Γιατί ο Μουρίνιο «κουμπώνει» στη Γιουνάιτεντ

Γιατί ο Μουρίνιο «κουμπώνει» στη Γιουνάιτεντ

Κώστας Ζάλιαρης
Γιατί ο Μουρίνιο «κουμπώνει» στη Γιουνάιτεντ

bet365

Το gazzetta.gr εξετάζει τις παραμέτρους της υπόθεσης Ζοσέ Μουρίνιο και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αυτή τη στιγμή, το σενάριο φαντάζει εφικτό και ο «special one» ... κουμπώνει με τους «κόκκινους διαβόλους».

Ο Πορτογάλος προπονητής κυκλοφορεί... ελεύθερος και τις τελευταίες μέρες και ώρες, ο βρετανικός Τύπος κινείται στους ρυθμούς της πιθανής μετακίνησης του Μουρίνιο στο «Ολντ Τράφορντ» στη θέση του Λουίς Φαν Χάαλ που ξέρει καλά ότι ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για εκείνον. Όχι απλά για να φύγει το 2015, αλλά και για το φινάλε της θητείας του στη Γιουνάιτεντ εφόσον δεν καταφέρει να πάρει νίκες στα δύο εναπομείναντα ματς της χρονιάς...

Η απόλυση του Ζοσέ Μουρίνιο ήταν ξεκάθαρη απόφαση των ποδοσφαιριστών της Τσέλσι, από τη στιγμή που μόλις δύο μέρες αργότερα παρουσίασαν ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στο ματς με τη Σάντερλαντ και ο πρώην, πλέον, κόουτς των «μπλε», αναζητά τον επόμενο σταθμό του.

Οι εκπρόσωποί του τόνισαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση ξεκούρασης και διαλείμματος από το ποδόσφαιρο για τον Ζοσέ Μουρίνιο και τα σενάρια περί της πιθανής ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνεχώς αυξάνονται.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι αυτή τη στιγμή που δίνουν πόντους στον Πορτογάλο ώστε να τον δούμε στο «Ολντ Τράφορντ»...

Αρχικά, αρκεί να γυρίσουμε λίγο το χρόνο πιο πίσω, το 2013. Τότε που ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε εκτός συνέχειας στο Τσάμπιονς Λιγκ εκείνης της σεζόν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Η συμπεριφορά του «special one», οι αγκαλιές με τον Σκοτσέζο πρώην προπονητή, οι δηλώσεις και ο θαυμασμός προς τον αντίπαλο, τότε, σύλλογο και η ανάγκη για να κάνει βαθύτερη τη διπλωματική του σχέση με τους «κόκκινους διαβόλους», ήταν όλα αυτά που οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως ο Μουρίνιο σκεφτόταν πολύ σοβαρά τον πάγκο της Γιουνάιτεντ. Όπως είχε αναφέρει, βέβαια, αργότερα ο Φέργκιουσον, στο μυαλό του Πορτογάλου υπήρχε μόνο η Τσέλσι και το Λονδίνο, όμως, τώρα πλέον που έκλεισε η πόρτα για εκείνον στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αυτή στην κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ είναι ορθάνοιχτη...

Έχει εξαιρετική σχέση με τον Ράιαν Γκιγκς και ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τη Γιουνάιτεντ και με τους οποίους πρέπει να έχει κάτι παραπάνω από επαγγελματική συναναστροφή. Με τον Ουαλό νυν βοηθό του Λουίς Φαν Χάαλ έχει φροντίσει ώστε να κρατήσει μια καλή επαφή, ενώ, όταν είχε πετύχει και τον Φιλ Νέβιλ στο «Ολντ Τράφορντ» επί Μόγιες, είχε ασχοληθεί και μαζί του. Ήταν από τις στιγμές που ο Ζοσέ Μουρίνιο «κανόνιζε» ίσως το μέλλον του και επιδείκνυε μια πολύ συμπαθητική και σωστή στάση απέναντι σε αντιπάλους, όμως με το χαμόγελο και τις αγκαλιές, ήθελε να τον δει το «Ολντ Τράφορντ» με άλλο μάτι.

Έχει την ανάγκη ν' αποδείξει πράγματα. Έχοντας χάσει παντελώς τ' αποδυτήρια στην Τσέλσι και βλέποντας την αγαπημένη του ομάδα να παλεύει για να κρατηθεί πάνω από την επικίνδυνη ζώνη φτάνοντας πλέον στο απροχώρητο που επιβεβαιώθηκε με την απόλυσή του, ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει ανάγκη να δείξει ότι δεν ήταν δικό του το φταίξιμο. Ότι ξέχωρα από το δρόμο που είχαν πάρει οι σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές του, όταν δούλευε στο «Cobham», το έκανε σωστά και οι παίκτες ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να παίξουν και δεν εκτελούσαν σωστά τις εντολές του. Θέλει ν' αποδείξει ότι δεν έφτασε τυχαία στην ανάγκη να υπερασπιστεί πλέον τον εαυτό του περισσότερο από την ομάδα του (όπως το έκανε συχνά – πυκνά όταν του έφταιγαν η διαιτησία και τα ball-boys) κάνοντας λόγο για «προδοσία». Αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε στο flash interview μετά το ματς με τη Λέστερ, αυτό ακριβώς είπε και στους ποδοσφαιριστές του στ' αποδυτήρια του «King Power Stadium» μετά την προ 10ημέρου ήττα στην Πρέμιερ Λιγκ.

Επιπλέον, έχοντας χαρακτηριστεί ο άνθρωπος για τις ... βραχυπρόθεσμες λύσεις (ποτέ κάτι παραπάνω από τριετία) είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυτή τη στιγμή. Έχοντας βρει τα πολύ σκούρα από την ημέρα που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποσύρθηκε και άφησε τον σύλλογο να... ψάχνει πατήματα σε μια πολύ νέα και πρωτόγνωρη εποχή για εκείνον, ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι ο άνθρωπος που μπορεί να πάρει κάτι στα χέρια του και με την κατάλληλη στήριξη (και στο οικονομικό, όπως ακριβώς την προσφέρουν οι Γκλέιζερ στον Φαν Χάαλ) θα παρουσιάσει έργο πολύ σύντομα. Ξέρει τον τρόπο με τον οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να χτίσει και να οδηγήσει σε τίτλους και ίσως είναι το καλύτερο σενάριο για τους «κόκκινους διαβόλους».

Συν τοις άλλοις, όπως προκύπτει από τα διάφορα δημοσιεύματα, έχει ήδη ζητηθεί η άποψη του Φέργκιουσον για τον επόμενο κόουτς... Από μόνο του αυτό λέει πολλά περισσότερα από τις λέξεις αυτή την περίοδο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα