεχ: Η ... ευλογία για την Άρσεναλ

Πετρ Τσεχ: Η ... ευλογία για την Άρσεναλ

Κώστας Ζάλιαρης
Πετρ Τσεχ: Η ... ευλογία για την Άρσεναλ

bet365

Ο Αρσέν Βενγκέρ δικαιώθηκε, η Τσέλσι ενδεχομένως και να ... χτυπιέται, ο Πετρ Τσεχ συνεχίζει απτόητος να επιδεικνύει απόλυτο επαγγελματισμό και να είναι πλέον ο κορυφαίος πορτιέρο στην Πρέμιερ σε επίπεδο clean sheets. Το Gazzetta.gr παρουσιάζει το ρεκόρ του απίστευτου Τσέχου!

Στα 33 του χρόνια, έπειτα από 12 σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα και με περίπου 200 παιχνίδια λιγότερα από την αμέσως προηγούμενη καλύτερη επίδοση τερματοφύλακα στην Πρέμιερ όσον αφορά τα παιχνίδια που διατηρήθηκε ανέπαφη η εστία, ο Πετρ Τσεχ έχει κάνει πλέον δικό του το ρεκόρ.

Το βράδυ της Δευτέρας, στο ματς με τη Μπόρνμουθ, την οποία η Άρσεναλ νίκησε με σκορ 2-0, ξεπέρασε την «τεσσάρα» της Boxing Day από τη Σαουθάμπτον και αναρριχήθηκε στην κορυφή περιμένοντας πλέον το αποτέλεσμα του αγώνα της Λέστερ με τη Μάντσεστερ Σίτι απόψε, το... τέρας επαγγελματισμού που ακούει στ' όνομα Πετρ Τσεχ, έγραψε ιστορία.

Για 170η φορά στην παρουσία του στο αγγλικό πρωτάθλημα, δεν χρειάστηκε να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του και σημείωσε την κορυφαία επίδοση στο συγκεκριμένο κομμάτι, ξεπερνώντας τα 169 ματς που είχε μετρήσει δίχως να δεχθεί γκολ προτού αποσυρθεί το 2010, ο Ντέιβιντ Τζέιμς!

Από την 15η Αυγούστου του 2014, όταν και επισημοποιήθηκε η απόκτησή του από την Τσέλσι, μέχρι την 28η Δεκεμβρίου του 2015, ο έμπειρος τερματοφύλακας δείχνει πιο ώριμος, πιο σταθερός, πιο σίγουρος, πιο ήρεμος και πιο σοφός, ακόμα κι αν αυτά δεν ήταν αρκετά για τους «μπλε» ώστε να τον κρατήσουν, επιλέγοντας να κάνουν... στροφή και να γυρίσουν σελίδα δίνοντας την ευκαιρία στους Κουρτουά, Μπέγκοβιτς και Αμέλια.

«Είναι κάποιος που δίνει μια άλλη αύρα στο εσωτερικό της ομάδας, έχει χάρισμα για τα μεγάλα παιχνίδια και πραγματικά, από την κουβέντα που κάναμε προτού υπογράψει, με εξέπληξε τρομερά η σκέψη του και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο, την ομάδα, τον τρόπο λειτουργίας, τη θέση του... Είναι απόλυτος επαγγελματίας και χαίρομαι που όλο το πακέτο το βρήκα σε έναν τέτοιο παίκτη» είχε πει το καλοκαίρι ο Βενγκέρ για τη μεταγραφή που έκανε η Άρσεναλ χτυπώντας... φλέβα χρυσού και ασφαλώς μπορεί να χαμογελάει για την απόφασή του να προχωρήσει τη συγκεκριμένη υπόθεση και να δράσει όταν ο Τσεχ ήξερε πλέον ότι δεν είχε μέλλον στην Τσέλσι.

Το επίπεδο του επαγγελματισμού του, φάνηκε και από τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση στους «μπλε» τα τελευταία δύο χρόνια, όταν μαζί με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά ήταν οι δυο που είχαν κυρίως ρόλο καθοδηγητή για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και βοηθού στην προσπάθεια αλλαγής της ομάδας με τη νέα εποχή που οι άνθρωποι της ομάδας ήθελαν να ξεκινήσει.

Είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα στην ομάδα και ότι θα περίμενε την ευκαιρία για να συνεχίσει ίσως κάπου αλλού την καριέρα του από τη στιγμή που πλέον δεν είχε το ρόλο που θα ήθελε και στα 33 του, το κίνητρο και το σωστό αγωνιστικό πνεύμα δεν είχαν «ξεφτίσει».

Μέσα σε λίγους μήνες, η Άρσεναλ έχει βγει κάτι πολύ περισσότερο από κερδισμένη έχοντας την τρομερή πολυτέλεια της παρουσίας του Πετρ Τσεχ στο ρόστερ της. Η παρουσία στην κορυφή, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του παιχνιδιού της Λέστερ με τη Μάντσεστερ Σίτι στη 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ναι μεν πιστώνεται σε μεγάλο μέρος στην προσφορά του Εζίλ και τη δουλειά των επιθετικών, αφού τα γκολ είναι αυτά που χαρίζουν τις νίκες, όμως, όταν ξέρεις πως πίσω έχεις έναν τερματοφύλακα που με ... ακρίβεια χιλιοστού μπορεί να σου οργανώσει σωστά την άμυνα και να βγάλει σουτ που σε κάνει ν' απορείς πως δεν κατέληξαν στα δίχτυα, όλα αποκτούν νόημα...

Όσον αφορά τη λίστα με τις κορυφαίες επιδόσεις, εκεί που πλέον ο Τσεχ έχει καταλάβει την κορυφή με τα 170 ματς δίχως να δεχθεί γκολ από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ, έχει ξεχωριστή σημασία πως το πέτυχε σε 352 αναμετρήσεις, τη στιγμή που οι 169 φορές του Ντέιβιντ Τζέιμς, ήταν σε 572 παιχνίδια.

Τρίτος στη σχετική λίστα έρχεται ο Μαρκ Σβάρτσερ που αποχώρησε από την Τσέλσι για λογαριασμό της Λέστερ το καλοκαίρι, ενώ, ο τρίτος και... τελευταίος, τουλάχιστον για την πρώτη δεκάδα, ενεργός στην Πρέμιερ Λιγκ, πορτιέρο που βρίσκεται μέσα στη 10άδα, είναι ο Τιμ Χάουαρντ της Έβερτον.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

ΚατάταξηΤερματοφύλακαςClean SheetsΠαιχνίδια
1.Πετρ Τσεχ170352
2.Ντέιβιντ Τζέιμς169572
3.Μαρκ Σβάρτσερ152514
4.Ντέιβιντ Σίμαν142344
5.Νάιτζελ Μάρτιν138372
6.Πέπε Ρέινα134285
7.Έντβιν Φαν ντερ Σααρ134314
8.Μπραντ Φρίντελ132450
9.Τιμ Χάουαρντ130389
10.Πίτερ Σμάιχελ129310

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα