Το καλοκαίρι του Σαμπατίνι

Το καλοκαίρι του Σαμπατίνι

bet365

Η υπόθεση του Ράτζα Ναϊνγκολάν επιτέλους λύθηκε από τον Βάλτερ Σαμπατίνι, με τον οποίο ασχολείται το gazzetta.gr.

Ο τεχνικός διευθυντής της Ρόμα περιγράφεται από τους Ιταλούς ως ωραίος τύπος. Προσπαθεί να μιλάει όσο το δυνατόν λιγότερο, να καπνίζει όσο το δυνατόν περισσότερο και σιχαίνεται τους δημοσιογράφους. Τόσο ώστε όταν τους αποφασίζει να σηκώσει το κινητό του, να απαντάει σε όλους με ειρωνία, σύμφωνα με τον Τζιανλούκα Ντι Μάρτζιο. Δημοσιογράφος που, όσο να πεις, μιλάει με παράγοντες και παράγοντες... Τον τελευταίο μήνα, με το θέμα του Ράτζα Ναϊνγκολάν να εξελίσσεται σε σίριαλ, ο Σαμπατίνι λογικά μίλησε περισσότερο από όσο θα ήθελε, κάπνισε σίγουρα άπειρα πακέτα και λογικά ένιωσε ακόμη μεγαλύτερη απέχθεια για τους δημοσιογράφους. Αυτούς, οι οποίοι πλέον αρχίζουν να τον αμφισβητούν. Δικαίως ή αδίκως, θα το δείξουν οι επόμενοι 2+9 μήνες...

Ο Σαμπατίνι ήταν η πρώτη επιλογή των Αμερικανών όταν μπήκαν στην Ρόμα το καλοκαίρι του 2011 για να αντικαταστήσει τον Ντανιέλε Πραντέ και όλοι μπορούσαν να καταλάβουν το γιατί. Τρομερή δουλειά στην Παλέρμο με συνεχείς επιτυχημένες μεταγραφές, πολύ καλή δουλειά στην Λάτσιο την τετραετία 2004-08 και γενικά δεν υπήρχε και κανείς καλύτερος διαθέσιμος. Αν και δύσκολο περιβάλλον για να δουλέψει κανείς, ο Σαμπατίνι ένιωσε από την αρχή άνετα στους Τζαλορόσι και το περασμένο καλοκαίρι έζησε την καλύτερη περίοδο της παραγοντικής ζωής του.

Η απόκτηση του Χουάν Μανουέλ Ιτούρμπε (για 22 + 2,5 εκατ. ευρώ) μέσα από τα χέρια της Γιουβέντους ήταν αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν capolavoro (αριστούργημα) και ο τεχνικός διευθυντής πίστευε ότι παρέδιδε στον Ρούντι Γκαρσία μια ομάδα που μπορούσε να κατακτήσει το πρώτο scudetto μετά το 2001. Η εξέλιξη της σεζόν έδειξε ότι η Γιουβέντους ήταν ανώτερη από τους Ρωμαίους και αυτό, βασικά, δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα του Σαμπατίνι. Τέτοιο, όμως, ήταν η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, όταν άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες. Η απόκτηση του Ντουμπία για 14,4 εκατ. ευρώ και η έλευση του Βίκτορ Ιμπάρμπο από την Κάλιαρι με δανεισμό για 2,5 εκατ. ευρώ και οψιόν αγοράς στα 12,5, δεν ενθουσίασαν κανέναν. Οχι μόνο επειδή ο Κολομβιανός της Κάλιαρι πήγε στη Ρώμη... τραυματίας αλλά και για ακόμη δύο λόγους: Πρώτον, κανείς δεν κατάλαβε τι παραπάνω θα έκανε ο Ντουμπία από τον Ντέστρο και δεύτερον, επειδή η Ρόμα χρειαζόταν περισσότερο ενίσχυση στην άμυνα.

Ο Σαμπατίνι, όμως, δεν ασχολήθηκε με αυτό και γενικά συνηθίζει να αφήνει κενά που βλέπουν όλοι. Οπως, για παράδειγμα, το περασμένο καλοκαίρι, όταν άπαντες... φώναζαν ότι οι Τζαλορόσι χρειάζονταν ένα χαφ που θα μπορούσε να ανοίξει άμυνες αλλά ο τεχνικός διευθυντής δεν ασχολήθηκε καθόλου. Θα το έκανε, μια και καλή, αρκετούς μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου, όταν -με την Ρόμα να βλέπει την Λάτσιο να πλησιάζει απειλητικά- ανέλαβε τις ευθύνες του: «Δεν νικάμε γιατί κάποια πράγματα δεν λειτουργούν πλέον. Εκανα λάθη στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου με τον Ντουμπία και την κατάσταση του Ιμπάρμπο. Ο Ντέστρο έφυγε όχι επειδή δεν είναι καλός αλλά γιατί δεν ένιωθε άνετα. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω. Εκανα λάθη, επαναλαμβάνω, αλλά θα τα κοιτάξουμε όλα το καλοκαίρι».

Το καλοκαίρι ήρθε και η θερμοκρασία ανέβηκε από την πρώτη στιγμή στην ιταλική πρωτεύουσα λόγω του Ναϊνγκολάν. Μια διαπραγμάτευση με την Κάλιαρι που θα έπρεπε να είναι εύκολη υπόθεση, εξελίχθηκε σε σίριαλ. Ο Σαμπατίνι μάλλον... υποτίμησε την σοβαρότητα του θέματος και όταν η Κάλιαρι ανέβασε τις απαιτήσεις της για το 50% (ώστε να λυθεί η συνιδιοκτησία) και οι εφημερίδες έγραψαν για ενδιαφέρον της Γιουβέντους, ο Βέλγος έγινε το Α και το Ω στα μεταγραφικά νέα της Ρόμα καθημερινά.

«Είμαστε τυχεροί επειδή ο Ράτζα ήθελε να μείνει στη Ρόμα γιατί αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα με τους χειρισμούς της Ρόμα πάνω στο θέμα», είπε πριν λίγες μέρες ο Κάρλο Τζάμπα, γνωστός δημοσιογράφος-οπαδός των Τζαλορόσι, δείχνοντας ότι στην πρωτεύουσα δεν είναι πλέον τυφλή η εμπιστοσύνη όλων στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο τεχνικός διευθυντής. «Η Ρόμα θα πουλήσει τον Ζερβίνιο, ο οποίος ήταν ένας παίκτης που ήξερες ότι θα παίξει σε 40-50 αγώνες την σεζόν, σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Δεν νομίζω ότι ο Ιάγκο Φαλκέ είναι καλύτερος αλλά αυτός είναι ο τρόπος του Σαμπατίνι. Για να κλείσει τον Ναϊνγκολάν από την Κάλιαρι βάζει στο deal και τον Ιμπάρμπο ενώ για να λύσει την συνιδιοκτησία του Μπερτολάτσι με την Τζένοα βάζει στο deal και τον Φαλκέ», έγραψε στην Corriere della Sera ο Λούκα Βαλντισέρι.

Η πώληση του Ζερβίνιο, βέβαια, δεν είναι απαραίτητα κακή κίνηση. Ο Ιβοριανός στη δεύτερη σεζόν του στην Ιταλία δεν είχε καμία σχέση με την πρώτη και τα 14 εκατ. ευρώ που βρίσκει ο Σαμπατίνι από τους Αραβες είναι τρομερό ποσό. Σε αυτά τα 14 αναμένεται να προστεθούν άλλα 15 από την πώληση του Ματία Ντέστρο και από εκεί και πέρα θα γίνει προσπάθεια για να πουληθεί και ο Ντουμπία. Με αυτά τα 35-40 εκατ. ευρώ που υπολογίζει ότι θα μαζέψει ο τεχνικός διευθυντής, θα κινηθεί για τον φορ που θέλει όσο τίποτα άλλο η Ρόμα αλλά και για ένα πλάγιο μπακ. Γενικά, αν κάποιος θέλει να κατηγορήσει τον Σαμπατίνι για τις συμφωνίες που κάνει σε ό,τι αφορά αυτούς που έρχονται, θα πρέπει να του αναγνωρίσει και τα deals που κάνει για αυτούς που φεύγουν.

Η Ρόμα έχει βάλει πολλά λεφτά στο ταμείο της, τα τελευταία χρόνια, από τις πωλήσεις των Μαρκίνιος, Λαμέλα και Μπενάτια, καταφέρνοντας να έχει έσοδα και παράλληλα να πάρει για δεύτερη σερί χρονιά το εισιτήριο για το Champions League. Για το γεγονός ότι αυτά τα λεφτά που μπήκαν στο ταμείο δεν έκαναν την διαφορά σε τόσο βαθμό όσο θα ήθελαν οι τιφόζι, δεν μπορεί να φταίει αποκλειστικά ο Σαμπατίνι. Υπάρχουν, άλλωστε, και τα χρέη του κλαμπ ενώ η Ρόμα έχει βάλει μπρος και για την κατασκευή γηπέδου.

Οπως και να έχει, ο 60χρονος τεχνικός διευθυντής έχει δύο μήνες μπροστά του για να παρουσιάσει ένα ρόστερ που θα είναι καλύτερο, πιο πλήρες σε σχέση με πέρυσι. Και θα προσπαθήσει να το κάνει γνωρίζοντας ότι ο Τύπος, πλέον, θα είναι πολύ πιο εκνευριστικός στις αναλύσεις του για την κάθε κίνηση. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς η Ιντερ, που είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ρόμα, παίρνει τον Κοντογκμπιά και ο Σαμπατίνι δυσκολεύεται τόσο με την Κάλιαρι για τον Ναϊνγκολάν. Οι Τζαλορόσι θα πληρώσουν... διπλό τον Βέλγο και το τέλος Ιουνίου θα τους βρει με την περσινή βασική 11άδα πλην του Ζερβίνιο», ήταν το σχόλιο του Ugo Trani στην «Il Messaggero» ενώ ο υποδιευθυντής της Corriere dello Sport, που πάντα... βάζει πλάτη στην Ρόμα, Στέφανο Αγκρέστι, ήταν πιο λιτός: «Από τον Ιανουάριο κι έπειτα ο Σαμπατίνι είναι ντεφορμέ».

Ισχύει ή όχι, ο απολογισμός θα γίνει τον Μάιο του 2016. Αν θυμηθούμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι στη Ρώμη πανηγύριζαν για το... scudetto που έρχεται, μπορεί να είναι και καλό το γεγονός ότι οι τόνοι είναι πιο χαμηλοί φέτος. Κι ας μην αρέσει αυτό στους δημοσιογράφους. Ούτως ή άλλως, γνωστή η άποψη του Σαμπατίνι για αυτούς...

 

SERIE A Τελευταία Νέα