Το “αντίο” στον Κρίστιαν Βελπ

Το “αντίο” στον Κρίστιαν Βελπ

bet365

Το gazzetta.gr θυμάται την καριέρα του Κρίστιαν Βελπ και λέει το δικό του “αντίο” στον Γερμανό σέντερ που κατέκτησε τα πάντα με τον Ολυμπιακό!

Τα τελευταία χρόνια ο Κρίστιαν Βελπ είχε επιλέξει να μην ασχολείται ενεργά με το μπάσκετ. Έμενε μόνιμα στο Σιάτλ με την οικογένεια του και η είδηση του θανάτου έπεσε σαν… κεραυνός εν αιθρία! Ο Βελπ δεν είναι πια κοντά μας. “Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία μόλις 51 ετών, αλλά το όνομα του θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το gazzetta.gr θυμάται την πλούσια καριέρα του και λέει το δικό του “αντίο” στον Γερμανό σέντερ…

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ NCAA
Ο Βελπ γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1964 στο Belmenhorst της Δυτικής Γερμανίας και από μικρή ηλικία βρέθηκε στις ΗΠΑ, αφού ο στόχος του ήταν ένας. Να παίξει μπάσκετ.

Αφού πρώτα πήγε σε High School στην Ουάσινγκτον, μπήκε στο κολέγιο το 1983. Με τους Washington Huskies έγραψε ιστορία τα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε εκεί… Συγκεκριμένα, μέχρι το 1987 πέτυχε 2073 πόντους και ολοκλήρωσε την πορεία του στο κολεγιακό πρωτάθλημα ως ο κορυφαίος παίκτης των Huskies. Το 2001 μπήκε στο Hall of Fame!

ΝΒΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Βελπ είχε ξεχωρίσει στο κολέγιο και… αναμενόμενα βρέθηκε ψηλά στο NBA draft του 1987. Οι 76ers επέλεξαν τον Γερμανό σέντερ στο Νο.16 και εκεί πέρασε ο Βελπ τις πρώτες τρεις σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας. Ακολούθησαν οι Σαν Αντόνιο Σπερς και οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, με την πορεία του στο ΝΒΑ να ολοκληρώνεται το 1990.

Στη συνέχεια ο Βελπ μπήκε στο αεροπλάνο και πήρε τη δρόμο της επιστροφής στη Γερμανία. Φόρεσε τη φανέλα των Bayer Giants Leverkusen από το 1990 έως το 1996 και πανηγύρισε την κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων!

ΤΟ ΤΡΙΠΛ ΚΡΑΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!
Τη σεζόν 1996-1997 ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέλεξε τον Βελπ για τη ρακέτα του Ολυμπιακού. Ο Γερμανός έπαιξε μόλις μία χρονιά στη χώρα μας, ωστόσο κατέκτησε τα πάντα με την «ερυθρόλευκη» φανέλα! Βλέπετε, το 1997 ο Ολυμπιακός ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, έκανε το νταμπλ εντός συνόρων και ο Βελπ ήταν από τους παίκτες “κλειδιά” της ομάδας του Πειραιά! Τάρλατς και Ρίβερς ήταν εκείνοι που έβγαιναν μπροστά στα δύσκολα, συνεισφορά, όμως, του Γερμανού σέντερ ήταν καθοριστική, τόσο στο Final Four της Ρώμης, όσο και στα ματς που έκριναν τους εγχώριους τίτλους.

Μόλις αποχώρησε από τον Ολυμπιακό επέστρεψε στη Γερμανία, όπου πρόσθεσε ακόμα ένα πρωτάθλημα στη συλλογή του και η καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1999 στην ιταλική Ρέτζιο Καλάμπρια.

ΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ 1993
Η καριέρα του Βελπ ήταν γεμάτη τίτλους σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο τα είχε καταφέρει πολύ καλά και με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του. Το 1993 η Γερμανία ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης και ο Κρίστιαν Βελπ ήταν εκείνος που έκρινε τον μεγάλο τελικό του Ευρωμπάσκετ κόντρα στη Ρωσία. Ο Βελπ έβαλε το καθοριστικό γκολ-φάουλ στα -3’’ για το φινάλε και διαμόρφωσε το τελικό 71-70 (σ.σ. το φάουλ το σφύριξε ο Νίκος Πιτσίλκας, που εκπροσώπησε την ελληνική διαιτησία) και παράλληλα ήταν ο κορυφαίος της Γερμανίας με 18 πόντους + 8 ριμπάουντ!

Μετά το τέλος της καριέρας του ο Βέλπ εργάστηκε για μερικά χρόνια στο επιτελείο της Εθνικής ομάδας της χώρας του...

 

Τελευταία Νέα