Φολ-Εντιαγέ: Δύο… μονομάχοι με ύψος 2.30! (vids & pics)

Φάνης Παναγιώτου
Φολ-Εντιαγέ: Δύο… μονομάχοι με ύψος 2.30! (vids & pics)

bet365

Το ματς ανάμεσα στους UCF Knights και τους UC Irvine Anteaters θα μείνει στην ιστορία, καθώς στο τζάμπολ “μονομάχησαν” δύο παίκτες με ύψος 2 μέτρα και 30 εκατοστά!

Αν δεν είσαι από αυτούς που γουστάρουν τρελά το κολεγιακό μπάσκετ, τότε δεν θα έχει ιδέα για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης ανάμεσα στους UCF Knights και τους UC Irvine Anteaters. Οι δεύτεροι πήραν τη νίκη με 60-61 στην παράταση, ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Το παραπάνω ματς θα μείνει στην ιστορία κι ο λόγος είναι πως στο παρκέ βρέθηκαν αντιμέτωποι δύο παίκτες που βλέπουν τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 30 εκατοστά!!!

Πρόκειται για τον Τάκο Φολ (Knights) και τον Μαμαντού Εντιαγέ (Irvine). Ο πρώτος είναι γεννημένος στις 10 Δεκεμβρίου του 1995 κι έχει ύψος 2.29μ., ενώ ο δεύτερος έχει το ίδιο ύψος κι ήρθε στη ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου του 1993. Η ζωή τους συνδέεται. Αμφότεροι είναι έτοιμοι να κάνουν… θραύση στο χώρο του μπάσκετ και ξεκίνησαν από το ίδιο μέρος. Από την Πόλη Ντακάρ στη Σενεγάλη. Κι η μοίρα τα έφερε έτσι που αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον στα παρκέ του NCAA!

ΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΜΑΤΣ
Ο αγώνας έγινε στο Ορλάντο. Ο Τάκο Φολ είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει επιτέλους έναν παίκτη στο ύψος του. “Τώρα μπορώ να καταλάβω πως αισθάνονται όσοι αγωνίζονται εναντίον μου”, είπε ο Φολ, όταν είδε μπροστά του τον Εντιαγέ. Το ματς είχε τους δύο τους ως κεντρικά πρόσωπα, αφού πρόκειται για το… υψηλότερο matchup στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ. Νικητής αναδείχθηκε ο Εντιαγέ με 61-60 στην παράταση.

Βέβαια, δεν ήταν καλός. Για την ακρίβεια, δεν είχε καλά ποσοστά. Μέτρησε μόλις 1/5 δίποντα, ωστόσο έβαλε και τους 3 πόντους που πέτυχε η ομάδα του στην παράταση! Συνολικά μέτρησε 5 πόντους και 2 ριμπάουντ σε 19 λεπτά συμμετοχής. Από την άλλη, ο Φολ είχε 6 πόντους, 7 “σκουπίδια” και 4 τάπες σε 27 αγωνιστικά λεπτά που έμεινε στο παρκέ. Ήταν καλύτερος, ωστόσο η ομάδα του έχασε, με τον ίδιο να καρφώνει και να στέλνει το ματς στην παράταση.

“Ήταν μία συναρπαστική μονομαχία. Ήταν το δεύτερο ματς του Τάκο και δεν έχει προπονηθεί πολύ, με τον Μαμαντού να είναι πιο έμπειρος. Ωστόσο τα πήγε καλά και πλέον θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση”, ανέφερε ο Donnie Jones, προπονητής των ηττημένων.

Οι δύο τους πήραν τη μπάλα από την αρχή. Στην πρώτη κατοχή ο Εντιαγέ πήρε φάουλ από τον Φολ, ωστόσο στη συνέχεια ο δεύτερος του έβαλε δύο τάπες! “Έκανα απλά τη δουλειά μου. Έπρεπε να τον παίξω καλή άμυνα και το έκανα”, ανέφερε ο Φολ.

Το μεταξύ τους ματς θα μείνει στην ιστορία. Οι δύο τους, όμως, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Ξεκίνησαν από το ίδιο μέρος και πριν από το παιχνίδι είχαν την ευκαιρία να βγάλουν μαζί φωτογραφίες και να μιλήσουν για κάποια ώρα… “Μου έδωσε τις συμβουλές του… δωρεάν. Μου είπε να δουλέψω σκληρά”, ήταν τα λόγια του Τάκο Φολ.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Τα σωματικά τους προσόντα… τρομάζουν, ωστόσο αμφότεροι ξεκίνησαν από το ποδόσφαιρο. Μάλιστα ο Τάκο Φολ δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το μπάσκετ! Βρέθηκαν, όμως, άτομα που τον έπεισαν να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Ο Φολ ήταν διστακτικός. Έκανε κάποιες προπονήσεις στη Σενεγάλη, ωστόσο ακόμα δεν το είδε πάρει απόφαση. Ωστόσο, μέσω του μπάσκετ είχε μία πολύ καλή ευκαιρία να βρεθεί στις ΗΠΑ και να σπουδάσει και κάπως έτσι το πήρε απόφαση και μετακόμισε στη Florida.

Από το ποδόσφαιρο ξεκίνησε κι ο Μαμαντού Εντιαγέ, μόνο που η πορεία του είχε πολλές δυσκολίες…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΙΑΓΕ
Ο Εντιαγέ έπαιζε ποδόσφαιρο. Παρά το ύψος του δεν είχε ασχοληθεί με το μπάσκετ. Τα πάντα, όμως, άλλαξαν το 2010, όταν ένας προπονητής από το UC Irvine τον είδε να συμμετέχει σ’ έναν αγώνα στη Ντακάρ και του ζήτησε να πάει στις ΗΠΑ. Εννοείται πως δέχτηκε. Είχε μπροστά του μία σπουδαία ευκαιρία και δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη. Μόνο που είχε πολλά εμπόδια να ξεπεράσει.

Αρχικά δεν γνώριζε τη γλώσσα. Ο Εντιαγέ δεν ήξερε Αγγλικά και δεν μπορούσε να συνεννοηθεί. Πολλές φορές ζήταγε να του τα μεταφράσουν στα Γαλλικά. Αυτό, όμως, ήταν το λιγότερο. Ο Εντιαγέ είχε κάποιους πονοκεφάλους κι έπρεπε να το ψάξει. Να δει από που προέρχονται. Και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αποκάλυψαν πως είχε έναν μικρό όγκο στο κεφάλι, ο οποίος ήταν αποτέλεσμα της ανάπτυξης που είχε το σώμα του! Μάλιστα το πρόβλημα αυτό είχε βάλει σε κίνδυνο την όραση του!

Ο Εντιαγέ δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. “Για εμένα δεν ήταν μεγάλη υπόθεση γιατί δεν ήξερα τι είναι ο όγκος. Όταν το έμαθα, ήταν σκληρό να ακούω πως το έχω…”, είχε δηλώσει. Εν τέλει τα κατάφερε και το ξεπέρασε. Τον βοήθησαν πολλοί άνθρωποι της περιοχής. Μάλιστα ένα παντρεμένο ζευγάρι που έμενε στη Huntington Beach -περιοχή κοντά στο… μελλοντικό σχολείο του Εντιαγέ- τον ανέλαβε ως κηδεμόνες του για να είναι πιο εύκολη η θεραπεία του. Να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση του για ιατρική περίθαλψη.

Βγήκε νικητής και ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στην περιοχή Simi Valley στην California. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει βγάλει ψηλούς όπως ο Καντέρ κιμ ο Βούτσεβιτς. Δουλεύει δηλαδή με παίκτες εκτός ΗΠΑ. Μόνο που ο Εντιαγέ αντιμετώπισε πρόβλημα με τους κανόνες και δεν έπαιξε μπάσκετ εκεί. Πήγε στο Brethren Christian School κι εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα. Ξεχώριζε από την αρχή για το ύψος του και στο εξής τον βλέπουμε στο NCAA. Για την ακρίβεια αυτή είναι η τρίτη του χρονιά στο κολεγιακό μπάσκετ. Τη σεζόν 2013-14 είχε 8 πόντους - 6.2 ριμπαόυντ, ενώ πέρυσι μέτρησε 10.5 πόντους και 5.1 “σκουπίδια” ανά αγώνα. Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού τον συγκρίνουν με τον Γιάο Μινγκ και τον Ρούντι Γκομπέρ.

Το σίγουρο είναι πως ο Εντιαγέ κι ο Φολ θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον. Ξεκίνησαν από τη Σενεγάλη και θέλουν να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο ακόμα κι αν είναι αντίπαλοι στο παρκέ. Όπως έγινε…

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
Εντιαγέ και Φολ ήταν τα κεντρικά πρόσωπα, ωστόσο το ελληνικό μπάσκετ έκανε ξανά αισθητή την παρουσία του! Το ελληνικό μπάσκετ είναι παντού και το απέδειξε ξανά, με τον Ιωάννη Δημακόπουλο να αποτελεί τον αναπληρωματικό του Εντιαγέ. Ο Έλληνας σέντερ βρίσκεται στο UC Irvine και κυνηγάει ο όνειρο του στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Πήρε μέρος και στο ιστορικό ματς όπου πρωταγωνίστησαν δύο παίκτες με ύψος 2 μέτρα και 30 εκατοστά! Έβαλε 4 πόντους (2/4 δίποντα), κατέβασε 4 αμυντικά ριμπάουντ, έκανε 1 κλέψιμο και 1 τάπα σε 14 λεπτά συμμετοχής.

 

NCAA Τελευταία Νέα