Οι δέκα λόγοι που γνωρίζαμε τον Τζαλακώστα!

Οι δέκα λόγοι που γνωρίζαμε τον Τζαλακώστα!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Οι δέκα λόγοι που γνωρίζαμε τον Τζαλακώστα!

bet365

Όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψή του, ελάχιστοι ασχολήθηκαν. Ένα μήνα μετά όλοι αναρωτιούνται ποιο ήταν το βιογραφικό του Βασίλη Τζαλακώστα που έπεισε την ΕΠΟ να τον προσλάβει. Το gazzetta.gr το παρουσιάζει.

1. Σημείο αναφοράς! Δεν υπάρχει αφιέρωμα που να μην τον περιλαμβάνει. Ο Βασίλης Τζαλακώστας ήταν και παραμένει ένας από τους πιο διάσημους καραφλούς των γηπέδων και σε κάθε top ten έχει θέση. Γεννημένος στις 10 Ιουλίου του 1959, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός έκανε σπουδαίο καριέρα με τον Αθηναϊκό σκοράροντας συνολικά 17 γκολ στην Α’ Εθνική, ενώ ήταν απ’ τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη χρυσή δεκαετία των «λόρδων» που τους έφερε στα σαλόνια. Τότε, μάλιστα, όπως αποδεικνύει κι ένα σπάνιο φωτογραφικό στιγμιότυπο είχε ακόμα μαλλιά!!

2. Επιστήμονας! Ο ίδιος ίσως όχι… Μερικές φορές, όμως, μετράει σε ένα βιογραφικό να βρίσκεσαι εκεί όταν η ιστορία γράφεται… Ο Βασίλης Τζαλακώστας, που δούλεψε στη ΔΕΗ και είναι πλέον συνταξιούχος, ήταν τον Φεβρουάριο του 1991 στο στάδιο Καραϊσκάκη. Όπως ήταν και ο Χρήστος Δημόπουλος, ο Όλεγκ Προτάσοφ, ο Νίκος Αναστόπουλος, ο Δημήτρης Ναούμ και φυσικά ο Αργύρης Σαλιαρέλης. Το γκολ του Τζαλακώστα στο 77’ ισοφάρισε για τον Αθηναϊκό σε 2-2, έφερε το ξέσπασμα των οπαδών του Ολυμπιακού και τη διακοπή του αγώνα στο 88’ της αναμέτρησης. Έφερε και την περίφημη δήλωσε του προέδρου των ερυθρολεύκων για τους επιστήμονες οπαδούς της ομάδας του.

3. Πρωτοπόρος… Οι παλαιότεροι έχουν να το λένε! Πριν το χέρι του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα για το οποίο μιλάει όλος ο πλανήτης από το καλοκαίρι του 1986 και το οποίο ακόμα δεν μπορεί να ξεπεράσει, υπήρξε ο Βασίλης Τζαλακώστας. Χωρίς κάμερες να τον καταγράφουν, χωρίς διαφήμιση, χωρίς καν να προσπαθήσει να διεκδικήσει τα πνευματικά δικαιώματα της έμπνευσής του. Στις 29 Δεκεμβρίου του 1985 και στον επαναληπτικό αγώνα του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Αθηναϊκό και τον Απόλλωνα Αθηνών, ο επιθετικός των «λόρδων» σηκώθηκε στο κέντρο της άμυνας της «ελαφράς ταξιαρχίας» και όπως λένε οι αυτόπτες μάρτυρες έβαλε την παλάμη του πάνω από την φαλάκρα και μείωσε το σκορ σε 2-1. Ο διαιτητής δεν κατάλαβε τη διαφορά, ο Απόλλων προκρίθηκε, ο Μαραντόνα τού έκλεψε τη δόξα…

4. Καταξιωμένος… Το κάζο που λίγο έλειψε να πάθει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον Αθηναϊκό το 1991 συχνά μνημονεύεται από τις αγγλικές ιστοσελίδες και… γιορτάζεται επετειακά από τις ελληνικές. Η ομάδα του Βύρωνα είχε κατορθώσει να αποσπάσει λευκή ισοπαλία στο πρώτο ματς, που διεξήχθη στο «Απόστολος Νικολαΐδης» στις 18 Σεπτεμβρίου του 1991 και στις αρχές Οκτώβρη ταξίδεψε στο Μάντσεστερ για τον επαναληπτικό.

«Ήταν μία γιορτή για μας. Σε καμία περίπτωση δεν σκεφτόμασταν πως υπάρχουν πιθανότητες να προκριθούμε. Ήταν η εποχή όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχισε να επανακάμπτει. Το πήραμε αρκετά χαλαρά όταν μάθαμε τον αντίπαλο μας. Δεν υπήρχε άγχος. Ήταν για εμάς σαν εκδρομή. Ήμασταν όλοι μέρα στους δρόμους στο Μάντσεστερ και κάναμε ψώνια. Αγοράζαμε ηλεκτρονικές συσκευές και video games. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν μόνο μην ξεφτιλιστούμε».

Ο Αθηναϊκός όχι απλά δεν ξεφτιλίστηκε, αλλά τα highlights του αγώνα θα θυμίζουν πάντα την απίστευτη ευκαιρία που έχασε για μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Στην παράταση του αγώνα κι ενώ στα 90 λεπτά η ελληνική ομάδα είχε κρατήσει το 0-0, ο Βασίλης Τζαλακώστας έκλεψε τη μπάλα, διέσχισε όλο το γήπεδο, αλλά όταν ήρθε η ώρα για το πλασέ δεν είχε τις δυνάμεις για να νικήσει τον θηριώδη Πίτερ Σμάιχελ. Λίγο μετά ήρθε το πρώτο γκολ, στην πορεία το δεύτερο και ο Αθηναϊκός αποκλείστηκε με ψηλά το κεφάλι!

5. Παγκόσμιος… Με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας δεν έπαιξε ποτέ, ωστόσο το όνομά του έχει ξεπεράσει τα σύνορα. Για του λόγου το αληθές σας παρουσιάζουμε το αυτοκόλλητο του άλμπουμ Panini από το 1995 και τη δημοπρασία που έχει φτάσει να γίνεται στο ebay του Καναδά!

6. Συναισθηματικός… Ο Βασίλης Τζαλακώστας αποφάσισε να τελειώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα τη σεζόν 1995-96 στον Εθνικό Αστέρα, όπου και ξεκινάει να ασχολείται με την προπονητική. Θητεύει δίπλα στον Χρήστο Αρχοντίδη και τον Γιάννη Παθιακάκη πρώτα ως βοηθός και στην πορεία θα αναλάβει και πρώτος προπονητής. Από τον Αθηναϊκό έχει περάσει τρεις φορές στην καριέρα του ως τώρα. Το 1996-97 ως συνεργάτης του Γιάννη Παθιακάκη και στην πορεία του Χρήστου Αρχοντίδη, ενώ ενδιάμεσα θα κάνει ντεμπούτο στην Α’ Εθνική ως υπηρεσιακός τεχνικός σε ματς με τον Ολυμπιακό το οποίο θα χάσει με 4-0.

Στην ομάδα της καρδιάς του βρέθηκε και στο ξεκίνημα της σεζόν 2002-03 στη Β’ Εθνική για εφτά ματς συνολικά με ρεκόρ 1-2-4, αλλά απομακρύνθηκε λίγο πριν την… παρέλαση (σ.σ. 26/10) μετά από εντός έδρας ήττα από την Καλαμαριά. Η τρίτη απόπειρα ήρθε το 2008, όταν έκατσε στον πάγκο του Αθηναϊκού για μια εβδομάδα (!!) και απομακρύνθηκε μετά τη βαριά ήττα από την Καλλονή με 3-0.

7. Ταξιδεμένος… Στην καριέρα του είχε πάντα ανοικτούς ορίζοντες και δεν έτρεχε πίσω από τις αθηναϊκές ομάδες. Ο Βασίλης Τζαλακώστας είχε την εμπειρία από όλη την Ελλάδα να κουβαλήσει στην Εθνική ομάδα, αφού το βιογραφικό του έχει Ατρόμητο και Ηλυσιακό, Νέο Ηράκλειο, Αστέρα Μαγούλας εκ των Αθηνών, αλλά έχει και Διαγόρα Ρόδου, Παναιγιάλειο, Πέλοπα Κιάτου και Ακράτα! Θεωρείται, μάλιστα, μετρ των ανόδων αφού έχει πανηγυρίσει δύο φορές στην καριέρα άνοδο από τη Δ’ στη Γ’ Εθνική.

Ο πρόεδρος δεν βρήκε συμπαραστάτες και εγκατέλειψε, με την ομάδα τελικά να μη δηλώνει συμμετοχή στο Πρωτάθλημα. Τελευταίος του «σταθμός» ήταν το Νέο Ηράκλειο.

8. Ποθητός… Μπορεί να μην έχει κάνει σπουδαία καριέρα που να δικαιολογεί την απόφαση της ΕΠΟ να τον προσλάβει, ωστόσο για τις ομάδες της Δ’ Εθνικής είναι ένας αξιόλογος προπονητής κι ένα πολύ καλό όνομα. Γι’ αυτό άλλωστε και η Ακράτα όπως ενημέρωνε τον προηγούμενο Ιανουάριο κατόρθωνε να εξασφαλίσει την υπογραφή του «μετά από μεγάλες προσπάθειες των διοικούντων». Ο Βασίλης Τζαλακώστας θα εξηγούσε στην παρουσίασή πως ήταν διστακτικός επειδή επρόκειτο για μια ομάδα τοπικού πρωταθλήματος στην επαρχία, αλλά πήρε το ρίσκο με στόχο να την οδηγήσει στη Γ’ Εθνική. Τον Ιούλιο – όπως συνήθως συμβαίνει με τα μεσομακροπρόθεσμα πλάνα – αποχώρησε μετά από ένα δημιουργικό εξάμηνο, όπως εκ νέου ενημέρωνε η ανακοίνωση της ομάδας.

9. Συμπαθής… Είναι μια από τις πιο cult φιγούρες του ελληνικού ποδοσφαίρου στη ρετρό εποχή του ’80 και στις αρχές του ’90. Έπαιξε συνολικά σε 109 ματς Α’ Εθνικής και δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια, αριθμό που πλησιάζει ως προπονητής σε Εθνικές κατηγορίες. Μετράει ως τώρα σε Α’, Β’ και Γ’ Εθνική εκατό παιχνίδια, με το πρόσημο να είναι μάλλον αρνητικό. 33 νίκες, 25 ισοπαλίες και 42 ήττες με κορυφαία χρονιά του εκείνη το 2000-2001 με τον Ατρόμητο στην τρίτη εθνική κατηγορία.

10. Ομοσπονδιακός… Το βιογραφικό του συμπληρώθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Αρχές του μήνα ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ ότι ο Βασίλης Τζαλακώστας εγκρίθηκε από τον Κλαούντιο Ρανιέρι ο οποίος έκανε και αξιολόγηση και από την Ακράτα, όπου ήταν η τελευταία του δουλειά, βρέθηκε στην Εθνική ομάδα Νέων. «Είναι μεγάλη τιμή για κάθε προπονητή να κάθεται στον πάγκο της Εθνικής Ομάδας και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ανυπομονώ να γνωρίσω από κοντά τους παίκτες και να αρχίσουμε να δουλεύουμε μαζί. Θα επιδιώξω να φτιάξω με τους συνεργάτες μου μια ομάδα που θα παίζει σωστό ποδόσφαιρο και θα παίρνει τα αποτελέσματα που θέλουμε». Το δεύτερο αποτέλεσμα έμελλε να είναι εκείνο που θα σημάδευε την καριέρα του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα