Αρντά Τουράν: Η Μπάρτσα απέκτησε ακόμα ένα «μυαλό» (pics+vids)

Κώστας Ζάλιαρης
Αρντά Τουράν: Η Μπάρτσα απέκτησε ακόμα ένα «μυαλό» (pics+vids)

bet365

Το gazzetta.gr αφήνει στην άκρη τις ιδιαιτερότητες της μεταγραφής του Αρντά Τουράν στη Μπαρτσελόνα κι εξηγεί γιατί οι «μπλαουγκράνα» έχουν πλέον ακόμα ένα «μυαλό» στο ρόστερ.

Οι Καταλανοί, ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας την απόκτηση του Αρντά Τουράν από την Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι 40 εκατ.ευρώ, σε μια κίνηση που προξένησε απορίες και πέρα από την μορφή ενίσχυσης του ήδη υπάρχοντος δυναμικού, έχει αρκετές άλλες αναγνώσεις. Γιατί πήρε έναν τόσο καλό παίκτη από τη στιγμή που θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει μονάχα στο δεύτερο μισό της νέας αγωνιστικής περιόδου; Ο Τουράν πείστηκε να μείνει... άπραγος μέχρι τον Ιανουάριο υπολογίζοντας μονάχα το όνομα και το επίπεδο της ομάδας στην οποία μετακινήθηκε; Τι θα γίνει αν ο νέος πρόεδρος των «μπλαουγκράνα» στις επερχόμενες εκλογές έχει διαφορετική άποψη για τον παίκτη και ενεργοποιήσει την επιλογή της... επιστροφής του Τούρκου στην Ατλέτικο;

Αυτά κι άλλα πολλά σκέφτεται κάποιος από τη στιγμή που διάβασε για την μεταγραφή, όμως, αφήνοντας στην άκρη τα παραπάνω ερωτήματα και τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτή η μεταγραφή, η Μπαρτσελόνα, υπό νορμάλ συνθήκες, έχει αποκτήσει ακόμα ένα «μυαλό».

Εκρητικός, αλλά εγκεφαλικός ποδοσφαιριστής

Αντι-Τσάβι δεν είναι. Και δεν θα είναι κανείς για τα επόμενα χρόνια στη Μπαρτσελόνα ο άξιος αντικαταστάτης του έμπειρου χαφ που συνεχίζει την καριέρα του στην Αλ Σάαντ του Κατάρ. Ο Ινιέστα τον διαδέχεται στην αρχηγία, όμως κι εκείνος ξέρει ότι για να «γεμίσει τα παπούτσια» του Τσάβι, χρειάζεται πάρα πολλά ακόμα στο παιχνίδι του. Ο Αρντά Τουράν δεδομένα μπορεί να βοηθήσει τον νέο αρχηγό και να σπρώξει μπροστά άμεσα, σωστά και με ακριβές διάβασμα της κάθε φάσης, το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Με τη μπάλα στα πόδια είναι εκρηκτικός, ταχύς, μπορεί να πάρει πάνω του τις φάσεις, όμως πάντα λειτουργεί με το μυαλό και ελάχιστες φορές με τον ενθουσιασμό που μπορεί να του προκαλεί ένα καλό δικό του μομέντουμ ή της ομάδας του. Ήταν ο «εγκέφαλος» και η «καρδιά» του επιθετικού παιχνιδιού της Ατλέτικο Μαδρίτης, με ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων στη δημιουργία φάσεων στο 85,2%, ξεπερνώντας όλους τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Η οπτική του στον αγωνιστικό χώρο είναι ιδανική για να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι κινήσεις του επιτρέπονται και που ακριβώς βρίσκονται οι συμπαίκτες του, είναι «σκυλί του πολέμου» όταν χάνεται η μπάλα και πρέπει να τρέξει για να διορθώσει το λάθος, ενώ, πέρα από το «οχταροδεκάρι» που μπορεί να παίξει (σε θέσεις κέντρου, εσωτερικού επιτελικού χαφ και 10αριού).

Δεν φοβήθηκε τις προσδοκίες

Στη Γαλατασαράι πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού μόλις σε ηλικία 21 ετών, το 2007, έπειτα από μόλις δύο χρόνια παρουσίας στην πρώτη ομάδα του συλλόγου. Το 2011, η Ατλέτικο διέθεσε το ποσό των 17 εκατ.ευρώ. Δεν «μάσησε», τον βοήθησε και το ταπεραμέντο του κι έγινε ένα από τα βασικότερα και πιο σημαντικά κομμάτια του αγωνιστικού πάζλ του Ντιέγκο Σιμεόνε, καταφέρνοντας να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ το 2012, του πρωταθλήματος το 2014, όμως δεν έπαιξε στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την ίδια σεζόν, στη Λισαβόνα, λόγω τραυματισμού. Όταν μετακόμισε στη Μαδρίτη για τους «ροχιμπλάνκος», έγινε η ακριβότερη μεταγραφή που έχει πάρει ποτέ Τούρκος ποδοσφαιριστής και η απόσβεση των χρημάτων της Ατλέτικο ήταν όσο πιο άμεση θα μπορούσε να γίνει. Η επιλογή του να πάει στη Μπαρτσελόνα, δείχνει και τις φιλοδοξίες του στην πιο ώριμη ηλικία για ποδοσφαιριστή. Ο Λουίς Ενρίκε όλο και κάτι θα έχει σκεφτεί για τη στιγμή που θα έρθει και θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τον Τούρκο στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας κι εκείνος ξέρει ότι πλέον δεν είναι στην Ατλέτικο για να έχει... εγγυημένη τη φανέλα βασικού.

Γίνεται εύκολα... Τούρκος

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, κάθε άνθρωπος έχει και τις αδυναμίες του και ο Αρντά Τουράν, όσο εκρηκτικός ποδοσφαιριστής μπορεί να είναι μέσα στο γήπεδο, άλλο τόσο εκρηκτικό χαρακτήρα μπορεί να φανερώσει όταν κάτι του... στραβώσει. Γίνεται... Τούρκος που λέμε. Στην κυριολεξία. Υπάρχουν στιγμές που δεν ελέγχει τον εκνευρισμό του, επηρεάζοντας φυσικά και το παιχνίδι της ομάδας του. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει προκαλέσει αντιπάλους και διαιτητές, Πιο πρόσφατη αποβολή του ήταν στον επαναληπτικό ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» για χτύπημα στον Σέρχιο Ράμος, ενώ νωρίτερα μέσα στη σεζόν είχε... πετάξει και το παπούτσι του στον επόπτη σε παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα για τα προημιτελικά του Copa del Rey. Έχει καταφέρει μάλιστα να αποβληθεί και... από τον πάγκο, το 2013, στη ρεβάνς του ισπανικού Σούπερ Καπ στο «Καμπ Νόου», για να... κυνηγήσει τον διαιτητή και να τον κρατήσουν οι υπόλοιποι στον πάγκο.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα