Αυτός είναι ο Όγκνιεν Κούζμιτς (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Αυτός είναι ο Όγκνιεν Κούζμιτς (vids)

bet365

Ο Παναθηναϊκός ψηλώνει ακόμα περισσότερο με τον Όγκνιεν Κούζμιτς και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον νέο σέντερ των έξι φορές Πρωταθλητών Ευρώπης.

Η μεταγραφή του Ραντούλιτσα μπαίνει σίγουρα στο TOP 10 των κορυφαίων κινήσεων που έχουν γίνει το φετινό καλοκαίρι στην Ευρώπη, ωστόσο δεν έγινε… σήριαλ. Αντίθετα, σε “μυστήριο” είχε εξελιχθεί το θέμα του δεύτερου σέντερ στον Παναθηναϊκό, αφού ξεκινήσαμε από τους Τάιους - Λάσμε και εν τέλει καταλήξαμε στον Όγκνιεν Κούζμιτς!

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την επίτευξη διετούς συμφωνίας με τον Όγκνιεν Κούζμιτς», ανέφερε η ανακοίνωση των 6 φορές Πρωταθλητών Ευρώπης και κάπως έτσι συμπληρώθηκε το… παζλ της “πράσινης” ρακέτας. Εκεί όπου ήδη υπάρχουν οι Ραντούλιτσα & Παπαγιάννης.

Ποιος, όμως, είναι ο Κούζμιτς; Η αλήθεια είναι πως… γύρισε τον κόσμο μέχρι να καταλήξει στον Παναθηναϊκό και το gazzetta.gr παρουσιάζει τη μπασκετική του ιστορία.

​ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ο νέος σέντερ του “Τριφυλλιού’ γεννήθηκε στις 16 Μαϊου του 1990 στη Doboj της Βοσνίας. Από νωρίς φάνηκε πως τα σωματικά του προσόντα είναι για να παίξει μπάσκετ, ενώ ερχόταν κι από ένα περιβάλλον με παράδοση στο άθλημα. Γέννημα θρέμμα της… σερβικής σχολής, έπαιξε για μία χρονιά στην Borac Banja Luka (2007-2008) κι εν συνεχεία μετακόμισε στη Φινλανδία. ΟΚ, δεν είναι… μπασκετομάτα, ωστόσο εκεί είχαν βρει καταφύγιο οι γονείς του πριν και μετά τον πόλεμο στην πατρίδα τους, συνεπώς δεν είχε άλλη επιλογή. Έπαιξε για δύο σεζόν εκεί, φορώντας τις φανέλες των Korihait (2008-2010) * Lapuan Korikobrat (2010).

ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Η ΜΑΛΑΓΑ
Για να γίνει γνωστός έπρεπε ν’ αποχωρήσει από τη Φινλανδία. Ναι μεν ήταν 19 ετών μόλις κι έκανε εντυπωσιακές εμφανίσεις εκεί, ωστόσο το μέλλον του βρισκόταν αλλού. Έτσι, επέστρεψε στην πατρίδα του κι αγωνίστηκε για λογαριασμό της Celik Zenica (2010-2011). Ήταν εντυπωσιακός. Σημείωνε 9.7 πόντους, κατέβαζε 7.3 ριμπάουντ κι η ομάδα που τον ανακάλυψε ήταν η Ουνικάχα Μάλαγα.

Οι Ανδαλουσιανοί είχαν στρέψει το βλέμμα τους στα ταλέντα. Ήθελαν να χτίσουν το μέλλον του γι’ αυτό εκτός από τον Κούζμιτς, υπήρχαν ακόμα εκεί οι Άλεξ Αμπρίνες (σ.σ. νυν της Μπαρτσελόνα) κι Αουγκούστο Λίμα. Βέβαια, ουδείς εξ αυτών δεν ήταν έτοιμος για την πρώτη ομάδα. Παραχωρήθηκαν, λοιπόν στην… θυγατρική ομάδα της Μάλαγα, Clinicas Rincon, η οποία πήρε μέρος στο πρωτάθλημα της LEB Gold κι εκεί πέρασε ο Κούζμιτς το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης του σεζόν στην Ισπανία, εκτός από κάτι δευτερόλεπτα που εμφανίστηκε στην ACB. Κι ανταποκρίθηκε σε ιδανικό βαθμό, καθώς σημείωνε 16.9 πόντους ανά 40 λεπτά, έχοντας 53% στα σουτ εντός πεδιάς. Επίσης κατέβαζε 5.3 επιθετικά ριμπάουντ κατά μέσο όρο!

Δανεικός ήταν και τη σεζόν 2012-2013. Μόνο που είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να δοκιμάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Έπαιξε στην ACB με τη Μπανταλόνα και κατάφερε εκ νέου να δείξει το ταλέντο του, καθώς σημείωνε 6.9 πόντους ανά συμμετοχή.

ΤΟ ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΝΒΑ
Μετά την πρώτη του σεζόν στην Ισπανία, το καλοκαίρι του 2012, δήλωσε συμμετοχή στο ΝΒΑ draft. Δεν είχε βρεθεί σε κάποιο κολέγιο στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, καθώς έπρεπε ν’ ακολουθήσει τους γονείς του, όπως αναφέραμε. Πάλεψε, όμως, είχε και τα κατάλληλα προσόντα, με αποτέλεσμα να δει το όνομα του στη διαδικασία. Έστω και στο Νο.52. Η ομάδα που τον επέλεξε ήταν οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, στους οποίους υπέγραψε ένα καλοκαίρι αργότερα. Πήρε μία πρώτη… κρυάδα στην ACB με τη Μπανταλόνα κι εν συνεχεία μετακόμισε στις ΗΠΑ.

Η rookie σεζόν του στον “μαγικό κόσμο” ήταν όπως αρκετών παικτών που βρίσκονται για πρώτη φορά στο υψηλότερο επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Ναι μεν τον είδαμε σε 21 ματς με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (0.7π., 1ρ.), ωστόσο έκανε αρκετές εμφανίσεις και στο NBDL, όπου αγωνίστηκε με τη… θυγατρική ομάδα των “Πολεμιστών”, τους Santa Cruz Warriors. Εκεί είχε θετική παρουσία. 6.75 & 11.71 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Μια χαρά! Έπαιξε και σε 3 ματς στα playoffs, παίρνοντας κι από εκεί μία… γεύση.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ
Δεν είχε ρόλο στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς στην πρώτη σεζόν του στο ΝΒΑ, ωστόσο οι “Πολεμιστές” πίστευαν στο ταλέντο του κι έμεινε στην άλλη μεριά του Ατλαντικού γι’ ακόμα μία χρονιά. Μόνο που και πάλι πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι στο NBDL. Βέβαια, εκεί ήταν εξαιρετικός με μέσο όρο 12.79 πόντους, 12 ριμπάουντ, 1.66 ασίστ και 1.97 κοψίματα! Όσο για το NBA; Μέτρησε 16 συμμετοχές (1.3π., 1.1ρ.), αλλά δεν κατάφερε να εμφανιστεί στα playoffs. Αναδείχθηκε Πρωταθλητής στο NBDL κι αρκετοί πίστεψαν πως θα μπορέσει να δώσει ορισμένες λύσεις στον Στιβ Κερ. Ωστόσο, ένας τραυματισμός στον αστράγαλο δεν του επέστρεψε να εμφανιστεί στην postseason, αναδείχθηκε, όμως, Πρωταθλητής, αφού η ομάδα του ξεπέρασε το εμπόδιο των Κλίβελαντ Καβαλίερς κι ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου! Έβαλε δαχτυλίδι, ακόμα κι αν δεν είχε ενεργό ρόλο.

Τι ακολούθησε; Δύο εμφανίσεις στο Summer League (9π., 9.5ρ.) και νέα πρόταση των Γουόριορς. Οι “Πολεμιστές” τον έκαναν restricted free agent, ωστόσο εκείνος δεν υπέγραψε την προσφορά των $1.150.000. Έτσι, η πρόταση αποσύρθηκε κι ο Κούζμιτς αποφάσισε να πει το “ναι” στον Παναθηναϊκό. Πλέον, έχει την ευκαιρία του δείξει πως μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη. Στο ΝΒΑ δεν τα κατάφερε, ωστόσο πρόκειται για έναν σέντερ με πολλά προσόντα και πολλές ικανότητες, που αναμφίβολα μπορεί να βοηθήσει.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΕΡΒΙΑΣ
Όπως αναφέραμε, είναι γεννημένος στη Βοσνία. Το γεγονός αυτό του έδωσε την ευκαιρία να επιλέξει ανάμεσα στη συγκεκριμένη Εθνική ομάδα ή εκείνη της Σερβίας. Ο Κούζμιτς είπε “όχι” στη Βοσνία πριν το Eurobasket 2013 κι έδειξε διάθεση να παίξει με τη Σερβία. Πήρε μέρος στην προετοιμασία για τον Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, εν τέλει, όμως, ένα τραυματισμός δεν του επέτρεψε να εμφανιστεί στα παρκέ της Ισπανίας. Λογικά θα καταφέρει φέτος. Ήδη κάνει προπονήσεις υπό τις οδηγίες του Σάσα Τζόρτζεβιτς και πριν ξεκινήσει η κοινή τους θητεία στον Παναθηναϊκό, είναι πιθανό να συνεργαστούν στο Eurobasket 2015.

«Αισθάνομαι άσχημα (σ.σ. επειδή ήταν τραυματίας), επειδή είναι ένας ενδιαφέρων παίκτης. Μαζί με τους υπόλοιπους σπουδαίους ψηλούς μας μπορεί να προσδώσει ενέργεια, δύναμη κι ύψος στο παιχνίδι μας», είχε δηλώσει πέρυσι ο Τζόρτζεβιτς, στη διάρκεια της προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014.

«ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ!»
«Αισθάνομαι πάρα πολύ ευχαριστημένος κι υπερήφανος που πλέον αποτελώ μέλος μίας ομάδος με τόσο μεγάλη ιστορία όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Πρόκειται για πολύ σπουδαίο κεφάλαιο για την καριέρα μου. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω τώρα, όπως κι ότι νιώθω χαρούμενος που θα παίξω υπό τις οδηγίες ενός εξαιρετικού προπονητή, του Αλεκσάνταρ Τζόρτζεβιτς, με τον οποίο συνεργάζομαι και στην Εθνική ομάδα, αλλά μεγάλων παικτών, όπως είναι ο Διαμαντίδης, ο Φώτσης, ο Ραντούλιτσα, ο Πάβλοβιτς κι άλλοι», ήταν τα πρώτα λόγια του Κούζμιτς, ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα